αναδημοσίευση
ALTER
Μήνυση κατά των απλήρωτων εργαζομένων
Για κατάληψη των εγκαταστάσεων και παρεμπόδιση της λειτουργίας του σταθμού, τους μηνύει ο Γ. Κουρής
Μήνυση κατά των εργαζομένων κατέθεσε, χτες, ο ιδιοκτήτης του τηλεοπτικού σταθμού ALTER, Γ. Κουρής, μόλις μία μέρα μετά από την καταγγελία της εταιρείας των μεγαλοκαναλαρχών DIGEA στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης για «εκπομπή περιεχομένου μη αδειοδοτημένου», αλλά και τις δηλώσεις του προέδρου της ανεξάρτητης αρχής για τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων.
Ο Γ. Κουρής μήνυσε τους απλήρωτους εργαζόμενους, που πραγματοποιούν επίσχεση εργασίας διεκδικώντας δεδουλευμένα πάνω από 10 μήνες, για κατάληψη του χώρου και παρεμπόδιση της λειτουργίας του σταθμού.
Ο Γ. Κουρής μήνυσε τους απλήρωτους εργαζόμενους, που πραγματοποιούν επίσχεση εργασίας διεκδικώντας δεδουλευμένα πάνω από 10 μήνες, για κατάληψη του χώρου και παρεμπόδιση της λειτουργίας του σταθμού.
Αστυνομική δύναμη από το Αστυνομικό Τμήμα Περιστερίου βρέθηκε χτες το μεσημέρι στις εγκαταστάσεις, μετά από εισαγγελική εντολή, για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να διαπιστώσει αν ευσταθούν οι καταγγελίες της διοίκησης. Στις εγκαταστάσεις αμέσως έσπευσαν σε συμπαράσταση εργαζόμενοι από άλλα ΜΜΕ καθώς και εκπρόσωποι Σωματείων και Ενώσεων.
Να σημειωθεί ότι όλα ξεκίνησαν μία μέρα πριν, όταν στήθηκε επιχείρηση φίμωσης των εργαζομένων από τους καναλάρχες έχοντας τη συνδρομή του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ). Ο πρόεδρος του ΕΣΡ, Ι. Λασκαρίδης, μετά και από σχετική καταγγελία της εταιρείας DIGEA, δήλωσε ότι το «εργατικό προσωπικό του σταθμού δεν περιορίστηκε στο να κάνει επίσχεση εργασίας, αλλά προχώρησε παραπέρα, στην κατάληψη του σταθμού», για την οποία κατάληψη παρέπεμψε στη Δικαιοσύνη, αφού, όπως είπε, δεν αφορά το ΕΣΡ.
Παράλληλα, το ΕΣΡ ανέθεσε σε νομικό σύμβουλο εισήγηση προκειμένου να εξετάσει αν έχει την αρμοδιότητα να λάβει μέτρα, με δεδομένο ότι ο σταθμός βρίσκεται στη διαδικασία του άρθρου 99.
Η DIGEA, η οποία εκπέμπει το ψηφιακό σήμα στο σταθμό, στην καταγγελία της ανέφερε ότι το τελευταίο διάστημα «ο ALTER, τις εγκαταστάσεις του οποίου έχουν καταφανώς καταλάβει και ελέγχουν εργαζόμενοι του σταθμού, μεταδίδει περιεχόμενο που δεν αποτελεί τηλεοπτικό πρόγραμμα, ούτε αφορά μόνο θέματα των εργαζομένων». Παράλληλα εκτιμά ότι με βάση τα παραπάνω η εταιρεία είναι «εκτεθειμένη σε σημαντικό νομικό κίνδυνο» και ζητά ...απαντήσεις αν μπορεί «νομίμως να συνεχίσει να εκπέμπει το σήμα του ALTER».
ΑΠΕΡΓΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΤ
Συνεχίζεται σήμερα η συζήτηση της προσφυγής, που κατέθεσε η διοίκηση της ΕΡΤ στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, κατά των δημοσιογράφων και με την οποία ζητά να κριθούν οι επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες τις οποίες κήρυξε η ΠΟΕΣΥ, παράνομες και καταχρηστικές. Σήμερα επίσης, αναμένεται να ανακοινωθεί και η απόφαση του δικαστηρίου.
Στο πλευρό των απεργών δημοσιογράφων βρέθηκαν χτες οι βουλευτές του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής και Λιάνα Κανέλλη, καθώς και εκπρόσωποι των Ενώσεων και Ομοσπονδιών του Τύπου και των ΜΜΕ. Κατά την συζήτηση της προσφυγής υπέρ των εργαζομένων κατέθεσε η Λ. Κανέλλη και ο βουλευτής του ΣΥΝ Β. Μουλόπουλος, ενώ κατά κατέθεσε ο διευθυντής διοικητικών και οικονομικών υπηρεσιών Β. Λουρίδας.
Οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ βρίσκονται το τελευταίο διάστημα μαζί με τους συναδέλφους τους από το ΑΠΕ - ΜΠΕ, τους δημοτικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς και την γενική γραμματεία επικοινωνίας και ενημέρωσης σε κινητοποιήσεις ενάντια στην ένταξή τους στο καθεστώς της εργασιακής εφεδρείας και του ενιαίου μισθολογίου, καθώς και ενάντια στα κυβερνητικά σχέδια για συρρίκνωση και διάλυση των παραπάνω μέσων.
Η διοίκηση του Παλλεσβιακού Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Μυτιλήνης με ανακοίνωση στέκεται αλληλέγγυα στους εργαζόμενους της ΕΡΑ Αιγαίου και συνολικά στους εργαζόμενους στα δημόσια ΜΜΕ, δηλώνει την στήριξη στον αγώνα τους και τους καλεί να συντονίσουν τα βήματά τους μαζί με όλους τους εργαζόμενους του Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, τους αυτοαπασχολούμενους ΕΒΕ και αγρότες, να παλέψουν για την ανατροπή αυτής της πολιτικής. Τους καλεί να απομονώσουν τις όποιες συνδικαλιστικές ηγεσίες στο χώρο που «τόσα χρόνια έβαλαν πλάτη στα αντιδραστικά αντιλαϊκά σχέδια των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Να μην περάσει η εργασιακή εφεδρεία. Να μην περάσει το ενιαίο μισθολόγιο. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι, με όποια σχέση εργασίας δουλεύουν. Οχι στην καπιταλιστική ιδιοκτησία των συχνοτήτων στην τηλεόραση και ραδιόφωνο».
«Οχι» στις ατομικές συμβάσεις εργασίας
Σε 3ωρη στάση εργασίας από τις 15.00 προχώρησαν χτες οι δημοσιογράφοι, διοικητικοί και τεχνικοί στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση του ΣΚΑΪ, με απόφαση των ΔΣ των ΕΣΗΕΑ, ΕΠΗΕΑ, ΕΤΕΡ και ΕΤΙΤΑ, ενάντια στην επιχειρούμενη μείωση των μισθών τους με την υπογραφή ατομικών συμβάσεων εργασίας.
Οι εργαζόμενοι, με απόφαση της κοινής τους συνέλευσης, ζητούν με ψήφισμα από την ιδιοκτησία να «αποσύρει άμεσα τα "ιδιωτικά συμφωνητικά", τα οποία η εταιρεία απαιτεί να υπογράψουν αποδεχόμενοι μείωση μισθών 19% κατά παρέκκλιση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας», καθώς επίσης «στέλνουμε μήνυμα στην επιχείρηση να σταματήσει κάθε εκβιασμό ώστε να υπογραφούν αυτά τα "συμφωνητικά", διαφορετικά η απάντησή μας θα είναι περαιτέρω κινητοποιήσεις».
Οι εργαζόμενοι, με απόφαση της κοινής τους συνέλευσης, ζητούν με ψήφισμα από την ιδιοκτησία να «αποσύρει άμεσα τα "ιδιωτικά συμφωνητικά", τα οποία η εταιρεία απαιτεί να υπογράψουν αποδεχόμενοι μείωση μισθών 19% κατά παρέκκλιση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας», καθώς επίσης «στέλνουμε μήνυμα στην επιχείρηση να σταματήσει κάθε εκβιασμό ώστε να υπογραφούν αυτά τα "συμφωνητικά", διαφορετικά η απάντησή μας θα είναι περαιτέρω κινητοποιήσεις».
Την ίδια στιγμή την απόφασή τους να μην προχωρήσουν στην υπογραφή ατομικών συμβάσεων εργασίας με μειώσεις κατά 20%, επανέλαβαν χτες με απόφαση της συνέλευσής τους οι εργαζόμενοι στο «Κέρδος». Δήλωσαν ότι δεν πρόκειται να καμφθεί κανείς παρά τους εκβιασμούς και τις απειλές της εργοδοσίας ότι όσοι δεν υπογράψουν θα απολυθούν και εξουσιοδότησαν τις Ενώσεις τους να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις στην περίπτωση που εργαζόμενος απολυθεί επειδή δεν υπέγραψε ατομική σύμβαση.
Στο μεταξύ, ο όμιλος ΣΚΑΪ με ανακοίνωσή του χαρακτηρίζει «παράνομη, καταχρηστική και αιφνιδιαστική» τη στάση εργασίας, την οποία «προκήρυξε αυταρχικά το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ». Συνεχίζει ότι αποτέλεσμα αυτής «της κατ' εξακολούθηση παράνομης πρακτικής του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ - και παρά τις δεκάδες δικαστικές αποφάσεις εναντίον της για παρόμοιες ενέργειες στο παρελθόν - ήταν να σταματήσει για πολλές ώρες η παραγωγική διαδικασία για ειδήσεις και ενημερωτικές εκπομπές».