Γιατί τα βρόντηξα από επιτελάρχης Λιμενικού
Συνέντευξη στον Θάνο Περβολαράκη
Ο μέχρι χθες υπαρχηγός Γ. Βαλεργάκης μιλά στην “Π” και αποκαλύπτει:
Λίγες ώρες μετά την ξαφνική παραίτηση που υπέβαλε ο Υπαρχηγός του Λιμενικού Σώματος Γιώργος Βαλεργάκης μιλάει στην «Π» για τους λόγους που τον ώθησαν να εγκαταλείψει την ενεργό δράση μετά από 32 χρόνια στο Λ.Σ
Ο κ. Βαλεργάκης τονίζει ότι υπήρξε διάσταση απόψεων με τον Αρχηγό και τον Ά Υπαρχηγό αναφορικά με τον τρόπο προσέγγισης υπηρεσιακών θεμάτων, ενώ παραδέχεται ότι αφορμή για την παραίτησή του στάθηκε και ο παραγκωνισμός του σε υπόθεση εξάρθρωσης κυκλώματος διακίνησης λαθραίων τσιγάρων.
Η συνέντευξη έχει ως εξής:
Π: Μετά από πόσα χρόνια στο Λιμενικό Σώμα δηλώσατε παραίτηση ; Ποιοι ήταν οι λόγοι που σας έκαναν να παραιτηθείτε;
«Αποχωρώ μετά από 32 χρόνια πραγματικής υπηρεσίας στο Λιμενικό Σώμα και 43,5 χρόνια συνολικά συντάξιμα. Θα χωρίσω τους λόγους αυτούς σε δύο φάσεις. Στα αίτια και στην αφορμή. Τα αίτια είναι ότι από την πρώτη στιγμή στη δουλειά δεν είχα τους καλύτερους οιωνούς συνεργασίας.
Εννοώ, βρισκόμενος στο τελευταίο σκαλοπάτι της καριέρας μου. Αναφέρομαι στους προϊσταμένους μου, τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος και στον Υπαρχηγό, εγώ ήμουν τρίτος στην ιεραρχία.
Π: Τι εννοείτε λέγοντας ότι δεν είχατε καλή συνεργασία;
«Οι δικές μου απόψεις ήταν διαφορετικές από των υπολοίπων, η φιλοσοφία των πραγμάτων ήταν διαφορετική. Επίσης στα αίτια της απόφασής μου να παραιτηθώ είναι ότι είχα υπερκαλύψει το συνταξιοδοτικό μου δικαίωμα, αλλά και διάφορες άλλες καταστάσεις που μου έδωσαν την αφορμή τελευταία να προβώ σε αυτή την απόφαση».
Π: Πριν περάσουμε στην αφορμή όπως λέτε, θέλετε να μου πείτε ποιες ήταν οι σχέσεις σας με τον αρχηγό και τον υπαρχηγό του Σώματος;
«Θα έλεγα ότι οι σχέσεις μας ήταν πάρα πολύ καλές παρά τις διαφωνίες που είχαμε σε υπηρεσιακά επίπεδα. Εγώ, δούλευα για το Λιμενικό Σώμα και οι ίδιοι βέβαια, αλλά είχαν διαφορετικές αντιλήψεις προσέγγισης διαφόρων θεμάτων».
Π: Η αφορμή ποια ήταν;
«Ήταν κάποια Προεδρικά Διατάγματα που κατά την εκτίμησή μου έπρεπε να περάσουν από το Ανώτατο Συμβούλιο Επιτελικού Σχεδιασμού, σύμφωνα με το νόμο περί Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος».
Π: Έχει σχέση ο παραγκωνισμός σας στην πρόσφατη μεγάλη υπόθεση του κυκλώματος λαθρεμπορίας τσιγάρων;
Π: Αυτός ο παραγκωνισμός πού πιστεύετε ότι οφειλόταν;
«Καταρχάς οι κλάδοι υπάγονται στον επιτελάρχη. Από αυτόν ελέγχονται, συντονίζονται δραστηριοποιούνται τα πάντα. Όλα αυτά κάποια στιγμή είχαν παραβλεφθεί. Δεν ενημερώθηκα. Με ενόχλησε αυτό. Έχω μάθει να σέβομαι τους ανωτέρους μου, τους υφισταμένους μου και το ίδιο θέλω να με σέβονται. Κάποια στιγμή ο καθένας θα πρέπει να παίζει το ρόλο που του δίνει θεσμοθετημένα η Πολιτεία».
Π: Γνωρίζετε γιατί έγινε αυτό;
«Ενδεχομένως να μη γνώριζε και ο ίδιος ο αρχηγός, όμως δεν το πιστεύω να έγινε έτσι. Θέλω επίσης να πω ότι κάποια στιγμή είναι εύκολο να τεθείς κατηγορούμενος σε μια τέτοια περίπτωση.
Π: Τι εννοείτε;
«Εάν κάποιος συνάδελφος σου δώσει ένα τηλέφωνο να διαχειριστείς έναν πληροφοριοδότη, μπορεί να βρεθείς μπλεγμένος. Για την υπόθεση μου έδωσαν ένα τηλέφωνο, αλλά λόγω φόρου εργασίας δεν το χρησιμοποίησα, ευτυχώς για εμένα. Θέλω να πω ότι λόγω της αγάπης μου για τη δουλειά και κυρίως σε θέματα ασφαλείας, σίγουρα θα ερχόμουν σε επαφή με αυτόν τον πληροφοριοδότη. Θα ήμουν κι εγώ συγκατηγορούμενος, εάν είχα πάρει τηλέφωνο, κάτι που ευτυχώς δεν έκανα. Θα έπρεπε να έχω ενημερωθεί από τον Κλαδάρχη Ασφαλείας και να μας καλέσουν όσοι γνώριζαν το θέμα και να μας πουν να είμαστε μακριά από συγκεκριμένα άτομα. Θα είχαμε διασφαλιστεί με αυτόν τον τρόπο και θα είχαμε επίσης βοηθήσει».
Π: Δηλαδή, κάποιοι άνθρωποι δεν προστατεύθηκαν, ενώ έκαναν τη δουλειά τους;
«Ακριβώς, μπορεί. Δεν μπορώ να πω όμως εάν μεταξύ αυτών των ανθρώπων είναι και κάποιοι κατηγορούμενοι για την υπόθεση».
Π: Σήμερα συναντηθήκατε με τον αρχηγό. Τι συζητήσατε;
«Αυτά που είπα μόλις τώρα».
Π: Εάν δεν είχε συμβεί αυτό, θα παραμένατε στο Σώμα;
«Όχι»
Π: Όλα αυτά τα χρόνια στο Λ.Σ ποια υπόθεση θυμάστε περισσότερο;
«Θυμάμαι όταν ήμουν στο Λιμεναρχείο Αγίου Νικολάου και το φαινόμενο της λαθρομετανάστευσης άρχισε να εμφανίζεται δειλά – δειλά στον ορίζοντα. Πιάσαμε το πρώτο σκάφος με λαθρομετανάστες έξω από τον λιμενίσκο του Κουρεμένου. Ήταν τον Αύγουστο του 1997. Ήταν το πρώτο σκάφος και ήμαστε τυχεροί που το είχαμε ακινητοποιήσει».
Π: Πώς βλέπετε το μέλλον του Λιμενικού Σώματος;
«Πιστεύω ότι το Λ.Σ σήμερα απέκτησε οντότητα με την ίδρυση του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος και με διάφορες άλλες νομοθετικές ρυθμίσεις που είτε υπό τη μορφή Προεδρικών Διαταγμάτων, είτε υπό τη μορφή νόμων προωθήθηκαν και προωθούνται. Ήταν το μοναδικό Σώμα μέχρι το Μάρτιο που δεν είχε Αρχηγείο. Αρχηγείο είχε ακόμα και η καταργηθείσα ελληνική αγροφυλακή. Το Σώμα ήταν ένα συνονθύλευμα ένστολων το οποίο ήταν μεταξύ του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και των πολιτικών υπαλλήλων. Το Σώμα δεν είχε αποκτήσει θεσμοθετημένες αρμοδιότητες και καθήκοντα , πέραν δύο: Τη διεύθυνση Ασφάλειας Ναυσιπλοϊας και το Κέντρο Επιχειρήσεων Έρευνας και Διάσωσης».
Π: Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας; Θα επιστρέψετε στο Ρέθυμνο;
«Έχω γιο στο Λ.Σ στο βαθμό του ανθυποπλοίαρχου. Η πρόθεσή μου αυτή τη στιγμή είναι να επιστρέψω στο Ρέθυμνο, διότι τα παιδιά μου μεγάλωσαν χωρίς να καταλάβουν ότι είχαν πατέρα, επειδή τα είχα δώσει όλα στην υπηρεσία. Μάλιστα μια φορά ο γιος μου, όταν ήταν 6 ετών ρώτησε τη μάνα του «γιατί δε μου λες ότι έχετε χωρίσει με τον πατέρα μου». Θυσίασα την οικογένεια μου όλα αυτά τα χρόνια για το Λιμενικό. Τώρα θέλω να σταθώ δίπλα τους. Θα σταθώ στην οικογένειά μου».