« Η σύσταση του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, στο πλαίσιο του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, σηματοδοτεί τη νέα πορεία του Σώματος.
Δημιουργείται ένα σύγχρονο Σώμα με μεγαλύτερες επιχειρησιακές δυνατότητες, ικανό να ανταποκριθεί με επάρκεια στην υποστήριξη της ελληνικής ναυτιλίας, στις ανάγκες για ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος.
Η νέα αυτή προοπτική αποτελεί έκφραση της πολιτικής βούλησης της Κυβέρνησης να δημιουργήσει και να υποστηρίξει τις συνθήκες εκείνες που θα ενισχύσουν άμεσα και ουσιαστικά τη δυναμική του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής και θα διασφαλίσουν την αποτελεσματική ανταπόκρισή του στις νέες απαιτήσεις που διαμορφώνονται από τη σύγχρονη εθνική και διεθνή κοινωνικοοικονομική πραγματικότητα » επισημαίνεται σε απάντηση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστου Παπουτσή στην ερώτηση που κατέθεσε, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο Βουλευτής Λασιθίου της Ν.Δ κ. Ιωάννης Πλακιωτάκης
ΘΕΜΑ: «Θέματα Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής»
Σε απάντηση της αριθ. πρωτ. 2441/07-12-2011 Ερώτησης του Βουλευτή κ. Ι. Πλακιωτάκη, και όσον αφορά τα θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:
1. Η σύσταση του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής με έδρα την Ακτή Βασιλειάδη στον Πειραιά, στο πλαίσιο του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (ν. 3922/2011), σηματοδοτεί τη νέα πορεία του Σώματος. Δημιουργείται ένα σύγχρονο Σώμα με μεγαλύτερες επιχειρησιακές δυνατότητες, ικανό να ανταποκριθεί με επάρκεια στο σύνθετο και εθνικά ευαίσθητο ρόλο που καλείται να επιτελέσει, ιδίως στην υποστήριξη της ελληνικής ναυτιλίας, στις ανάγκες για ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος. Παράλληλα, ισχυροποιήθηκε o ρόλος του Σώματος ως φορέα τάξης και ασφάλειας καθώς και παράγοντα κοινωνικής συνοχής για ολόκληρη τη νησιωτική και παράκτια Ελλάδα, με κύρια ευθύνη τη φύλαξη των θαλασσίων συνόρων της χώρας μας.
Η νέα αυτή προοπτική αποτελεί έκφραση της πολιτικής βούλησης της Κυβέρνησης να δημιουργήσει και να υποστηρίξει τις συνθήκες εκείνες που θα ενισχύσουν άμεσα και ουσιαστικά τη δυναμική του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής και θα διασφαλίσουν την αποτελεσματική ανταπόκρισή του στις νέες απαιτήσεις που διαμορφώνονται από τη σύγχρονη εθνική και διεθνή κοινωνικοοικονομική πραγματικότητα.
Με την ενσωμάτωση του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη συγκροτείται ένα ολοκληρωμένο σύστημα εσωτερικής ασφάλειας και πολιτικής προστασίας, το οποίο συντίθεται από αυτοτελή - ως προς την οργανωτική, ιεραρχική και λειτουργική δομή, καθώς και την επιχειρησιακή δράση - Σώματα και Υπηρεσίες, υπό την κεντρική πολιτική κατεύθυνση ενός Υπουργείου.
Καθένα από τα Σώματα αυτά, βάσει των αρμοδιοτήτων του, αλλά και σε συνεργασία μεταξύ τους, θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί αποτελεσματικότερα στον κυρίαρχο στόχο, που είναι η παροχή υψηλότερου επιπέδου ασφάλειας και προστασίας του πολίτη και της χώρας.
2. Όσον αφορά την υφιστάμενη δύναμη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, αυτή ανέρχεται σήμερα στα 7.195 στελέχη, έναντι των 10.242 οργανικών θέσεων που προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία (ν. 3922/2011).
Η αρμόδια Διεύθυνση του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής μεριμνά ώστε οι Υπηρεσίες του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ να λειτουργούν υπό τις καλύτερες δυνατές συνθήκες, έτσι ώστε να ανταποκρίνονται στο ρόλο που τους έχει αναθέσει η πολιτεία για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινωνικού συνόλου και του δημοσίου συμφέροντος.
3. Ειδικότερα, 616 στελέχη ΛΣ-ΕΛΑΚΤ απαρτίζουν το μητρώο των Αξιωματικών και είναι όλοι απόφοιτοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ 121 εξ’ αυτών κατέχουν και μεταπτυχιακό τίτλο και 03 είναι κάτοχοι διδακτορικού τίτλου. 1566 στελέχη αποτελούν το μητρώο Υπαξιωματικών, 871 εξ΄ αυτών είναι απόφοιτοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ 17 εξ’ αυτών κατέχουν και μεταπτυχιακό τίτλο και 695 είναι απόφοιτοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Τέλος, 5013 στελέχη αποτελούν το μητρώο Λιμενοφυλάκων, 658 είναι απόφοιτοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ 17 εξ’ αυτών κατέχουν και μεταπτυχιακό τίτλο, ενώ 4355 είναι απόφοιτοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Το σύνολο των στελεχών ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ έχουν γνώση τουλάχιστον μίας ξένης γλώσσας.
Σημειώνεται ότι έχουν καταταγεί-εισαχθεί 62 Δόκιμοι Σημαιοφόροι στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, 46 Ανθυποπλοίαρχοι απ’ ευθείας κατάταξης (ειδικότητας Τεχνικού 25, Νομικού 15, Οικονομικού 05 και Ιατρού 01) και 181 Υπαξιωματικοί ενώ αναμένεται η κατάταξη 300 περίπου Λιμενοφυλάκων.
4. Αίτηση για αποστρατεία έχουν υποβάλει από τον Οκτώβριο του 2009 έως και σήμερα 57 στελέχη από το μητρώο Αξιωματικών, 312 από το μητρώο των Υπαξιωματικών και 209 στελέχη από το μητρώο Λιμενοφυλάκων.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ