αναδημοσίευση
Σάββατο, 19 Νοέμβριος 2011
Σφαγή χιλιάδων εργαζομένων στο Δημόσιο και σε Οργανισμούς
. Του Γιώργου Κατερίνη
Μέχρι αύριο, Κυριακή 20 Νοεμβρίου, έχουν περιθώριο οι υπάλληλοι με συμβάσεις αορίστου χρόνου, αλλά και μόνιμοι που ασφαλίζονται στο ΙΚΑ, που εργάζονται στο Δημόσιο, τους δήμους, τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου και σε περίπου 35 φορείς που καταργούνται ή συγχωνεύονται να υποβάλουν υπεύθυνες δηλώσεις με τον ακριβή χρόνο των συντάξιμων χρόνων τους. Όσοι από αυτούς συμπληρώνουν το 2013 συντάξιμο χρόνο, ανεξάρτητα από την ηλικία τους, θα λάβουν ως πρωτοχρονιάτικο δώρο την εφεδρεία-απόλυση.
Στις 27 Νοεμβρίου θα πρέπει όλοι οι παραπάνω φορείς να έχουν αποστείλει στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης τις «διαπιστωτικές πράξεις εφέδρων». Με αυτά τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα που ανατρέπουν ζωές και σχέδια, εργαζόμενοι που βρίσκονται στην έκτη δεκαετία της ηλικίας τους πετιούνται κυριολεκτικά στο δρόμο και αυτό βαφτίζεται δημοσιονομική στρατηγική 2012-2015. Η πίεση που ασκείται σε όσους περιλαμβάνονται στα κριτήρια του νόμου (4024/2011) είναι αφόρητη. Πρακτικά μέχρι χθες, Παρασκευή, που ήταν η τελευταία εργάσιμη ημέρα, κλήθηκαν να δηλώσουν τον οποιονδήποτε χρόνο έχουν διανύσει ενδεχομένως σε άλλο φορέα, αλλά και χρόνια προαιρετικής, ακόμα και πλασματικής ασφάλισης που έχουν αναγνωρίσει ως συντάξιμα.
Η σχετική εγκύκλιος, μάλιστα, φροντίζει να μην αφήνει κανένα περιθώριο ελιγμών. Όποιος υπάλληλος δεν δηλώσει χρόνια προϋπηρεσίας είτε γιατί δεν πρόλαβε, είτε γιατί δεν κατάλαβε, είτε γιατί προσπάθησε να γλιτώσει την ένταξη στην εφεδρεία, θα χάνει οριστικά αυτό τον συντάξιμο χρόνο - όποτε και αν συνταξιοδοτηθεί... Με τέτοιες απάνθρωπες και ανάλγητες συμπεριφορές η κυβέρνηση διαλύει κάθε δημόσια δομή, δημιουργώντας ένα υβριδικό μοντέλο δημόσιου υπάλληλου τρομοκρατημένου, εξευτελισμένου και αδύναμου.
Η ΑΔΕΔΥ, με ανακοίνωσή της, θεωρεί όλο αυτό τον εκβιασμό παράνομο, γιατί «δεν νομιμοποιείται από καμιά νομοθετική ρύθμιση» και κάλεσε το υπουργείο να την αποσύρει.
Λιγότερο Δημόσιο με εγκυκλίους
Το ξήλωμα του δημόσιου τομέα -γιατί περί αυτού πρόκειται- έχει ξεκινήσει ήδη. Μέσα στον Δεκέμβριο οι εργαζόμενοι 8 μικρότερων φορέων που έχουν καταργηθεί, αν δεν έχουν προλάβει στο μεταξύ να μετακινηθούν σε άλλες υπηρεσίες, θα ενταχθούν πρώτοι στην εφεδρεία για 12 μήνες και μετά θα απολυθούν. Ακολουθούν οι εργαζόμενοι υπουργείων, ΟΤΑ, ΝΠΔΔ κ.λπ. που συμπληρώνουν συντάξιμο χρόνο το 2013, οι οποίοι από την 1η Ιανουαρίου του 2012 και για 24 μήνες θα μπουν στην εφεδρεία. Από την ίδια ημερομηνία εντάσσονται σε καθεστώς 12μηνης εφεδρείας οι εργαζόμενοι (με συμβάσεις αορίστου χρόνου) 35 μεγάλων φορέων που λύονται ή συγχωνεύονται. Ήδη οι υπηρεσίες προσωπικού καταρτίζουν τους σχετικούς πίνακες και καλούν τους υπαλλήλους να υποβάλουν τις σχετικές υπεύθυνες δηλώσεις.
Την ίδια ώρα, με άλλη εγκύκλιο του ίδιου υπουργείου, επιχειρείται οριζόντιο ψαλίδι έως και 30% στο προσωπικό όλων των υπουργείων, με καταργήσεις ή συγχωνεύσεις υπηρεσιών. Η διαδικασία που ονομάζεται αναδιοργάνωση προβλέπει τρεις φάσεις. Η πρώτη φάση προβλέπει «μετακίνηση πλεονάζοντος προσωπικού» εντός του κάθε υπουργείου και πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι 9 Δεκεμβρίου. Η δεύτερη φάση θα γίνει μεταξύ υπουργείων και θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι 31 Δεκεμβρίου. Η κρίσιμη διατύπωση: εφόσον «δεν υπάρχουν ελλείψεις στα επί μέρους υπουργεία και στα ΝΠΔΔ που εποπτεύουν, όσον αφορά τις συγκεκριμένες οργανικές θέσεις, τότε οι θέσεις αυτές καταργούνται». Άρα, θεωρείται βέβαιο ότι οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι θα οδηγηθούν σε έξοδο από το Δημόσιο, χωρίς γι αυτούς να προβλέπεται καθεστώς εφεδρείας. Και μάλιστα πριν από την τρίτη και... τελειωτική φάση που θα ολοκληρωθεί καθ’ όλη τη διάρκεια του 2012 με αξιολόγηση του προσωπικού από εξωτερικούς συμβούλους (υπό την κάλυψη αντικειμενικότητας του ΑΣΕΠ), ώστε το 2013 να υπάρχουν νέα οργανογράμματα και κατάργηση υπηρεσιακών μονάδων.
Και ρατσιστικές διακρίσεις
Στην εγκύκλιο για την εφεδρεία υπάρχει και μια ακατανόητη διάκριση που κάνει ακόμα πιο ξεδιάντροπη τη διαδικασία. Η εγκύκλιος του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης προβλέπει ότι αν δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία μεταφοράς προσωπικού στους παραπάνω φορείς μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, θα... τιμωρηθούν οι εργαζόμενοι «χαμηλών προσόντων»: θα βγει στην εφεδρεία όλο το προσωπικό Υποχρεωτικής και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Υ.Ε. και Δ.Ε.). Επίσης, οι «φορείς υποδοχής» των μετατασσόμενων των εφέδρων», θα πρέπει να διώξουν στην εφεδρεία ισάριθμους εργαζομένους Υ.Ε. και Δ.Ε. Ως κριτήριο επιλογής ορίζεται η μικρότερη προϋπηρεσία στους καταργούμενους ή συγχωνευόμενους οργανισμούς.
Τι ισχύει στο καθεστώς εργασιακής εφεδρείας:
- Ο έφεδρος λαμβάνει για 12 ή 24 μήνες μόνο το 60% του βασικού μισθού του.
Οι εισφορές εργοδότη και ασφαλισμένου που αναλογούν για κύρια σύνταξη, επικουρική ασφάλιση, πρόνοια και υγειονομική περίθαλψη καταβάλλονται από τον φορέα προέλευσης ή, αν έχει καταργηθεί, οι εισφορές καθώς και η τυχόν οφειλόμενη αποζημίωση λόγω απόλυσης καταβάλλονται από τον ΟΑΕΔ.
- Η εφεδρεία λογίζεται ως προαναγγελία απόλυσης. Έτσι, οι αποδοχές του διαστήματος της εφεδρείας θα συμψηφιστούν με το ποσόν της αποζημίωσής τους λόγω συνταξιοδότησης, οδηγώντας τους έφεδρους να χάσουν ένα μεγάλο μέρος του εφάπαξ τους.