αναδημοσίευση
Παρασκευή, 11 Νοεμβρίου 2011
Ο τραπεζίτης πρωθυπουργός
του δημοσιογράφου Γεράσιμου ΤρύφωναΤώρα που η αγωνία (σας) έλαβε τέλος και ο Λουκάς Παπαδήμος διορίστηκε (δεν εξελέγη) επιτέλους πρωθυπουργός, επιβάλλεται νομίζω να σας θυμίσω, αγαπητοί συνάδελφοι, που σκίζατε από… καναλίου εις κανάλιον τόσες μέρες για χάρη του τα ρούχα σας, ποιος αναλαμβάνει να μας σώσει.
Ιδού λοιπόν μερικά χρήσιμα στοιχεία για τον κ. Παπαδήμο και τους συν αυτώ, που δεν τα γράφουν ούτε οι ταυτότητες, ούτε τα βαριά βιογραφικά τους.
Ας αρχίσουμε από τον ως χθες επικεφαλής του.
(Αντιγράφω από το βιβλίο “Είναι ο καπιταλισμός, ηλίθιε” - κι αυτό σε σας απευθύνεται αγαπητοί μου - του Νίκου Μπογιόπουλου).
Ο εκάστοτε πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, εν προκειμένω ο Τρισέ, βάσει των στοιχείων του 2007, αμείβεται με το ποσό των 345.000 ευρώ ετησίως,
στο οποίο δε συμπεριλαμβάνονται οι αποδοχές που λαμβάνει για έξοδα κατοικίας.
Οι αντιπρόεδροι της ΕΚΤ (όπως ο νέος μας πρωθυπουργός δηλαδή) εισπράττουν 296.000 ευρώ το χρόνο, χωρίς να υπολογίζονται οι λοιπές παροχές.
Συνολικά για τα έξι μέλη του Διευθυντηρίου της ΕΚΤ ξοδεύτηκε το 2007 για αμοιβές ποσό ύψους 1,6 εκατ. Ευρώ, στο οποίο δεν συμπεριλαμβάνονται λοιπές παροχές (έξοδα κατοικία, μετακινήσεις, κλπ.).
Μια και αρχίσαμε ας δούμε λίγο και τους υπόλοιπους – να έχουμε ολοκληρωμένη την εικόνα για την τρόικα των σωτήρων μας. (Καταφεύγω στο ίδιο βιβλίο, εκδόσεις Α. Α. Λιβάνη).
Ευρωπαϊκή Ένωση: ο εκάστοτε πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της ΕΕ, εν προκειμένω ο Μπαρόζο, αμείβεται ετησίως με 335.000.
Εδώ δεν περιλαμβάνονται τα ποσά που λαμβάνει για έξοδα παραστάσεως, κατοικίας, μετακινήσεων, κλπ.
Σημειωτέον ότι μόνο τα έξοδα παραστάσεως και μετακινήσεων του Μπαρόζο ανήλθαν το 2009 στα 720.000 ευρώ.
Επίσης ο (εκάστοτε) Μπαρόζο, άμα τη λήξει της θητείας του, έχει εξασφαλίσει εφ’ όρου ζωής σύνταξη ύψους 62.000 ευρώ ετησίως.
Ο πρόεδρος της ΕΕ, εν προκειμένω ο Ρομπάι, και ο πρόεδρος της Κομισιόν, ο Μπαρόζο, έχουν επίσης εξασφαλίσει απολαβές ύψους 200.000 ευρώ ετησίως και επί τρία χρόνια μετά την αποχώρησή τους από τις θέσεις τους, με αιτιολογικό την ενίσχυσή τους από την ΕΕ για την «επαγγελματική τους επανένταξη» (!) μετά τη λήξη της θητείας τους…
Οι αντιπρόεδροι της ΕΕ αμείβονται με 300.000 ευρώ ετησίως.
Οι επίτροποι της ΕΕ λαμβάνουν ετησίως 240.000 ευρώ, δικαιούνται 36.000 ευρώ ως έξοδα κατοικίας, εισπράττουν 7.300 ευρώ ως έξοδα παραστάσεως, έχουν πλήρη κάλυψη εξόδων μετακινήσεων, ενώ μεταξύ άλλων λαμβάνουν 40.000 ευρώ ως έξοδα εγκατάστασης.
Συνολικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πέραν των μισθών των μελών της, στοίχισε μέσα στο 2009 ποσό 4 εκατομμυρίων ευρώ που πήγαν σε έξοδα παραστάσεως, δώρα, γεύματα, ταξίδια και γκολφ…
Διεθνές Νομισματικό Ταμείο: ο εκάστοτε πρόεδρος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, όπως ο “σοσιαλιστής” Ντομινίκ Στρος Καν (τότε που γραφόταν το βιβλίο – σήμερα έχει αναλάβει η τέως υπουργός Οικονομικών του Σαρκοζί, Κριστίν Λαγκάρντ), αμειβόταν ετησίως με 421.000 δολάρια και δικαιούνταν επιπλέον επίδομα ύψους 75.000 δολαρίων.
Βάσει του συμβολαίου του τας κάθε είδους έξοδά του ήταν πλήρως καλυμμένα, ενώ διέθετε κάθε λογής υπηρετικό προσωπικό, από σοφέρ μέχρι μάγειρα…
Και, φυσικά, προβλέπεται και αποζημίωση μετά την αποχώρηση, προσθέτω εγώ.
Νομίζω, για να επανέλθω, αγαπητοί μου, ότι ακριβώς επειδή τα γνωρίζατε όλα αυτά, νιώθετε τώρα ανακουφισμένοι με τον νέο πρωθυπουργό.
Όπως νιώθουν και οι αγορές και τα χρηματιστήρια, και η ΕΕ και το ΔΝΤ και η ΕΚΤ, σε ένα βαθμό και το αστικό πολιτικό μας σύστημα (αυτό έχει και τις εσωτερικές του ήττες να μπαλώσει, αλλά εντάξει δεν χάθηκε το παν - ο καπιταλισμός να 'ναι καλά και δεν θα τους ξεχάσει...).
Τα άλλα, για τη χώρα και το μέλλον της, είναι παραμύθια για μικρά παιδιά.
Κι όποιος τα πιστεύει κακό του κεφαλιού του!
Μερικές παρατηρήσεις ακόμα: «Αποκλείω την υπόθεση της αποβολής μιας χώρας από τη ζώνη του ευρώ, στην πραγματικότητα η συνθήκη δεν έχει εργαλεία που να μας επιτρέπουν να το κάνουμε», μας είπε χθες το βράδυ ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλωντ Γιούνκερ.
Και είναι και ανοησία, λέει, η ιδέα μιας μικρότερης ζώνης του ευρώ!
Ναι ε, κι εγώ που νόμιζα ότι άμα δεν διορίσουμε κυβέρνηση εκτάκτου ανάγκης μας πέταξαν την άλλη μέρα.Έτσι δεν μας λέγατε πρωί, μεσημέρι, βράδυ σαν φάρμακο για να δικαιολογήσετε μια νόθα, ακόμα και στο πλαίσιο του αστικού κοινοβουλευτικού συστήματος, λύση;
Την ώρα που συνέβαιναν όλα αυτά ανακοινωνόταν ότι μέσα σε ένα χρόνο εξαερώθηκαν οι θέσεις εργασίας που είχαν δημιουργηθεί στην Ελλάδα ολόκληρη την προηγούμενη δεκαετία και οι άνεργοι - με στοιχεία του παρελθόντος Αυγούστου - καλπάζουν προς το 1.000.000!
Αναρτήθηκε από Γεράσιμος Τρύφωνας