ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ
Βόρειος - Mon, Oct 3, 2011Προετοιμαζόταν για μάχη στην Μακεδονική Εκδοτική Εκτυπωτική (εκδίδει τις εφημερίδες “Μακεδονία”, “Θεσσαλονίκη” και “Σπορ του Βορρά” η ΕΣΗΕΜΘ, όμως, έχασε τη μάχη στην Εκτυπωτική Βορείου Ελλάδος (εκδίδει την εφημερίδα “Αγγελιοφόρος”).
Και μάλιστα… αμαχητί.
Την Παρασκευή, ο εκδότης, Αλ. Μπακατσέλος, ενημέρωσε πως θέλει να μιλήσει στο προσωπικό στις 5 το απόγευμα. Κι επειδή ο εκδότης το ΄χει ξανακάνει και στο παρελθόν, αλλά πήγαινε στη συγκέντρωση κι έλεγε να ξεχάσουν τα πάντα, άλλοι έλεγαν πως τα ίδια θα συμβούν και τώρα κι άλλοι (οι “Κασσάνδρες”) πως πολλές φορές πάει το κανάτι στη βρύση, αλλά μία σπάει.
Κι έσπασε…
Ο εκδότης εμφανίστηκε και είπε πως θα προχωρήσει σε απολύσεις. Μία ώρα αργότερα -κι ενώ οι εργαζόμενοι συνέχιζαν την τη συνέλευσή τους- ήρθαν οι απανταχούσες:
Απολύθηκαν οι 9 από τους 11 του αθλητικού τμήματος (διατηρήθηκε ο Παν. Γκαμπράτνης, που πριν λίγους μήνες έγινε πατέρας, ενώ είχε βρεθεί πρόσφατα εκτός Δημοτικής Τηλεόρασης, επειδή δεν ανανεώθηκε η σύμβασή του κι ο Μ. Βοϊτσίδης, που τυχαίνει να είναι ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΜΘ).
Απολύθηκε ακόμη κι ο αδελφός του Βοϊτσίδη, Γιάννης… Λίγο αργότερα απολύθηκαν δύο που είχαν δεχτεί να εργάζονται εκ περιτροπής: Οι Μαρία Τοπαλίδου και Κώστας Γουσίδης (γιος του πρώην προέδρου της ΕΣΗΕΜΘ Δημήτρη Γουσίδη). Πριν συνέλθουν από τις 11 απολύσεις δημοσιογράφων, ακολούθησε η απόλυση του φωτογράφου της εφημερίδας και δυο απολύσεις διοικητικών υπαλλήλων. Σύνολο 14..
Η ΕΣΗΕΜΘ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία κάνει λόγο για “kραυγαλέα περίπτωση επίθεσης μιας επιχείρησης Τύπου εναντίον του ίδιου του αντικειμένου της δραστηριότητάς της: της ενημέρωσης”, αφού καταργήθηκε σούμπιντο ένα τμήμα και ανακοινώθηκε η μείωση των σελίδων (η εφημερίδα, ήδη, θύμισε περιτύλιγμα αγγελιών και το πράγμα θα γίνει χειρότερο)…
Στην ίδια ανακοίνωση η ΕΣΗΕΜΘ, ουσιαστικά, παραδέχεται την ήττα της, λέγοντας πως “οι εργαζόμενοι του Αγγελιοφόρου έχουν αποδείξει έμπρακτα τη διάθεσή τους να στηρίξουν την εφημερίδα, έχουν υποβάλει σειρά προτάσεων, οι οποίες συστηματικά αγνοήθηκαν από την εργοδοσία, κι έχουν διαπραγματευτεί τους όρους της εργασίας τους εξαντλώντας κάθε όριο καλής θέλησης”. Μιλά, βέβαια, τη γλώσσα της αλήθειας, αφού το αθλητικό τμήμα που ξηλώθηκε εν μία νυκτί είχε πρωτοστατήσει στην προσπάθεια να υπογραφούν επιχειρησιακές συμβάσεις εργασίας (αυτή ήταν η έμπρακτη διάθεση στήριξης της εφημερίδας). Φαίνεται, όμως, ότι η καλή θέλησή τους, σύμφωνα με την ανακοίνωση, δεν ήταν αρκετή για την εργοδοσία.
Τα σενάρια δίνουν και παίρνουν, για την επόμενη μέρα, όμως ακόμη και οι κρίσεις μου για τα γεγονότα είναι αρκετές για να ξεσπάσουν νέες επιθέσεις σε βάρος μου. Γι αυτό και δεν πρόκειται να γράψω κάτι γι αυτά, θεωρώντας τα “ράδιο αρβύλα” (αν και ένα από τα κυκλοφορούντα δείχνει ιδιαίτερα αληθινό). Τα πράγματα είναι ιδιαίτερα δύσκολα στη δημοσιογραφική πιάτσα της Θεσσαλονίκης, με το μέλλον αβέβαιο και τα “μαγαζιά” να παραπαίουν από το πρώτο ως το τελευταίο.