ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011

ΤΟ Δ.Σ ΤΟΥ ΕΔΟΕΑΠ : ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΥΠΗΡΕΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΟΧΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ!

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Δ.Σ ΕΔΟΕΑΠ

ΕΝΙΑΙΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ
Αναφορικά με τις προβλέψεις, που αφορούν στο καθεστώς απασχόλησης, αμοιβών και ασφάλισης τωνΔημοσιογράφων, όπως αυτές περιλαμβάνονται στο υπό ψήφιση, από το ΕλληνικόΚοινοβούλιο, πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας, το ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ
ανακοινώνει ότι:

Συντάσσεται απολύτως με τις θέσεις και τον αγώνα των Δημοσιογραφικών Ενώσεων (ΕΣΗΕΑ, ΕΣΗΕΜΘ), της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ), της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (EFJ) και όλων των συναδέλφων δημοσιογράφων μελών των Ενώσεων συντακτών και ασφαλισμένων του Οργανισμού μας, που εργάζονται σε δημόσια μέσα Ενημέρωσης.

Αποκρούει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, ως αντιδημοκρατικές και ανεφάρμοστες, τις κυοφορούμενες μεθοδεύσεις μετατροπής των Ελλήνων ανεξάρτητων δημοσιογράφων, που εργάζονται στα δημόσια μέσα ενημέρωση, σε κρατικούς υπαλλήλους! Ιδιότητες που είναι φυσικά αδύνατον να συνυπάρξουν.


Καλεί όλους τους υπεύθυνους για την άσκηση της νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας, τον πρωθυπουργό, τους πολιτικούς αρχηγούς, τους υπουργούς και τους βουλευτές, να πάρουν σαφή απόσταση από όσα διαδραματίζονται εις βάρος του δημοσιογραφικού κλάδου.

Αποδοκιμάζει εγχώριους και ξένους μανδαρίνους, που χωρίς γνώση και περίσκεψη εισηγούνται την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας του δημοσιογραφικού κλάδου στα δημόσια μέσα Ενημέρωσης.

Καταγγέλει την επιχειρούμενη ανατροπή του υγιούς συστήματος κύριας ,επικουρικής ασφάλισης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των Ελλήνων δημοσιογράφων και των οικογενειών τους .

Διαμαρτύρεται για την επιχειρουμένη αποκαθήλωση του θεσμικού, δεοντολογικού πλαισίου ελεύθερης και δημοκρατικής άσκησης του δημοσιογραφικού επαγγέλματος.

Επισημαίνει ότι, σε μια περίοδο που οι δημοσιονομικές αποφάσεις σχετίζονται με το δύσκολο παρόν και μέλλον της Ελλάδας, υπονομεύουν το ευρύτερο δημόσιο συμφέρον και εκθέτουν ανεπανόρθωτα την αξιοπιστία της χώρας, όσοι εισηγούνται την απευθείας υπαγωγή στην ασφάλιση και ιατροφαρμακευτική κάλυψη του Δημοσίου, των δημοσιογράφων που είναι μέλη των Δημοσιογραφικών Ενώσεων (ΕΣΗΕΑ, ΕΣΗΕΜΘ) και ασφαλισμένοι στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και στον ΕΔΟΕΑΠ.

Αποκαλύπτει ότι αντί για οικονομίες κλίμακος το ασφαλιστικό σύστημα των δημοσιών υπαλλήλων και κατ΄ επέκταση το κράτος θα αναλάμβαναν υπέρογκες υποχρεώσεις στο παρόν και στο μέλλον για ασφαλισμένους εκ μεταφοράς, χωρίς απολύτως κανέναν λόγο!

Διαβεβαιώνει ότι η ασφαλιστική, ιατροφαρμακευτική και συνταξιοδοτική κάλυψη των δημοσιογράφων, που εργάζονται σε δημόσια Μέσα Ενημέρωσης, όπως ,επίσης, οι προβλεπόμενες καλύψεις των μελών των οικογενειών τους εξυπηρετούνται από τις εισφορές εργαζομένων χωρίς απολύτως καμία επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού.

Κάνει σαφές ότι οι Έλληνες δημοσιογράφοι δεν ζητούν καμιά εξαίρεση !
Φορολογούνται σκληρά, όπως όλοι οι Έλληνες πολίτες και με τους φόρους τους συμμετέχουν στις δημόσιες δαπάνες Υγείας χωρίς να περιθάλπονται από το ΕΣΥ.

Η Διοίκηση του EΔΟΕΑΠ επισημαίνει ότι οι  θεμελιώδεις Συνταγματικές επιταγές για την προάσπιση της ελευθερίας τουΤύπου και την δημοκρατική ενημέρωση, που συνδέονται άρρηκτα με τηνανεξάρτητη από κράτος κόμματα και κάθε είδους επηρεασμούς άσκηση τουδημοσιογραφικού επαγγέλματος.

ΚΑΙ ΖΗΤΑ:

-Ναδιατηρηθούν οι ΣυλλογικέςΣυμβάσεις Εργασίας του δημοσιογραφικού κλάδου και να κατοχυρωθούν οι θεσμικέςκαι δεοντολογικές ρυθμίσεις, που αυτές προβλέπουν για τους εργαζόμενουςΔημοσιογράφους σε δημόσια Μέσα Ενημέρωσης.

-Να εγκαταλειφθεί κάθε απόπειρα μεταβολής του καθεστώτος ασφάλισης και ιατροφαρμακευτικής κάλυψηςΔημοσιογράφων μελών της ΕΣΗΕΑ, ΕΣΗΕΜΘ και ασφαλισμένων του ΕΔΟΕΑΠ, που είναιστην πράξη ανεφάρμοστη, επιζήμια για το δημόσιο συμφέρον και εκθέτειανεπανόρθωτα τους εμπνευστές της στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς.
Οι ΈλληνεςΔημοσιογράφοι μαζί με όλους τους εργαζόμενους όλων των
ειδικοτήτων στα έντυπα, ηλεκτρονικά καθιερωμένα και νέα Διαδικτυακά ΜέσαΕνημέρωσης οφείλουν να δώσουν κοινούς αγώνες, υπερασπιζόμενοι εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα

Στην τραγική για την Ελλάδα συγκυρία οι λειτουργοί του Τύπου θα μείνουν όρθιοι, υπερασπιστές του Αγαθού της Δημοκρατικής Ενημέρωσης και πάνω από όλα .των δικαιωμάτων όλων τωνεργαζομένων και του ελληνικού λαού.

Αθήνα 17-10-2011

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΕΔΟΕΑΠ