ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Επίσχεση εργασίας των εργαζομένων, που παραμένουν απλήρωτοι 3 μήνες !

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ

 Οκτωβρίου 10, 2011
by asyntaxtostypos

Μετά το τριήμερο των απεργιακών κινητοποιήσεων (Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή) στο συγκρότημα της Μακεδονίας-Θεσσαλονίκης-Σπορ του Βορρά, που κήρυξαν οι τρεις ενώσεις στον χώρο του Τύπου (ΕΣΗΕΜΘ, ΕΤΗΠΤΘ, ΕΠΗΕΘ), οι 190 εργαζόμενοι (συντάκτες, τεχνικοί, διοικητικοί) αποφάσισαν να προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας -πλην κάποιων λίγων Λακεδαιμονίων, με τους οποίους θα ασχοληθούμε σε επόμενο σημείωμά μας.
 Οι εργαζόμενοι συνεχίζουν τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις τους, καθώς παραμένουν απλήρωτοι εδώ και 3 μήνες και οργισμένοι για τη στάση και τη συμπεριφορά της “εκδότριας” Β. Σουλοπούλου και του ιδιοκτήτη Γ. Ρήγα.
Η ιδιοκτησία της εφημερίδας αθέτησε όλες τις δεσμεύσεις τις οποίες είχε αναλάβει στη διάρκεια του καλοκαιριού και αφορούσαν την καταβολή των μισθών – υποσχέσεις, που έκαναν τις διοικήσεις των συνδικαλιστικών μας ενώσεων να αποδεχθούν την καθυστέρηση. Μια αντεργατική και αντιανθρώπινη συμπεριφορά των εκπροσώπων της επιχείρησης που έχει κάνει όλους τους εργαζόμενους να ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΟΥΝ!Μετά την τελευταία καταβολή μισθού (αρχές Ιουλίου), οι εργαζόμενοι άκουσαν την εκδότρια να λέει ότι οι εφημερίδες μπήκαν σε ένα πρόγραμμα (με κρατική-ευρωπαϊκή επιχορήγηση από τη μία και ταυτόχρονη καταβολή διπλάσιου ποσού από τον ιδιοκτήτη), αλλά η επόμενη πληρωμή δεν μπορούσε πριν τις αρχές Σεπτεμβρίου, μετά η ημερομηνία μετατέθηκε για την 23η, η οποία έγινε 27η, μετά 30η και κατόπιν 7η Οκτωβρίου.

Ωστόσο, αυτήν την τελευταία Παρασκευή μεταφέρθηκε από τον πρόεδρο της ΕΣΗΕΜΘ Μ. Βοϊτσίδη ότι η εκδότρια Β. Σουλόπούλου του είπε ότι ο ιδιοκτήτης Γ. Ρήγας δεν της απάντησε για τις τελικές προθέσεις του ως προς την επενδυτική παρουσία του στις εφημερίδες.
Μάλιστα.
Δηλαδή ο ιδιοκτήτης γνωστός μάνατζερ επενδυτικών κεφαλαίων στη Νέα Υόρκη με επενδύσεις και στην Ελλάδα είχε αποφασίσει να μπεί σ’ αυτό το πρόγραμμα αλλά στην πορεία το ξανασκέφθηκε και άφησε σε εκκρεμότητα για ένα τρίμηνο τρείς εφημερίδες!.
Την ίδια ώρα, έντονη φημολογία έχει αναπτυχθεί για το τι ακριβώς συμβαίνει στο συγκρότημα και ποιες είναι οι πραγματικές προθέσεις της ιδιοκτησίας.
 Η πτώχευση που ακούστηκε ως μία πιθανή εξέλιξη (αλήθεια κάτι τέτοιο προαναγγέλεται;), μεταφέρθηκε από τον πρόεδρο της ΕΣΗΕΜΘ στην τελευταία εργασιακή συνέλευση (Παρασκευή), όπως εκδηλώθηκε και όλη αυτή η κινδυνολογία-τρομοκρατία περί … συρρίκνωσης… συγχώνευσης… κλεισίματος… τέλους…
Άλλωστε, όλο αυτό το θολό πράγμα ενισχύεται και από τα “δεν μπορώ να σας πω κάποια πράγματα που έχω δεσμευτεί να μην πω” και “κάποια πράγματα δεν λέγονται”, ορισμένων…
Η διαφάνεια στο μεγαλείο της!
Σήμερα το μεσημέρι οι δημοσιογράφοι εργαζόμενοι στην Μακεδονία συγκεντρώθηκαν στον 3ο όροφο της εφημερίδας και συζήτησαν την όλη κατάσταση και τις ενέργειες στις οποίες θα προβούν –τόσο σε συνδικαλιστικό, όσο και σε νομικό ή επικοινωνιακό επίπεδο.
Η συνάντησή τους θα επαναλαμβάνεται κάθε μεσημέρι, όπου ζήτησαν να παρευρίσκονται και μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΣΗΕΜΘ για ενημέρωση, αλλά και για να ληφθούν οι αποφάσεις για το ποιές θα είναι οι ενέργειες στις οποίες θα προβούν μέσα στις τρέχουσες μέρες κινητοποιήσεων.

Οι εργαζόμενοι δεν θέλουν να “χάψουν” όλη αυτή την κρίση που δεν προκάλεσαν οι ίδιοι αλλά την υφίστανται, με όλον αυτόν τον οδοστρωτήρα των αντεργατικών πολιτικών της κατοχικής κυβέρνησης, των τροϊκανών και μνημονιακών τοποτηρητών.
Τα αφεντικά –μηδέ εξαιρουμένων αυτών στον χώρο του Τύπου- δεν δίστασαν να βγάλουν ένα σωρό μύρια τα προηγούμενα χρόνια και τώρα δε διστάζουν να εκμεταλλευτούν την κρίση για να μην περιορίσουν τα κέρδη τους –λεία των λησταρχών κάθε είδους.
Γι αυτό, όλο και περισσότεροι βλέπουν πλέον ως αναγκαιότητα οι εργαζόμενοι οργανωμένα να πάρουν την τύχη στα χέρια τους.
Να δράσουν άμεσα και να μην περιμένουν να βιώσουν το αδιανόητο !