ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

ΓΙΑ ΠΟΙΟΝ ΧΤΥΠΑΝΕ ΟΙ ....ΚΑΜΠΑΝΕΣ , ΥΠΟΥΡΓΕ, ΧΡΗΣΤΟ ΠΑΠΟΥΤΣΗ και ΑΡΧΗΓΕ ΤΟΥ Λ.Σ, ΑΝΤΙΝΑΥΑΡΧΕ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΕ ΣΟΥΛΗ ;;;

Ο Δήμος Μονεμβασιάς: ΜΗ Νόμιμη η αγκυροβολία πλοίων!!!



Σε σταθερή "Μη Νόμιμη Ρότα" το Λιμεναρχείο Νεάπολης Βοιών,
 σύμφωνα με τον Δήμο Μονεμασιάς.
 Μπαλάκι το μέλλον του τόπου μας στον περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη...

ΑΓΚΥΡΟΒΟΛΙΟ ΠΛΟΙΩΝ ΛΑΚΩΝΙΑ 2011

Αποκαλύπτουν πως παρανομούν κατ' εξακολουθηση και τους δείχνουν και τρόπο και δρόμο για να γίνει η αδικία και η παρανομία Νόμος!!!

Αναρτήθηκε από lakonia

Αριθ. Πρωτ.22178
ΔΗΜΑΡΧΟ΢ Σαχ. Δ/νση: Μολάοι Λακωνίας
Προς: κ. Βατίστα Δημήτριος , Λιμενάρχη Νεάπολης

-Νεάπολη
Κύριε Λιμενάρχα,
Μετά από συναντήσεις και έγγραφες οχλήσεις μου σχετικά με το θέμα της αγκυροβολίας των φορτηγών πλοίων στη θαλάσσια περιοχή του κόλπου των Βατίκων, έχω λάβει ως απάντηση από την υπηρεσία σας ότι δεν απαγορεύεται η αγκυροβολία των πλοίων.
Μετά από έρευνα,  σχετικά με το νομικό πλαίσιο της αγκυροβολίας των πλοίων σε θαλάσσια περιοχή προέκυψαν τα εξής: Ο Κώδικας Δημοσίου Ναυτικού Δικαίου στο γ΄ μέρος αυτού που φέρει το τίτλο «αστυνομία λιμένων και παραλίων» (άρθρο 136 επ. ) προσδιορίζει τις γενικές«αρμοδιότητες Διοικητικής Αστυνομίας» των λιμενικών Αρχών (άρθρο 141)
,ρυθμίζει συναφή θέματα σε σχέση με τα καθήκοντα και τις αρμοδιότητες τωνΑρχών αυτών (άρθρα 142-155), παρέχει νομοθετική εξουσιοδότηση για την έκδοση«αστυνομικών διατάξεων» (άρθρο 156) και προβλέπει κυρώσεις κατά τωνπαραβατών» των διατάξεων αυτών (άρθρο 157).
  Ειδικότερα το άρθρο 141 τουΚ.Δ.Ν.Δ. ορίζει ότι «Αι Λιμενικαί Αρχαί, εν τη ενασκήσει της αστυνομικήςαρμοδιότητος: α. Ρυθμίζουν την κίνησιν, την στάθμευσιν , την μεθόρμισιν και τηναγκυροβολίαν, την ασφάλειαν, την υγιεινήν, καθαριότηταν και την τάξιν εν τηπεριφερεία των…. β….», το άρθρο 156 του ιδίου κώδικα , όπως αντικαταστάθηκε μετο άρθρο 10 του ν. 1940/1991 ορίζει ότι: «για την άσκηση των αρμοδιοτήτωνΔιοικητικής Αστυνομίας των Λιμενικών Αρχών εκδίδονται αστυνομικές διατάξεις μετον τύπο των γενικών και ειδικών κανονισμών λιμένων, ως εξής: α.
Οι γενικοί κανονισμοί λιμένων που ρυθμίζουν κοινά για όλες τις Λιμενικές Αρχές θέματα,εκδίδονται από τον Αρχηγό του Λιμενικού ΢ώματος , εγκρίνονται από τον Τπουργό

2. και δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και ισχύουν στις περιοχές ευθύνης όλων των Λιμενικών Αρχών της Χώρας.
β. Οι ειδικοί κανονισμοί λιμένων,που ρυθμίζουν τα σχετικά με τις ιδιομορφίες του κάθε λιμένα θέματα που δενρυθμίζονται από τον γενικό κανονισμό λιμένα, εκδίδονται από τις οικείες ΛιμενικέςΑρχές και μετά από γνώμη του Νομάρχη, εγκρίνονται από τον ΤπουργόΕμπορικής Ναυτιλίας και δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Οι ειδικοί κανονισμοί λιμένος ισχύουν μόνον στη περιοχή ευθύνης της ΛιμενικήςΑρχής, που τους εκδίδει. Από τις παραπάνω διατάξεις προκύπτει ότι ο βάσει αυτών εκδιδόμενοςειδικός κανονισμός επιβάλλεται να προβλέπει και τις προϋποθέσεις και τους όρουςαγκυροβολίας πλοίων στον οικείο θαλάσσιο χώρο, μη αποκειμένης της θεσπίσεωςπερί τούτου ρυθμίσεως στην ευχέρεια της κανονιστικώς δρώσης Διοικήσεως.
 Κατά τη θέσπιση δε των σχετικών κανόνων και τη διαμόρφωση του περιεχομένου τηςρυθμίσεως η Διοίκηση οφείλει να λαμβάνει πρόνοια για τα συνταγματικώςπροστατευόμενα έννομα αγαθά,ιδίως για το περιβάλλον, η προστασία του οποίουαποτελεί, κατά το άρθρο 24 παρ. 1 εδαφ. α΄ του ΢υντάγματος, «υποχρέωση τουκράτους και δικαίωμα του καθενός».
Ειδικότερα, εφ όσον κατά κοινή πείρα, ηαγκυροβολία πλοίων μπορεί να παραβλάπτει τα οικοσυστήματα του θαλασσίουχώρου του λιμένα και της γειτονικής παράκτιας χερσαίας ζώνης, ιδίως εάν ητελευταία έχει και οικιστικό χαρακτήρα και να παρεμποδίζει άλλες δραστηριότητες(αλιεία, κολύμβηση κ.λ.π), η εγκυμονεί κινδύνους, ο ειδικός κανονισμός λιμέναεπιβάλλεται να περιλαμβάνει οπωσδήποτε και ρύθμιση αποσκοπούσα στηπροστασία των οικοσυστημάτων αυτών και των λοιπών εννόμων αγαθών (΢τΕ3048/1980).
Η ρύθμιση αυτή, μπορεί, ενδεχομένως να προβλέπει και ζώνες εντός τουθαλασσίου χώρου όπου απαγορεύεται απολύτως η αγκυροβολία πλοίων.
Ειδικόςκανονισμός λιμένος που δεν περιλαμβάνει τέτοια ρύθμιση, είναι παράνομος.

Μέχρι δε τη θέσπιση τέτοιας ρυθμίσεως, η συστηματική αγκυροβολία πλοίων στο λιμένα απαγορεύεται, τη τήρηση δε του απαγορευτικού αυτού κανόνα οφείλουν ναεπιβάλλουν οι λιμενικές Αρχές, λαμβάνοντας κατ ενάσκηση των αρμοδιοτήτωνπου τους παρέχει του άρθρο 141 Κ.Δ.Ν.Δ., τα κατάλληλα μέτρα αποτροπής ηεπιβάλλοντας τη διακοπή κάθε παράνομης αγκυροβολία πλοίου, με τη διατύπωσηαντίστοιχου περιεχομένου διαταγών. Σο γεγονός ότι μέχρι τώρα δεν έχει εκδοθεί

3. ειδικός κανονισμός για θαλάσσια περιοχή, η οποία χρησιμοποιείται από πολλώνετών για την αγκυροβολία πλοίων, ουδόλως μεταβάλλει τα παραπάνω.
Ακριβής για όλα τα παραπάνω είναι η απόφαση του ΢τΕ 1081/2007 (τμήμα Δ) Κατόπιν τούτων προκύπτει ότι η αγκυροβολία των πλοίων στη θαλάσσια περιοχή των Βατίκων που είναι συστηματική, δεν είναι νόμιμη.
Για τη ρύθμιση του παραπάνω θέματος, για το οποίο απαιτείται οπωσδήποτεάμεση επίλυση, θα πρέπει είτε να προχωρήσετε στη κατάρτιση ειδικούκανονισμού λιμένος με τη σύμφωνη γνώμη του Περιφερειάρχη *διαδεχθέντος τον Νομάρχη που ορίζει ο νόμος+ που να προβλέπει απαραίτητα τις προϋποθέσεις και τους όρους αγκυροβολίας πλοίων στο παραπάνω θαλάσσιο χώρο, λαμβάνοντας υπόψιν σας τα οικοσυστήματα του θαλασσίου χώρου του λιμένα και της γειτονικής παράκτιας χερσαίας ζώνης ,είτε να απαγορεύσετε την αγκυροβολία των πλοίων,ως παράνομη. ΢ε περίπτωση που καταρτίσετε ειδικό κανονισμό λιμένα θα θέλαμεοπωσδήποτε τη συνεργασία με τη Δημοτική Αρχή και το Λιμενικό Σαμείο ,δεδομένου ότι υφίσταται ευρύτατη οικιστική περιοχή καθώς και άλλες συνιστώσεςστον υποθαλάσσιο και παράκτιο χώρο, που αποτελούν έννομα αγαθά και χρήζουν προστασίας.
 Η ήπια τουριστική ανάπτυξη της περιοχής ,στην οποία αφορά το θέματης αγκυροβολίας των πλοίων, αποτελεί όραμα και κεντρικό άξονα της Δημοτικής Αρχής.

Ο δήμαρχος Μονομβασιάς ,
 ΗΡΑΚΛΗΣ ΣΡΙΧΕΙΛΗΣ

προς υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Χρήστο Παπουτσή
αρχηγό Λ.Σ-Ε.Ακτ, αντιναύαρχο, Κωνσταντίνο Σούλη