ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!
To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!
Σάββατο 13 Αυγούστου 2011
ΕΝΩΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ : ΖΗΤΕΙ, ΜΕ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ Γ.Γ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΝΑ ΕΞΕΤΑΣΤΕΙ Η ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ ΤΩΝ ΔΙΑΤΙΜΗΜΕΝΩΝ ΠΡΟΙΝΤΩΝ ...
Ζητούνται αναπροσαρμογές στα διατιμημένα προϊόντα
"NAYTΕΜΠΟΡΙΚΗ"
αναδημοσίευση
Σάββατο, 13 Αυγούστου 2011
του Αντώνη Τσιμπλάκη
Τη «σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι» αποτέλεσε για τους ακτοπλόους, αναφορικά με τη διατίμηση των προϊόντων, η αύξηση του ΦΠΑ από το 13% στο 23% για τα αγαθά που πωλούνται σε κυλικεία των πλοίων.
Μετά την προχθεσινή ανακοίνωσή της , η Ένωση Επιχειρήσεων Ναυτιλίας, στην οποία κατήγγειλε την αύξηση των τιμών των προϊόντων ως επιβαλλόμενη από το κράτος και ότι θα επιβαρύνει τον καταναλωτή, με χθεσινή επιστολή της προς τη γενική γραμματεία Εμπορίου του υπουργείου Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας ζητεί να εξεταστεί η αναγκαιότητα αναπροσαρμογής των τιμών των διατιμημένων προϊόντων.Όπως υπογραμμίζει μάλιστα η ΕΕΝ ορισμένοι από τους πλοιοκτήτες βρίσκονται ήδη σε διαδικασία λήψης απόφασης να κλείσουν τα μπαρ και να τοποθετήσουν αυτόματους πωλητές μόνο πόσιμου νερού.
Σε μία τέτοια περίπτωση , αφενός οι επιβάτες δεν θα έχουν τη δυνατότητα να καταναλώσουν τα προϊόντα που επιθυμούν, αφετέρου όπως έχει επισημάνει η Ένωση, θα είχε ως αποτέλεσμα να οδηγηθούν στην ανεργία κάποιοι ναυτικοί, που σήμερα εργάζονται στα μπαρ των πλοίων.
Η ΕΕΝ εκτιμά ότι με το ΦΠΑ στο 23% τα προϊόντα που θα πωλούνται στα κυλικεία των πλοίων θα ακριβύνουν υπέρμετρα,
ενώ παράλληλα θα δημιουργήσουν κακά οικονομικά αποτελέσματα, τόσο εκ των μειωμένων πωλήσεων, όσο και από τη μειωμένη είσπραξη ΦΠΑ, λόγω της πτώσης των πωλήσεων που θα επέλθει.
«Η μη αλλαγή της τιμής των διατιμημένων προϊόντων, τα οποία πωλούνται στα κυλικεία των πλοίων μας, η παράλληλη επιβάρυνση των προϊόντων αυτών και η πώληση των διατιμημένων προϊόντων επί έτη στις ίδιες τιμές καταδικάζουν τις εν λόγω επιχειρήσεις σε πτώχευση», αναφέρει.
Όπως επισημαίνει η Ένωση, ο καθορισμός τιμών σε διατιμημένα προϊόντα ή προϊόντα ελεγχόμενου κέρδους είχε γίνει με υπολογισμό των τιμών αυτών, π.χ. ψωμί, τυρί, ζαμπόν, και άλλα με βάση τις τιμές του 2005. Έκτοτε όλα αυτά τα προϊόντα ανατιμήθηκαν σε τέτοιο βαθμό ώστε σήμερα πλέον δεν μπορούμε να μιλάμε για ελεγχόμενο κέρδος, αλλά για μη ελεγχόμενη υπερβολική ζημιά.
Η ΕΕΝ επικαλείται και επιστολή της από τον Ιανουάριο του 2008 προς τον τότε υφυπουργό Ανάπτυξης, Γιώργο Βλάχο, στην οποία του είχαν επισημάνει ότι τέτοιου είδους αγορανομικές διατάξεις περιορίζουν χωρίς κανέναν αντικειμενικό λόγο την επιχειρηματική δραστηριότητα, γεγονός που δημιουργεί πολλών ειδών νομικά προβλήματα τα οποία μπορεί να φτάσουν έως και την παραβίαση βασικών αρχών του κοινοτικού δικαίου.
Ζητούσαν την κατάργηση της διάταξης και άμεση αναπροσαρμογή κατά 9%, για τα τρία έτη που είχαν περάσει, την οποία και χαρακτήριζαν οριακή. Επιπλέον ζητούσαν να αποφασισθεί και η ετήσια τιμαριθμική αναπροσαρμογή των τιμών.
Το ΣτΕ
Η Ενωση στην επιχειρηματολογία της χρησιμοποιεί και την απόφαση του 366/2008 ΣτΕ
Ζητεί το σκεπτικό της απόφασης να λαμβάνεται υπόψη κατά την έκδοση αποφάσεων τιμολόγησης διατιμημένων προϊόντων ή ελεγχόμενου κέρδους.
Μεταξύ άλλων, στην απόφαση του ΣτΕ αναφέρεται: «Η καθοριζόμενη από αγορανομική διάταξη ανώτατη τιμή πώλησης προϊόντος όχι μόνο δεν μπορεί να είναι κατώτερη του κόστους παραγωγής ή εμπορίας ορθολογικώς οργανωμένης επιχείρησης στον οικείο κλάδο παραγωγής ή εμπορίας, αλλά πρέπει να περιλαμβάνει και εύλογο επίσης από ορθολογικώς οργανωμένη επιχείρηση προσδοκώμενο ποσοστό κέρδους».
Ναυτεμπορική
ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΣΙΜΠΛΑΚΗΣ