ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011

Aντιρρυπαντικό σκάφος "ΑΚΤΑΙΑ 9" -ΑΞΙΕΠΑΙΝΗ Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΗΣ Γ.Γ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΘΑΛΑΣΣΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΟΥ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ ΚΟΛΠΟΥ !!!

Το αντιρρυπαντικό σκάφος  ΑΚΤΑΙΑ 9 Νηολογίου Πειραιά, καθαρίζει την θάλασσα του Θερμαϊκού από τα επιπλέοντα αντικείμενα (τα πλαστικά είναι πολλά), που ρίχνουν αυτοί που δεν σέβονται το περιβάλλον και χρησιμοποιούν τον Θερμαϊκό κόλπο σαν τόπο απόρριψης σκουπιδιών .
‘Ίσως, αν γνώριζαν ότι τα πλαστικά μπουκάλια για να διαλυθούν, χρειάζονται περίπου 450 χρόνια, θα φρόντιζαν αντί να τα πετάξουν στη θάλασσα, να τα ρίξουν στους κάδους των απορριμμάτων.
Το ΑΚΤΑΙΑ 9 πλέοντας πολύ αργά, παράλληλα πολύ κοντά στην όμορφη παραλία της Θεσσαλονίκης, με ανοιχτή την πλώρη του (φωτο),καθαρίζει την επιφάνεια της θάλασσας από την ρύπανση που προκαλούν κάποιοι «πολιτισμένοι» και όπως φαίνεται δεν φροντίζουν για την πρόληψή της οι υπεύθυνοι.
Στα σημεία της παραλίας που δεν μπορεί να πλεύσει το σκάφος, τον λόγο έχει η απόχη, που την χρησιμοποιούν τα μέλη του πληρώματος για να συνεχίσουν τη σημαντική αποστολή τους (φωτο).
Σύμφωνα με την Ελληνική ‘Ένωση Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος (HELMEPA), ο χρόνο διάλυσης των παρακάτω απορριμμάτων στη θάλασσα είναι :

Γυάλινο μπουκάλι 1.000.000 χρόνια,
Πετονιά 600 χρόνια,
Πλαστικό μπουκάλι 450 χρόνια,
Κουτί αλουμινίου 80 – 200 χρόνια,
Κουτί κονσέρβας 50 χρόνια,
Πλαστικό ποτήρι 50 χρόνια,
Λαστιχένια σόλα 50 – 80 χρόνια,
Πλαστική σακούλα 10 – 20 χρόνια,
Μάλλινο ρούχο 1 – 5 χρόνια,
Φίλτρο τσιγάρου 1 – 5 χρόνια,
Κόντρα πλακέ 1 – 3 χρόνια,
Χάρτινη συσκευασία γάλακτος 3 μήνες,
Εφημερίδα 6 εβδομάδες,
Φλούδα πορτοκαλιού 2 – 5 εβδομάδες,
Χαρτοπετσέτα 2 – 4 εβδομάδες

Ας ελπίσουμε ότι θα δούμε και άλλα παρόμοια με το ΑΚΤΑΙΑ 9, αντιρρυπαντικά σκάφη στις Ελληνικές θάλασσες.

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΟΥΜΕ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Capt. Ν. Πλακάς
Μέλος της HELMEPA