ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

ΟΛΟΙ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΚΙΝΕΖΟΥΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ ΣΤΗ ΣΕΠ - ΚΟΣΚΟ

Το εργατικό ατύχημα που έγινε την περασμένη Παρασκευή στη ΣΕΠ – COSCO όπου τραυματίστηκαν δύο εργάζόμενοι στους γερανούς που συγκρούστηκαν, αποδείχθηκε τελικά πολύ σοβαρό. Ο ένας λιμενεργάτης νοσηλεύεται στο μετροπόλιταν και όλες αυτές τις μέρες κάνει απανωτές επεμβάσεις.

Το παλικάρι που έπεσε από 6 μέτρα ύψος, έκανε χειρουργείο στη λεκάνη, πιθανώς έχει σπάσει σπονδύλους ένω θα κάνει επέμβαση και στον αγκώνα που έχει συντριπτικά τραύματα. Οι γιατροί λένε πως θα περάσουν τουλάχιστον 2 μήνες για να σταθεί ξανά γερός στα πόδια του.

Βεβαίως για το υπουργείο θαλασσίων υποθέσων τα εργατικά ατυχήματα που γίνονται σ’ αυτην την ζώνη του λιμανιού δεν ανακοινώνονται ή για την ακρίβεια... αποκρύπτονται εσκεμμένα, λες και δε γίνονται στον τομέα εποπτείας του, αλλά στην Κίνα !

Κανείς δεν ξέρει αν το παλικάρι που σακατεύτηκε θα πάρει αποζημίωση και ίσως για το λόγο αυτό, λένε κάποιοι, να κρύβονται τα εργατικά ατυχήματα (που είναι πολλά) και να αποχαρακτηρίζονται από... «εργατικά». Πάντως για το τελευταίο, παρενέβη εισαγγελέας, ίσως επειδή το ανακάλυψαν λιμενεργάτες, από το σωματείο και το «σήκωσαν» στο μπλογκ τους.

Την ίδια τακτική της «σιωπής» πάντως, ακολουθούν και οι υπεύθυνοι της εταιρείας "διακίνηση πορτ" ενώ ο φόβος αναγκάζει και τους εργάτες να σιωπούν για να μη θέσουν σε κίνδυνο το μεροκάματο.

Έτσι τίποτα δεν βγαίνει έξω από τον φράχτη του... κινέζικου λιμανιού.

Είναι εντυπωσιακό πάντως, πως οι εργαζόμενοι δεν ξέρουν ακόμα και πότε θα δουλέψουν. Ενημερώνονται το μεσημέρι της ίδιας μέρας, ότι θα δουλέψουν το απόγευμα ίσως και διπλοβάρδια. Κανείς λιμενεργάτης πια δεν μπορεί να κανονίσει την προσωπική του ζωή, αφού στέκονται πάνω από το τηλέφωνο για να μάθουν τι ώρα θα βγάλουν το μεροκάματο.

Τη σύμβαση όπως μαθαίνω την υπέγραψαν πιεζόμενοι, χωρίς να έχουν την «ευχέρεια» να διευκρινήσουν τις γενικότητες και τις ασάφειες ή να διαπραγματευτούν. Και λέμε ασάφειες γιατί σε πολλά σημεία του κειμένου που έβαλαν τη τζίφρα τους, δεν αναφέρονται ούτε οι μέρες ούτε οι ώρες που θα δουλεύουν αφού στο χαρτί υπήρχαν πεδία κενά με αποσιωπητικά ( ... ) !

Μήπως αυτη την «κινεζοποίησηση» θα ζήσουμε κι οι υπόλοιποι;

Και να σκεφτεί κανείς πως το λιμάνι δεν είναι απλώς κερδοφόρο...

Χάρης Μπόλκας