ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Συνέντευξη του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, κ. Χρήστου Παπουτσή στην εφημερίδα «Τα Νέα» και τη δημοσιογράφο Βούλα Κεχαγιά
-Κύριε υπουργέ,
πώς θα αντιδράσει η κυβέρνηση στην προωθούμενη από την ΕΕ τροποποίηση της Συνθήκης του Σέγκεν που επιβάλει την επίδειξη διαβατηρίων σε χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τους μετανάστες και ουσιαστικά δημιουργεί πολίτες δύο ταχυτήτων;
-Η ελεύθερη κυκλοφορία των Ευρωπαίων πολιτών στις χώρες Schengen αποτελεί το βασικότερο πυλώνα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.
Επίσης, χάρη στη Συνθήκη Schengen , κ
ατοχυρώθηκε η έννοια των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. Στην Ελλάδα για πρώτη φορά η έννοια αυτή πήρε σάρκα και οστά πριν λίγους μήνες όταν ζητήσαμε την παρουσία του FRONTEX στον Έβρο.
Είναι λοιπόν ξεκάθαρη η θέση μας.
Είμαστε αντίθετοι στην επιστροφή στην προ-ενωσιακή περίοδο.
Θα ήταν ένα πισωγύρισμα της Ευρώπης.
Ωστόσο, με αφορμή την πίεση των παράνομων μεταναστευτικών ροών, στο Συμβούλιο Υπουργών συζητάμε ορισμένες ιδέες με στόχο την ενίσχυση των συνοριακών ελέγχων, όπως δίνει τη δυνατότητα η ίδια η Συνθήκη του Schengen σε έκτακτες περιπτώσεις.
Στο ίδιο πλαίσιο, την Πέμπτη που θα βρίσκομαι στις Βρυξέλλες, θα επαναλάβω την πρόταση που έχω κάνει επανειλημμένα για τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του Frontex όχι μόνο στην αποτροπή εισόδου των παράνομων μεταναστών στις Ευρωπαϊκές χώρες αλλά και την άμεση επιστροφή στην πατρίδα τους.
Η Ελλάδα επιθυμεί μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου και μετανάστευσης.
Ζητάμε την εφαρμογή του μέτρου της ανακατανομής παράνομων μεταναστών σε Κράτη-Μέλη, καθώς και την τροποποίηση του Κανονισμού Δουβλίνο ΙΙ.
Ο οποίος, όπως εφαρμόζεται σήμερα, επιβαρύνει δυσανάλογα τη χώρα μας λόγω της γεωγραφικής μας θέσης.
-Το πρόβλημα της μετανάστευσης εντούτοις είναι έντονο στην Ελλάδα.
-Σε κάθε ευκαιρία τονίζω ότι η Ελλάδα δεν αντέχει άλλους παράνομους μετανάστες.
Γι αυτό εργαζόμαστε με υπεράνθρωπες προσπάθειες.
Επιχειρούμε να αλλάξουμε το απαρχαιωμένο και ουσιαστικά ανύπαρκτο Σύστημα Ασύλου που παρέμεινε έτσι για δεκαετίες.
Δημιουργούμε νέες δομές που άρχισαν ήδη να λειτουργούν και οργανώνουμε τα κέντρα πρώτης υποδοχής και κράτησης παράνομων μεταναστών.
Και αυτό είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης. Διαφορετικά είναι εξαιρετικά δύσκολο να ξεκαθαριστεί ποιοι δικαιούνται καθεστώς ασύλου και παραμονής στη χώρα μας και ποιοι θα πρέπει να πάρουν υποχρεωτικά το δρόμο της επιστροφής στις πατρίδες τους.
Αυτή είναι η αλήθεια και απευθύνω έκκληση να το καταλάβουν όλοι.
Διαφορετικά, είναι μάταιη κάθε άλλη πράξη.
Μαγικό ραβδί για να εξαφανίσουμε από προσώπου γης τους παράνομους μετανάστες, δεν υπάρχει. Ούτε πιστεύω ότι κάποιοι θα ήθελαν να βάλουμε με τη βία τους μετανάστες σε πλοία και να τους αφήσουμε στην τύχη τους στη μέση της θάλασσας.
Και ακόμη εάν τους αφήσουμε να πάνε στις άλλες χώρες της ΕΕ, θα σήμαινε την άμεση αποβολή της Ελλάδας από το Schengen με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Ως εκ τούτου, είμαστε υποχρεωμένοι να βρούμε την καλύτερη δυνατή λύση.
Ακόμη και η ανέγερση του φράχτη στον Έβρο έχει μπλοκάρει….
Ο φράχτης στον Έβρο θα γίνει.
Οι μελέτες έχουν ολοκληρωθεί.
Ξεπερνάμε και τα τελευταία γραφειοκρατικά εμπόδια και ξεκινάμε άμεσα τη διαδικασία για την κατασκευή του έργου.
Πάντως, τόσο για το φράχτη όσο και για τα Κέντρα για τους παράνομους μετανάστες θα περίμενα περισσότερο άμεση και ουσιαστική ανταπόκριση από τους φορείς της Δημόσιας Διοίκησης, της Περιφερειακής και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης .
Κι όπου υπήρξε ήταν με δυσκολίες…
-Κύριε Παπουτσή, στο θέμα της Κερατέας δεν έχει βρεθεί ακόμη λύση.
Κάποιοι θεώρησαν ότι με την τελευταία σας πρωτοβουλία μπήκατε σε… ξένα χωράφια.
-Φοβάμαι πως είναι οι ίδιοι που όσο διαρκούσε η κρίση επιχειρούσαν να μας πείσουν όλους ότι ήταν υπόθεση της Αστυνομίας και της Δικαιοσύνης.
Εγώ εκτέλεσα την εντολή του Πρωθυπουργού.
Η ηρεμία επέστρεψε στην περιοχή, άνοιξαν οι δρόμοι, γύρισαν οι κάτοικοι στα σπίτια τους, αποκαταστάθηκε η οικονομική δραστηριότητα.
Κι έτσι άρχισε ένας ουσιαστικός διάλογος ανάμεσα στους αρμόδιους Υπουργούς και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
-Πιστεύετε ότι ο ΧΥΤΥ πρέπει να κατασκευαστεί στο Βραγόνι ή να αναζητηθούν άλλες εναλλακτικές λύσεις όπως επιμένουν οι κάτοικοι;
-Δεν είναι δικιά μου αρμοδιότητα.
Πιστεύω στη δύναμη του διαλόγου με επιχειρήματα και πραγματική θέληση να βρεθούν σύγχρονες λύσεις που υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον. Μακριά από εμμονές, δογματισμούς και αγκυλώσεις που οδηγούν σε αδιέξοδα…
Θέλω να τονίσω, κ. Κεχαγιά, ότι το κράτος δεν περιορίζεται στην αστυνομία.
Το κράτος είναι η δημόσια διοίκηση , η αυτοδιοίκηση, οι θεσμοί του δημοκρατικού πολιτεύματος. Ούτε η αστυνομία μπορεί να υποκαταστήσει όλους τους άλλους κρατικούς φορείς στην οργάνωση του κοινωνικού διαλόγου και στην υλοποίηση των πολιτικών της κυβέρνησης.
Δεν ξέρω πόσοι πιστεύουν στη λογική του αστυνομικού κράτους αλλά είναι πολύ μικρή μειοψηφία στην κοινωνία…
Και πάντως όχι στο ΠΑΣΟΚ και την κυβέρνησή του.
-πως έγινε σαφές από την κυβέρνηση το 17% της ΔΕΗ θα πουληθεί.
Εσείς, όπως και άλλοι συνάδελφοί σας στην κυβέρνηση έχετε πει ότι πρέπει να παραμείνει ο έλεγχος των δικτύων της επιχείρησης στο δημόσιο. Αυτό μπορεί να διασφαλισθεί;
-Στο Υπουργικό Συμβούλιο υποστήριξα την ίδια θέση με τον Πρωθυπουργό , ο οποίος την επανέλαβε μόλις την περασμένη Παρασκευή στη Βουλή.
Το κράτος δεν πρόκειται να απεμπολήσει το δημόσιο έλεγχο της ΔΕΗ. Θα ήταν έγκλημα στρατηγικού χαρακτήρα εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος.
Υποστηρίζω με συνέπεια το ρόλο του δημόσιου πυλώνα στον τομέα της ενέργειας στο ίδιο πνεύμα και στο ίδιο πλαίσιο όπως ακριβώς ως αρμόδιος Επίτροπος Ενέργειας πριν από 14 χρόνια εισηγήθηκα στο Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ την Οδηγία για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και έγινε ομόφωνα αποδεκτή από τις κυβερνήσεις των κρατών – μελών.
Θα ήταν αδιανόητο να επιτρέψουμε τη δημιουργία συνθηκών ιδιωτικού μονοπωλίου στον τομέα της Ενέργειας.
Η ισχύς του σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο θα ήταν τεράστια.
Με καθοριστικές επιπτώσεις στη λειτουργία και την ποιότητα της δημοκρατίας…
Η κυβέρνηση στηρίζει μόνο τις επιλογές εκείνες που φέρνουν στρατηγικές συμμαχίες, τεχνογνωσία , νέες επενδύσεις , προστασία του περιβάλλοντος και του καταναλωτή, ενίσχυση της θέσης της ΔΕΗ τόσο στην εσωτερική αγορά της Ένωσης όσο και στην ενεργειακή αγορά της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Όλα τα υπόλοιπα είναι εκ του πονηρού…
-Θεωρείτε ότι η χώρα έχει γλιτώσει τη χρεοκοπία;
Πώς πρέπει να αντιδράσει η κυβέρνηση στα σενάρια αναδιάρθρωσης του χρέους;
Επιτέλους ας σταματήσει το μοιρολόι και η καταστροφολογία.
Η κοινωνία και η αγορά διψούν για ελπίδα, προοπτική και ανάπτυξη.
Εμείς δουλεύουμε για την αναδιάρθρωση της χώρας, τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που καθυστερούν για δεκαετίες.
Η περίοδος είναι κρίσιμη αλλά είμαι αισιόδοξος.
Θα δυσκολευτούμε αλλά θα τα καταφέρουμε.
Με αταλάντευτες προσπάθειες και διαρκείς διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού σχεδίου αντιμετώπισης της κρίσης στην Ευρωζώνη..
Ωστόσο, πρέπει να είμαστε σε διαρκή εγρήγορση για είναι προφανές ότι κάποιοι έχουν επενδύσει στη χρεοκοπία της χώρας, κάποιοι κερδοσκοπούν συστηματικά αυτές τις μέρες γύρω από την οικονομία μας…
-Πού βρίσκονται οι έρευνες για την εξάρθρωση τρομοκρατικών ομάδων;
-Δεν θα ακούσετε όμως από εμένα ποτέ τη φράση «εξάρθρωση της τρομοκρατίας».
Η τρομοκρατία είναι ένα φαινόμενο το οποίο εκδηλώνεται και αναπαράγεται και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε στη ρίζα του.
Οι έρευνες συνεχίζονται προς όλες τις κατευθύνσεις.
Τι ενέργειες γίνονται για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας που έχει αυξηθεί στην περιφέρεια;
-Οι προσπάθειές μας είναι διαρκείς.
Είμαστε αποφασισμένοι. Η Ελλάδα δεν θα εγκλωβιστεί στο φαύλο κύκλο της ανομίας. Είναι η δέσμευσή μας προς την κοινωνία.
Η αλήθεια είναι ότι για δεκαετίες οι προσπάθειες επικεντρώθηκαν στην τρομοκρατία. Και έτσι συσσωρεύτηκαν προβλήματα που αφορούν τη δράση του οργανωμένου εγκλήματος, την παράνομη μετανάστευση, την υποβάθμιση αστικών περιοχών.
Κι αυτά έρχονται τώρα στην επιφάνεια. Δεν λύνονται σε μια μέρα, πατώντας ένα κουμπί.
Γίνονται όμως, ουσιαστικά βήματα.
Οι διωκτικές αρχές έχουν σημειώσει μεγάλες επιτυχίες με πρωτοφανείς αριθμούς συλληφθέντων τους τελευταίους μήνες από το χώρο της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος.
Και θα έχουν μεγαλύτερες επιτυχίες με την ενίσχυση της συνεργασίας της Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος καθώς και με τη λειτουργία της νέας Υπηρεσίας της Οικονομικής Αστυνομίας και της δίωξης του Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.