ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

Κόντρα: Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού -Ανοικτό παραμένει το ποσοστό για την πώληση του ΟΛΠ....

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
αναδημοσίευση 

Δευτέρα, 30 Μαϊου 2011

Το Υπουργικό Συμβούλιο θα κρίνει το όποιο ποσοστό πώλησης του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά Α.Ε., ο οποίος θα έχει απορροφήσει πρώτα τα λιμάνια της Ραφήνας, του Λαυρίου και της Ελευσίνας, όπως προκύπτει από δηλώσεις του υπουργού Θαλασσίων Υποθέσεων Νήσων και Αλιείας, Γιάννη Διαμαντίδη. 
 «Η εξαγγελία μου για το Αττικό Λιμενικό Σύστημα συμπεριελήφθη στον οδικό χάρτη που παρουσίασε ο πρωθυπουργός».
Ο κ. Διαμαντίδης, με νέα δήλωσή του σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι στα ελληνικά λιμάνια, επισημαίνει ότι η τοποθέτησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο ήταν υπέρ της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων.
Σημειώνει ότι η κατάθεση του σχεδίου νόμου για τη δημιουργία του Αττικού Λιμενικού Συστήματος ήταν «εξαγγελία μου από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα την ευθύνη του ΥΘΥΝΑΛ και συμπεριελήφθη στον οδικό χάρτη που παρουσίασε ο πρωθυπουργός πριν από λίγο καιρό».
Τονίζει, επίσης, ότι η προηγούμενη γραπτή του δήλωση για το θέμα των λιμανιών και τον τρόπο που θα προχωρήσουν οι διαδικασίες της αποκρατικοποίησής τους, ήταν σε πλήρη συνεργασία με τον υπουργό Οικονομικών.
Σημειώνεται ότι ο υπουργός είχε δηλώσει: «Το ''Αττικό Λιμενικό Σύστημα'' (απορρόφηση των λιμανιών Ελευσίνας, Ραφήνας και Λαυρίου από τον ΟΛΠ [OLPr.AT] ) έχει εξηγηθεί αναλυτικά και στο Υπουργικό Συμβούλιο και δημόσια από εμένα πολλές φορές, και το 51%, που προβλέπεται σήμερα, είναι αναγκαίος χρηματιστηριακός όρος, προκειμένου να γίνει η συνένωση των τριών λιμανιών της Αττικής με τον ΟΛΠ Α.Ε.
Το λιμάνι της Ελευσίνας είναι ένα από αυτά που θα περιλαμβάνεται στο Αττικό Λιμενικό Σύστημα.
Διαφορετικά δεν μπορούμε να έχουμε το ''Αττικό Λιμενικό Σύστημα''. Στην πράξη, το Δημόσιο θα διαθέτει, με το νέο σύστημα, το 95% των λιμανιών της Αττικής. Και είναι στην κρίση του Υπουργικού Συμβουλίου το όποιο ποσοστό πώλησης».

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις

Εν τω μεταξύ, μετά το Δήμο Πειραιά, την κάθετη αντίθεσή του στην περίπτωση ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ εξέφρασε και ο Δήμος Κερατσινίου Δραπετσώνας.
Να παραμείνει σε δημόσιο έλεγχο ο ΟΛΠ ζητεί η Δημοτική Αρχή Κερατσινίου - Δραπετσώνας, αναφερόμενη στο νομοσχέδιο του υπουργείου Θαλασσίων Υποθέσεων για το Αττικό Λιμενικό Σύστημα, με το οποίο προβλέπεται η ενοποίηση των Λιμένων Ελευσίνας, Λαυρίου και Ραφήνας υπό τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιά.
Ο δήμαρχος Κερατσινίου - Δραπετσώνας, Λουκάς Τζανής, δήλωσε για το θέμα: «Τα λιμάνια διαδραματίζουν λειτουργίες δημόσιου ελέγχου και κοινωνικής προσφοράς σε ζωτικής σημασίας τομείς, όπως το εμπόριο, οι μεταφορές, ο τουρισμός, καθώς και σε κρίσιμα ζητήματα εθνικής ασφάλειας.
Στην περίπτωση που πάψει ο ΟΛΠ να βρίσκεται υπό δημόσιο έλεγχο και να εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, θα υπάρξουν προφανείς αρνητικές συνέπειες, τόσο συνολικά για την εθνική οικονομία και ανάπτυξη όσο και ειδικότερα για τα συμφέροντα των πολιτών του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας, των οποίων θα τρωθούν σε μεγαλύτερο βαθμό το δικαίωμα στη θάλασσά τους.
Ως εκ τούτου, στεκόμαστε απέναντι σε οποιοδήποτε σχέδιο απώλειας του δημόσιου ελέγχου του ΟΛΠ».
Επίσης, σήμερα, η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδος έχει προγραμματίσει συνέντευξη Τύπου.