
28 Mar 2006
Υψηλές συγκεντρώσεις μονοξειδίου του άνθρακα στο αίμα των παιδιών, που βρέθηκαν νεκρά στο δωμάτιο ξενοδοχείου της Κέρκυρας, εντόπισε η τοξικολογική έρευνα που έγινε στα εργαστήρια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Ο καθηγητής της Ιατροδικαστικής Θεόδωρος Βουγιουκλάκης ανακοίνωσε ότι τα στοιχεία της τοξικολογικής έρευνας δεν αφήνουν πλέον καμία αμφιβολία ότι τα αίτια θανάτου ήταν δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα.
Τα δύο παιδιά από τη Βρετανία -ηλικίας 8 και 10 ετών- βρέθηκαν νεκρά το πρωί της Πέμπτης, στο δωμάτιο του ξενοδοχείου όπου διέμεναν μαζί με τον 38χρονο πατέρα τους και την 28χρονη φίλη του.
Οι δύο ενήλικες βρέθηκαν στο ίδιο δωμάτιο σε κωματώδη κατάσταση και νοσηλεύονται στο νοσοκομείο του νησιού, έχοντας διαφύγει τον κίνδυνο.
Στην Ελλάδα έφτασε την Παρασκευή και η μητέρα των δύο παιδιών.
H εκπομπή μονοξειδίου του άνθρακα πιθανότατα προκλήθηκε από διαρροή νερού του μπόιλερ, σε συνδυασμό με κακοτεχνίες στην εγκατάσταση του συστήματος κλιματισμού στο δωμάτιο όπου διέμενε η άτυχη οικογένεια.
Η εισαγγελέας της Κέρκυρας αναμένεται να ασκήσει ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή σε βάρος του κατασκευαστή, του ιδιοκτήτη, του διευθυντή και του συντηρητή του ξενοδοχειακού συγκροτήματος.
Εντύπωση προκαλεί, δε, το γεγονός ότι πριν από ένα μήνα ένα ζευγάρι τουριστών που διέμενε στο ίδιο δωμάτιο μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο, με τάσεις λιποθυμίας και ζαλάδες.
Με καθυστέρηση ήλθε την Κυριακή η αντίδραση του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης για το τραγικό περιστατικό με την οικογένεια Βρετανών στην Κέρκυρα.
Η Φάνη Πάλλη Πετραλιά δήλωσε ότι το γεγονός δεν μπορεί να στιγματίσει τον ελληνικό τουρισμό, ενώ προανήγγειλε κυρώσεις για το εν λόγω ξενοδοχείο.
Λίγο πριν αναχωρήσει για την Αθήνα από τη Μόσχα την οποία επισκέφθηκε για το άνοιγμα νέου γραφείου του ΕΟΤ στη ρωσική πρωτεύουσα, η κ. Πετραλιά τόνισε ότι οι αρμόδιες αρχές της Κέρκυρας διεξάγουν έρευνα για την εξιχνίαση της υπόθεσης.
Η υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης επισήμανε ότι αν αποδειχθεί υπαιτιότητα του ξενοδοχείου δεν θα διστάσει να του αφαιρέσει το σήμα λειτουργίας του.
Παράλληλα, η κ. Πετραλιά ανέφερε πως θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Τουρισμού της Βρετανίας προκειμένου να τον ενημερώσει για τις εξελίξεις επί του θέματος.
Σημειώνεται ότι το τραγικό περιστατικό στην Κέρκυρα έχει γίνει πρώτο θέμα σε όλα τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό, δηλαδή το απόγευμα της Πέμπτης.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την τοξικολογική εξέταση, στο αίμα των δύο παιδιών που βρέθηκαν νεκρά σε δωμάτιο ξενοδοχείου εντοπίστηκαν υψηλές συγκεντρώσεις μονοξειδίου του άνθρακα.
Ο πατέρας των παιδιών και η φίλη του βρέθηκαν σε κωματώδη κατάσταση και νοσηλεύονται στο νοσοκομείο του νησιού, έχοντας διαφύγει τον κίνδυνο.
H εκπομπή μονοξειδίου του άνθρακα πιθανότατα προκλήθηκε από διαρροή καυσαερίων του μπόιλερ νερού, σε συνδυασμό με κακοτεχνίες στην εγκατάσταση του συστήματος κλιματισμού στο δωμάτιο όπου διέμενε η άτυχη οικογένεια.
Η εισαγγελέας της Κέρκυρας αναμένεται να ασκήσει ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή σε βάρος του κατασκευαστή, του ιδιοκτήτη, του διευθυντή και του συντηρητή του ξενοδοχειακού συγκροτήματος.
ΠΗΓΗ:news.in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ, ΜΠΕ
Της Ευας Καραμανωλη
"ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ
Η είδηση του θανάτου δύο ανήλικων παιδιών από τη Βρετανία, εξαιτίας διαρροής υγραερίου, στο ξενοδοχείο Louis Corcyra Beach, τον Οκτώβριο του 2006, και η επί σειρά ημερών νοσηλεία των κηδεμόνων τους σε κωματώδη κατάσταση, είχε κάνει τον γύρο του κόσμου συγκλονίζοντας την κοινή γνώμη και δίνοντας λαβή για σχόλια σε βάρος της χώρας μας και των τουριστικών υποδομών της.
Δύο χρόνια μετά, με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Κερκύρας παραπέμπονται να λογοδοτήσουν ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου ως υπεύθυνοι για τον θάνατο της Cristianne και του Robert Shepherd, καθώς και για τη σωματική βλάβη που υπέστη ο πατέρας τους Neil Shepherd και η σύντροφός του Ruth-Amy Beatson, 13 άτομα.
Στο κατηγορητήριο περιλαμβάνονται τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια, της σωματικής βλάβης από αμέλεια και της παραβίασης κανόνων οικοδομικής, ενώ μεταξύ των κατηγορουμένων είναι
ο πρόεδρος της κυπριακής εταιρείας,
στην οποία ανήκει το ξενοδοχείο, οι υπεύθυνοι του Louis Corcyra Beach, που μετά το τραγικό συμβάν έκλεισε για να ξανανοίξει αυθαιρέτως το Πάσχα του 2007 και τελικώς σφραγίστηκε με απόφαση της τότε υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Φάνης Πάλλη - Πετραλιά, αλλά και δύο Βρετανοί εκπρόσωποι του ταξιδιωτικού πρακτορείου Thomas Cook, το οποίο ήταν συμβεβλημένο με το ξενοδοχείο και ευθυνόταν για τη διαμονή των Βρετανών ταξιδιωτών στο Corcyra Beach.
Από τις έρευνες που έγιναν στο ξενοδοχείο, ο θάνατος των δύο παιδιών και οι σωματικές βλάβες που υπέστησαν οι κηδεμόνες τους επήλθαν από δηλητηρίαση που οφειλόταν σε υπερβολική ποσότητα μονοξειδίου του άνθρακα εξαιτίας διαρροής του κλιματιστικού στο δωμάτιό τους.
Συγκεκριμένα, το δικαστικό συμβούλιο της Κέρκυρας παραπέμπει σε δίκη τους:
Αλέξανδρο Γαβριηλίδη, πρόεδρο της Grecamer A.Ε. στην οποία ανήκει το ξενοδοχείο,
Ανδρέα Αντωνίου πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του Δ.Σ. της εταιρείας, Γεώργιο Χρυσικόπουλο διευθυντή του ξενοδοχείου, ο οποίος κατηγορείται ότι απέκρυψε τη χρήση υγραερίου στο ξενοδοχείο από τους εκπροσώπους της Thomas Cook,
και Πέτρο Στογιάννο προϊστάμενο του τμήματος συντήρησης του ξενοδοχείου, ο οποίος την παραμονή του δυστυχήματος φέρεται να είχε διαπιστώσει τη βλάβη, ωστόσο δεν προέβη στις δέουσες ενέργειες, καθώς το δωμάτιο είχε ήδη ενοικιασθεί.
Επίσης, με το ίδιο βούλευμα παραπέμπονται σε δίκη
ο υδραυλικός Χρήστος Λούβρος, ο υπεύθυνος εγκατάστασης των συσκευών υγραερίου Δαμιανός Γουδέλης, ο μηχανικός εγκατάστασης Δημήτριος Ξυδιάς, ο τεχνικός Μιχάλης Φλωρεντιάδης, ο υπεύθυνος της μελέτης για την εγκατάσταση του δικτύου υγραερίου, Θεοφύλακτος Κορομιός και ο υπεύθυνος συντήρησης του συστήματος Νικόλαος Βάρθης.
Επίσης κατηγορούμενοι είναι ο Νικόλαος Κολοβός, αξιωματικός της πυροσβεστικής υπηρεσίας Κέρκυρας, ο οποίος κατηγορείται ότι ήλεγξε πλημμελώς τις εγκαταστάσεις πυροπροστασίας του ξενοδοχείου, καθώς και οι δύο εκπρόσωποι του πρακτορείου Thomas Cook, Richard Carson και Nichola Gibson. Οι δύο τελευταίοι, παρά την αντίθετη πρόταση της εισαγγελέως Πρωτοδικών, παραπέμπονται για πλημμελή έλεγχο του ξενοδοχείου ως προς τη χρήση υγραερίου, καθώς και για λανθασμένη συμπλήρωση του εντύπου της Thomas Cook ως προς το σχετικό εδάφιο.
Οι εκπρόσωποι του πρακτορείου, όπως προέκυψε, αρκέστηκαν στις διαβεβαιώσεις του διευθυντή του ξενοδοχείου, ωστόσο σύμφωνα με το βούλευμα αν είχαν διενεργήσει οι ίδιοι αυτοψία και είχαν συμπληρώσει προσηκόντως το έντυπο, τότε «οι εγκαταστάσεις υγραερίου θα είχαν ελεγχθεί από πιο εξειδικευμένο προσωπικό της Thomas Cook».
«Θεωρώ ότι είναι λάθος για το τραγικό συμβάν του θανάτου των δύο ανηλίκων παιδιών να παραπέμπονται να δικαστούν οι εντολείς μου, οι οποίοι μάλιστα δεν φαίνεται να παρέβησαν συγκεκριμένους κανόνες επιμέλειας, ως αντικειμενικως υπεύθυνοι»,
υποστήριξε στην «Κ», ο συνήγορος των εκπροσώπων του ταξιδιωτικού πρακτορείου και επίκουρος καθηγητής του Ποινικού Δικαίου
κ. Στυλιανός Παπαγεωργίου-Γονατάς.
ΠΗΓΗ :kathimerini.gr