ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Τρίτη 26 Απριλίου 2011

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ,ΜΕΡΙΜΝΗΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΩΣΤΗ ΑΚΤΟΠΛΟΙΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΕΜΟΡΦΗΣ ΛΗΜΝΟΥ, κ.κ Διαμαντίδη και Τσουρή !!!


Δελτία Τύπου

Επίσκεψη κλιμακίου στελεχών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στη Λήμνο
( 21/04/2011
)

Μετά από πρόσκληση του Εντεταλμένου Περιφερειακού Συμβούλου Λήμνου Σάββα Βαρελτζή, τη Λήμνο επισκέφτηκε κλιμάκιο στελεχών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Στο κλιμάκιο συμμετείχε ο Αντιπεριφερειάρχης Ν.Λέσβου Ηρακλής Βερβέρης, η Αντιπεριφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, αρμόδια για τον Τουρισμό και Δια Βίου Μάθηση, Αποστολία Λύκου και ο Γενικός Διευθυντής Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος και Υποδομών Γεώργιος Σπανέλλης.

Η επίσκεψη, που διήρκεσε τρεις ημέρες,
είχε ως σκοπό να εξεταστούν εκ του σύνεγγυς προβλήματα που απασχολούν τους πολίτες της Λήμνου και που έχουν σχέση με τις αρμοδιότητες των μελών του κλιμακίου. Έγιναν συσκέψεις με φορείς της Λήμνου καθώς και με τις υπηρεσίες της ΠΕ Λήμνου.

α) Σύσκεψη στο Δημαρχείο Λήμνου με το δήμαρχο κ.Χατζηδιαμαντή και τον Αντιδήμαρχο Κώστα Αδαμίδη.

Ο δήμαρχος Λήμνου αναφέρθηκε στα προβλήματα του νέου δήμου και τα οποία έχουν να κάνουν με θέματα στελέχωσης και οργάνωσης αυτού.
Έγινε πολύωρη συζήτηση για τα έργα που η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου έχει προγραμματίσει ή πρόκειται να προγραμματίσει στο νησί και συμφωνήθηκε να υπάρξει συνεργασία σε όλα τα επίπεδα. Ο δήμαρχος Λήμνου ζήτησε, αν είναι δυνατόν, να συνταχθεί ένα μνημόνιο συνεργασίας, στο οποίο θα αναφέρονται λεπτομερώς οι τομείς συνεργασίας, τα μέσα (υλικά, άνθρωποι) που θα χρησιμοποιηθούν από κοινού. Σε αυτή την πρόταση ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλής Βερβέρης τόνισε ότι "είναι ανάγκη να υπάρξει συνεργασία μεταξύ των δύο θεσμών, αρκεί ο καθένας να σεβαστεί την αυτονομία του άλλου.

Ήδη ο Περιφερειάρχης Νάσος Γιακαλής, στην τελευταία του επίσκεψη στη Λήμνο, απάντησε καταφατικά στο αίτημα προτείνοντας την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης. Επομένως για να υλοποιηθεί η πολιτική αυτή θα πρέπει να οριστεί μια επιτροπή που θα συντάξει κείμενο εργασίας, που θα αποτελέσει τη βάση συζήτησης μεταξύ Δήμου και Περιφέρειας" και συνεχίζοντας είπε "φαίνεται ότι στη Λήμνο, η αρχή «κάθε νησί και δήμος» βρίσκει το ιδανικό μέγεθος σε αντίθεση με τη Λέσβο.
Είμαι πεπεισμένος ότι η αποτυχία του ενός θα σημάνει και την αποτυχία του άλλου και το αντίθετο, γι΄αυτό και είμαστε θετικοί για τέτοιες πρωτοβουλίες". Τέλος ζήτησε να υπάρχει καλύτερη ενημέρωση του Εντεταλμένου Περιφερειακού Συμβούλου για τους σχεδιασμούς και τις δράσεις του Δήμου.

β) Σύσκεψη με τους τουριστικούς φορείς.

Στη σύσκεψη αυτή συζητήθηκαν τα προβλήματα του Τουρισμού, εκ των οποίων το σπουδαιότερο είναι το συγκοινωνιακό.

Έγιναν πολλές αναφορές στην ποιότητα των πλοίων που εκτελούν τις γραμμές, στην καθυστερημένη ανακοίνωση των δρομολογίων, την ανάγκη πύκνωσης των δρομολογίων, την έλλειψη γραφείου τουρισμού στην ΠΕ Λήμνου, την ανάγκη οικονομικής στήριξης της αναπτυξιακής εταιρείας, την έλλειψη πρακτόρων κ.α
.

Από την άλλη πλευρά της η Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Αποστολία Λύκου αναφέρθηκε στον προγραμματισμό των δράσεων που υπάρχει, για τις εκθέσεις που θα συμμετάσχει η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και για τους τουριστικούς οδηγούς που θα χρησιμοποιηθούν. Χαρακτήρισε τη χρονιά "κουτσή" και λόγου του μικρού χρόνου προετοιμασίας που είχε στη διάθεσή της η νέα περιφερειακή αρχή, αλλά και για το οικονομικό πρόβλημα που υπάρχει και που έχει αντανάκλαση στις διαθέσιμες πιστώσεις.

Υποσχέθηκε ότι την επόμενη χρονιά θα υπάρχει καλύτερη οργάνωση. Ζήτησε όμως την ενεργό συμμετοχή των εμπλεκομένων φορέων και θεώρησε ότι είναι αδιανόητο να έρχονται τουρίστες και να βρίσκουν την αγορά κλειστή.
Θεωρεί μεγάλη υπόθεση να αποκτήσει κάθε νησί το δικό του brand name, το δικό του μύθο, και έφερε σαν παράδειγμα τη Χίο.
Υποστήριξε ότι το Βόρειο Αιγαίου πρέπει να αποκτήσει τη δική του ταυτότητα, όμως το κάθε νησί θα έχει και θα προβάλει τη δική του ιδιαιτερότητα. "Θα είμαστε και μαζί και χώρια" είπε χαρακτηριστικά.

γ) Σύσκεψη με τη διοίκηση του Νοσοκομείου Λήμνου.

Η Διοικήτρια του Νοσοκομείου Καίτη Τζούνη αναφέρθηκε αναλυτικά στα προβλήματα του νοσοκομείου (οικονομικά, στελέχωσης) και για τα έργα που προγραμματίζει ζήτησε τη βοήθεια για :

- Την έγκαιρη σύνταξη μελέτης του ψυχιατρικού τμήματος. Τη μελέτη του έργου έχει αναλάβει η τεχνική υπηρεσία του Υπουργείου Υγείας. Για το θέμα αυτό ζητήθηκε η πολιτική παρέμβαση του κ.Περιφερειάρχη.

- Την ανάγκη σύνταξης μελέτης για το έργο συντήρησης των πέντε (5) αγροτικών ιατρείων. Η Τεχνική υπηρεσία της ΠΕ Λήμνου ανέλαβε τη σύνταξη της απαιτούμενης μελέτης.

- Την κατάρτιση μελέτης για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και την αντικατάσταση του παλιού μηχανολογικού εξοπλισμού. Η μελέτη αυτή θα πρέπει να ανατεθεί σε ιδιωτικό μελετητικό γραφείο γι’ αυτό πρέπει να ενταχθεί σαν έργο στους ΚΑΠ. Δόθηκε η υπόσχεση ότι στη σύνταξη του Τεχνικού Προγράμματος της Περιφέρειας θα ληφθεί υπόψη το σχετικό αίτημα.

Τόσο ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλής Βερβέρης όσο και ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Σάββας Βαρελτζής υποσχέθηκαν ότι, στο μέτρο του δυνατού, θα δώσουν κάθε βοήθεια στη διοίκηση του Νοσοκομείου.

δ) Σύσκεψη με την τεχνική υπηρεσία.


Στη σύσκεψη που έγινε με την τεχνική υπηρεσία αποφασίστηκαν τα εξής :
- Η Μελέτη παράκαμψης Θάνους βρίσκεται στη φάση σύνταξης της ΜΠΕ. Θα καταβληθεί προσπάθεια να "ωριμάσει" το έργο εντός των χρονικών ορίων του ΕΣΠΑ.

- Να γίνει η προκήρυξη της Μελέτης του δρόμου Κορνού - διακλάδωση Σαρδών - ΧΥΤΑ, δεδομένου ο φάκελος του έργου είναι έτοιμος.

- Να ενταχθούν τα έργα Βελτίωσης - Ασφαλτόστρωσης των δρόμων Αστικής - Αγίου Ερμολάου και Παλιό Πεδινό - Αγκαρυώνες - Άγιος Δημήτριος στο ΕΣΠΑ. Σήμερα τα έργα έχουν ενταχθεί στο ΠΔΕ ΚΑΠ, χωρίς να έχουν εξασφαλισμένη πίστωση.

- Να χρηματοδοτηθεί η μελέτη βελτίωσης του δρόμου προς Ηφαίστεια.

- Να χρηματοδοτηθεί η μελέτη για τις χερσαίες εγκαταστάσεις και τον υπήνεμο μόλο του λιμανιού Μύρινας.