naftemporiki.gr
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε την Υεμένη το Εθνικό Συμβούλιο Αμυνας, ανακοίνωσε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος Αλι Αμπντάλα Σάλεχ, μετά από τον θάνατο τουλάχιστον 25 ανθρώπων σε αντικυβερνητική διαδήλωση.
Τα διεθνή πρακτορεία μεταδίδουν ότι άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας και ελεύθεροι σκοπευτές άνοιξαν πυρ εναντίον διαδηλωτών που πραγματοποιούσαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας μετά την προσευχή της Παρασκευής στην πρωτεύουσα Σαναά.
Το υπουργείο Εσωτερικών έκανε λόγο για 25 νεκρούς, ωστόσο το Reuters αναφέρει ότι σκοτώθηκαν 42 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 300, ενώ Γαλλικό αναφέρει 50 νεκρούς και 240 τραυματίες.
Η απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου Αμυνας απαγορεύει ακόμη στους πολίτες να κυκλοφορούν οπλισμένοι.
Ο πρόεδρος Σάλεχ εξέφρασε τη θλίψη του για τους πυροβολισμούς που σημειώθηκαν μετά από τη σημερινή προσευχή και υπογράμμισε ότι η αστυνομία δεν ήταν παρούσα στο συμβάν και δεν άνοιξε πυρ.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Υεμένης, οι συγκρούσεις ξέσπασαν ανάμεσα σε διαδηλωτές, ενώ ανέφερε ότι είναι σαφές πως υπάρχουν «ένοπλα στοιχεία» ανάμεσα τους.
Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν στο Reuters ότι οι δυνάμεις ασφαλείας αρχικά πυροβόλησαν στον αέρα για να αποτρέψουν τους διαδηλωτές από το να μεταφέρουν τη διαδήλωση εκτός του χώρου μπροστά από το πανεπιστήμιο της Σαναά, ο οποίος βρίσκεται στο επίκεντρο των αντικυβερνητικών διαμαρτυριών των τελευταίων εβδομάδων.
Οι πυροβολισμοί συνεχίστηκαν, με τους αυτόπτες μάρτυρες να αναφέρουν ότι προέρχονταν από διαφορετικές κατευθύνσεις και δεν είναι ξεκάθαρο ποιος προκάλεσε τους θανάτους.
Μετά από τις εξελίξεις αυτές παραιτήθηκε από τη θέση του και από το κυβερνών κόμμα ο υπουργός Τουρισμού της Υεμένης.
Πρόκειται για το πρώτο μέλος της κυβέρνησης της Υεμένης που παραιτείται εν μέσω της κρίσης.
Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ζήτησε «να δοθεί τέλος στις βιαιότητες» στην Υεμένη, ερωτηθείσα σχετικά με το περιστατικό.
Από την πλευρά της, η αντιπολίτευση στην Υεμένη δήλωσε ότι μετά το περιστατικό «δεν υπάρχει πλέον καμία πιθανότητα αμοιβαίας κατανόησης με αυτό το καθεστώς και αυτός (ο Σαλέχ) δεν έχει άλλη επιλογή από το να παραδώσει την εξουσία στο λαό», σύμφωνα με τον Γιασίν Νομάν.
Κρίσιμο χαρακτηρίζεται το αυριανό δημοψήφισμα που διεξάγεται στην Αίγυπτο για συνταγματικές μεταρρυθμίσεις, που πρότεινε ο αιγυπτιακός στρατός ο οποίος ανέλβε την εξουσία μετά την πτώση του Χόσνι Μουμπάρακ. Για πρώτη φορά Αιγύπτιοι πολίτες θα ψηφίσουν μόνο με την επίδειξη της αστυνομικής τους ταυτότητας και όχι με ειδικό εκλογικό δελτίο, όπως γινόταν τις τελευταίες δεκαετίες. Έτσι, θα είναι πολλοί οι Αιγύπτιοι που αύριο θα προσέλθουν για πρώτη φορά σε κάλπες από τα 45 εκατομμύρια που έχουν δικαίωμα ψήφου.
real.gr
Οι Αιγύπτιοι πολίτες θα κληθούν να αποφασίσουν "ναι" ή "όχι" σε μία σειρά συνταγματικών μεταρρυθμίσεων, μεταξύ των οποίων προβλέπεται το να μπορεί ο ίδιος Πρόεδρος να εκλέγεται το πολύ για δύο θητείες τετραετούς διάρκειας και το να υπάρχουν Αντιπρόεδροι.
Η Μουσουλμανική Αδελφότητα καθώς και οι υποστηρικτές του Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος (που βρισκόταν στην εξουσία τις τελευταίες δεκαετίες) τάσσονται "υπέρ".
Το "όχι" υποστηρίζουν κατ' αρχήν οι δύο Προεδρικοί υποψήφιοι (Αμρ Μούσα και Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι) καθώς και το σύνολο σχεδόν των μικρότερων κομμάτων και ακτιβιστών, τονίζοντας ότι δεν έχουν τον κατάλληλο χρόνο να προετοιμαστούν για τις εκλογές. Κατά έχει ταχθεί και η μερίδα των Κοπτών Χριστιανών.
Οι υποστηρικτές του "όχι" εκφράζουν ακόμα τον φόβο ότι η Μουσουλμανική Αδελφότητα διαθέτει έναν πολύ καλό μηχανισμό και μπορεί να πετύχει σημαντικά αποτελέσματα σε εκλογές σε περίπτωση που γίνουν σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Αν επικρατήσει το "όχι", παραμένει ασαφές το πώς θα αντιδράσει ο αιγυπτιακός στρατός και το πώς θα διεξαχθούν οι εκλογές (προεδρικές και κοινοβουλευτικές) που θα πρέπει να πραγματοποιηθούν τους επόμενους μήνες.
Εκατοντάδες πολίτες του Μπαχρέιν συγκεντρώθηκαν την Παρασκευή για να κηδεύσουν έναν ακτιβιστή ο οποίος έχασε τη ζωή του στην διάρκεια της καταστολής των κινητοποιήσεων --κυρίως σιιτών, που αποτελούν πάνω από το 60% του πληθυσμού-- διαδηλωτών η οποία προκάλεσε την οργή του Ιράν και αύξησε ακόμα περισσότερο την ένταση στη χώρα.
Οι συγκεντρωμένοι κρατούσαν μαύρες σημαίες και φωτογραφίες του ακτιβιστή Άχμεντ Φαρχάν, ο οποίος σκοτώθηκε την Τετάρτη, ενώ περίμεναν για να μεταφερθεί η σορός του στο νεκροταφείο. Δεν ήταν παρούσες δυνάμεις των υπηρεσιών ασφαλείας, αλλά ένα ελικόπτερο πραγματοποιούσε πτήσεις και παρέμενε ασαφές εάν η αστυνομία επρόκειτο να διαλύσει τους παρευρισκόμενους λόγω της καθολικής απαγόρευσης των δημόσιων συγκεντρώσεων.
protothema.gr
Στις κηδείες των διαδηλωτών οι οποίοι σκοτώθηκαν στις ταραχές του περασμένου μήνα παρέστησαν χιλιάδες άνθρωποι που φώναζαν αντικυβερνητικά συνθήματα--αλλά αυτή τη φορά ηγέτες της αντιπολίτευσης κάλεσαν τον κόσμο να αποφύγει να εμπλακεί σε συγκρούσεις με τις υπηρεσίες ασφαλείας και να διαλυθεί εάν τού ζητηθεί.
"Αυτή είναι μια μεγάλη απώλεια. . . Μπορούν να λένε ό,τι θέλουν για εμάς, αλλά δεν είμαστε βίαιοι. Δε θα χρησιμοποιήσουμε ποτέ βία", δήλωσε ο Γιούσεφ Χάσαν Άλι, ο οποίος ήταν συγκρατούμενος του 30χρονου Φαρχάν για δυο χρόνια.
Η καταστολή "μπορεί να αναγκάσει αυτή τη γενιά να σιωπήσει αλλά θα ξεσηκωθεί μια άλλη για να απαιτήσει εκδίκηση για το αίμα που κύλησε".
Οι αρχές στο Μπαχρέιν έχουν συλλάβει τουλάχιστον επτά ηγετικά στελέχη της αντιπολίτευσης --ανάμεσά τους τον Ιμπραήμ Σαρίφ, στέλεχος του αριστερού κόμματος Ουάαντ-- και εκδίωξε δια της βίας τους διαδηλωτές από τους δρόμους ύστερα από εβδομάδες κινητοποιήσεων, καλώντας στρατεύματα από γειτονικές χώρες των οποίων ηγούνται σουνιτικές βασιλικές οικογένειες και κηρύσσοντας στρατιωτικό νόμο.
Τρεις διαδηλωτές σκοτώθηκαν, όπως και τρεις αστυνομικοί.
Η καταστολή προκάλεσε κινητοποιήσεις αλληλεγγύης από σιίτες σε όλη την περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας. Το Ιράν διαμαρτυρήθηκε στα Ηνωμένα Έθνη και ζήτησε και από άλλες χώρες να ζητήσουν να αποσυρθούν τα στρατεύματα της Σαουδικής Αραβίας και των ΗΑΕ. Την έκκληση επανέλαβε ο Σέιχ Άλι Σαλμάν, ηγέτης του μεγαλύτερου σιιτικού κόμματος Ουέφακ. "Πώς θα μπορούσε κανείς να αποδεχθεί από μια κυβέρνηση να προσκαλεί ξένες στρατιωτικές δυνάμεις για να καταστείλουν τους ίδιους τους πολίτες της;", διερωτήθηκε ο Ιρανός ΥΠΕΞ Αλί Ακμπάρ Σαλεχί σε επιστολή του στο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι μουν, η οποία εστάλη παράλληλα και στον Αραβικό Σύνδεσμο. Απαντώντας --σε μια ένδειξη ότι η ένταση αυξάνεται στην περιοχή-- η κυβέρνηση του Μπαχρέιν ανέφερε ότι "η κίνηση του Ιράν δεν υπηρετεί την ασφάλεια και τη σταθερότητα" στην περιοχή.
Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν και διαδήλωσαν σε πολλές πόλεις του Ιράκ την Παρασκευή σε ένδειξη αλληλεγγύης προς το αντικυβερνητικό κίνημα στο Μπαχρέιν, δύο ημέρες μετά την αιματηρή καταστολή στο κέντρο της Μανάμα, σύμφωνα με ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου. Τουλάχιστον 5.000 άνθρωποι έλαβαν μέρος στις συγκεντρώσεις στις σιιτικές συνοικίες και πολλές εκατοντάδες συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ταχρίρ, στο κέντρο της Βαγδάτης, μετά το κάλεσμα της ριζοσπαστικής σιιτικής νεολαίας του Μοκτάντα Σαντρ. Μεγάλες διαδηλώσεις έγιναν επίσης στην Μπακούμπα, αλλά και στη Νατζάφ, όπου ο μεγάλος αγιατολάχ Αλί Σιστανί ανέστειλε σήμερα τη λειτουργία των ιεροδιδασκαλείων σε ένδειξη αλληλεγγύης με τους διαδηλωτές στο Μπαχρέιν. Την Τετάρτη, είχε καλέσει τις αρχές της χώρας να "σταματήσουν τη βία".