ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ ΧΡΗΣΤΟΥ ΠΑΠΟΥΤΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ


ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Τετάρτη, 23 Φεβρουαρίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δευτερολογία του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστου Παπουτσή στην ολομέλεια της Βουλής (22-23/2/2011) κατά τη συζήτηση του Σχεδίου Νόμου «Σύσταση Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής κ.α.»

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
τα όσα ανέφερε ο Εισηγητής της Πλειοψηφίας, ο κ. Μανωλάκης, απαντώντας σε αιτιάσεις συναδέλφων της Αντιπολίτευσης, δεν θα τα επαναλάβω.
Ούτως ή άλλως ήταν απολύτως σαφή, συγκεκριμένα και συμπύκνωσαν την ουσία αυτού του νομοσχεδίου, ενός νομοσχεδίου που φέρνει μία μεγάλη μεταρρύθμιση στον τομέα της εσωτερικής ασφάλειας της χώρας.

Ο κ. Κολοκοτρώνης προηγουμένως, έκανε μία εννοιολογική και πολύ συγκεκριμένη ανάλυση της ομιλίας μου.
Θα προσέξατε, όμως –υποθέτω- κύριε Κολοκοτρώνη, ότι ολόκληρη η ομιλία μου εστιάστηκε στο θέμα του νομοσχεδίου.
Δηλαδή, σε μία πτυχή της εσωτερικής ασφάλειας της χώρας μας: αυτό που υπηρετεί η δημιουργία του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος.

Στρέφομαι τώρα προς τους συναδέλφους της Νέας Δημοκρατίας.
Στην πολιτική μου διαδρομή, όταν επέστρεψα στην Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, επειδή ο τότε Πρωθυπουργός κ. Κώστας Σημίτης επέλεξε να με τιμήσει με την ευθύνη του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, είχα την ευκαιρία σε όλη αυτή την περίοδο –και τότε και μετά- να αναφερθώ πολλές φορές στην Εμπορική Ναυτιλία με πύρινους λόγους, με ουσιαστικά επιχειρήματα.

Το ίδιο είμαι έτοιμος να κάνω και τώρα, όσο και αν επιχειρήσετε εσείς να με επηρεάσετε για δικούς σας λόγους, γιατί θέλετε να δημιουργήσετε τις δικές σας εντυπώσεις, γιατί θέλετε να ακουστείτε μ’ αυτόν τον τρόπο.
Μη νομίζετε ότι πρόκειται να με επηρεάσετε, για να αλλάξω τη θέση μου και την πίστη μου ότι η Εμπορική Ναυτιλία αποτελεί μία από τις κορυφαίες πτυχές της ελληνικής οικονομίας και ότι είναι το βασικό όπλο της Ελλάδος και ο χώρος που μας δίνει υπερηφάνεια για να μπορούμε να συμμετέχουμε στα διεθνή fora ως παγκόσμια υπερδύναμη.
Θα μπορούσα να ομιλώ πολλές ώρες για την Εμπορική Ναυτιλία, για τις ευθύνες, τις προοπτικές και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο εφοπλισμός, η ναυτεργασία, οι κοινωνικές και οικονομικές δυνάμεις, οι οποίες με τον έναν ή τον άλλο τρόπο λειτουργούν και εργάζονται στον τομέα της ναυτιλίας.

Όσο και αν επιχειρήσατε να καταρρίψετε το νομοσχέδιο αναδεικνύοντας δήθεν την ευαισθησία σας και την αγωνία σας για την Εμπορική Ναυτιλία, δεν θα καταφέρετε ποτέ στη συνείδηση του κόσμου της ναυτεργασίας, ακόμα και των εφοπλιστών, να αλλάξετε τη βεβαιότητα για το ποιος μπορεί να υπηρετήσει και να υποστηρίξει καλύτερα την προοπτική της ελληνικής ναυτιλίας στο παρόν και στο μέλλον, την προοπτική, τη δύναμη και τη θέση της ελληνικής ναυτιλίας τόσο στο διεθνή χώρο, όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ήταν πάντοτε η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εκείνη η οποία έκανε ένα βήμα προς τα εμπρός! Ήταν εκείνη η οποία άνοιγε νέους δρόμους για την Εμπορική Ναυτιλία! Ήταν εκείνη η οποία συνέδεε την ισχύ και το κύρος της χώρας μας σε διεθνές επίπεδο, με την ποντοπόρο ναυτιλία.
Και ήταν πάντοτε η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εκείνη η οποία έθετε τις βάσεις, τα θεμέλια για την εξυγίανση του χώρου της ναυτιλίας σε όλους τους τομείς.
Και το ίδιο κάνει και τώρα.

Μάλιστα, για την ακρίβεια, δεν το κάνει τώρα. Δεν το κάνει μ’ αυτό το νομοσχέδιο, όπως ευφυώς βεβαίως και εντέχνως επιχειρήσατε τόση ώρα να αναδείξετε. Το έκανε ήδη από την πρώτη μέρα της ανάληψης της νέας Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ μετά τις εκλογές, μετά την εντολή του ελληνικού λαού, επί τη βάσει των θέσεών μας και του προγράμματός μας, κύριε Αποστολάκο.
Διότι αυτή η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ κέρδισε τις εκλογές με ένα πρόγραμμα το οποίο έλεγε «πολιτικό, οικονομικό Υπουργείο για την υποστήριξη της ναυτιλίας».

Το Λιμενικό Σώμα δεν έρχεται τώρα στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη! Ήταν από την πρώτη μέρα μετά τις εκλογές!
Δεν αντιλαμβάνομαι, λοιπόν, με ποια έννοια και με ποια κοινοβουλευτική δεοντολογία και επί τη βάσει ποιας νομικής και ποιας συνταγματικής προσέγγισης αμφισβητείτε το δικαίωμα στον Πρωθυπουργό και στην Κυβέρνησή του, δηλαδή στην Πλειοψηφία, να ορίσει τον τρόπο με τον οποίο θα ασκήσει τη δημόσια εξουσία στη χώρα!
Δεν το κατάλαβα!
Και έχετε το θράσος να θέτετε θέμα νομιμοποίησης του ΠΑΣΟΚ;
Έχετε το θράσος να θέτετε θέμα νομιμοποίησης της Κυβέρνησης αυτής, να κάνει επιλογές όσον αφορά τη λειτουργία του κράτους και τον τρόπο με τον οποίο θα ασκήσει τη δημόσια εξουσία;
Εγώ θέτω το εξής ερώτημα.
Πώς νομιμοποιείστε εσείς;
Σε ποιους κανόνες πολιτικής δεοντολογίας νομιμοποιείστε να θέτετε τέτοιο ερώτημα και να δημιουργείτε αμφισβήτηση;

Οι κυβερνήσεις συγκροτούνται με βάση τις επιλογές της Πλειοψηφίας. Με βάση προεδρικά διατάγματα ορίζονται τα Υπουργεία, συγκροτούνται οι εξουσίες, καθορίζονται οι αρμοδιότητες και από εκεί και πέρα ασκείται η εξουσία. Δεν είχα αντιληφθεί ότι σε κάποιο κοινοβουλευτικό πολίτευμα, η Πλειοψηφία θα έπρεπε να συνδιαλέγεται με την Αντιπολίτευση και να ζητά και την έγκρισή της για το αν και κατά πόσο θα ασκήσει την εξουσία με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, με το ένα ή το άλλο Υπουργείο! Δεν το είχα αντιληφθεί αυτό! Καινοφανής προσέγγιση!
Ως εκ τούτου, λοιπόν, επί της ουσίας και επί του θέματος, σήμερα μιλούμε για τη σύσταση του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος.
Συμφωνείτε ή διαφωνείτε;

Απ’ ό,τι αντιλαμβάνομαι από τον Εισηγητή του Kόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κύριο Πλακιωτάκη, εν μέσω ασαφειών βεβαίως, λέτε «όχι». Άλλο αν ο Κοινοβουλευτικός σας Εκπρόσωπος ο οποίος τίμησε με την παρουσία του το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, εν τη ρύμη του λόγου του απεκάλυψε ότι και ο ίδιος επεξεργάστηκε το σχέδιο για τη δημιουργία του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος.
Την αλήθεια έλεγε, γιατί το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος είναι όραμα γενεών των στελεχών του Λιμενικού Σώματος.
Γιατί το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος είναι επιλογή της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ του 2000.
Γιατί το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος μαζί, κύριε Δρίτσα, με την Ακαδημία του Λιμενικού Σώματος, ήταν επιλογή της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ του 2000.
Στην Αλεξανδρούπολη, κύριε Ροντούλη, επεδίωξα ως Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας και δέσμευσα το χώρο προκειμένου να ιδρυθεί η Ακαδημία του Λιμενικού Σώματος.

ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Έντεκα χρόνια αυτή η δέσμευση.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ (Υπουργός Προστασίας του Πολίτη): Γιατί κύριε Ροντούλη, υπάρχουν οικονομικοί παράγοντες και οικονομικοί λόγοι που πρέπει να αναπτυχθούν.
Δεύτερον, η Ακαδημία του Λιμενικού Σώματος είναι συνυφασμένη με την πρόταση του κυρίου Δρίτσα για την ένταξη των λιμενικών, των στελεχών του Λιμενικού με τις Πανελλαδικές Εξετάσεις, γιατί χωρίς Ακαδημία, Πανελλαδικές Εξετάσεις δεν μπορεί να υπάρξουν, γιατί δεν υπάρχει σταθερός αριθμός.
Κύριε Ροντούλη, ξέρετε μεσολάβησε η Νέα Δημοκρατία.
Την ξεχάσατε. Είναι οι συγκάτοικοι σας, κύριε Ροντούλη, στην «πολυκατοικία» της δεξιάς. Την ξεχάσατε.
Κι επειδή βλέπω νέα προσέγγιση αυτήν την περίοδο, σας το θυμίζω.
Επαναλαμβάνω, λοιπόν:
Αφήστε τα αυτά γιατί ο κόσμος γνωρίζει και ο λαός του Έβρου γνωρίζει και ο κόσμος του Λιμενικού γνωρίζει και ο κόσμος της ελληνικής ναυτοσύνης γνωρίζει και γνωρίζουν καλά.
Τώρα, όσον αφορά τον Έβρο άκουσα τον Εισηγητή της Νέας Δημοκρατίας, κύριο Πλακιωτάκη να καταλήγει στην ομιλία του με ορισμένα υπονοούμενα.
Άκουσα κάτι για φωτογραφικές διατάξεις, που αναφέρονται στην τροπολογία η οποία αφορά τη δυνατότητα που έχει η Κυβέρνηση να αλλάζει τους όρους χρήσης για ιδιωτικούς χώρους, οι οποίοι μπορούν να αξιοποιηθούν για Κέντρα Πρώτης Υποδοχής και για Κέντρα κράτησης των παρανόμως εισελθόντων μεταναστών στη χώρα μας.
Ξεχνώ προς στιγμήν την τοποθέτηση του κυρίου Πλακιωτάκη και θέλω να μείνω στην ευαισθησία των συναδέλφων που προέρχονται από τον Έβρο, της κυρίας Ρενταρή, της κυρίας Τσιαούση, του κυρίου Δερμεντζόπουλου, οι οποίοι στάθηκαν με πολύ ευπρέπεια οφείλω να πω, άλλο αν ο κ. Δερμεντζόπουλος είπε πολλά πράγματα με οξύ ή λίγο περισσότερο, τόνο από τους άλλους συναδέλφους.
Θέλω, λοιπόν, να διαβεβαιώσω τόσο τους συναδέλφους όσο και τους πολίτες τους Έβρου, οι οποίοι τον τελευταίο καιρό ακούν πολλά και από πολλούς, Δημάρχους και άλλους πολιτικούς παράγοντες της αντιπολίτευσης στην περιοχή, ότι αυτή η Κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή εργάζεται για τον Έβρο.
Δεν κοροϊδεύει τον Έβρο.
Δεν κοροϊδεύει τους πολίτες του Έβρου, όπως γνώρισαν τι σημαίνει κοροϊδία επί κυβερνήσεως Νέας Δημοκρατίας.
Αυτή η Κυβέρνηση, η Κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου είναι που έφερε την Ευρώπη στα σύνορά της, δηλαδή στον Έβρο, εκεί που είναι τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναδεικνύοντας αυτό που δεν τόλμησε και δεν έκανε ποτέ η Νέα Δημοκρατία. Αναδεικνύοντας δηλαδή, ότι το θέμα της λαθρομετανάστευσης είναι ευρωπαϊκό ζήτημα και δεν είναι ελληνικό ζήτημα.
Είναι η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ., η οποία πέρασε τους νόμους για τη δημιουργία Κέντρων Πρώτης Υποδοχής, θεσμοθετημένων και οργανωμένων με τέτοιο τρόπο, ούτως ώστε να μην επισύρουμε τη διεθνή κριτική όπως γίνεται σήμερα, όπου σε ολόκληρο τον κόσμο υπάρχει δυσφήμηση της χώρας μας και του Έβρου.
Για ποιο λόγο; Γιατί δεν υπάρχουν τα Κέντρα Πρώτης Υποδοχής, γιατί δεν υπάρχουν οι συνθήκες, γιατί εγώ ως πολίτης κι όχι ως Υπουργός, ντρέπομαι για την κατάσταση η οποία υπάρχει στα Κέντρα και για τις συνθήκες κράτησης.
Και αυτό δεν είναι αποτέλεσμα των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, αλλά ολόκληρου του πολιτικού συστήματος, το οποίο επί χρόνια, επί δεκαετίες, έκανε πως δεν καταλάβαινε και δεν προετοιμαζόταν. Γι’ αυτό και δεν αντιλαμβάνομαι, αγαπητοί συνάδελφοι από τον Έβρο, τις τελευταίες συζητήσεις και τη μεγάλη ενόχληση η οποία αναδεικνύεται στην περιοχή.

Ήσασταν ή δεν ήσασταν παρόντες στην πρώτη επίσκεψή μου στην περιοχή , τις πρώτες μέρες που ανέλαβα ως Υπουργός, όταν οι τοπικοί παράγοντες και οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και άλλοι πολιτικοί φορείς ζήτησαν τη δημιουργία του φράχτη στην περιοχή, στα σύνορα;
Ήσασταν!
Ήσασταν ή δεν ήσασταν παρόντες σε όλες τις επισκέψεις των διεθνών μέσων μαζικής ενημέρωσης και των εκπροσώπων των διεθνών οργανισμών, που θέτουν θέμα ανυπαρξίας κέντρων υποδοχής ακριβώς εκεί που είναι τα σύνορα της Ευρώπης;
Ήσασταν ή δεν ήσασταν παρόντες εδώ, όταν συζητούσαμε τον προηγούμενο νόμο, το νόμο για το άσυλο, όπου προβλέπει, όπως πολύ σωστά μας τόνισε και μας υπενθύμισε η συνάδελφος κα Ρενταρή, τα δύο κέντρα πρώτης υποδοχής στον Έβρο, σύμφωνα με τις νέες προδιαγραφές, με νέο επιστημονικό προσωπικό και με νέους ανθρώπους που πρέπει να βρουν δουλειά και να δουλέψουν στην περιοχή, η οποία μαστίζεται από την ανεργία; Το γνωρίζετε, λοιπόν, αυτό. Αυτές είναι επιλογές που πρέπει να γίνουν.
Αντί αυτών, ακούμε πρώτα απ’ όλα για τα πλωτά μέσα, λες και δεν γνωρίζετε ότι τα πλωτά μέσα είναι πρόταση των εταίρων μας, οι οποίοι υποστηρίζουν με κάθε τρόπο το Εθνικό Πρόγραμμα Δράσης για την παράνομη μετανάστευση και το άσυλο, λες και δεν γνωρίζετε ότι η χώρα μας έχει υποχρέωση να διευκρινίσει και να διερευνήσει όλες τις προτάσεις.
Ποιος, όμως, είπε και ποιος αποφάσισε ότι θα πάει πλωτό στον Έβρο;
Για ολόκληρη τη χώρα συζητούμε.
Δεν ξέρουμε αν θα φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Οι μελέτες αυτή τη στιγμή δείχνουν ότι είμαστε πολύ μακριά από τον Έβρο.
Είμαστε ακόμα στην εξέταση των αντοχών αυτών των πλωτών μέσων, δηλαδή αν θα μπορούν να αντέξουν τα κύματα του Ατλαντικού για να περάσουν.
Πότε έφτασε στον Έβρο;
Ποιος το αποφάσισε και ποιος, επιτέλους, είναι αυτός ο ανεύθυνος ο οποίος δημιουργεί αυτήν την ένταση στην τοπική κοινωνία;
Ποιος;
Αυτή είναι η πρώτη ερώτηση.

Η δεύτερη ερώτηση αφορά τα κέντρα, την τροπολογία.
Γνωρίζετε ότι πρέπει να φτιάξουμε κάποια κέντρα. Γνωρίζετε ότι έχουμε και πάλι υποχρέωση να διερευνήσουμε όλες τις προτάσεις, γιατί εδώ είναι η Αντιπολίτευση -βλέπετε το μέτρο και το βαθμό ευθύνης της Αντιπολίτευσης- και πρέπει να έχουμε απολύτως διαφανείς και κοστολογημένες διαδικασίες. Δηλαδή, οι λύσεις να είναι όχι μόνο διαφανείς, αλλά και στο ελάχιστο δυνατό κόστος. Και για το λόγο αυτό, διερευνούμε τα πάντα, όπως την πρόταση της Δανίας για λυόμενα κέντρα υποδοχής, αλλά και την πρόταση που είχαμε, ούτως ή άλλως, επεξεργαστεί εδώ για την αξιοποίηση στρατοπέδων που σήμερα δεν λειτουργούν.
Είδαμε τις τεχνικές δυσκολίες και από την άποψη αυτή διαπιστώσαμε ότι ίσως θα πρέπει να εξετάσουμε και τη δυνατότητα αξιοποίησης ιδιωτικών χώρων που σήμερα δεν λειτουργούν. Και υπήρξαν προσφορές.
Όμως, όσον αφορά αυτές τις προσφορές και επειδή θέλουμε να τις διερευνήσουμε σε συνθήκες πλήρους διαφάνειας, ζητήσαμε από τους τοπικούς παράγοντες, δηλαδή από τους δημάρχους της περιοχής, να μας πουν αν επιτρέπεται η αλλαγή χρήσης ή όχι. Τίποτα δεν έγινε αδιαφανώς.
Τίποτα απολύτως!
Με επίσημες επιστολές προς το Δήμαρχο Ορεστιάδας ρωτούσαν οι υπηρεσίες μας εάν και κατά πόσο και με ποιον τρόπο θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν διάφορα ακίνητα της περιοχής που είναι εγκαταλελειμμένα.
Επίσης, ρωτούσαν αν θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ένα συγκεκριμένο εργοστάσιο, το οποίο σήμερα δεν λειτουργεί στην περιοχή της Ορεστιάδας.
Όμως, αυτό γινόταν ταυτόχρονα με γενική εφαρμογή και σε άλλα ακίνητα, γιατί έχουμε και άλλες προτάσεις από την περιοχή του Έβρου, τις οποίες έχω εδώ και είναι στη διάθεσή σας, αν θέλετε.
Όμως, εμείς δεν νομοθετούμε για τον Έβρο και για το συγκεκριμένο εργοστάσιο. Εμείς νομοθετούμε για όλη τη χώρα. Τα κύματα της λαθρομετανάστευσης δεν είναι μόνο στον Έβρο, αλλά παντού και οι τοπικές κοινωνίες έχουν ανάγκη από την οργανωμένη παρουσία του κράτους, προκειμένου να μπορέσει η τοπική κοινωνία να αποφύγει τις τρομερές και πολλαπλές πιέσεις που έχει από την ανεξέλεγκτη λαθρομετανάστευση.
Ποιος είναι, λοιπόν, εκείνος ο οποίος καλλιεργεί συνεχώς την αμφισβήτηση; Τι ακριβώς επιδιώκουν;
Επιδιώκουν, δηλαδή, να μην πετύχει η προσπάθεια της Κυβέρνησης;
Επιδιώκουν να μην πετύχει η προσπάθεια για τη δημιουργία των συγκεκριμένων μέτρων στην περιοχή;
Αυτό είναι που δεν αντιλαμβάνομαι καθόλου, γιατί είχα την αίσθηση τουλάχιστον ότι οι τοπικοί άρχοντες της περιοχής, εκφράζοντας το λαό της περιοχής -όπως ο λαός εκφράστηκε βεβαίως και με πολλές δημοσκοπήσεις, αλλά ταυτόχρονα και με πολλές εκδηλώσεις των ιδίων- είχαν με απόλυτη σαφήνεια διατυπώσει τη θέση ότι η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι η μόνη και η πρώτη κυβέρνηση που κάτι κάνει στην περιοχή, για να αντιμετωπίσει ένα συγκεκριμένο θέμα.
Το θέμα δεν είναι γενικό και αόριστο.
Είναι αυτό το οποίο το βλέπουμε και το ζούμε παντού, σε ολόκληρη σήμερα την ελληνική κοινωνία, στους δρόμους. Δεν είναι μόνο η ανθρωπιστική πλευρά, αλλά είναι η πολιτική, η κοινωνική διάσταση που έχει και οφείλουμε να την αντιμετωπίσουμε με περισσότερη ευθύνη, όμως, όχι με λαϊκισμό, όχι με αποπροσανατολισμό, όχι με εκμετάλλευση.

Όσον αφορά το νομοσχέδιο αυτό κάθε αυτό και τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις στις οποίες αναφέρθηκε ο κ. Δημητρουλόπουλος για τους κελευστές.
Επιχειρήσαμε με τη ρύθμιση την οποία κάναμε σήμερα πράγματι να καλύψουμε το μεγάλο μέρος και το καλύψαμε.
Έχετε δίκιο, όμως, ότι επτά εξ αυτών δεν καλύπτονται από αυτήν την κατηγορία και δεν μπορούσαμε να το καλύψουμε σήμερα, δεδομένου ότι χρειάζεται έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου.
Όπως γνωρίζετε από τον Κανονισμό της Βουλής και το Σύνταγμα της χώρας, δεν μπορούμε να το ρυθμίσουμε σήμερα.
Ωστόσο, όμως, μπορώ να δεσμευθώ σε σας ότι ενόψει των προεδρικών διαταγμάτων, που ήδη έχουμε δρομολογήσει για την εφαρμογή του συγκεκριμένου νόμου, θα το λάβω σοβαρά υπόψη μου. Ούτως ή άλλως το γνωρίζετε, το γνωρίζουν όλοι ότι ποτέ δεν θέλω να αδικώ κανέναν, όσο περνάει από το χέρι μου. Αυτό θα ισχύσει και στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Δεύτερον, όσον αφορά την άλλη πρόταση, την τροπολογία που έχει καταθέσει ο κ. Δρίτσας και νομίζω και το Κομμουνιστικό Κόμμα για τους τεχνικούς αξιωματικούς. Αυτή η υπόθεση, κύριε Δρίτσα, είναι μία πολύ μεγάλη υπόθεση και η συζήτηση κρατάει πολλά χρόνια.
Η αλήθεια είναι ότι έχετε απόλυτο δίκιο ότι όσον αφορά την ποιότητα των αξιωματικών του Λιμενικού Σώματος, είναι αδιαμφισβήτητη από όλες τις κατηγορίες και σε όλα τα επίπεδα.
Και πολύ σωστά νομίζω ότι ο κ. Καμμένος είπε, ότι ήταν μία μικρή κυβέρνηση, η οποία ήταν απομονωμένη κάπου, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, γιατί το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας το πάλαι ποτέ, ήταν ένα μικρό κράτος, απομονωμένο από το υπόλοιπο κράτος.
Ωστόσο ο κόσμος δεν γνωρίζει, όμως, ότι στηρίχθηκε πράγματι σε πολλά, καλά επιστημονικά στελέχη, υπό την έννοια ότι όλοι οι αξιωματικοί και τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος έχουν υψηλό επίπεδο μόρφωσης.
Το ίδιο ισχύει και για τους τεχνικούς αξιωματικούς, τους προερχόμενους δηλαδή από το Πολυτεχνείο, τους πτυχιούχους των πολυτεχνικών σχολών. Η αλήθεια είναι ότι η πρόβλεψη στη δομή και τη λειτουργία του Λιμενικού Σώματος δεν ήταν αυτή που τους επέτρεπε την εξέλιξη που έχουν οι άλλοι αξιωματικοί.
Αλλά ήταν απολύτως λογικό, γιατί οι άλλοι αξιωματικοί ήταν μάχιμοι αξιωματικοί, οι οποίοι έπρεπε να περάσουν από συνεχείς μεταθέσεις και βεβαίως, να περάσουν από σκάφη, από πλωτά μέσα ή εναέρια μέσα και να περάσουν από πολλές εκπαιδεύσεις. Δεν σημαίνει, όμως, σε καμία περίπτωση ότι οι τεχνικοί αξιωματικοί είχαν υποδεέστερη συμμετοχή στην όλη πορεία του Λιμενικού Σώματος.

Με τη νέα διάρθρωση του Λιμενικού Σώματος την οποία δρομολογούμε, θέλω και εδώ να δεσμευθώ ότι θα εξετάσουμε, μέσα στα πλαίσια του προεδρικού διατάγματος, να δώσουμε μία νέα ανάσα όσον αφορά την ιεραρχία και την επετηρίδα τους. Όμως, δεν μπορούμε αυτό να το υιοθετήσουμε σήμερα, γιατί και εδώ χρειάζεται η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου, γιατί προκαλεί οικονομικό κόστος, κυρίως διότι επηρεάζει την καταληκτικό βαθμό και τα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα.

Γι’ αυτόν το λόγο, λοιπόν, κρατώ την ουσία του θέματος και δεσμεύομαι για την επόμενη ρύθμιση, στα πλαίσια του προεδρικού διατάγματος.
Όσον αφορά την τροπολογία του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού και εδώ η προσμέτρηση των πλασματικών ετών για τη συμπλήρωση της πραγματικά συντάξιμου υπηρεσίας αποτελεί και αυτό το θέμα συνταξιοδοτική ρύθμιση και άπτεται του Κώδικα των Στρατιωτικών συντάξεων.
Να υπενθυμίσω ότι το Λιμενικό Σώμα είναι στρατιωτικό.
Ως εκ τούτου, όχι μόνο και εδώ χρειαζόμαστε έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου, αλλά και τη σύμφωνη γνώμη και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του Υπουργείου Οικονομικών.

Κρατώ όμως και πάλι την ουσία της πρότασης αυτής, προκειμένου να εξετάσουμε το θέμα.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, επανέρχομαι σε μία αρχική διατύπωση.
Σήμερα δεν συζητήσαμε για το μέλλον της εμπορικής ναυτιλίας.
Αυτό ούτως ή άλλως είναι λαμπρό. Ούτως ή άλλως η εμπορική ναυτιλία έχει ικανότατα στελέχη, ικανότατα think tanks σε ολόκληρο τον κόσμο που να μπορούν να αντλούν εμπειρίες, πολιτικές ιδέες, προτάσεις. Υπάρχει ανοιχτό πνεύμα και πολύ μεγάλη ευελιξία.

Η επιλογή της Κυβέρνησής μας είναι η δημιουργία ενός νέου Υπουργείου, του Υπουργείου Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας.
Κι αυτό θα στηρίζει την ποντοπόρο ναυτιλία με κάθε τρόπο.

Ταυτόχρονα η Κυβέρνησή μας επιχειρώντας να υπηρετήσει τις υποχρεώσεις της χώρας μας όσον αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση στον τομέα της εσωτερικής ασφάλειας, όσον αφορά τον τομέα της Συνθήκης Σένγκεν, όσον αφορά τις ανάγκες του ελλαδικού χώρου για την ενότητά, για την εξυπηρέτηση των εθνικών συμφερόντων και για τη φύλαξη των συνόρων στην παράκτια Ελλάδα και στο θαλάσσιο χώρο, δημιουργεί ένα νέο Σώμα στα πλαίσια ενός νέου Υπουργείου, του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, το οποίο τώρα διαμορφώνεται, τώρα οργανώνεται. Έτσι ουσιαστικά διαμορφώνεται ένα Υπουργείο με τρεις πυλώνες που θα υπηρετήσουν την εσωτερική ασφάλεια της χώρας.

Για το μεσοδιάστημα, για τα χρόνια που χρειάζονται για την πολιτικοποίηση των υπηρεσιών που στηρίζουν την εμπορική ναυτιλία και την πλήρη ένταξη των αξιωματικών, την επάνοδό τους στο Λιμενικό Σώμα, στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, γι’ αυτή την περίοδο το Λιμενικό Σώμα -η ελληνική ακτοφυλακή- με τα στελέχη του θα στηρίζει χωρίς καμία διακοπή την εμπορική ναυτιλία, την ποντοπόρο ναυτιλία.

Όλα τα υπόλοιπα αφορούν τις πολιτικές και οικονομικές λειτουργίες του κράτους, γιατί η ακτοπλοΐα πλέον είναι απελευθερωμένη, είναι οικονομική δραστηριότητα και λειτουργεί στα πλαίσια της εσωτερικής αγοράς και οι υπηρεσίες των λιμανιών είναι κι αυτές απελευθερωμένες.
Ως εκ τούτου δεν υπάρχει κανένα απολύτως θέμα.

Το μόνο θέμα που υπάρχει είναι η πολιτική βούληση, η οποία εκφράστηκε σήμερα από ορισμένα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία δεν θέλουν να δουν την πραγματικότητα, δεν θέλουν να αντιμετωπίσουν το μέλλον του τομέα της εσωτερικής ασφάλειας και θέλουν να μείνουν κολλημένοι στο παρελθόν.
Εί
ναι η πολιτική βούληση των κομμάτων της αντιπολίτευσης που επέλεξαν να μη στηρίξουν το αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος και να επιμείνουν στην παλιά, στην παρωχημένη λογική του Λιμενικού Σώματος ως Γενικής Διεύθυνσης του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, δηλαδή απλά στην υπηρεσία του εφοπλισμού. Ε, κάνατε λάθος, κύριοι συνάδελφοι.»