Το νέο ασφαλιστικό καθεστώς για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας αποτυπώνεται σε εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών.
Οι αλλαγές θα γίνουν σε δόσεις μέσα στην επόμενη πενταετία.
αναδημοσιευση από ΕΘΝΟΣ
Νέο καθεστώς τίθεται σε ισχύ για τη συνταξιοδότηση των ένστολων με τις αλλαγές να υλοποιούνται σε... δόσεις. Ενδεικτικό της έκτασης των αλλαγών είναι πως μέσα σε μία πενταετία τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης από 24,5 θα φτάσουν στα 40 (μεταξύ των οποίων, ωστόσο, θα είναι και πλασματικά χρόνια).
Οι νέες ρυθμίσεις στο ασφαλιστικό καθεστώς των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και του Πυροσβεστικού Σώματος καταγράφονται σε εγκύκλιο του υφυπουργού Οικονομικών Φ. Σαχινίδη. Συγκεκριμένα, τρεις είναι οι κυριότερες αλλαγές που προβλέπει ο τελευταίος ασφαλιστικός νόμος (3865/10):
Από την 1η Ιανουαρίου 2011 αυξάνονται τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Στόχος είναι σταδιακά να κλείσουν οι «πόρτες εξόδου» πριν από τη συμπλήρωση του 60ού έτους ή εναλλακτικά 40 ετών συντάξιμης υπηρεσίας.
"Η αύξηση των απαιτούμενων ετών ασφάλισης δεν αγγίζει τους στρατιωτικούς που πρόλαβαν να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα (με βάση τα ισχύοντα κατά περίπτωση) μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2010. Οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι θα συνταξιοδοτηθούν με βάση τα παλαιά όρια ηλικίας και δεν επηρεάζονται από τις νέες ρυθμίσεις.
Από την 1η Ιανουαρίου 2015 καθιερώνεται νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων για όσους μέχρι τότε δεν έχουν προλάβει να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα.
Με βάση τις νέες ρυθμίσεις ξεκινά φέτος η αύξηση των απαιτούμενων ετών ασφάλισης για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Μέχρι πέρυσι απαιτούνταν 24,5 έτη συντάξιμης υπηρεσίας, ωστόσο φέτος θα χρειαστούν 26 χρόνια.
Η αύξηση των απαιτούμενων ετών πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, με αποτέλεσμα το 2014 να απαιτούνται 30,5 έτη. Από την 1η Ιανουαρίου 2015 η συνταξιοδότηση θα γίνεται με τη συμπλήρωση είτε του 60ού έτους της ηλικίας είτε 40 ετών συντάξιμης υπηρεσίας. Νέες ρυθμίσεις προβλέπονται και για τους τρίτεκνους, με τις αλλαγές να ευνοούν τους άντρες ασφαλισμένους, αλλά να επιβαρύνουν σημαντικά τις γυναίκες. Ουσιαστικά καθιερώνεται ενιαίο καθεστώς στο πλαίσιο της ισότητας των δύο φύλων, ενώ είναι ιδιαίτερα σημαντικό πως το δικαίωμα συνταξιοδότησης με τις ευνοϊκές διατάξεις μπορεί να ασκηθεί πλέον και από τους δύο γονείς.
Συγκεκριμένα, στην εγκύκλιο αναφέρεται πως αυξάνονται σταδιακά τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης για τους τρίτεκνους, προκειμένου το 2013 να φτάσουν τα 25 (φέτος απαιτούνται 21 χρόνια). Ως αντιστάθμισμα καταργούνται οι περιορισμοί που προβλέπουν πως οι άντρες μπορούν υπό όρους να συνταξιοδοτηθούν με το ευνοϊκό καθεστώς των τριτέκνων (π.χ. να έχουν την επιμέλεια των παιδιών με δικαστική απόφαση).
Ιδιαίτερα σημαντικές είναι οι διευκρινίσεις που δίνονται στην εγκύκλιο για τον υπολογισμό των συντάξεων, καθώς από το 2015 θα τεθούν σε ισχύ νέες ρυθμίσεις. Ετσι όσοι θεμελιώσουν μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2014 συνταξιοδοτικό δικαίωμα -δηλαδή συμπληρώσουν 24,5 έτη συντάξιμης υπηρεσίας- δεν θα επηρεαστούν από τις αλλαγές. Αντιθέτως, όσοι θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μετά την 1η Ιανουαρίου 2015 θα δουν τη σύνταξή τους να υπολογίζεται με νέο τρόπο. Συγκεκριμένα θα υπάρξει ενιαίο σύστημα στο Δημόσιο, αλλά και σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία, με το τελικό ποσό να προκύπτει από το άθροισμα της βασικής και της αναλογικής σύνταξης.
Αλλαγές υπάρχουν και στις προϋποθέσεις διπλασιασμού του χρόνου υπηρεσίας των στρατιωτικών (π.χ. όσων υπηρετούν σε υποβρύχια, σε μονάδες εκκαθάρισης ναρκοπεδίων κ.α.). Οσοι δεν πρόλαβαν να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2010 θα χρειαστεί να συμπληρώσουν 25 έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας (μέχρι πέρυσι χρειάζονταν 18 ή 20 χρόνια, ανάλογα με την περίσταση).
Τέλος, και στα Σώματα Ασφαλείας δίνεται η δυνατότητα αναγνώριση του χρόνου σπουδών, ώστε να επιτευχθεί ταχύτερα η θεμελίωση δικαιώματος, αλλά και να δοθεί προσαύξηση στη σύνταξη. Μάλιστα, με τον πρόσφατο ασφαλιστικό νόμο καταργούνται οι περιορισμοί, με βάση τους οποίους έπρεπε να συμπληρωθεί 25ετία για την προσμέτρηση του χρόνου σπουδών.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ