ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!
To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!
Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2011
ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΗΣ ΠΟΕΠΛ.Σ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ κ. ΧΡΗΣΤΟ ΠΑΠΟΥΤΣΗ !!!
Συνάντηση με Υπουργό ΠτΠ κ.Παπουτσή Χρήστο
Παρασκευή 07/01/11
Την Τρίτη 04/01/11 το Προεδρείο της ΠΟΕΠΛΣ συναντήθηκε με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ.Παπουτσή Χρήστο, για μία εφ'όλης συζήτηση σχετικά με το Σχέδιο Νόμου «Περί σύστασης Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής».
Από την συζήτηση διαπιστώθηκε η κοινή πρόθεση για τη θεσμική θωράκιση του Λιμενικού Σώματος και την μετεξέλιξή του, σε ένα αποτελεσματικό, αυτόνομο και οργανικά δυνατό Σώμα.
Απαιτούμενες δράσεις για όλα αυτά είναι η θεσμική θωράκιση, που συντελείται μέσω της Σύστασης του Αρχηγείου, η διασφάλιση των εργασιακών και ασφαλιστικών κεκτημένων, η πραγματική καταγραφή του στελεχιακού δυναμικού, ο τρόπος εισαγωγής, η εκπαίδευση και μετεκπαίδευση, η εξέλιξη και γενικά η καθημερινότητα του κάθε στελέχους, η οποία έχει άμεση σχέση με την ποιότητα των Υπηρεσιών που προσφέρει στον Έλληνα πολίτη και την Ελληνική κοινωνία.
Για τις βασικές αρχές του Σ/Ν έχουμε ήδη τοποθετηθεί και πιστεύουμε ότι με το επικαιροποιημένο Σ/Ν, που παρουσιάσθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο της 30/12/10, εξασφαλίζεται ακόμη καλύτερα ο διακριτός ρόλος, η αυτόνομη παρουσία και επιχειρησιακή δράση του Σώματος.
Ακόμη θεωρούμε πολύ σημαντική εξέλιξη, την ενίσχυση με πόρους από τον Οίκο Ναύτη, στα ασφαλιστικά μας ταμεία, την σύσταση ελεγκτηρίου δαπανών, την αλλαγή του τρόπου προμηθειών, που αφορούν επιχειρησιακά μέσα και συστήματα, καθώς και τον χρονικό περιορισμό των αποσπάσεων στο ΥΘΥΝΑΛ, που δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 2 έτη.
Παραμένει όμως ως κυρίαρχο ζήτημα, εάν ,στον παραπάνω χρόνο, θα υπάρξει και αποδέσμευση των αρμοδιοτήτων του ΥΘΥΝΑΛ από τις περιφερειακές Υπηρεσίες του ΛΣ-Ε.Α.
Εάν αυτό δεν συμβεί πιστεύουμε ότι θα αποτελέσει τροχοπέδη στην όλη προσπάθεια.
Μετά τα παραπάνω ζητήσαμε από τον κ.Υπουργό, να περιληφθούν στο Σ/Ν, διατάξεις που αφορούν τα στελέχη Λ.Σ. όπως:
1. Η επέκταση της υγειονομικής περίθαλψης και στον ιδιωτικό τομέα, με τις ίδιες προϋποθέσεις που υπάρχουν και για το Δημόσιο, όπως αυτό συμβαίνει για του έμμεσα ασφαλισμένους.
2. Η ίση βαθμολογική εξέλιξη των Λ/Φ και για τους μη κατόχους απολυτηρίου Λυκείου, αδικία που προκλήθηκε από τον Ν.3569/07, δημιουργώντας υπηρεσιακά και άλλα προβλήματα όπως αναταράξεις επετηρίδας κτλ.
3. Η κατάργηση της διάταξης του Ν.3079/02 «περί ειδικών τυπικών προσόντων των Αρχικελευστών ΕΟΘ, λόγω κακής εφαρμογής της από τη διοίκηση, αλλά και για λόγους ισότητας μεταξύ των κατηγοριών ΕΟΘ.
4. Την εξίσωση των Λ/Φ κατόχων πτυχίων ΤΕΙ με τους αντίστοιχους ΑΕΙ
5. Τελευταίο, αλλά ουσιαστικά πρώτο απ'όλα την απόσυρση της διάταξης για την μείωση του χρόνου παραμονής από οκτώ (8) σε τέσσερα (4) στον τόπο επιλογής,
με αιτιολογικό ότι το ΠΔ 33/09 όπως είναι σήμερα, καλύπτει όλες τις υπηρεσιακές ανάγκες, όποτε και αν αυτές προκύψουν, αλλά και ότι δεν μπορεί κανείς να παραγνωρίσει την δύσκολη οικονομική συγκυρία, που δεν επιτρέπει και ταυτόχρονα καθιστά κοινωνικά άδικο να τίθενται σε παρατεταμένη αβεβαιότητα, μεγάλο μέρος των στελεχών Λ.Σ.
Όλα τα παραπάνω δεσμευτήκαμε στον κ.Υπουργό να τα παρουσιάσουμε αναλυτικά και αιτιολογημένα, όπως αυτό πράξαμε, την επομένη ημέρα, Τετάρτη 5/11/11, προσκομίζοντας όλα τα απαιτούμενα στοιχεία, για να ενισχύσουμε τα αιτήματά μας.
Από την πλευρά του ο κ. Υπουργός κατανόησε πλήρως το δίκαιο των αιτημάτων μας και δεσμεύτηκε για την ικανοποίηση μέρους αυτών ή και του συνόλου τους, εφόσον αυτό είναι δυνατό.
Θεωρούμε την παραπάνω συνάντηση την αρχή μιας εποικοδομητικής συνεργασίας, με στόχο την αναγέννηση και ανασύσταση του ΛΣ-ΕΑ και την μεγιστοποίηση της κοινωνικής προσφοράς του.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΔΡΙΒΑΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΓΡΑΙΚΟΥΣΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ