ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2011

Στρατόπεδα - ανάχωμα στην παράνομη μετανάστευση...

Aναδημοσίευση
"ΕΘΝΟΣ"

Του Τάκη Τερζή.


Στον Εβρο βρίσκονται ήδη εμπειρογνώμονες προς αναζήτηση των κατάλληλων χώρων.
Η επιλογή θα γίνει με κριτήρια τη στατικότητα των κτιριακών εγκαταστάσεων και το κόστος ανακατασκευής, το οποίο θα καλυφθεί από ευρωπαϊκά και εθνικά κονδύλια.
Προσωρινή θα είναι η παραμονή των μεταναστών στα κέντρα φιλοξενίας και στους χώροι κράτησης που θα δημιουργηθούν.

Σε πρώτη φάση το υπουργείο έχει εστιάσει το ενδιαφέρον του στον Εβρο, όπου παρατηρείται η μεγαλύτερη εισροή παράνομων μεταναστών από τα χερσαία σύνορα με την Τουρκία.
Επιτροπή από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αποτελούμενη από πολιτικούς μηχανικούς και άλλους εμπειρογνώμονες, έχει ήδη επισκεφτεί ανενεργά στρατόπεδα στην περιοχή του Εβρου που έχουν παραχωρηθεί από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας με σκοπό να επιλέξει τα κατάλληλα για τη μετατροπή τους σε χώρους φιλοξενίας.
Η επιλογή θα εξαρτηθεί κυρίως από τη στατικότητα των κτιριακών εγκαταστάσεων, την καταλληλότητα του χώρου και το κόστος ανακατασκευής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην περιοχή των συνόρων υπάρχουν εφτά με οκτώ ανενεργά στρατόπεδα, τα περισσότερα από τα οποία θα ανακατασκευαστούν προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για την προσωρινή εγκατάσταση ευπαθών ομάδων από τους παράνομους μετανάστες, όπως γυναικόπαιδα, άτομα με προβλήματα υγείας κ.λπ. καθώς και για την καταγραφή όσων εισέρχονται παράνομα στη χώρα.
Κάποια άλλα θα μεταβληθούν σε χώρους προσωρινής κράτησης των προς απέλαση αλλοδαπών. Σύμφωνα με πληροφορίες από το αρχηγείο της Αστυνομίας, τα κέντρα φιλοξενίας και οι χώροι κράτησης που θα δημιουργηθούν θα είναι για σύντομη παραμονή μεταναστών.

Επειδή το πρόβλημα στον Εβρο θεωρείται φλέγον, η ανακατασκευή των στρατοπέδων που θα επιλεγούν πρόκειται να γίνει χωρίς πολεοδομικούς περιορισμούς, προκειμένου να ολοκληρωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα. Το κόστος της ανακατασκευής θα καλυφτεί από ευρωπαϊκά και εθνικά κονδύλια, με τη συγχρηματοδότηση της ΕΕ να ξεπερνάει το 70%.

Σε επόμενη φάση, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες
, πρόκειται να αρχίσει η επιλογή ανενεργών στρατοπέδων σε άλλες περιοχές της χώρας και κοντά στην πρωτεύουσα, προκειμένου να μετατραπούν σε χώρους κράτησης των προς απέλαση παράνομων μεταναστών που έχει απορριφθεί τελεσίδικα το αίτημά τους για χορήγηση ασύλου.

Συνολικά στην επικράτεια υπάρχουν περίπου 30 στρατιωτικές εγκαταστάσεις που παραμένουν ανενεργές, αρκετές από τις οποίες θα ανασκευαστούν για να χρησιμοποιηθούν μελλοντικά για τον ίδιο σκοπό. Η υλοποίηση του σχεδίου για μετατροπή αυτών των στρατοπέδων σε κέντρα φιλοξενίας και κράτησης μεταναστών, αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες, όπως είχε γίνει παλαιότερα στην Πάτρα.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ
Στο τραπέζι το σενάριο για χρήση πλωτών μέσων φιλοξενίας


Η χρησιμοποίηση πλωτών μέσων για την κράτηση των προς απέλαση αλλοδαπών δεν έχει αποκλειστεί.
Θεωρείται ωστόσο ακριβή λύση, ενώ έχουν επισημανθεί από αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. ορισμένα αρνητικά σημεία της λύσης αυτής, όπως είναι το ενδεχόμενο πυρκαγιάς και η στάση των κρατουμένων που είναι δύσκολο να κατασταλεί.
Σε περίπτωση, πάντως, που επιλεγεί η λύση των πλωτών μέσων, το πιθανότερο είναι να επιλεγούν παροπλισμένα πλοία.

ΕΚΚΡΕΜΗ ΑΙΤΗΜΑΤΑ
Παίρνουν μπρος οι επιτροπές ασύλου


Τις επόμενες μέρες αναμένεται να λειτουργήσουν οι επιτροπές ασύλου στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, που θα εξετάσουν τα 46.000 εκκρεμή αιτήματα σε δεύτερο βαθμό. Αλλα 5.000 αιτήματα για παροχή ασύλου σε πρώτο βαθμό είναι σε εκκρεμότητα μόνο στην περιοχή της Αττικής.

Τις επιτροπές που θα εξετάσουν τις προσφυγές που έχουν κάνει 46.000 μετανάστες από διάφορες χώρες της Ασίας και της Αφρικής συγκροτούν εκπρόσωποι από τα υπουργεία Προστασίας του Πολίτη, Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, καθώς και από την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ. Οι αποφάσεις που θα λάβουν θα είναι τελεσίδικες, οπότε οι πρόσφυγες που δεν θα πάρουν πολιτικό άσυλο θα πρέπει στη συνέχεια να απελαθούν.

Τα αιτήματα για χορήγηση ασύλου σε πρώτο βαθμό εξετάζονται ήδη στη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής και σε άλλες 13 Γενικές Αστυνομικές Διευθύνσεις της χώρας.
Στη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής υπάρχουν πέντε εισηγητές αστυνομικοί, οι οποίοι παίρνουν συνεντεύξεις από τους αιτούντες άσυλο, προκειμένου να διαπιστώσουν αν δικαιούνται διεθνούς προστασίας ή αν τα επιχειρήματά τους είναι αβάσιμα.

Στόχος είναι να εξετάζονται 350 αιτήματα ασύλου την εβδομάδα.
Σε περίπτωση απόρριψης της αίτησης από τον εισηγητή, η υπόθεση πηγαίνει στον προϊστάμενο της υπηρεσίας που την επικυρώνει. Σε περίπτωση θετικής εισήγησης για παροχή ασύλου, το αίτημα καταλήγει στον γενικό γραμματέα Δημόσιας Τάξης που δίνει το οριστικό πράσινο φως.

Οι αιτούντες άσυλο που το αίτημά τους απορρίφθηκε έχουν δικαίωμα προσφυγής σε διάστημα 15 ημερών από την ημερομηνία της απόρριψης. Η προσφυγή τους εξετάζεται από τις επιτροπές που έχει συγκροτήσει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, μέχρι τη δημιουργία ανεξάρτητης Υπηρεσίας Ασύλου.

Η τελεσίδικη απόφαση θα πρέπει να ληφθεί σε διάστημα το αργότερο 6 μηνών από την ημερομηνία της πρώτης αίτησης.

ΘΕΤΙΚΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΗΣ FRONTEX
Ενα «χωριό» λαθρομεταναστών περνάει κάθε μέρα στην Ελλάδα


Μικρή μείωση στην εισροή λαθρομεταναστών παρατηρείται τον τελευταίο καιρό, μετά την έναρξη της κοινής δράσης των ελληνικών αρχών με τις μονάδες του FRONTEX στον Εβρο, σύμφωνα με αρμόδιους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., αλλά το πρόβλημα παραμένει αβάσταχτο για την Ελλάδα και για τις αντοχές της.

Οι παράνομοι μετανάστες εξακολουθούν να μπαίνουν στη χώρα με ρυθμό... ένα χωριό την ημέρα, δηλαδή 200-250 άτομα. Το πρόβλημα, που μετατέθηκε στα χερσαία σύνορα μετά την έντονη παρουσία των πλοίων του FRONTEX στα θαλάσσια σύνορα, είναι ο μεγάλος πονοκέφαλος των αρχών, αφού οι λαθρομετανάστες που καταφέρνουν να περάσουν από τις ομάδες ελέγχου, μέσα σε 48 ώρες φτάνουν στην Αθήνα όπου τα «κυκλώματα» τους στοιβάζουν σε ένα δωμάτιο 50 και 80 άτομα, κάτω από άθλιες συνθήκες, δημιουργώντας εκρηκτική κατάσταση στην πρωτεύουσα.

Οι αστυνομικές αρχές όταν τους συλλαμβάνουν αναγκάζονται, αφού τους καταγράψουν, να τους αφήσουν ελεύθερους με χαρτιά που τους δίνουν διορία ενός μηνός να εγκαταλείψουν τη χώρα, κάτι που όμως στις περισσότερες περιπτώσεις δεν πραγματοποιείται.
Θεαματικά, σύμφωνα με την Αστυνομία, έχει αυξηθεί τους τελευταίους μήνες και η εξουδετέρωση διακινητών με συλλήψεις δραστών, καθώς και η εξάρθρωση κυκλωμάτων που προσπαθούν να περάσουν παράνομους μετανάστες στην Ιταλία, με τελικό προορισμό άλλες χώρες της Ευρώπης.

Αυτό όμως δεν μπορεί να ανακόψει το κύμα που φτάνει καθημερινά στη χώρα μας.

Σε ό,τι αφορά την υπηκοότητα των παράνομων λαθρομεταναστών, παραμένουν στην κορυφή οι Αλβανοί (51,9%) και ακολουθούν οι Αφγανοί (14,13%), οι Σομαλοί (6,11%), οι Ιρακινοί (6,07%) και οι Παλαιστίνιοι (5,3%).

Τον τελευταίο καιρό παρατηρείται αύξηση στους Μαροκινούς, που είδαν να κλείνουν οι δίοδοι προς την Ισπανία και μπαίνουν και αυτοί μέσω Τουρκίας.


ΤΑΚΗΣ ΤΕΡΖΗΣ

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ "ΕΘΝΟΣ"