ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2010

Είναι η πρώτη φορα, που γίνεται ,τέτοιους είδους μαζικό άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών αξιωματικών των σωμάτων ασφαλείας.....


Στο στόχαστρο 27 αξιωματικοί για το C41
"ΒΗΜΑ"- ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ


Σχεδόν όλοι οι αξιωματικοί που συμπεριλαμβάνονται στη λίστα των 27, ήταν μέλη των εξι συνολικά επιτροπών, που συνεστήθησαν από το 2002 μέχρι το 2009 για την παραλαβή και τον ελεγχο του συστήματος C4I .

Στο ανοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών 27 πρώην και νυν ανώτερων και ανώτατων αξιωματικών της ΕΛΑΣ, της Πυροσβεστικής και του Λιμενικού Σώματος, στο πλαίσιο έρευνας για το σκάνδαλο της Siemens προχώρησαν με απόλυτη μυστικότητα οι δικαστικές αρχές.

Οι δικαστικοί λειτουργοί αναζητούν μέσα από αυτή την έρευνα τα ίχνη πολλών εκατομμυρίων ευρω, που φερεται να δόθηκαν σαν μίζες προκειμένου να υπάρχει ευνοική μεταχείριση της γερμανικής εταιρείας και της αμερικανικής κοινοπραξίας SAIC στην παραλαβή και αποπληρωμή του συστήματος ασφαλείας C4I για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, το οποίο κόστισε στο ελληνικό δημόσιο περίπου 250 εκατομμύρια ευρώ.

Είναι η πρώτη φορα που γίνεται τέτοιους είδους μαζικό άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών αξιωματικών των σωμάτων ασφαλείας, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι υψηλόβαθμοι.

Το ανοιγμα των λογαριασμών ζητείται με κατεπείγον έγγραφο, που απέστειλε στις 20 Οκτωβρίου 2010 προς την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών και συνεπώς προς όλα τα πιστωτικά ιδρύματα ο εφέτης ανακριτής κ. Νικόλαος Πιπιλίγκας, ο οποίος μαζί με την ειδική ανακρίτρια κυρία Μαρία Νικολακέα χειρίζεται τους τελευταίους μήνες τον φακελο της Siemens.

Σύμφωνα με καταθέσεις πρώην στελεχών της γερμανικής εταιρείας, μέσω των εταιρειών Κhroma, Fairways και Weavind, οι οποίες χρησιμοποιούνταν σαν δίαυλος του «μαυρου χρήματος» δόθηκαν τουλάχιστον πέντε εκατομμύρια ευρω σε έλληνες αξιωματούχους, προκειμένου να προτιμηθεί η Siemens για την εγκατασταση του συστήματος.

Ακόμη οι μίζες φέρεται να δόθηκαν προκειμένου να καταβληθούν πολλές από τις δόσεις αποπληρωμής της εταιρείας, οι οποίες δεν «αποδεσμευονταν» λόγω σειρας προβλημάτων στη λειτουργία του ηλεκτρονικού συστήματος ασφαλείας.

Σχεδόν όλοι οι αξιωματικοί που συμπεριλαμβάνονται στη λίστα των 27, ήταν μέλη των εξι συνολικά επιτροπών που συνεστήθησαν από το 2002 μέχρι το 2009 για την παραλαβή και τον ελεγχο του συστήματος C4I.

Αναμεσα σε αυτούς είναι 11 εν ενεργεία αξιωματικοί της ΕΛΑΣ, που σήμερα υπηρετούν ως διοικητές σε αστυνομικές υπηρεσίες της Αττικής και σε αλλες διευθύνσεις όπως Τεχνικών, Πληροφορικής κτλ.

Επίσης, στη λίστα υπάρχουν τα ονόματα οκτώ αξιωματικών που έχουν αποστρατευτεί και οι οποίοι είχαν υπηρετήσει σε κρίσιμα πόστα στο αρχηγείο του Αστυνομικού Σώματος, ενώ περιλαμβάνονται ακόμη τα ονόματα τεσσάρων αξιωματικών του Λιμενικού Σώματος και τριών της Πυροσβεστικής _ άπαντες εν ενεργεία _ οι οποίοι επίσης ασχολήθηκαν με τη διαδικασία παραλαβής και ελέγχου του συστήματος C4I.

Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά, που γίνεται ενδελλεχής ελεγχος στους τραπεζικούς λογαριασμούς αξιωματικών της ΕΛΑΣ, που ασχολήθηκαν με το θέμα του συστήματος ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων, αφού μέχρι στιγμής οι έρευνες των δικαστικών αρχών και της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής είχαν εστιαστεί στον ρόλο πολιτικών προσώπων. Αναφέρεται ακόμη ότι τουλάχιστον δύο μέλη επιτροπών για τον ελεγχο του C4I είχαν καταγγείλει την περίοδο 2005-2007, σειρα ανωθεν πολιτικών παρεμβάσεων, προκειμένου να έχει ευνοική μεταχείριση η εταιρεία Siemens και ειδικότερα προκειμένου να γίνει παραλαβή του συστήματος ενδοεπικοινωνίας Tetra, αλλά και επτα ηλεκτρονικών υποσυστυστημάτων του C4I για τη διαχείριση εκτακτων περιστατικών.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες για το ενδεχόμενο εμπλοκής ορισμένων αξιωματικών της Αστυνομίας, είχε γίνει περιορισμένη έρευνα και από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ η οποία δεν απέδωσε αξιοποιήσιμα αποτελέσματα.

Το «Βήμα» επικοινωνησε με αρκετούς από τους αναφερόμενους αξιωματούχους οι οποίοι δήλωσαν ότι οι ενέργειες και οι αποφάσεις τους ήταν συλλογικές και σύννομες.

"ΒΗΜΑ"
"ΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ"