ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!
To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!
Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2010
ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΜΑΣ ΜΙΛΑΤΕ , ΕΣΕΙΣ, ΓΙΑ.... ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΗ ΝΕΩΝ ΣΤΟ ΝΑΥΤΙΚΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ !!!
Ερευνα του Ιδρύματος Ευγενίδου για τη ναυτική εκπαίδευση σε δείγμα 7.000 ερωτώμενων
Συμπεράσματα: «Φτωχή» η εικόνα των μαθητών για την ελληνική ναυτιλία
Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ
Σάββατο, 11 Δεκεμβρίου 2010
Οι μαθητές δεν έχουν την εικόνα που θα έπρεπε να έχουν για την ελληνική ναυτιλία. Η εικόνα που έχουν εμφανίζεται ως πολύ φτωχή.
«Δεν υπάρχει ελληνική ναυτιλία χωρίς Ελληνες αξιωματικούς». Λεωνίδας Δημητριάδης-Ευγενίδης, πρόεδρος του Ιδρύματος Ευγενίδου.
Συγκεκριμένα, το 53,7% των μαθητών δεν γνωρίζει ότι η ελληνόκτητος ναυτιλία είναι από τις μεγαλύτερες στο κόσμο.
Τα παραπάνω είναι ορισμένα από τα συμπεράσματα μίας σημαντικής έρευνας για τον επαγγελματικό προσανατολισμό των νέων και ειδικότερα για τα ναυτικά επαγγέλματα, που παρουσιάσθηκε χθες από το «Ιδρυμα Ευγενίδου».
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε, μετά από πρωτοβουλία του Ιδρύματος Ευγενίδου, από το Τμήμα Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Ηταν πανελλήνια και συμμετείχαν σε αυτήν 7.000 μαθητές της Τρίτης Λυκείου.
Παρουσιάσθηκε χθες σε συνέντευξη Τύπου και ακολούθως σε ειδική εκδήλωση παρουσία της Ελληνίδας επιτρόπου, Μαρίας Δαμανάκη, του υπουργού Θαλασσίων Υποθέσεων Νήσων και Αλιείας, Γιάννης Διαμαντίδη, εκπροσώπων του ελληνικού εφοπλισμού και της ναυτεργασίας.
Οπως τόνισε ο κ. Λεωνίδας Δημητριάδης - Ευγενίδης, μοναδικό κριτήριο της πρωτοβουλίας αυτής είναι η ακριβής, όσο το δυνατόν, αποτύπωση των τάσεων που κυριαρχούν στην ελληνική νεολαία ως προς τις επιλογές της για τον επαγγελματικό προσανατολισμό, ιδιαίτερα δε στα ναυτικά επαγγέλματα.
Παράλληλα, απαντώντας, σε σχετικές ερωτήσεις, ο κ. Ευγενίδης ξεκαθάρισε ότι για το ίδρυμα δεν υπάρχει ελληνική ναυτιλία χωρίς Ελληνες αξιωματικούς και ελληνική ακτοπλοΐα χωρίς ελληνικά πληρώματα, ενώ συμπλήρωσε ότι υπάρχουν θετικές προοπτικές σε ό,τι αφορά τη ζήτηση σε πληρώματα από την παγκόσμια ναυτιλία, ωστόσο η παραγωγή αξιωματικών θα πρέπει να υπακούει σε μία ισορροπία μακροπρόθεσμα.
Από τα αποτελέσματα της έρευνας ξεχωρίζουν τα παρακάτω συμπεράσματα:
- Οι μαθητές δεν έχουν την εικόνα που θα έπρεπε να έχουν για την ελληνική ναυτιλία. Η εικόνα που έχουν εμφανίζεται ως πολύ φτωχή. Συγκεκριμένα, το 53,7% των μαθητών δεν γνωρίζει ότι η ελληνόκτητος ναυτιλία είναι από τις μεγαλύτερες στο κόσμο.
Περίπου ο ένας στους δύο δεν γνωρίζει ότι το έργο της ναυτιλίας είναι σημαντικό και επίσης πάλι ο ένας στους δύο μαθητές εμφανίζεται να έχει θετική άποψη για τη ναυτιλία.
- Σημαντικό ποσοστό μαθητών δηλώνει ότι θα ακολουθούσε ως δεύτερη επιλογή το ναυτικό επάγγελμα. Το 31,1% των μαθητών θα σκέφτονταν ως μια δεύτερη επιλογή τη ναυτική εκπαίδευση.
- Η φτωχή εικόνα που έχουν διαμορφώσει οι μαθητές για τη ναυτιλία και τη ναυτική εκπαίδευση διογκώνει το πρόβλημα της προσέλκυσης νέων στην εμπορική ναυτιλία.
Μόνο το 44,5% γνωρίζει ότι η ναυτική εκπαίδευση οδηγεί μαζί με το πτυχίο Α' Τάξης Πλοιάρχου και Μηχανικού Εμπορικού Ναυτικού, στην Ανώτερη Εκπαίδευση.
- Μόνο το 27% γνωρίζει ότι, ακόμη και αν αποτύχει κάποιος στις εισαγωγικές εξετάσεις της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, μπορεί να εισαχθεί στις σχολές ναυτικής εκπαίδευσης εκ των υστέρων. Μόνο το 22,6% των μαθητών γνωρίζει ότι το Δίπλωμα του Εμπορικού Ναυτικού Πρώτης Τάξης καθίσταται ισότιμο με το πτυχίο των ΑΤΕΙ και παράλληλα παρέχει τη δυνατότητα μεταπτυχιακών.
ΛΑΜΠΡΟΣ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΣ.
Αντιστρόφως ανάλογη η ανεργία με την ενημέρωση
Εντυπωσιακά είναι τα στοιχεία της έρευνας ανά περιοχή της χώρας.
Σύμφωνα με τις απαντήσεις των ερωτώμενων μαθητών, όσο πιο υψηλή είναι η ανεργία των νέων τόσο λιγότερη γνώση καταγράφεται για τις προοπτικές του ναυτικού επαγγέλματος.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, στην οποία το ποσοστό ανεργίας των νέων ηλικίας 15 - 19 ετών για το β' τρίμηνο του 2010 ήταν 65,45%, οι ερωτώμενοι μαθητές δηλώνουν σε ποσοστό 52% ότι δεν γνωρίζουν το ποια είναι η μισθολογική κατάσταση των Ελλήνων ναυτικών.
Αντίθετα, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, στην οποία το ποσοστό ανεργίας των νέων ηλικίας 15-19 ετών για το β' τρίμηνο του 2010 ήταν 31,86%, οι ερωτώμενοι μαθητές δηλώνουν σε ποσοστό 46,1% ότι δεν γνωρίζουν το ποια είναι η μισθολογική κατάσταση των Ελλήνων ναυτικών.
Τέλος, οι μαθητές, που δείχνουν μια σαφή τάση να αναθεωρήσουν την επιλογή τους προς όφελος της ναυτικής εκπαίδευσης προέρχονται από τις περιφέρειες: Θεσσαλίας με ποσοστό 36,1%, Δυτικής Μακεδονίας με ποσοστό 34,8%, Δυτικής Ελλάδος με ποσοστό 33,3%, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με ποσοστό 31,6% και Νοτίου Αιγαίου.
"ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ"