ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!
To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!
Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 2010
Στρατιωτικά νοσοκομεία:"Απέτυχε το πείραμα σε Ξάνθη-Αλεξανδρούπολη",λένε οι στρατιωτικοί....
http://www.onalert.gr
ANAΔHMOΣIΕΣH
Νέο μέτωπο αντιπαράθεσης διαμοσρφώνεται μεταξύ στρατιωτικών και πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Άμυνας. Αυτή τη φορά ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχει να αντιμετωπίσει –ξανά- τις ατνιρρήσεις των στρατιωτικών γιατρών οι οποίοι «απειλούν» με μαζικές παραιτήσεις,αν τελικά υλοιποιηθούν οι κυβερνητικές εξαγγελίες για ένταξη των στρατιωτικών νοσοκομείων στο ΕΣΥ.
«Λάδι στη φωτιά» των αντιδράσεων έριξαν τα συμπεράσματα από το δοκιμαστικό κλείσιμο των στρατιωτικών νοσοκομείων Ξάνθης και Αλεξανδρούπολης.
Ένα non-paper που διακινείται τις τελευταίες ημέρες αποτυπώνει τα συμπεράσματα των υγειονομικών αρχών του Στρατού για το «πείραμα» σε Ξάνθη και Αλεξανδρούπολη,που έχει οδηγήσει τους στρατιωτικούς της περιοχής στα νοσοκομεία του ΕΣΥ. Όπως φαίνεται οι στρατιωτικοί‘ «ανακάλυψαν» ένα νέο και όχι τόσο ευχάριστο κόσμο.
Σύμφωνα με τις διαπιστώσεις αυτές προκύπτει:
*Από τις μέχρι τώρα εντυπώσεις διαπιστώθηκε ο διαφορετικός τρόπος διαχείρισης ασθενών στο ΕΣΥ σε σχέση με το Στρατό Ξηράς.
Στο Στρατό η ευθύνη για την αποκατάσταση του στρατιωτικού βαρύνει την υπηρεσία συνολικά ...
Αντίθετα στο ΕΣΥ η ευθύνη για την αποκατάσταση της υγείας του βαρύνει τον ίδιο τον ασθενή.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι κληρωτοί που αποτελούν το 60% των ασθενών,αντιμετωπίζονται ως ένας ακόμη ασθενής-χρήστης υπηρεσιών υγείας.
Αυτό είναι ιδιαίτερα αρνητικό. αφού ο κληρωτός οπλίτης καλείται να ανταποκριθεί και να εργαστεί σ΄ένα περιβάλλον, που εξ΄ ορισμού δύναται να χαρακτηριστεί ως «στρεσογόνο» και το οποίο εν δυνάμει ασκεί ψυχολογικές πιέσεις στην εργασικαή του ζωή εντός του στρατεύματος.
Παρόμοια προβλήματα αφορούν και στα μόνιμα στελέχη ,αφού η οργανωσιακή λειτουργία της εργασίας τους προϋποθέτει την τοποθέτησή τους σε Φρουρές μακρία από τον τόπο συμφερόντων τους.
*Στα εξωτερικά ιατρεία εξετάζονται περίπου 400 άτομα την εωδομάδα.Επιπλέον τα χρονια δομικά προβλήματα του ΕΣΥ αναμένεται να υποβαθμίσουν το επίπεδο παροχής υγειονομικής περίθαλψης των στρατιωτικών, αφού ήδη εμφανίστηκαν δυσλειτουργίες όπως η πολύωρη αναμονή στα εξωτερικά ιατρεία,η λίστα αναμονής για τα χειρουργεία,η εξέταση από ειδικευόμενους ιατρούς κι όχι από ειδικούς,η μεγάλη αναμονή για ραντεβού σε ορισμένες ειδικότητες σε συνδυασμό με την ανάγκη πολλαπλών ραντεβού.
*Επισημαίνεται ότι στα στρατιωτικά νοσοκομεία δεν υφίσταται η έννοια του ραντεβού. Όλοι εξετάζονται άμεσα και από ειδικό γιατρό.
Στα πολιτικά νοσοκομεία μόνο τα επείγοντα περιστατικά εξετάζονται άμεσα.
Η αναμονή μπορεί να φθάσει και τον ένα μήνα.
*Η λίστα αναμονής για τα χειρουργεία κυμαίνεται ανάλογα με το είδος της επέμβασης από μήνες έως ένα έτος.
Δεν υπάρχει προγραμματισμός αλλά μόνο λίστα αναμονής.
Το γεγεονός αυτό αναμένεται να οδηγήσει σε κατακόρυφη αύξηση του αριθμού των διακομιδών στα Στρατιωτικά Νοσοκομεία Αθήνας και Θεσσαλονίκης.
*Δεν χορηγούται φάρμακα στους οπλίτες από τα πολιτικά νοσοκομεία.
Η ουσία της κόντρας
Η αλήθεια είναι ότι τα σχέδια Βενιζέλου,έχουν «ξεβολέψει» την πλειοψηφία των στρατιωτικών γιατρών οι οποίοι έχουν το προνόμιο να διατηρούν και ιδιωτικά ιατρεία. Αν λοιπόν ,τα νοσοκομεία ενταχθούν στο ΕΣΥ,τότε θα πρέπει να ενταχθούν και στις εφημερείες του, αλλά και να έχουν απογευματινά ιατρεία για τους πολίτες.
Αυτό σημαίνει περισσότερες υπηρεσίες για τους στρατιωτικούς γιατρούς και άρα λιγότερες ώρες για να ασχοληθούν με τη προσωπική τους πελατεία στα δικά τους ιατρεία.
Αυτό είναι και το κύριο επιχείρημα της ηγεσίας του Πενταγώνου.
Ο Ε.Βενιζέλος πολλές φορές έχει επικρίνει μερίδα των στρατιωτικών γιατρών επειδή ασχολούνται περισσότερο με τα ιατρεία τους και λιγότερο με τα νοσοκομεία, που υπηρετούν.
Από την άλλη πλευρά ,στρατιωτικοί γιατροί,αλλά και οι υπόλοιποι αξιωματικοί λένε ότι δεν κατανοούν, γιατί θα πρέπει να «διαλυθούν» τα νοσοκομεία τους, τα οποία είναι σε καλύτερο επίπεδο από τα πολιτικά . Θα ήταν καλύτερο λένε, να φτιάξουν τα νοσοκομεία του ΕΣΥ στο επίπεδο των στρατιωτικών κι όχι να «κατεβάσουν» τα στρατιωτικά στο επίπεδο του ΕΣΥ.
Ο υπουργός Άμυνας είχε προγραμματίσει να παρουσιάσει τις αλλαγές στη λειτουργία των στρατιωτικών νοσοκομείων, τη περασμένη Δευτέρα,μαζί με τον συνάδελφό του της Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο.
Η συνέντευξη αναβλήθηκε, λόγω της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, αλλά οι «κακές γλώσσες» λένε ότι δεν επαναπρογραμματίστηκε άμεσα,
αφού υπάρχουν πολύ μεγάλες αντιδράσεις από τους στρατιωτικούς γιατρούς.
Αντιδράσεις υπάρχουν και από τους απόστρατους κυρίως του Ναυτικού, οι οποίοι επισημαίνουν ότι «το ΝΙΜΙΤΣ και το Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών είναι νοσηλευτικά ιδρύματα, που δεν μπορούν να χαρακτηρισθούν δημόσια,διότι κατασκευάστηκαν και συντηρούνται σε μέγιστο βαθμό ,με χρήματα των εν ενεργεία και αποστρατων στρατιωτικών».
www.onalert.gr