Παρουσιάστηκε το νέο του βιβλίο «Τορπίλες και συρματόπλεγμα» από τους Στάθη Γιώτα και Κώστα Βαξεβάνη
"εθνος"
Σπανίως ένας δημοσιογράφος χαίρει τέτοιας εκτίμησης για το ήθος, την ευγένεια και τη δουλειά του από τον συναδελφικό -και όχι μόνο- κόσμο, όσης, ο Νίκος Πηγαδάς - ή αλλιώς «Καπετάνιος».
Oταν παρουσίαζε το πιο πρόσφατο βιβλίο του, «Τορπίλες και συρματόπλεγμα...» (εκδ. Μπατσιούλας), τη Δευτέρα το βράδυ στην ΕΣΗΕΑ, η ουρά των ανθρώπων, που περίμενε υπομονετικά να τους υπογράψει το βιβλίο παρέμενε μεγάλη, παρότι η ώρα είχε περάσει.
«Μια αντιπολεμική κραυγή» χαρακτήρισε το νέο του βιβλίο ο Νίκος Πηγαδάς
Ο συγγραφέας κοίταζε τον καθένα προσεκτικά στα μάτια και είχε πάντα μια ιστορία να αφηγηθεί ή να του αφηγηθούν.
Στο νέο του βιβλίο, ο «Καπετάνιος» («του δώσαμε αυτό το όνομα όταν δούλευε στο «Εθνος», γιατί άφησε το στίγμα του όσο κανένας στο πειραϊκό και ναυτιλιακό ρεπορτάζ» σημειώνει, ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Πάνος Σόμπολος), έπειτα από ενδελεχή έρευνα, αφηγείται τις άγνωστες ως τώρα ιστορίες των 645 Ελλήνων ναυτικών που αιχμαλωτίστηκαν κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και «υπέστησαν τα πάνδεινα στα κολαστήρια των ηγετίσκων Χίτλερ και Χιροχίτο», όπως λέει ο ίδιος.
Χαρακτηρίζοντας τον συγγραφέα «πάντα αγωνιστή» και τις ιστορίες του βιβλίου «συγκλονιστικές», ο τέως υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Στάθης Γιώτας εξιστορεί ένα απόσπασμα από τη μαρτυρία του ναυτικού, Γεωργίου Ευγενή, η οποία περιέχεται στο βιβλίο:
«Από τώρα και εις το εξής αρχίζει η ζωή των μαρτυρίων της πείνας, του ξυλοκοπήματος μέχρι αναισθησίας και των εξ ασιτίας... θανάτων.
Δηλαδή μας έδιδαν τόση τροφή, ώστε να λιώνουμε σιγά σιγά και να περιμένουμε ο καθένας τη σειρά του να πεθάνει...».
Αβιταμίνωση«Από την ημέρα που εσυστήθη το στρατόπεδο συγκεντρώσεως», αποκαλύπτει ο Γ. Ευγενής, «μέχρι το Μάιον 1944 είχαν αποθάνει το 45 τοις εκατό Αγγλο-Αμερικανοί και Αυστραλο-Καναδοί, οι 11 Ελληνες που είμαστε, μόνο εγώ και ο Νικόλαος Γεώργαρος, λιπαντής, παρ’ ολίγον να πεθάνουμε από αβιταμίνωση. Είχαμε πρησθεί και δεν ημπορούσαμε να ουρήσουμε».
Για τη συνέχεια της ιστορίας του Ευγενή, όπως και πολλών άλλων ναυτικών, μιλάει ο δημοσιογράφος, Κώστας Βαξεβάνης, αποκαλώντας τον «Καπετάνιο», «δάσκαλο»: «Οσοι επέζησαν από τα μαρτύρια των στρατοπέδων συγκέντρωσης και πήγαν στο Λονδίνο να ζητήσουν τα δεδουλευμένα, τους είπαν να απευθυνθούν στα ελληνικά δικαστήρια».
Ποτέ δεν τους δόθηκαν, επιβεβαίωσε ο απόγονος του Ευγενή, Βασίλης Ευγενής, που παρευρισκόταν στην εκδήλωση.
Με τη φράση, «κανένας άλλος δεν έχει τιμήσει, όπως τους αξίζει τους Ελληνες ναυτικούς, όσο ο Νίκος Πηγαδάς» χαιρετίζει, με επιστολή της, η δημοσιογράφος, Πόπη Χριστοδουλίδου την εκδήλωση.
Μέσα από 300 ντοκουμέντα από ελληνικές και κυρίως από διεθνείς πηγές, το βιβλίο κοιτάζει πίσω από το «συρματόπλεγμα» για να αποκαλύψει τα πιο ειδεχθή εγκλήματα.
«Δέος, φρίκη, αποτροπιασμός.
Είναι αδύνατον να αποδοθεί το μέγεθος των αρνητικών συναισθημάτων που δημιουργούν οι μαρτυρίες των Ελλήνων ναυτικών» σημειώνει ο συγγραφέας.
Ο Νίκος Πηγαδάς κλείνει την εκδήλωση λέγοντας ότι το βιβλίο του είναι «μια αντιπολεμική κραυγή».
«Οι τελευταίοι πόλεμοι δεν γίνονται με όπλα.
Στη θέση τους χρησιμοποιούνται δολοφονικά επιτόκια.
Να δούμε οι λαοί πώς θα αντιδράσουν».
40 χρόνια
Ο Νίκος Πηγαδάς εργάστηκε επί τέσσερις δεκαετίες ως ρεπόρτερ στις αθηναϊκές εφημερίδες κατά χρονολογική σειρά: «Ακρόπολις», «Καθημερινή», «Ελευθεροτυπία», «Πρωινή», «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» και «Εθνος». «Ουδέποτε συνεργάστηκε με κρατικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ούτε θήτευσε σε γραφεία Τύπου» τονίζεται στο βιογραφικό του.
Σοφία Στυλιανού
sostyl@pegasus.gr
"ΕΘΝΟΣ"