ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

"Δώστε αυτά που ζητάμε προηγουμένως και μετά θα έχετε την αύξηση του 2% στη ΣΣΕ" είπε στην ΠΝΟ, ο κ. Βεντούρης !


9 Δεκεμβρίου 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδας «Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ» της 8-12-2010 με τίτλο «Διευκρινίσεις για την επιστράτευση» και υπέρτιτλο «Πώς και γιατί έληξε η πολυήμερη απεργία της ΠΝΟ», η Διοίκηση της ΠΝΟ κατά την χθεσινή συνεδρίασή της, αφού συζήτησε διά μακρών το δημοσίευμα αυτό, κατέληξε στα εξής.

Το σχετικό δημοσίευμα αναφερόμενο στον Υπουργό ΘΥΝΑΛ, αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «τους πρότεινα για τρεις ημέρες, γιατί παρουσία μου είχαν βρει μια κοινή φόρμουλα σε ορισμένα σημεία. Δέχθηκε η μια πλευρά να δώσει το 2%, όταν δεν το έδινε, μέχρι εκείνη τη στιγμή, πλην όμως, η απόφαση της ΠΝΟ ήταν να πάει με 11/4 σε νέα απεργία». Διευκρινίζεται ότι η παραπάνω αναφορά του κ. Υπουργού «για πρόταση τριών ημερών» αφορούσε σε τριήμερη αναστολή της απεργίας.

Σε ό,τι αφορά την ουσία της παραπάνω Υπουργικής δήλωσης και προς τον σκοπόν αποφυγής εσφαλμένων εντυπώσεων και λανθασμένων συμπερασμάτων, πρέπει να αποσαφηνισθεί ότι η αποτυχία των συλλογικών διαπραγματεύσεων στο στάδιο αυτό οφείλεται σε αποκλειστική υπαιτιότητα της εργοδοτικής πλευράς και στη σύνδεση της παροχής αυξήσεων στη Συλλογική Σύμβαση Ακτοπλοΐας του 2010.

Πρέπει να τονισθεί ότι η ΠΝΟ συζητούσε ένα ολόκληρο χρόνο με την ΕΕΝ, στα πλαίσια της συλλογικής διαπραγμάτευσης για το τρέχον έτος, χωρίς να καταλήξει πουθενά, γιατί η Ένωση έθετε ως προαπαιτούμενο της υπογραφής της νέας ΣΣΕ, την αποδοχή από πλευράς Ομοσπονδίας αιτημάτων των εφοπλιστών της ακτοπλοΐας.

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι κατ΄ακρίβεια δεν δέχθηκε η πλευρά της εργοδοσίας «να δώσει, το 2%, όταν δεν το έδινε», σύμφωνα με το εν λόγω δημοσίευμα, αλλά και πάλι η «προσφορά αυτή του 2%» τελούσε υπό την απαραίτητη προϋπόθεση προηγούμενης αποδοχής από την Ομοσπονδία των αιτημάτων της Ένωσης Επιχειρήσεων Ναυτιλίας (ΕΕΝ). Επομένως, δεν ήταν «η απόφαση της ΠΝΟ να πάει με 11/4 σε νέα απεργία» και η οποία πραγματοποιήθηκε μετά την λήξη της σύσκεψης στο ΥΘΥΝΑΛ, και την ενημέρωση για τα συζητηθέντα, αλλά η αμετάθετη στάση του Προέδρου της ΕΕΝ που θα μπορούσε να συνοψισθεί: «Δώστε αυτά που ζητάμε προηγουμένως και μετά θα έχετε την αύξηση του 2% στη ΣΣΕ».


Με εντολή Διοίκησης


Γιάννης Χαλάς
Γενικός Γραμματέας ΠΝΟ