Google+ Followers

ΤΟ ΠΕΙΡΑΤΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΒΗΜΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΛΟΓΟΥ, ΟΧΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ "ΤΥΠΟΥ" ΚΑΙ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ

Loading...

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

Σάββατο, 6 Νοεμβρίου 2010

ΠΤΩΧΕΥΕΙ ΤΟ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΣΤΡΑΤΟΥ


Ρεπορτάζ : Γ. Τσακίρης - Κ. Αντωνιάδη
(από την Ελευθεροτυπία)

«Είναι χυδαίο. Ναι, αυτό είναι. Είναι απλώς χυδαίο», είπε ο ένας στον άλλο και ο ηλικιωμένος με τον κοντοκουρεμένο σβέρκο, τα γυαλισμένα από συνήθεια παπούτσια και το ατσαλάκωτο παντελόνι χώθηκε ξανά στο κείμενο της εφημερίδας που μόλις είχε αγοράσει για να τον συντροφεύει...
στον καφέ στο καφενείο της γειτονιάς. Ο εφιάλτης των δομημένων ομολόγων και της Commercial Value αγγίζει το χακί. Το αποκούμπι των απόστρατων κινδυνεύει να χαθεί.

 Σε λιγότερο από πέντε λεπτά, λες και είχε σημάνει η σάλπιγγα στη μονάδα, γύρω του είχαν μαζευτεί καμιά δεκαριά συνάδελφοί του. Στρατηγέ μου, αποκαλούσαν ο ένας τον άλλο και όλοι έδειχναν να μη χωράει ο νους τους αυτό που διάβαζαν. Πανομοιότυπη η εικόνα και στο Πεντάγωνο, με αγανακτισμένους ένστολους να έχουν δημιουργήσει πηγαδάκια, τα οποία σώπαιναν μόλις πλησίαζε κάποιος ανώτερος. Οι δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Αμυνας Πάνου Μπεγλίτη είχαν κάνει το θαύμα τους. Η είδηση ότι το Μετοχικό Ταμείο Στρατού έχει καταρρεύσει και δεν θα μπορεί να δώσει μέρισμα στους συνταξιούχους και την προίκα στα παιδιά τους έχει εξοργίσει τους πάντες, εν ενεργεία και απόστρατους. Οι πρώτοι γιατί πληρώνουν κάθε μήνα για το Ταμείο και δεν θα πάρουν ποτέ πίσω τα χρήματά τους και οι δεύτεροι γιατί θα δουν το βοήθημα στη σύνταξή τους να πηγαίνει υπέρ πατρίδος.

Ο εφιάλτης των δομημένων ομολόγων και της Commercial Value αγγίζει το χακί. Ο γίγαντας που στήριζε από το 1861 τους απόστρατους και τις οικογένειές τους, το Ταμείο που προικοδοτούσε τα παιδιά των ένστολων από τις δικές τους κρατήσεις σε μεγάλο βαθμό, δήλωσε ουσιαστικά πτώχευση. Με το ζόρι θα πληρώσει τα μερίσματα του τελευταίου τριμήνου του έτους και από το 2011, τέλος. Το οικοδόμημα με την τεράστια ακίνητη περιουσία, τις εκατοντάδες εκατομμυρίων καταθέσεις και τις σταθερές εισφορές καθενός ένστολου του Στρατού Ξηράς και του 68% των αστυνομικών, κάποιοι κατάφεραν να το χρεοκοπήσουν. Μαζί «χρεοκόπησε» και το επίδομα προίκας, ένα ποσό που παρακρατείται υποχρεωτικά κάθε μήνα από τον μισθό για να αποδοθεί στα παιδιά των αξιωματικών όταν συμπληρώσουν το 25ο έτος της ηλικίας τους.

Το χρέος που βαρύνει το ΜΤΣ είναι 340 εκατομμύρια ευρώ και το ερώτημα είναι: πώς δημιουργήθηκε, με δεδομένο ότι:
* Δεν είναι ασφαλιστικός φορέας.
* Τα έξοδα λειτουργίας του είναι μόλις το 10%.
*Η αναλογία εργαζομένων προς συνταξιούχους είναι 1,5 εργαζόμενοι προς έναν συνταξιούχο.
* Είχε -και έχει- τεράστια ακίνητη και κινητή περιουσία.
* Η απόδοση των ακινήτων του κατ' έτος ξεπερνά τα 10 εκατομμύρια ευρώ.
Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο κ. Μπεγλίτης αναφέρθηκε σε τρεις αιτίες που οδήγησαν στην κατάρρευση του Ταμείου: 1 Στην εμπλοκή του ΜΤΣ στην ιδιοκτησία της Γενικής Τράπεζας, η οποία στοίχισε ουσιαστικά πάνω από 230 εκατ. ευρώ.
2 Στο ότι πολλοί εκπρόσωποι των ηγεσιών του υπουργείου υπέγραφαν υπουργικές αποφάσεις για αύξηση του μερίσματος όταν τα οικονομικά στοιχεία του προϋπολογισμού δεν το επέτρεπαν, και
3 Στο ότι συχνά διανέμονταν μερίσματα σε πλήρη αναντιστοιχία με τις καταβληθείσες εισφορές. Σύμφωνα όμως με τις κατά καιρούς μελέτες που έχουν γίνει τόσο από το ΜΤΣ ή για λογαριασμό του, υπάρχουν και άλλοι λόγοι, που έχουν να κάνουν με κακοδιαχείριση.

Οι περισσότερες εκμισθώσεις των ακινήτων του Ταμείου έχουν γίνει με προνομιακούς όρους για τους μισθωτές, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να ανανεώνουν μονομερώς τη σύμβαση εκμίσθωσης χωρίς ουσιαστική αναπροσαρμογή του ποσού του ενοικίου. Οι πωλήσεις των ακινήτων, λένε οι γνωρίζοντες αξιωματικοί, δεν έγιναν με τις τιμές αγοράς. Υπό την προτροπή πολιτικών ηγεσιών έγιναν επενδύσεις υψηλού ρίσκου, όπου χάθηκε και σημαντικός όγκος χρημάτων, ενώ το κράτος χρεωστάει στο Ταμείο περίπου 37 εκατομμύρια ευρώ. Σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν αποφασιστεί και αναμένεται να ανακοινωθούν σύντομα μέτρα για τη διάσωση του Ταμείου, τα οποία προβλέπουν:
* Αύξηση των εισφορών κατά 1% από τα εν ενεργεία στελέχη.
* Μείωση του μερίσματος των δικαιούχων.
* Ενταξη στο ΜΤΣ ενός δεύτερου αμιγώς ανταποδοτικού Ταμείου που έχουν δημιουργήσει οι ένστολοι του Στρατού Ξηράς (ΕΚΟΕΜΣ), το οποίο είναι απολύτως υγιές οικονομικά.
* Ρύθμιση του χρέους του Μετοχικού Ταμείου Στρατού προς το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο σήμερα ανέρχεται σε 152 εκατ. ευρώ.

Παρ' όλες τις δηλώσεις, στους κύκλους των ένστολων του Στρατού Ξηράς γίνονται ήδη κινήσεις για να προσφύγουν στα δικαστήρια ώστε να σταματήσουν να είναι υποχρεωτικές οι κρατήσεις για το ΜΤΣ, καθώς δεν είναι ασφαλιστικό ταμείο, και το αντίστοιχο να γίνει και για τις κρατήσεις που γίνονται για τη λεγόμενη προίκα των παιδιών. Η μόνιμη επωδός τους είναι ότι πλέον δεν έχουν καμιά εμπιστοσύνη στο Ταμείο τους και δεν σκοπεύουν να το συντηρούν για να τρώνε άλλοι τα χρήματά τους.
=============================
Νικόλαος Μπερής, ταξίαρχος ε.α.
Θα κινηθώ δικαστικά
Των ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΣΑΚΙΡΗ, ΚΑΤΙΑΣ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ

«Τα έμαθα τα νέα για το Μετοχικό Ταμείο Στρατού και την πρόθεση της κυβέρνησης να σταματήσει να μας δίνει το μέρισμα.
Θα κινηθώ δικαστικά. Μας έχουν καθυστερήσει πολλές φορές το μέρισμα, αλλά δεν περίμενα να φτάσουμε μέχρις εδώ... Αποστρατεύτηκα το 2005, δούλευα επί 35 χρόνια και πλήρωνα κανονικά τις εισφορές μου. Μου παρακρατούσαν κάθε μήνα κομμάτια του μισθού μου -του μισθού που δούλεψα ξενυχτώντας στα σύνορα και με μεταθέσεις και δεκάδες μετακινήσεις- για να έρθουν αυτοί σήμερα και να μου πουν "δεν θα πάρεις τα χρήματά σου;". Και δεν μιλάω μόνο για μένα, αλλά για το σύνολο των στρατιωτικών. Πώς γίνεται αυτό; Οταν είχε έρθει η ώρα η κόρη μου να λάβει το Βοήθημα Επαγγελματικής Αυτοτέλειας (ΒΕΑ), το χρηματικό βοήθημα για το οποίο πλήρωνα εγώ κάθε μήνα από τον μισθό μου, με ενημέρωσαν από το ΜΤΣ πως "θα το πάρει σε 18 μήνες και... βλέπουμε κιόλας"! Είναι χυδαίο, γιατί στην περίπτωση τη δική μας μιλάμε για χρήματα που έχουμε ήδη πληρώσει οι ίδιοι, ο καθένας από μας στη διάρκεια της θητείας του. Δεν είναι τα λεφτά "τους", δεν είναι τα λεφτά "του Ταμείου", είναι τα λεφτά "μας". Και σαν να μην έφτανε αυτό, ακούμε και τον κύριο Πάγκαλο, τον αντιπρόεδρο της ελληνικής κυβέρνησης, να αποκαλεί τους στρατιωτικούς και τα σώματα ασφαλείας "αντιπαραγωγικούς"! Δεν ντρέπονται λίγο;».

Ν.Β., εν ενεργεία στρατιωτικός
Γονατίζουν τους πολλούς
Των ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΣΑΚΙΡΗ, ΚΑΤΙΑΣ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ
«Δουλεύω 26 χρόνια, έχω μπροστά μου τουλάχιστον άλλα 10, θα συνεχίσω να πληρώνω κανονικά εισφορές, αλλά δεν θα πάρω ποτέ πίσω τα δεδουλευμένα μου;

Πληρώνω κάθε μήνα για το Ταμείο και, φυσικά, αυτό δεν πρόκειται ν' αλλάξει -εκτός κι αν σταματήσουν να είναι υποχρεωτικές οι κρατήσεις. Μιλάμε για κρατήσεις υποχρεωτικές, όπως το ΒΕΑ, όχι προαιρετικές, για μερισματούχους του ΜΤΣ που έχουν παιδιά, οι οποίες εισπράττονται άμεσα μέσω της μισθοδοσίας μας.
Δεν ξέρω αν αυτό είναι το μόνο σχέδιο για να λυθούν τα προβλήματα του Ταμείου, αλλά σίγουρα δεν είναι το σωστό. Από μας θα πάρουν; Από χρήματα που μας ανήκουν; Γονατίζοντας τους πολλούς, σκοπεύουν να λύσουν τα προβλήματα μιας χώρας που βυθίζεται με υπαιτιότητα των λίγων; Το ΜΤΣ κάποτε ήταν ένα εύπορο Ταμείο. Ολοι αναρωτιόμαστε πώς έγινε και τώρα καταρρέει. Είμαστε αγανακτισμένοι».

Κυριάκος Αντωνιάδης, ταγματάρχης ε.α.
Κατέστρεψαν τα πάντα
Των ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΣΑΚΙΡΗ, ΚΑΤΙΑΣ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ

Με το όπλο παραπόδα βρίσκονται οι ένστολοι από το βράδυ της περασμένης Τρίτης μετά το άκουσμα της είδησης για την κατάρρευση του Μετοχικού Ταμείου Στρατού. Η αγανάκτηση για την κοροϊδία που υπέστησαν, ξεχειλίζει, αφού δεν πρόκειται να εισπράξουν αυτά που δικαιούνται από τις συνεχείς εισφορές τους. Τρεις στρατιωτικοί -δύο απόστρατοι και ένας εν ενεργεία, το όνομα του οποίου δεν αναφέρεται για ευνόητους λόγους- μιλούν στην «Ε», δηλώνοντας πως εάν δεν βρεθεί λύση, είναι έτοιμοι να κινηθούν ακόμη και δικαστικά.

«Τα τελευταία χρόνια βλέπαμε πως κάτι γινόταν, πως υπήρχαν προβλήματα. Ξέραμε πως υπάρχει οικονομικό ζήτημα όταν μας καθυστερούσαν την καταβολή των χρημάτων μας 10, 15 μέρες, έναν μήνα, μαθαίναμε και για τη "χασούρα" από τη Γενική Τράπεζα. Και τώρα μας ενημερώνουν πως όλα αυτά τα χρόνια τα χρήματα που παρακρατούνταν από τον μισθό μας κάνανε φτερά, επειδή (προφανώς) κάποιοι δεν έκαναν σωστή διαχείριση. Χρήματα, δηλαδή, που έχουμε ήδη πληρώσει πάνε σήμερα "υπέρ πατρίδος", ερήμην μας, επειδή κάποιοι έτσι αποφάσισαν και επειδή δεν βρίσκουν άλλη λύση.
Ποιοι, αλήθεια, έφτασαν σ' αυτό το σημείο το Μετοχικό Ταμείο Στρατού; Οι εργαζόμενοι που πλήρωναν κανονικά τις εισφορές τους κι έδειχναν εμπιστοσύνη στο Ταμείο τους ή οι εκάστοτε κυβερνήσεις και οι λοιποί εμπλεκόμενοι που, με τις όποιες μεθοδεύσεις και την κοντόφθαλμη πολιτική τους προς εξυπηρέτηση των "ημετέρων", κατέστρεψαν τα πάντα;
Ο υφυπουργός ανέφερε προ ημερών ότι θα προχωρήσει "σε στοχευμένη μείωση του μερίσματος". Το ίδιο ακριβώς λέγανε και για το έλλειμμα, ότι θα ξεκινήσουν από τα "μεγάλα ψάρια", από τους υψηλόμισθους και τους προνομιούχους, και καταλήξαμε να πληρώνουμε οι μισθωτοί και συνταξιούχοι. Ετσι θα γίνει και τώρα;».