ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010

ΠΑΝΤΟΥ ΤΑ ΙΔΙΑ.......


Απεργία για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση στο BBC

www.enet.gr

Σε 48ωρη απεργία προχώρησαν οι δημοσιογράφοι του βρετανικού BBC διαμαρτυρόμενοι για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση που προωθεί η διοίκηση της δημόσιας βρετανικής ραδιοτηλεόρασης.

Οι δύο βασικότερες αλλαγές της μεταρρύθμισης αφορούν την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης από το 60ο στο 65ο έτος της ηλικίας και την αύξηση κατά 1% των μισθολογικών κρατήσεων υπέρ του συνταξιοδοτικού ταμείου. Δεδηλωμένος στόχος της μεταρρύθμισης είναι η μείωση του ελλείμματος του ταμείου συντάξεων του BBC, το οποίο σήμερα ανέρχεται σε περίπου 1,5 δισ. λίρες ή 1,7 δισ. ευρώ.

Η απεργία προκηρύχθηκε από τα περίπου 4.000 μέλη της Εθνικής Ένωσης Δημοσιογράφων (NUJ) της Βρετανίας και ξεκίνησε τα μεσάνυχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή τοπική ώρα (02:00 ώρα Ελλάδας). Πολλές από τις ειδησεογραφικές ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές ματαιώθηκαν ή περιορίστηκαν. Απεργιακά πανό θα αναρτηθούν στα γραφεία του BBC σε όλη τη χώρα, ενώ έχει προκηρυχθεί και δεύτερη απεργία για τις 15 και 16 Νοεμβρίου.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της διεύθυνσης του BBC και της NUJ (μέλη της οποίας είναι περίπου το ένα τρίτο των εργαζομένων στο BBC) ναυάγησαν τον Οκτώβριο όταν το 70% της NUJ απέρριψε την τελική πρόταση της διεύθυνσης, την οποία έχουν ωστόσο αποδεχτεί οι υπόλοιπες ενώσεις των εργαζομένων, όπως η Bectu που εκπροσωπεί κυρίως τεχνικούς και παραγωγούς.