ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

«Κίνητρα» κοροϊδίας των ναυτεργατών......




ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ - ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

Tα διαπιστευτήριά της στις πολυεθνικές των οποίων τα κρουαζιερόπλοια αλωνίζουν ανεξέλεγκτα τις ελληνικές θάλασσες με πληρώματα ανασφάλιστα, χαμηλόμισθα, έρμαια των δουλεμπορικών κυκλωμάτων, κατέθεσε ξανά, χτες η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, μέσω του υπουργού Θαλασσίων Υποθέσεων Νήσων και Αλιείας.

Ο υπουργός υπέγραψε απόφαση με την οποία επιβεβαιώνεται πλήρως ο αποδεκατισμός και των ελάχιστων Ελλήνων ναυτεργατών, δηλαδή ναυτεργατών με συγκροτημένα δικαιώματα και Συλλογικές Συμβάσεις, από τα κρουαζιερόπλοια.

Η υπουργική απόφαση, που προστίθεται στον κατάπτυστο νόμο 3872/2010
«Εκτέλεση περιηγητικών πλόων από πλοία με σημαία τρίτων χωρών με αφετηρία ελληνικό λιμένα», με τον οποίο εφαρμόστηκε πλήρως στα κρουαζιερόπλοια η άρση του καμποτάζ (δηλαδή ο εκτρωματικός κανονισμός 3577/92 της Ευρωπαϊκής Ενωσης), προβλέπει κίνητρα για τις εταιρείες των κρουαζιερόπλοιων, προκειμένου να τις πείσει να ναυτολογήσουν έναν αριθμό Ελλήνων ναυτεργατών οι οποίοι θα αντιστοιχούν ...στο 1% του συνολικού αριθμού του πληρώματος!

Συγκεκριμένα, η απόφαση προβλέπει ότι η εισφορά στα κρουαζιερόπλοια με σημαίες ευκαιρίας, ύψους 3,95 ευρώ για κάθε επιβάτη, το οποίο θα «μειώνεται κατά 20% υπό τη ρητή προϋπόθεση ότι η εταιρεία απασχολεί Ελληνες ναυτικούς, σε αριθμό που αντιστοιχεί τουλάχιστον στο 1% του συνολικού αριθμού των μελών του πληρώματος»!

Επιπλέον, «το ποσό της εισφοράς μειώνεται κατά ποσοστό 7% για κάθε επιπλέον ελληνικό λιμάνι που προσεγγίζει το πλοίο, ρητά εξαιρουμένου του αφετηρίου, κατά τη διάρκεια του ίδιου περιηγητικού πλου, σύμφωνα με το δηλούμενο πρόγραμμα ταξιδιών της εταιρείας».
Είναι ολοφάνερο ότι πρόκειται για καθαρό εμπαιγμό και ότι επί της ουσίας η υπουργική απόφαση εξαλείφει ακόμα και αυτές τις ελάχιστες και αστείες προϋποθέσεις που έθετε ο νόμος προς τις πολυεθνικές της κρουαζιέρας που θα δρομολογούσαν εδώ τα πλοία τους.