ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

Ποιοι είναι οι ευρωπαίοι λαγοί (RABIT) που θα φυλάνε τα χερσαία μας σύνορα


Οι Rapid Border Intervention Teams (RABIT) ή αλλιώς δυνάμεις ταχείας αντίδρασης του FRONTEX, τους οποίους ζήτησε ο Χ. Παπουτσής να ενεργοποιηθούν στα χερσαία μας ανατολικά σύνορα, ιδρύθηκαν το 2007 με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ 863/2007 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου. 
Οι RABIT είναι υπεύθυνοι για την επιτήρηση των εξωτερικών συνόρων, και θα πρέπει πρέπει να συμμορφώνονται με την κοινοτική νομοθεσία και την εθνική νομοθεσία. Η αποστολή θα τεθεί υπό την ευθύνη του κράτους μέλους υποδοχής (δηλαδή υπό την Ελλάδα), ενώ δρουν με την παρουσία συνοριοφυλάκων. 
Έχουν εξουσιοδότηση να φέρουν το υπηρεσιακό τους όπλο και να φέρουν τη δική τους στολή, με διακριτικό ένα μπλε περιβραχιόνιο το οποίο έχει το σήμα της ΕΕ και του FRONTEX (όπως στη φωτογραφία).  Μπορούν να συμβουλεύονται τις βάσεις δεδομένων του κράτους μέλους υποδοχής.
Όταν οι RABIT δραστηριοποιούνται σε κράτος μέλος υποδοχής, το τελευταίο είναι υπεύθυνο για οποιαδήποτε ζημιά που προκαλούν. Κατά τη διάρκεια της αποστολής της ομάδας, οι RABIT υπάγονται στην ελληνική νομοθεσία και συνεπώς εξισώνονται με τους συνοριοφύλακες  όσον αφορά στα αδικήματα που διαπράττονται εις βάρος τους ή από αυτούς.


Ιωάννα Ηλιάδη