ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

Ασπίδα FRONTEX στον Εβρο !



"ΕΘΝΟΣ"- αναδημοσιευση
ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΤΟΜΑΡΑ.


Με στόχο να ανακόψουν την εισβολή λαθρομεταναστών, που έρχονται κατά κύματα στη χώρα μας, θα αναπτυχθούν άμεσα ομάδες ταχείας επέμβασης

Οι ομάδες ταχείας επέμβασης του FRONTEX αναλαμβάνουν δράση στον Εβρο για την ανακοπή του τεράστιου κύματος εισόδου λαθρομεταναστών στη χώρα, γεγονός που αποτελεί σημαντική επιτυχία της κυβέρνησης, αφού η ΕΕ αναγνωρίζει και στην πράξη ότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι ευρωπαϊκή υπόθεση.

Αυτήν την εξέλιξη ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής,
ο οποίος προχθές είχε στείλει δύο επιστολές, υποβάλλοντας για πρώτη φορά το παραπάνω αίτημα, στη Βελγίδα πρόεδρο του Συμβουλίου Εσωτερικών Υποθέσεων, Ανεμί Τούρτελμπουμ, και τη Σουηδέζα επίτροπο Σεσίλια Μάλμστρομ.

Οπως είπε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο κ. Παπουτσής
, η επίτροπος ανταποκρίθηκε άμεσα και ήδη από χθες το πρωί βρίσκεται στον Εβρο κλιμάκιο του FRONTEX μαζί με αξιωματικούς της Αστυνομίας και του Στρατού και συζητούν τις λεπτομέρειες για την ανάπτυξη του ευρωπαϊκού επιχειρησιακού οργανισμού στα σύνορα με την Τουρκία.

Χθες το υπουργείο έστειλε αναλυτικά στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα μέσα και το προσωπικό που απαιτούνται ως ενίσχυση των ελληνικών δυνάμεων στα σύνορα και αναμένεται ότι το αργότερο σε πέντε ημέρες θα ξεκινήσουν επίσημα οι επιχειρήσεις
του FRONTEX.

Ο υπουργός τόνισε ότι όλα τα παραπάνω είναι αποτέλεσμα εντατικών επαφών που είχε τις τελευταίες 20 ημέρες με τους πρέσβεις των ευρωπαϊκών χωρών
που προώθησαν το θέμα, ενώ είχε συνάντηση και με την Αμερικανίδα υπουργό Εσωτερικών στο Λουξεμβούργο για το ίδιο θέμα.

Ο κ. Παπουτσής επεσήμανε ότι «δεν μπορεί η Ελλάδα να μένει πίσω σε ό,τι αφορά τη στήριξη από πλευράς ΕΕ στον έλεγχο των συνόρων, όταν η Ισπανία και η Ιταλία έχουν πετύχει σφιχτό έλεγχο των δικών τους συνόρων».

Και συμπλήρωσε ότι επίσης πρόβλημα και της υπόλοιπης Ευρώπης είναι οι πιέσεις σε διπλωματικό επίπεδο προς τρίτες χώρες, για την επαναπροώθηση παράνομων μεταναστών.

Για την Τουρκία υπογράμμισε ότι έχει μεγαλύτερο πρόβλημα από εμάς, ως χώρα «τράνζιτ
» και αυτή, αλλά δεν λαμβάνει μέτρα που θα αποτρέψουν την ανάπτυξη των κυκλωμάτων, τα οποία φέρνουν στην Ελλάδα, με προορισμό την υπόλοιπη Ευρώπη, τα καραβάνια των λαθρομεταναστών.

Τέλος, ο υπουργός χαρακτήρισε απαράδεκτες τις συνθήκες διαβίωσης στο κέντρο υποδοχής παράνομων μεταναστών, τόνισε ότι προχωρούν οι διαδικασίες για την κατασκευή και άλλων κέντρων, ενώ από πλευράς της επιτρόπου κ. Μάλμστρομ γίνεται προσπάθεια για αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ελλάδα, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των λαθρομεταναστών.


Κώστας Τομαράς