Η επόμενη μέρα της επίσκεψής μας στην Πάτρα, κατά ειρωνικό τρόπο συνοδεύτηκε από δυο πολιτικές ειδήσεις που οι άκρες του νήματός τους, αγγίζουν τις δυο κύριες πτυχές του προβλήματος στο λιμάνι της Πάτρας.
Η μια είδηση, γνωστή ήδη από χθες το βράδυ, αφορά στην αστυνόμευση των χερσαίων συνόρων μας από στρατιωτικού τύπου -δυνάμεις ασφαλείας του FRONTEX. Η άλλη είδηση έγινε γνωστή αργά σήμερα το απόγευμα, και αφορά στο άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών 40 στελεχών του υπουργείου εθνικής άμυνας και δημόσιας τάξης που είχαν εμπλακεί στην υπόθεση του C4I (Command, Control, Communications, Computing, Intelligence). Οι κάμερες του C4I στο Λιμάνι της Πάτρας φυσικά δεν λειτουργούν, ενώ από το πάρτυ των εκατομμυρίων ευρώ που παίχτηκαν σε εξοπλισμούς για την ασφάλεια της χώρας δεν περίσεψαν χρήματα για να οχυρωθούν τα λιμάνια.
“Η χώρα μας εκχωρεί κυριαρχικά δικαιώματα” μου έλεγε απόψε στη τηλέφωνο ο ναύαρχος Χρήστος Λυμπέρης, που έχει αποσυρθεί σε επαρχιακή πόλη, για να βρίσκεται μακριά και να μην ακούει τα παραπολιτικά παιχνίδια. Το παιχνίδι των “δυνάμεων ταχείας επέμβασης” ήταν ΝΑΤΟϊκή εφεύρεση, καθώς κρίθηκε απαραίτητο να δημιουργηθούν ευέλικτες δυνάμεις, ικανές να αναπτυχθούν μέσα σε ελάχιστα 24ωρα σε περιοχές που το ΝΑΤΟ επεμβαίνει. Η περίφημη NATO Response Force (NRF) δεν γνωρίσει και τεράστια επιτυχία, για την ίδια τη Συμμαχία, καθώς υπάρχουν πολλά λειτουργικά προβλήματα, ενώ στο “καταστατικό” της προβλέπει την επέμβαση ακόμα κι αν οι κάτοικοι της περιοχής που θα σπεύσουν προς “βοήθεια” δεν διάκεινται φιλικά προς το ΝΑΤΟ (πολλές φορές οι κυβερνήσεις έχουν πολύ διοαφορετική άποψη από την πλειοψηφία των πολιτών). H NRF σε πλήρη ανάπτυξη έχει περίπου 25.000 στρατιώτες
Το μοντέλο των δυνάμεων ταχείας επέμβασης ακολούθησαν και οι στρατιωτικές δυνάμεις της Ευρώπης (αυτό που λέμε “ευρωστρατός” αν και στην πραγματικότητα δεν υπάρχει ως επίσημος φορέας), με τη δημιουργία των λεγόμενων Battle groups, τα οποία αποτελούνται από 1500 περίπου στρατιώτες το καθένα. Ένα από αυτά είναι το περίφημο HELBROC , από τα αρχικά των χωρών που παίρνουν μέρος (HELLAS-BULGARIA, ROMANIA ,CYPRUS). Ξεπερνώντας ακόμα και την εθνική νομοθεσία, το HELBROC, προετοιμάστηκε με ασκήσεις ακόμα και για περιπτώσεις αντιμετώπισης διαδηλωτών. Παρουσία μάλιστα πολιτών και δημοσιογράφων, κατά τη διάρκεια της άσκησης “ΕΥΡΩΠΗ” το 2008, ένοπλοι στρατονόμοι είχαν καταστείλει “διαδηλωτές” οι οποίοι κρατούσαν πανώ που έγραφε “EU go Home”. Φυσικά ήταν αναπαράσταση διαδήλωσης και όχι πραγματική. Όμως η ουσία της εκπαίδευσης στην αντιμετώπιση διαδηλωτών παραμένει.
Το 2007 η Ευρώπη έκρινε πως υπάρχει ανάγκη δημιουργία δυνάμεων ταχείας αντίδρασης στο πλαίσιο του FRONTEX, ο οποίος είναι ο οργανισμός για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης και δεν έχει καμία σχέση με ένοπλες δυνάμεις. Από την ημερομηνία της δημιουργίας των RABIT (Rapid Border Intervention Teams -Συνοριακές Δυνάμεις Ταχείας Επέμβασης) μέχρι και σήμερα ο FRONTEX έχει εξασφαλίσει την άσκηση αυτών των συνοριοφυλάκων, σε διαάφορες χώρες, όπως η Ισπανία, η Σλοβενία κλπ. Για πρώτη φορά φαίνεται πως ο FRONTEX υιοθετεί μιλιταριστικού τύπου δυνάμεις, για να φρουρήσουν σύνορα κάποιας χώρας. Και παρότι αυτές οι δυνάμεις θα βρίσκονται υπό ελληνική διοίκηση, θα έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις, αλλά και τα ίδια δικαιώματα που έχουν οι Έλληνες συνοριοφύλακες, οι οποίοι όμως προασπίζονται τα σύνορα της δικής τους χώρας.
Το αξιοπερίεργο είναι ότι η Ευρώπη αντί να πιέσει την Τουρκία να εφαρμόσει τις συνθήκες επανεισδοχής των λαθρομεταναστών που έχει ήδη υπογράψει με την Ελλάδα, και να λύσει το μεγάλο μέρος του προβλήματος (αφού το πρόβλημα αφορά μόνο τα ελληνοτουρκικά σύνορα), προτιμά να εγκαταστήσει μιλιταριστιού τύπου δυνάμεις στο έδαφός μας. Προφανώς το γεγονός ότι η πρόληψη είναι προτιμότερο μέτρο από την καταστολή, παραβλέτεται από τους ευρωπαίους πολιτικούς, των Ελλήνων συμπεριλαμβανομένων.
Πάντως το μέτρο δείχνει και τον πανικό των Ευρωπαίων, αφού τώρα ειδικά που η κρίση μαστίζει τη χώρα μας, οι πρόσφυγες χρησιμοποιούν τη χώρα μας κυρίως για να φθάσουν τα σαλόνια της ευρώπης. Το κύμα των προσφύγων δεν πρόκειται να ανακοπεί όσο η Μέση Ανατολή φλέγεται και όσο η Αφρική διαιρείται σε τεμάχια πετρελαίου για ξένες εταιρίες, που αναγκάζει πολλούς κατοίκους να πάρουν το δρόμο της προσφυγιάς. Τα μέτρα εκεί κυρίως πρέπει να τα λάβουν και όχι ημίμετρα στο ελληνικό έδαφος.
Ιωάννα Ηλιάδη