Στις αρμοδιότητες του νέου υπουργού ΥΘΥΝΑΛ, Γιάννη Διαμαντίδη υπάγονται: ναυτιλία, ακτοπλοΐα, άγονες γραμμές Αιγαίου, λιμάνια και λιμενική πολιτική, νησιά και αλιεία
"EΘΝΟΣ" - 20 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2010
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ
Της Π.ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΟΥ
Μισό βήμα φαίνεται πως γίνεται και αυτήν τη φορά, αφού ναι μεν η ναυτιλία περνάει στα χέρια του υπό σύσταση νέου υπουργείου Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας και στον κ. Γιάννη Διαμαντίδη, αλλά το Λιμενικό Σώμα παραμένει στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και στον υπουργό Χρήστο Παπουτσή.
Με βάση έγκυρες πηγές, σύμφωνα με το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που βρίσκεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας, στο νεοσύστατο υπουργείο μεταφέρονται από το υπουργείο Οικονομίας η Γενική Γραμματεία Ναυτιλιακής Πολιτικής και μετονομάζεται σε Γενική Γραμματεία Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής.
Στις αρμοδιότητες του νέου υπουργού Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας, Γ. Διαμαντίδη δεν θα ανήκει το Λιμενικό Σώμα.
Επίσης, από το υπουργείο Υποδομών μεταφέρεται στο ΥΘΥΝΑΛ η Διεύθυνση Μεταφορών της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και, τέλος, από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης η Γενική Διεύθυνση Αλιείας.
Δηλαδή, ο υπουργός Γιάννης Διαμαντίδης, που θα ορκιστεί πιθανόν εντός της εβδομάδας, έχει ως αρμοδιότητες: τη ναυτιλία, την ακτοπλοΐα, τις άγονες γραμμές του Αιγαίου, τα λιμάνια και τη λιμενική πολιτική, τα νησιά και την αλιεία.
Στο ΥΠτΠ παραμένει το ΛΣ και στο ΠΔ αναφέρεται, πως, οι αρμοδιότητές του μοιράζονται μεταξύ των υπουργείων Προστασίας του Πολίτη και Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας.
Στο αρχικό σχέδιο
Δηλαδή, η κυβέρνηση γυρνά περίπου στο αρχικό της σχέδιο για το πρώην υπ. Ναυτιλίας, πριν από 11 μήνες.
Και βέβαια δεν ικανοποιούνται τα αιτήματα των εφοπλιστών της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας και γενικά της ναυτιλιακής κοινότητας, που θέλουν το Λ.Σ. στο Υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων και το ΛΣ "πατάει" και πάλι σε δύο... βάρκες.
Αξίζει δε να σημειωθεί ότι, για να μοιραστούν οι αρμοδιότητές του πρέπει και να υπάρχουν.
Και το Λιμενικό χωρίς Αρχηγείο δεν έχει αρμοδιότητες.
Γιατί, το νομοσχέδιο για την ίδρυση του αρχηγείου του ΛΣ, παρά το γεγονός, πως έχει ολοκληρωθεί από τη στρατιωτική ηγεσία, δεν κατατέθηκε ακόμα στη Βουλή για να ψηφιστεί.
Δηλαδή το ΛΣ αυτήν τη στιγμή δεν έχει δομή και αρμοδιότητες.
Πληροφορίες του "Εθνους" αναφέρουν, πως το προσωπικό του ΛΣ βρίσκεται και πάλι σε αναβρασμό, ενώ θεωρείται πολύ πιθανόν, το ενδεχόμενο να υπάρξουν τριγμοί.
Αξιόπιστη πηγή μάς εξήγησε, πως πιθανόν να υπάρξουν παραιτήσεις ανώτατων αξιωματικών.
Ενώ ως φήμη ακούγεται ότι και ο αρχηγός ΛΣ αντιναύαρχος Αθαν. Μπούσιος είναι δυσαρεστημένος και σκέφτεται να παραιτηθεί.
Πάντως, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν τόλμησε να διορθώσει εξ ολοκλήρου το λάθος της.
Το προσωπικό του ΛΣ με το 50% των σκαφών εκτός λειτουργίας, με οφειλές οδοιπορικών εξόδων 3 ετών, με μη εξόφληση φαρμακείων και γιατρών και με άλλα σοβαρά προβλήματα φαίνεται και πάλι να βρίσκεται μπροστά σε αβέβαιο μέλλον.
Π. Χριστοδουλίδου
popix@pegasus.gr
"ΕΘΝΟΣ" - ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ