ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2010

Πρώτα ο πολίτης, κύριε δήμαρχε, αστυνόμε, λιμενάρχα;…


Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 7 Σεπτεμβρίου 2010, 10:38

Μιρέλλα Καλοστύπη

ZOUGLA.GR - ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ

Αν η Αθήνα δεν είναι καν «κανονική πόλη», αλλά μια πόλη άσχημη, που μας πληγώνει και μας διώχνει, ένας «δήμος υπό χρεωκοπία», σπάταλος, διεφθαρμένος και άδικος για τον πολίτη, τι να συμβαίνει λίγο πιο πέρα από το κέντρο, σε ένα σωρό μικρότερες πόλεις, πολίχνες, κοινότητες λίγο πιο πέρα από την πρωτεύουσα, μια ώρα μακριά από το… Σύνταγμα;
Αν στην Αθήνα, για να αντιμετωπιστεί το κυκλοφοριακό πρόβλημα, δεν αποκλείεται να μπουν ακόμα και διόδια, τότε, αν ταξιδέψουμε, με τα διόδια που υπάρχουν στην Αττική οδό, μέχρι τις εξωτικές περιοχές του ονομαζόμενου υπό τον Καλλικράτη Δήμο Σαρωνίδας, θα μάθουμε ή θα συνειδητοποιήσουμε αυτό που χρόνια ξέρουμε, ότι σε πολλές περιοχές δεν υπάρχει καν αποχετευτικό σύστημα.

Δεν υπάρχουν κανονικοί δρόμοι ούτε καν κανονικός φωτισμός σε πολλές γειτονιές που οικοδομήθηκαν τυχαία και αυθαίρετα εδώ και τουλάχιστον τέσσερις δεκαετίες. Εκλέγονται ξανά και ξανά οι ίδιοι και οι ίδιοι τοπικοί τύποι, βλαχοδήμαρχοι και βλαχοκοινοτάρχες, που σήμερα θυμήθηκαν ότι υπάρχουν «χρονίζοντα προβλήματα», τα οποία θα λύσουν, τώρα τον Νοέμβριο, γιατί αυτοί ξέρουν τα προβλήματα!
Είναι περιττό να αναρωτηθούμε γιατί δεν τα έλυσαν εδώ και είκοσι ή δέκα χρόνια, αφού ξέρουν τόσο καλά αυτά τα χρονίζοντα προβλήματα.

Το διαμάντι της Αθήνας θα έπρεπε να είναι όλες αυτές οι κοντινές στην πρωτεύουσα περιοχές, επειδή πολύ απλά έχουν θάλασσα, έχουν ελεύθερη -παρά την άναρχη οικοδόμηση- φύση και κάθε κάτοικος, επισκέπτης, τουρίστας, παραθεριστής, δώδεκα μήνες τον χρόνο, μπορεί να νιώθει τυχερός, αφού ανασαίνει καθαρό αέρα, κοιμάται σαν άνθρωπος τις νύχτες, έχει χώρο να περπατήσει, βλέπει τα παιδιά του να παίζουν έξω κι όχι κρεμασμένα σε ασφυκτικά μπαλκόνια, κάνει ποδήλατο, περιπάτους και θαλάσσια μπάνια ακόμα και μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου.

Όλα αυτά ακούγονται υπέροχα αλλά…
Υπάρχει, δυστυχώς, ένα τεράστιο «αλλά», που προσκρούει βάναυσα σε αναχρονιστικές, συντηρητικές αντιλήψεις που εμποδίζουν συστηματικά αυτήν την εναλλακτική καθημερινότητα να γίνει αξιοζήλευτη και πολιτισμένη για όσους επιλέξουν την αποσυμφόρηση της πρωτεύουσας.

Οι άνθρωποι που δεν θέλουν πια να κατοικούν στην Αθήνα μες το κέντρο, επειδή δεν φύτρωσε κανένα καινούργιο δένδρο, νιώθουν απομονωμένοι, νιώθουν ότι το τίμημα για καλύτερη ποιότητα ζωής σε περιοχές όπως π.χ. τα Καλύβια, η Ανάβυσσος, η Π. Φώκαια, είναι βαρύ, γιατί οι μέχρι σήμερα αντιλήψεις των τοπικών Αρχών, που έχουν παγιωμένη εξουσία, είναι δέσμιες της χρονίζουσας… βόλεψής τους.

Πελατειακές σχέσεις, παράνομος πλουτισμός, άρνηση ευθυνών, έλλειψη χρηστής διοίκησης, αδιαφορία για το περιβάλλον, άγνοια για την αειφόρο ανάπτυξη, κακογουστιά, που έχει μολύνει κάθε έκφανση δραστηριότητας σε εμπορικό, επιχειρηματικό επίπεδο και υπονομεύει εν τέλει την τουριστική και αγροτική ανάπτυξη.
Ερμητικά κλειστές παραλίες από μερικούς μαγαζάτορες που τις θεωρούν ιδιοκτησία τους, με παρανόμως χτισμένα εξαμβλώματα, πεζοδρόμια για πεζούς ανύπαρκτα ή, όπου υπάρχουν, κατειλημμένα, παράνομη αλιεία, χωρίς κανόνες, από ερασιτέχνες ή επαγγελματίες ψαράδες και ψαροντουφεκάδες που δεν σέβονται ούτε τη θαλάσσια βιοποικιλότητα ούτε τους κολυμβητές, καταπάτηση δασικών εκτάσεων όπου να’ ναι, όπως να ’ναι.

Η λύση είναι μία: ως ενεργοί πολίτες βάλτε VETO σε ό,τι σας ενοχλεί, γιατί όλοι αυτοί βρίσκουν και τα κάνουν με τη γνωστή αντίληψη, ότι ο πολίτης είναι μόνος και όχι πρώτος!

Οι τοπικές Αρχές πρέπει κάποτε να ενεργούν προληπτικά και όχι να επικαλούνται ελλείψεις, εμπόδια, νόμους που μέχρι σήμερα βοηθούν μόνο την αδράνεια και την αποποίηση των ευθυνών τους.


ZOUGLA.GR