ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Τρίτη 3 Αυγούστου 2010

FRONTEX ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ "ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟΥΣ "


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΤΗΣ FRONTEX ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑ

"ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ" - ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ

Σε λειτουργία νέος μηχανισμός καταστολής
Υπεγράφη, χτες η συμφωνία εγκατάστασης του παραρτήματος του FRONTEX στον Πειραιά, μεταξύ κυβέρνησης και εκτελεστικού διευθυντή του οργανισμού

Στην έδρα του Λιμενικού Σώματος στον Πειραιά, για την ακρίβεια, μέσα στον Πύργο Ελέγχου του Λιμενικού, στην ακτή Βασιλειάδη, ξεκινά τη λειτουργία του, το πρώτο περιφερειακό παράρτημα («Επιχειρησιακό Γραφείο»), που «στήνει» ο κατασταλτικός ευρωενωσιακός Οργανισμός «για τη διαχείριση της επιχειρησιακής συνεργασίας στα εξωτερικά σύνορα των κρατών - μελών» Frontex.
Η υπογραφή της σχετικής συμφωνίας εγκατάστασης (για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα) υπογράφηκε χτες απόγευμα μεταξύ του υπουργού Προστασίας του Πολίτη (ΥΠΡΟΠΟ) Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και του Εκτελεστικού Διευθυντή του Frontex Ιlkka Laitinen.

Με το παράρτημα στον Πειραιά ισχυροποιείται η δράση του Frontex ως ευρωενωσιακού κατασταλτικού μηχανισμού για παρεμπόδιση εισόδου των «ανεπιθύμητων» για το κεφάλαιο μεταναστών και προσφύγων, των κυνηγημένων από τις εστίες τους, λόγω των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων.

Ομως η δράση του δε σταματά εκεί.

Σε χτεσινό ενημερωτικό σημείωμα του ΥΠΡΟΠΟ, «για την αποστολή» του παραρτήματος ομολογεί ότι «κατ' αρχήν» έχει στόχο «την αποτελεσματική αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης».
 
Πρόκειται για μηχανισμό καταστολής σε βάρος των λαών, που θα επεμβαίνει, όπου θελήσουν οι ιμπεριαλιστές, με την Ελλάδα (με ευθύνη της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ) να διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο.

Επιπλέον, το παράρτημα, σύμφωνα με το σημείωμα του ΥΠΡΟΠΟ, θα «απολαμβάνει πλήρους αυτοτέλειας και ανεξαρτησίας από τις αρμόδιες Αρχές των κρατών - μελών, αφού έχει το χαρακτήρα ευρωπαϊκού οργανισμού άμεσα υπαγόμενου στα κεντρικά γραφεία της Frontex στη Βαρσοβία, τα οποία διατηρούν πλήρως την αρμοδιότητα λήψης αποφάσεων», με ό,τι σημαίνει αυτό για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

Ζώνη ευθύνης του η Ιταλία, η Ελλάδα, η Κύπρος, η Μάλτα, συντονίζοντας επιχειρήσεις σε αέρα, στεριά και θάλασσα.

 
Σε πρώτη φάση θα συλλέγει/ανταλλάσσει πληροφορίες και θα συντονίζει τις επιχειρήσεις συνοριοφύλαξης («Poseidon», «Saturn» και «Hermes»), που διεξάγουν τα κράτη - μέλη στα ελληνοτουρκικά, βουλγαροτουρκικά, ελληνοαλβανικά σύνορα και την ανατολική Μεσόγειο.
Η «Poseidon» διεξάγεται, με έδρα την Ελλάδα συνεχώς από το 2006, αφορά στην επιτήρηση με εναέρια/πλωτά μέσα Αιγαίου και ανατολικής Μεσογείου.
Η «Saturn» αφορά τον έλεγχο των χερσαίων συνόρων.
Η «Hermes» με έδρα την Ιταλία ελέγχει την κεντρική Μεσόγειο.

Μετά τις χτεσινές υπογραφές, η επιχειρησιακή λειτουργία του παραρτήματος ξεκινά την 1η Οκτώβρη

ΑΘΗΝΑ-ΖΥΜΑΡΗ-ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ