ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Τετάρτη 4 Αυγούστου 2010

ΟΙ ΠΕΤΡΙΝΟΙ ΑΝΕΜΟΜΥΛΟΙ, ΖΩΝΤΑΝΟ ΚΥΤΤΑΡΟ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΚΟΥΤΑΛΗ ΤΗΣ ΛΗΜΝΟΥ !!!






Ζωντανό κύτταρο ιστορίας 

Γράφει: Σπυριδάκη Αναστασία
04/08/2010


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ""ΕΜΠΡΟΣΝΕΤ'


Οι εντυπωσιακοί παλιοί πέτρινοι ανεμόμυλοι στη νότια είσοδο του Κοντιά «ζωντάνεψαν» ξανά και την ερχόμενη Κυριακή 8 Αυγούστου, ο δήμος Νέας Κούταλης ρίχνει όλα τα φώτα της δημοσιότητας στο σημαντικό αυτό αξιοθέατο του νησιού, γιορτάζοντας το τέλος του έργου της αποκατάστασής τους. 

Πέντε στον Άγιο Αθανάσιο και δύο στη θέση Κούκος, οι μύλοι, που επισκευάσθηκαν.
Ο ένας μύλος θα λειτουργήσει κανονικά παράγοντας αλεύρι,
ο άλλος θα χρησιμοποιηθεί ως μουσείο
και οι άλλοι πέντε ως ξενώνες και ένα μουσείο. 


Οι πέτρινοι ανεμόμυλοι, που εντυπωσιάζουν τον επισκέπτη, κατασκευάστηκαν πάνω στα αρχικά τους σχέδια. 


Ακολουθώντας τους παλιούς κανόνες της τέχνης, οι στέγες περιστρέφονται γύρω από τον εαυτό τους με ειδικούς μηχανισμούς, και αυτό είναι το πιο εντυπωσιακό στοιχείο. Οι στέγες είναι φτιαγμένες από καστανιά, τα ξόνια από κυπαρίσσια και οι ανέμες από καστανιά επίσης, ενώ η επικάλυψη των στεγών έγινε από φυσικό χόρτο από τις ακρογιαλιές της Λήμνου που ονομάζεται σαμάκι, το οποίο χρησιμοποιούσαν και στο παρελθόν. 


Με τα υλικά αυτά οι ανεμόμυλοι «ζωντάνεψαν» ξανά, και μαζί η ιστορία του νησιού, με τους αέρηδες και τα χωράφια σπαρμένα με σιτάρι.


Κόστισαν, αλλά… 

Το πρώτο έργο της αποκατάστασης-αναστήλωσης των ανεμόμυλων και της διαμόρφωσης του εσωτερικού τους χώρου ήταν προϋπολογισμού 312.000 ευρώ και αφορούσε σε επισκευές στις τοιχοποιίες και τη στέγη των ανεμόμυλων και εργασίες για τη διαμόρφωση λειτουργικών χώρων στο εσωτερικό τους.

Το έργο της αποκατάστασης υλοποίησε ο μηχανικός Γιώργος Ιορδάνου, όπως και το υποέργο διαμόρφωσης περιβάλλοντος χώρου ανεμόμυλων στις θέσεις Κούκος και Άγιος Αθανάσιος, προϋπολογισμού 208.000 ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτού του υποέργου, έγιναν εργασίες για βελτίωση της πρόσβασης στους ανεμόμυλους, με τη δημιουργία δρόμων και πλακοστρώσεις του περιβάλλοντος χώρου.

Το έργο είχε ενταχθεί στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα στην προηγούμενη προγραμματική περίοδο 2000 - 2006 και ήταν συνολικού προϋπολογισμού 520.000 ευρώ.

Για το δήμο Νέας Κούταλης πρόκειται για μια σημαντική παρέμβαση πολιτισμού, που ενισχύει την ήδη καλή εικόνα του Κοντιά, του χωριού που έχει κερδίσει την αγάπη όχι μόνο των ντόπιων, αλλά και των επισκεπτών, ως ένα από τα πλέον παραδοσιακά χωριά της Λήμνου.

Εμπρος ημερήσια εφημερίδα νομού Λεσβου
"ΕΜPROSNET"- ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ