Μετά από επίσημη πρόσκληση αντιπροσωπεία του ΣΥΣΜΕΔ βρέθηκε την 7η Ιουλίου 2010 στη Βουλή των Ελλήνων, προκειμένου να εκθέσει απόψεις και προτάσεις στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων αυτής, μαζί με τους άλλους προσκεκλημένους φορείς, ήτοι: Ανώτατη Διοίκηση Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΑΔΕΔΥ), Πανελλήνια Ομοσπονδία Αξιωματικών Αστυνομίας (ΠΟΑΞΙΑ), Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ), Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ-ΟΤΑ) και Ομοσπονδία Συνταξιούχων Δημοσίων Υπαλλήλων.
Κατά την πεντάλεπτη τοποθέτησή του ο Πρόεδρος του ΣΥΣΜΕΔ, μεταξύ των άλλων τόνισε ότι: Οι στρατιωτικοί μετατίθενται, αποσπώνται και διατίθενται κάθε 2 με 3 χρόνια, απρογραμμάτιστα και απροειδοποίητα, παρά τη θέλησή τους και επιθυμία τους, ενώ αποκτούν σταθερή οικογενειακή στέγη μόνο όταν αποστρατευθούν. Σε πολλές των περιπτώσεων καλούνται να συντηρήσουν με ένα μόνο μισθό έως και 3 ενοίκια. Εργάζονται, στο μεγαλύτερο μέρος της θητείας τους, κατά μέσο όρο 60 με 80 ώρες την εβδομάδα, ενώ το 5ήμερο δεν είναι δεδομένο και σε όχι ιδανικές συνθήκες εργασίας. Δεν αποζημιώνονται για την υπερωρία και την υπερεργασία. Δεν εφαρμόζεται η νομοθεσία για την υγεία των εργαζομένων, αν και κάτι τέτοιο προβλέπεται ρητά. Δεν έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης στα δημόσια νοσοκομεία (πλην των στρατιωτικών), τα οποία θα ανοίξουν στους πολίτες της Χώρας, αν και υπόκεινται σε κρατήσεις από τις αποδοχές τους για την ανέγερση και συντήρηση αυτών (στρατιωτικών νοσοκομείων). Δεν έχουν τη δυνατότητα εκπροσώπησης και άλλα πολλά.
Έτσι, τονίζοντας ότι ο σκεπτικισμός στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων τείνει στο αποκορύφωμά του, βλέποντας την πλήρη ισοπέδωση και απαξίωση της όποιας αξίας έχει απομείνει, ζήτησε από την επιτροπή να μεριμνήσει ώστε: να εφαρμοσθεί ο προβλεπόμενος χρόνος εργασίας όπως όλων των υπαλλήλων, κάθε, δε, υπερωρία ή υπερεργασία να αμείβεται με τα προβλεπόμενα, όπως και των λοιπών υπαλλήλων, να διαμορφωθούν αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και διαβίωσης, να θεσπισθούν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις με τους λοιπούς Έλληνες πολίτες, να επιστραφούν εντόκως οι κρατήσεις των στρατιωτικών για τα στρατιωτικά νοσοκομεία, να επιστραφούν έντοκα τα χρήματα που έχουν πληρώσει οι στρατιωτικοί για παρεχόμενη τροφή σε ασκήσεις, κινητοποιήσεις, επιφυλακές και υπηρεσίες, να ανοίξει επιτέλους ο διάλογος με τα στελέχη για την κατάθεση των προβληματισμών τους και εξεύρεση λύσεων, κλπ.
Μόνο τότε, τόνισε, οι Έλληνες στρατιωτικοί θα συμφωνήσουν στην οποιαδήποτε αλλαγή πρόκειται να συμβεί στα συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά δικαιώματά τους. Εάν δεν υπάρξουν γερά θεμέλια, πάνω στα οποία θα χτισθεί ένα νέο ασφαλιστικό – συνταξιοδοτικό σύστημα, εάν δεν υπάρξουν όλα τα παραπάνω, εάν τα θεμέλια είναι σαθρά, το σύστημα θα καταπέσει.
Τέλος, εξέφρασε την έντονη απογοήτευση των Ελλήνων στρατιωτικών και την αδικία που υφίστανται, τη στόχευση για στρατό γερόντων και τόνισε ότι δεν υπάρχει υποστήριξη από τον οποιονδήποτε.
Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ
Ι.Η.