Τα πρακτικά της Επιτροπής για τη Siemens που μας έστειλε ο βουλευτής Πάνος Καμμένος.
ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΙΓ΄ -ΣΥΝΟΔΟΣ Α΄
ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
«ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ ‘SIEMENS’ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΗΣ»
ΠΡΑΚΤΙΚΟ
Στην Αθήνα σήμερα, ημέρα Τετάρτη 19 Μαΐου 2010 και ώρα 14.25΄ συνεδρίασε στην Αίθουσα «Αθανασίου Κωνστ. Τσαλδάρη» (223) του Μεγάρου της Βουλής η Εξεταστική Επιτροπή για τη διερεύνηση της υπόθεσης «SIEMENS» στο σύνολό της, υπό την προεδρία του Αντιπροέδρου αυτής κ. Γεωργίου Νικητιάδη, με θέμα ημερήσιας διάταξης: Εξέταση μαρτύρων.
Ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, αφού διαπίστωσε την ύπαρξη απαρτίας, κήρυξε την έναρξη της συνεδρίασης και έκανε ανάγνωση του καταλόγου των μελών της Επιτροπής. Παρόντες ήταν οι Βουλευτές κ.κ. Αηδόνης Χρήστος, Γρηγοράκος Λεωνίδας, Κεγκέρογλου Βασίλης, Μακρυπίδης Ανδρέας, Νικητιάδης Γεώργιος, Οικονόμου Παντελής, Παπαγεωργίου Αθανάσιος, Ρήγας Παναγιώτης, Τσόνογλου-Βυλλιώτη Βασιλική, Τζαβάρας Κωνσταντίνος, Νεράντζης Αναστάσιος, Αποστολάκος Γρηγόριος, Καμμένος Πάνος, Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, Παφίλης Αθανάσιος, Αϊβαλιώτης Κωνσταντίνος, Παπαδημούλης Δημήτριος.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αρχίζει η συνεδρίαση.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, πριν αρχίσουμε μου επιτρέπετε να κάνω μία δήλωση;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Βεβαίως, να κάνετε.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Θέλω δημοσίως και στην Επιτροπή να σας συγχαρώ για τα νέα σας καθήκοντα ως Υφυπουργός Πολιτισμού στα θέματα του τουρισμού.
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ: Έχετε τις ευχές όλων .
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Έχετε τις ευχές όλων μας, όλης της Επιτροπής. Εγώ, δε, είμαι ιδιαίτερα –θα μου επιτρέψουν οι συνάδελφοι να το πω- συγκινημένος, διότι τα Νικιά της Νισύρου, ένα μικρό χωριό σ’ ένα μικρό νησί του Αιγαίου, βγάζει τον Υπουργό Τουρισμού. Είχα την τιμή να είμαι Υφυπουργός Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής από τα Νικιά και τώρα, με την απόφαση του Πρωθυπουργού, ο Γιώργος Νικητιάδης, που κατάγεται από τα Νικιά της Νισύρου, που δεν προέρχεται από μεγάλες οικογένειες και που ό,τι έχει κάνει το έχει κάνει χάρη στον προσωπικό του αγώνα και με την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού και ιδίως της Δωδεκανήσου, αναλαμβάνει σε μια δύσκολη περίοδο για τον τόπο το Υπουργείο Τουρισμού, που αποτελεί και την ελπίδα για να βγούμε από την κρίση. Μέσα από την καρδιά μας -όλους τους συναδέλφους πιστεύω ότι εκφράζω- ευχόμαστε «Καλή Επιτυχία» στο καινούργιο έργο. Θα μας λείψετε από την Επιτροπή της διερεύνησης της SIEMENS, αλλά και η πατρίδα και τα Δωδεκάνησα κι η Νίσυρος σας χρειάζεται στο νέο σας πόστο. Καλή Επιτυχία και καλή τύχη!
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Ευχαριστώ πολύ τον Πάνο Καμμένο. Δεν χρειάζεται αυτά να μπουν στα Πρακτικά.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ας μπουν. Εγώ το είπα και από χθες.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Το ξέρω.
Εγώ πρέπει να δηλώσω ότι πραγματικά ήθελα να μπορέσω να ολοκληρώσω την όποια συμβολή μου σ’ αυτή την Επιτροπή με τη συμμετοχή μου. Θα πρέπει όμως να ακολουθήσω τα καινούργια μου καθήκοντα, που δεν επιτρέπουν να είμαι και μέλος οποιασδήποτε Επιτροπής. Να είστε βέβαιοι ότι για οποιαδήποτε πληροφόρηση επί νομικών θεμάτων θα μπορούσα να βοηθήσω, θα είμαι δίπλα να βοηθήσω όλους τους συναδέλφους όλων των πτερύγων. Με συγκινεί το ότι έχει εκφραστεί με ένα διακομματικό τρόπο η χαρά για την επιλογή μου στην καινούργια θέση. Θα ορκιστώ την άλλη εβδομάδα. Με ενημέρωσε ήδη ο Πρωθυπουργός ότι αναλαμβάνω τη θέση του Υφυπουργού Πολιτισμού για όλες τις αρμοδιότητες που έχει το Υπουργείο Πολιτισμού-Τουρισμού κ.λπ. και να ξέρετε βεβαίως –κι αυτό δεν χρειάζεται να σας το πω- ότι εκεί που θα πάω οι πόρτες δεν θα είναι ανοιχτές. Θα είναι ορθάνοιχτες για όλους, όπως θα είναι και για όλους τους Βουλευτές άλλωστε.
Κύριοι συνάδελφοι, κατ’ αρχήν έχω ένα έγγραφο να αναγνώσω από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, από την Εισαγγελία. Είναι ένα έγγραφο που εστάλη από το Διοικητικό Τμήμα προς τον Εφέτη ειδικό ανακριτή Αθηνών κ. Χασιώτη για την ποινική δίωξη κατά Νικολάου Ζαγοριανού. Κοινοποιείται στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, στον Προϊστάμενο Επιθεώρησης Δικαστηρίων, στη Βουλή των Ελλήνων, στην Εξεταστική Επιτροπή και λέει τα εξής:
«Εν συνεχεία της υπ’ αριθμ. 702/11-12-2009 πορισματικής προτάσεως του αντεισαγγελέως του Αρείου Πάγου κ. Αναστασίου Κανελλόπουλου σας διαβιβάζουμε προς συσχέτιση στη δικογραφία, λόγω συναφείας (άρθρο 129 Α Κώδικα Ποινικής Δικονομίας) το υπ’ αριθμ. Αρείου Πάγου 8917-5/2000 έγγραφο της Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση της υπόθεσης SIEMENS στο σύνολό της, που συνεκρότησε η Βουλή των Ελλήνων, σύμφωνα με το οποίο αποδίδονται ευθύνες στον ανακριτή του Πρωτοδικείου Αθηνών κ. Ζαγοριανό για την κατάχρηση εξουσίας».
Είναι προφανές ότι απ’ αυτό το έγγραφο μοιάζει η Εξεταστική Επιτροπή κι η δραστηριότητά της να λαμβάνονται υπ’ όψιν από τις δικαστικές Αρχές και αυτό εγώ κατ’ αρχήν το κρίνω ως θετικό, αλλά δεν νομίζω ότι χρήζει περαιτέρω συζήτησης. Αν δεν υπάρχει κάποιο άλλο ζήτημα, να προχωρήσουμε στην εξέταση του μάρτυρα. Ουδείς συνάδελφος απ’ ό,τι βλέπω, θέλει το λόγο.
Παρακαλώ να προσέλθει ο μάρτυς.
(Στο σημείο αυτό προσέρχεται ο μάρτυς κ. Σπυρίδων Καπράλος)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Κύριε μάρτυς, αν θέλετε πείτε μας το όνομά σας, το επώνυμό σας, πατρώνυμο, διεύθυνση κατοικίας και την ιδιότητά σας.
ΜΑΡΤΥΣ (Σπυρίδων Καπράλος): Καλησπέρα σας. Λέγομαι Σπύρος Καπράλος του Ιωάννη. Η διεύθυνση κατοικίας μου είναι Δαβάκη 23, Φιλοθέη. Η σημερινή μου ιδιότητα είναι Πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών και Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Μπορείτε να ορκιστείτε; Έχετε κάποιο κώλυμα να ορκιστείτε;
ΜΑΡΤΥΣ (Σπυρίδων Καπράλος): Κανένα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Παρακαλώ λοιπόν να ορκιστείτε: «Ορκίζομαι να πω την αλήθεια και μόνο την αλήθεια, χωρίς να προσθέσω ή να αποκρύψω οτιδήποτε».
ΜΑΡΤΥΣ (Σπυρίδων Καπράλος): Ορκίζομαι, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Κύριε μάρτυς, μπορείτε μέσα σ’ ένα μικρό διάστημα τριών ως πέντε λεπτών ή όσο χρειάζεστε εσείς να μας πείτε πώς συσχετίζεστε εσείς με την υπόθεση που διερευνούμε, την υπόθεση SIEMENS, το περίφημο σκάνδαλο, τις εταιρίες που ενεπλάκησαν, προκειμένου να γίνουν συναλλαγές προς εξυπηρέτηση πράξεων που πιθανότατα θα χαρακτηριστούν κι από μας τουλάχιστον με βαρύτατες πολιτικές ευθύνες, αλλά σε κάθε περίπτωση διερευνώνται και από την κοινή ποινική δικαιοσύνη; Να μας πείτε με δυο λόγια ό,τι μπορείτε γύρω απ’ αυτό το θέμα και στη συνέχεια οι συνάδελφοι θα σας θέσουν ερωτήσεις.
ΜΑΡΤΥΣ (Σπυρίδων Καπράλος): Μάλιστα.
Η ενασχόληση των Ολυμπιακών Αγώνων ήταν η προηγούμενη ενασχόλησή μου. Υπήρξα από το 2000 ως το Μάρτιο του 2004 στέλεχος της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.
(GK)
(MB)
Από το Μάρτιο του 2004 και ως τέλος των Παραολυμπιακών Αγώνων που παραιτήθηκα, με απόφαση του Πρωθυπουργού είχα οριστεί Γενικός Γραμματέας Ολυμπιακών Αγώνων αντικαθιστώντας τον κ. Καρτάλη.
Ο ρόλος του Γενικού Γραμματέα Ολυμπιακών Αγώνων –το ξέρετε- στην ουσία ήταν να συντονίζει τότε τα διάφορα θέματα που είχαν σχέση με την προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων και ήταν ο συνδετικός κρίκος μεταξύ της Κυβέρνησης και της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων που είχε την ευθύνη να διεξάγει τους Αγώνες.
Ένα από τα πολλά θέματα αφορούσε και την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων, όπου σαν Γενικός Γραμματέας, βεβαίως, δεν είχες την ευθύνη, αλλά είχες ένα συντονιστικό ρόλο να προσπαθήσεις να βοηθήσεις να προχωρούν πιο γρήγορα τα θέματα ασφάλειας που είχαν σχέση με την εγκατάσταση διαφόρων υποδομών μέσα στις ολυμπιακές εγκαταστάσεις που αφορούσαν το Ολυμπιακό Χωριό, τις αθλητικές εγκαταστάσεις, να μπουν κεραίες κ.λπ..
Γι’ αυτό μετείχα κατά περιόδους σε μια επιτροπή συντονισμού, που την προεδρία είχε τότε το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, το οποίο είχε και την ευθύνη της εφαρμογής της σύμβασης, παρ’ όλο που τη σύμβαση –απ’ ό,τι ξέρουμε- την είχε υπογράψει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Έτσι, λοιπόν, με την ιδιότητα του Γενικού Γραμματέα Ολυμπιακών Αγώνων μετείχα στην ομάδα εργασίας, όπου προσπαθούσαμε να διευκολύνουμε την εταιρεία που είχε αναλάβει το έργο της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων και να εκτελέσει όλα αυτά τα έργα.
Όπως ξέρετε, το τελευταίο διάστημα τα πράγματα ήταν πολύ σύνθετα γιατί υπήρχαν πάρα πολλοί εργολάβοι μέσα στις εγκαταστάσεις. Ο κάθε εργολάβος είχε ευθύνη για διαφορετικό πράγμα και ξέρετε πόσο δύσκολο είναι όταν εργάζονται πολλοί εργολάβοι μαζί να μπορέσουν και να συντονιστούν και να μη ρίχνει ο ένας το βάρος στον άλλο για τις καθυστερήσεις.
Αυτά είχα να πω συνοπτικά, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Αν έχετε ολοκληρώσει, κύριε μάρτυς, το λόγο έχει ο κ. Οικονόμου για να υποβάλει ερωτήσεις.
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, δεν έχω καμία ερώτηση.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Ο κ. Καμμένος έχει το λόγο.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κύριε μάρτυς, στα πλαίσια της διερεύνησης του σκανδάλου της SIEMENS υπάρχει μεγάλη εμπλοκή και διαπλοκή με την Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων. Δηλαδή εδώ προκύπτουν θέματα παρεμβάσεων στην Κυβέρνηση, όπως παραδείγματος χάρη υπάρχει η υπόδειξη του κ. Σπανουδάκη –τον οποίο νομίζω τον είχατε Διευθύνοντα Σύμβουλο- προς το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, τον αρμόδιο Υφυπουργό τότε κ. Μαρκογιαννάκη, να προχωρήσει σε παραλαβή για χρήση του C4I.
Αυτές όλες οι αποφάσεις, ήταν αποφάσεις που συζητούσατε στα πλαίσια της Επιτροπής Οργάνωσης Ολυμπιακών Αγώνων ή ήταν πρωτοβουλίες μεμονωμένες του καθενός;
ΜΑΡΤΥΣ (Σπυρίδων Καπράλος): Κατ’ αρχήν και λόγω της σημερινής θέσης της Προεδρίας της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής δεν μιλάγαμε για την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, αλλά ήταν η Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων.
Εκείνο το διάστημα εγώ ήμουν Γενικός Γραμματέας Ολυμπιακών Αγώνων, άρα ήμουν από τη μεριά της Κυβέρνησης και επομένως δεν ξέρω η Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων με ποιο τρόπο δρούσε εκείνη τη στιγμή και τι ερχόταν να υποδείξει ή να κάνει στον Υπουργό.
Αυτό το οποίο ήταν σίγουρο τότε, ήταν ότι από τη μεριά της εταιρείας του εργολάβου που είχε αναλάβει να κάνει το έργο, αυτός πίεζε να πάρει χρήματα. Από την άλλη μεριά, το έργο προχωρούσε με δυσκολίες, αλλά έπρεπε να παραδοθεί ένα μέρος του, ώστε να γίνουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Ήταν δεδομένο ότι έπρεπε να γίνουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες και αυτό μπορώ να σας πω. Για τον κ. Σπανουδάκη δεν μπορώ να σας πω.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εδώ πέρα πλέον εμείς εξετάζουμε τις πολιτικές ευθύνες και πιθανώς ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων. Προκύπτει ότι παράλληλα με αυτές τις αποφάσεις και τις συμβουλές κάποιων στελεχών, υπήρχαν και εκταμιεύσεις από τα μαύρα ταμεία της SIEMENS και κάποια κατέληγαν σε λογαριασμούς πολιτικών προσώπων που έχουμε βρει.
Άλλα διηγούνται και ομολογούν στη γερμανική δικαιοσύνη στελέχη της SIEMENS ότι πήγαιναν σε πολιτικά πρόσωπα, άλλα πήγαιναν μέσω χρηματιστών σε μετρητά –πιθανώς σε σακούλες- για να δίνονται. Όμως, εδώ πέρα έχουμε παράνομες πράξεις, έχουμε υποδείξεις παράνομες.
Στα πλαίσια της προσπάθειας να γίνουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, οι αποφάσεις που έπαιρναν κάποιοι –από ό,τι φαίνεται, συμπεριλαμβανομένων αυτών που σας λέω- είναι πράξεις που οδήγησαν σε παράνομες πράξεις και σε εκταμιεύσεις ποσών από τα μαύρα ταμεία.
Η πίεση ενός εργολάβου είναι δεδομένη, όμως εδώ γι’ αυτό που μου λέτε για το C4I, από το Ελεγκτικό Συνέδριο απεδείχθη ότι παρανόμως δεν έγινε προσυμβατικός έλεγχος. Αυτά τα μελετούσατε; Είχατε νομικούς συμβούλους, που όταν πρότειναν κάτι από την Οργανωτική Επιτροπή να ελέγχεται ή εσείς ως Γενικός Γραμματέας ελέγχατε με τους νομικούς σας συμβούλους αυτού του είδους τις κινήσεις και τις προτάσεις;
ΜΑΡΤΥΣ (Σπυρίδων Καπράλος): Αυτά τα θέματα, κύριε Καμμένε, αποτελούσαν και ήταν ευθύνη, όπως σας είπα, του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης, το οποίο είχε και την ευθύνη για να εφαρμοσθεί αυτή η σύμβαση, την οποία είχε αναλάβει το ελληνικό κράτος και το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης έκανε αυτό που έκανε.
Από εκεί και πέρα, στις ομάδες εργασίας αν ο καθένας υποδείκνυε ή έλεγε οτιδήποτε, ήταν ελεύθερος να το κάνει.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Με συγχωρείτε, κύριε μάρτυς. Το έργο του C4I δεν αποφασίστηκε από το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Αποφασίστηκε από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
ΜΑΡΤΥΣ (Σπυρίδων Καπράλος): Ναι, το είπα αυτό προηγουμένως, ότι ήταν σύμβαση που υπεγράφη από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και την εφαρμογή έκανε το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Άρα, υπάρχει ένα θέμα σε σχέση και με την απόφαση και τις ευθύνες. Εδώ πρέπει να εμπλέκονται και άλλα πρόσωπα. Να σας ρωτήσω, παραδείγματος χάρη. Τον κ. Ηρακλή Δρούλια τον ξέρετε;
ΜΑΡΤΥΣ (Σπυρίδων Καπράλος): Ο κ. Ηρακλής Δρούλιας νομίζω ότι ήταν στέλεχος της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ήταν Διευθυντής Παρακολούθησης Ολυμπιακών Έργων.
ΜΑΡΤΥΣ (Σπυρίδων Καπράλος): Κοιτάξτε, στους Ολυμπιακούς Αγώνες, στο κομμάτι της Οργανωτικής Επιτροπής –και θα σας τα πει ο κ. Σπανουδάκης- ο καθένας είχε ορισμένες ευθύνες. Εγώ προσωπικά παρακολουθούσα την πορεία της οργάνωσης των αθλημάτων και την πορεία αυτού που λέμε «υπηρεσίες», δηλαδή μεταφορές, ξενοδοχεία, εισιτήρια, διαπιστεύσεις, ιατρικές υπηρεσίες κ.λπ. Επομένως, δεν μπορώ να σας πω περισσότερα.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Καλώς.
Να σας ρωτήσω, λοιπόν, πάνω στα θέματα που εσείς χειριστήκατε. Τον κ. Χριστοφοράκο τον γνωρίζετε;
ΜΑΡΤΥΣ (Σπυρίδων Καπράλος): Βεβαίως.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Είχατε δηλαδή κοινωνικές επαφές πριν;
ΜΑΡΤΥΣ (Σπυρίδων Καπράλος): Βεβαίως. Είχα επαφές και πριν ασχοληθώ με τους Ολυμπιακούς Αγώνες και ασφαλώς και εκείνη την περίοδο.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Την περίοδο προ των Ολυμπιακών Αγώνων με όλη αυτήν την πίεση που υπήρχε, ο κ. Χριστοφοράκος πίεζε για λογαριασμό της SAIC ή άλλων εταιρειών από τη μεριά των εταιρειών μέσω υμών; Δηλαδή σας ενοχλούσε ο κ. Χριστοφοράκος;
ΜΑΡΤΥΣ (Σπυρίδων Καπράλος): Εμένα προσωπικά ο κ. Χριστοφοράκος δεν με ενόχλησε ποτέ.
(DP)
(1GK)
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δεν σας ενόχλησε ποτέ.
ΜΑΡΤΥΣ (Σπύρος Καπράλος): Είχαμε κοινωνική επαφή με τον κ. Χριστοφοράκο, όπως έχω με πάρα πολλούς επιχειρηματίες.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εδώ προκύπτει ότι το στέλεχος ο κ. Δρούλιας παράλληλα με Διευθυντής Παρακολούθησης Ολυμπιακών Έργων ήταν και στέλεχος της εταιρείας «ΟΜΗΡΟΣ ΑΤΕ». Την γνωρίζετε αυτή την εταιρεία;
ΜΑΡΤΥΣ (Σπύρος Καπράλος): Όχι.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δεν την γνωρίζατε. Τον κ. Βίο τον γνωρίζατε;
ΜΑΡΤΥΣ (Σπύρος Καπράλος): Βίος;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Στυλιανός Βίος.
ΜΑΡΤΥΣ (Σπύρος Καπράλος): Τον γνωρίζω κοινωνικά τον κ. Βίο. Έχει σχέση με τον Ναυτικό Όμιλο Χίου και επειδή ασχολούμουν με τα αθλητικά και ήμουν αθλητής ο ίδιος, έχω αγωνιστεί στη Χίο και ήταν ο κ. Βίος εκεί.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Στην εταιρεία, όμως, του κυρίου Βίου, στην «ΟΜΗΡΟΣ ΑΤΕ», εργαζόταν και ο κ. Δρούλιας. Αυτή τη σχέση δεν την ξέρατε.
ΜΑΡΤΥΣ (Σπύρος Καπράλος): Όχι, δεν την γνωρίζω.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Καλώς. Θα αναφερθούμε αργότερα με τον κ. Σπανουδάκη σ’ αυτό.
Στο θέμα των ξενοδοχείων, υπάρχουν επανειλημμένως κοινά ραντεβού την εποχή εκείνη μεταξύ του ιδιοκτήτη της εταιρείας ΛΑΜΨΑ τότε του κ. Λασκαρίδη, του κ. Σπανουδάκη και του κ. Χριστοφοράκου. Υπήρχαν πράγματα που είχαν να λύσουν με θέματα των ξενοδοχείων; Ξέρετε κάτι γι’ αυτό;
ΜΑΡΤΥΣ (Σπύρος Καπράλος): Σίγουρα για τα ξενοδοχεία, όχι.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Να σας ρωτήσω τώρα κάτι με την ιδιότητά σας στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Γνωρίζετε την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και το πληροφοριακό δελτίο που κατέθεσε η εταιρεία ΛΑΜΨΑ για την εξαγορά δυο off shore εταιρειών; Δηλαδή, συνηθίζεται εταιρείες εισηγμένες να αγοράζουν off shore εταιρείες; Συγκεκριμένα, δηλαδή, να σας πω το πληροφοριακό δελτίο της εταιρείας ΛΑΜΨΑ για την εξαγορά των εταιρειών World Spirit Limited S.A. και Harvard Investments Corporation σύμφωνα με το άρθρο 287 παράγραφος 2 του Κανονισμού του Χρηματιστηρίου Αθηνών τον Ιανουάριο του 2008.
ΜΑΡΤΥΣ (Σπύρος Καπράλος): Δεν γνωρίζω ούτε το θυμάμαι το πληροφοριακό δελτίο. Πάντως εφόσον έχουν ακολουθήσει τον Κανονισμό του Χρηματιστηρίου και έχουν, επίσης, ακολουθήσει τους κανόνες που εφαρμόζει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, εάν έχουν κάνει αυτό το πράγμα φαντάζομαι ότι θα είναι σωστό, αλλιώς θα κληθούν για παράνομη πράξη. Αλλά συνήθως γι’ αυτό βγαίνουν τα πληροφοριακά δελτία για να πληροφορείται το επενδυτικό κοινό για τις πράξεις που κάνουν οι εισηγμένες εταιρείες.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Σας το λέω διότι εδώ φέρεται να εξαγοράζονται δυο off shore εταιρείες από μια εισηγμένη εταιρεία, οι οποίες ως μόνο τους αντικείμενο έχουν την οφειλή δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Αυτό, δηλαδή, το πληροφοριακό δελτίο το ελέγχετε εσείς ως Χρηματιστήριο Αθηνών; Δηλαδή, ελέγχετε τα οικονομικά στοιχεία;
ΜΑΡΤΥΣ (Σπύρος Καπράλος): Συνήθως τα πληροφοριακά δελτία αναρτώνται στην ιστοσελίδα του Χρηματιστηρίου για να ενημερώνονται οι επενδυτές. Δεν απαιτείται έγκριση πληροφοριακού δελτίου.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δεν απαιτείται η έγκριση, δηλαδή;
ΜΑΡΤΥΣ (Σπύρος Καπράλος): Όχι.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Στο σημείο αυτό θα σας παρακαλέσω να εξετάσετε τη νομιμότητα της επένδυσης αυτής,της εταιρείας ΛΑΜΨΑ. Και αναφέρομαι στο πληροφοριακό σημείωμα για την εξαγορά των εταιρειών World Spirit Limited S.A. και Harvard Investments Corporation, τον Ιανουάριο του 2008 και να μας παρέχετε στην Εξεταστική των Πραγμάτων Επιτροπή όσα στοιχεία υπάρχουν σχετικά με τη σύνθεση της διοίκησης της εταιρείας ΛΑΜΨΑ και οποιαδήποτε σχέση έχει με αυτές τις δυο εταιρείες, που φαίνεται ότι εξαγοράστηκαν.
Να σας ρωτήσω τώρα κάτι άλλο. Στο θέμα του σκανδάλου που έχει ξεσπάσει με την ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ έχει εμπλακεί το Χρηματιστήριο Αθηνών σε έλεγχο;
ΜΑΡΤΥΣ (Σπύρος Καπράλος): Τους ελέγχους, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, κάνει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς η οποία είναι ανεξάρτητη Αρχή ελέγχου του τρόπου λειτουργίας της ελληνικής κεφαλαιαγοράς και το Χρηματιστήριο υπάγεται και ελέγχεται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Καλώς.
ΜΑΡΤΥΣ (Σπύρος Καπράλος): Αλλά βεβαίως και για την «Ασπίδα» έχουν ληφθεί και έχουν καταλογιστεί ήδη αρκετά πρόστιμα και από ό,τι ξέρω, γιατί είμαι μέλος του συμβουλίου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, έρχονται και άλλα θέματα για την «Ασπίδα».
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ξέρετε αν η «Ασπίδα» ήταν σύμβουλος στις αυξήσεις ή στις κινήσεις της εταιρείας ΛΑΜΨΑ;
ΜΑΡΤΥΣ (Σπύρος Καπράλος): Δεν το γνωρίζω. Δεν το θυμάμαι, δηλαδή.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Αν έχετε την καλοσύνη σημειώσετε και αυτό να μας ενημερώσετε για τις σχέσεις μεταξύ της «Ασπίδας» και της εταιρείας ΛΑΜΨΑ.
ΜΑΡΤΥΣ (Σπύρος Καπράλος): Για εκείνο το πληροφοριακό δελτίο;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Όχι. Για οτιδήποτε, για όλες τις αυξήσεις που έγιναν. Όπου υπήρχε, δηλαδή, συνεργασία της εταιρείας ΛΑΜΨΑ και της ASPIS BANK, της ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ.
ΜΑΡΤΥΣ (Σπύρος Καπράλος): Εντάξει.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Τελείωσα, κύριε Πρόεδρε.
Ευχαριστώ, κύριε μάρτυς.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Ευχαριστώ τον κ. Καμμένο.
Ο κ. Παφίλης έχει τον λόγο.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Κύριε Καπράλο, αν κατάλαβα καλά είσαστε ο συνδετικός κρίκος από την κυβέρνηση με την Ολυμπιακή Επιτροπή.
ΜΑΡΤΥΣ (Σπύρος Καπράλος): Όχι.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Ίσως το κατάλαβα λάθος. Θα μπορούσατε ακριβώς να μου διευκρινίσετε το σημείο αυτό, για να μην ρωτάμε τσάμπα, δηλαδή.
ΜΑΡΤΥΣ (Σπύρος Καπράλος): Είπα ότι από το 2000 έως το 2004 εργαζόμουν σαν στέλεχος στην Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων. Από το 2004 τον Μάρτιο, που χήρεψε η θέση του Γενικού Γραμματέα των Ολυμπιακών Αγώνων με απόφασή του ο τότε Πρωθυπουργός με όρισε Γενικό Γραμματέα Ολυμπιακών Αγώνων και μετά το τέλος των Ολυμπιακών Αγώνων παραιτήθηκα για να εργαστώ στον ιδιωτικό τομέα. Ο ρόλος του Γενικού Γραμματέα…
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Από το 2000 μέχρι το 2004 ήσασταν μέλος της Ολυμπιακής Επιτροπής…
ΜΑΡΤΥΣ (Σπύρος Καπράλος): Στην Οργανωτική Επιτροπή.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Αν κατάλαβα καλά είχατε την ευθύνη των ξενοδοχείων…
ΜΑΡΤΥΣ (Σπύρος Καπράλος): Θα σας πω. Οι τομείς των Ολυμπιακών Αγώνων, όπως καταλαβαίνετε, ήταν πολύ μεγάλοι. Οι τομείς ευθύνης, που μου είχε αναθέσει τότε η κυρία Αγγελοπούλου, η οποία ήταν Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, αφορούσαν την οργάνωση των αθλημάτων, το κομμάτι που αφορούσε τις ραδιοτηλεοπτικές υπηρεσίες και το κομμάτι που αφορούσε τις υπηρεσίες των αγώνων. Οι υπηρεσίες των αγώνων ήταν χωρισμένες σε μεταφορές…
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Εντάξει, μην επεκτείνεστε.
ΜΑΡΤΥΣ (Σπύρος Καπράλος): Και αυτοί ήταν οι τομείς δραστηριότητας. Υπήρχαν άλλοι εκτελεστικοί σύμβουλοι, οι οποίοι είχαν την ευθύνη του συντονισμού των έργων, υπήρχε το κομμάτι της ασφάλειας την οποία την είχε ο Διευθύνων Σύμβουλος τότε των Ολυμπιακών Αγώνων κ.ο.κ.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Αρκετά. Σε ό,τι αφορά τα θέματα που εξετάζουμε εμείς εμπλέκεστε και πού; Όχι, δεν εννοώ ότι έχετε ευθύνη, αλλά είχατε καμία αρμοδιότητα σε ό,τι αφορά συνολικά το C4I, γιατί αυτό μας ενδιαφέρει εκείνη την περίοδο; Ή εμπλακήκατε σε κάποια πλευρά με το C4I και με τις εταιρείες;
ΜΑΡΤΥΣ (Σπύρος Καπράλος): Όχι, δεν ενεπλάκην ούτε στο κομμάτι πριν υπογραφεί η σύμβαση, ούτε αφού υπογράφτηκε και μόνο στο τελευταίο διάστημα από το Μάρτιο μέχρι την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων, ήμουνα σε μια ομάδα εργασίας που παρακολουθούσε την πορεία των εργασιών των εργολάβων του C4I. Αυτό ακριβώς…
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Έχουμε τώρα πόσους μήνες που ασχολούμαστε και έχουμε ακούσει πάρα πολλά πράγματα. Υπάρχει μια διαμάχη. Έχει κατατεθεί εδώ, από την πλευρά κυρίως των εταιρειών, ότι υπήρχε πρόβλημα ανταπόκρισης του δημοσίου σε ό,τι αφορά τις υποδομές και γι’ αυτό καθυστερούσε η υλοποίηση του C4I. Από την άλλη πλευρά βέβαια, υπάρχει το αντίθετο.
Εγώ δεν ξέρω κατά πόσο ισχύει και πώς ήταν οι καθυστερήσεις, αλλά αυτό που έχει βγει σαν συμπέρασμα ήταν ότι, εκτός των άλλων, δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε κάτι άλλο σε ό,τι αφορά τη σύμβαση, επειδή ήμασταν εκτεθειμένοι σε πράγματα που έπρεπε να κάνει το ελληνικό δημόσιο και δεν τα έκανε και αυτό θα το χρησιμοποιούσε η SAIC πιθανά σε ένα διεθνές δικαστήριο.
Εσείς τι αίσθηση έχετε απ’ αυτό, πέρα από φυσιολογικές καθυστερήσεις και εμπλοκές που υπάρχουν πάντα. Υπήρχε, δηλαδή, ευθύνη του δημοσίου τέτοια που δεν μπόρεσε να υλοποιήσει η SAIC το C4I, στον τομέα που εσείς ελέγξατε;
ΜΑΡΤΥΣ (Σπύρος Καπράλος): Δεν μπορούσα να ελέγξω αυτό τον τομέα γιατί εμένα η προσπάθειά μου ήταν να διευκολύνουμε να υλοποιούνται γρήγορα και να μπορούν να κάνουν τις δουλειές τους για εκτέλεση της σύμβασης…
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Ακριβώς σ’ αυτό που λέτε, σ’ αυτή την προσπάθεια.
ΜΑΡΤΥΣ (Σπύρος Καπράλος): Βεβαίως εκεί πέρα πάντα υπήρχαν οι γκρίνιες από όλα τα μέλη, όπως γίνεται πάντα από τη μεριά …
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Άλλο γκρίνια και άλλο ουσιαστικά.
ΜΑΡΤΥΣ (Σπύρος Καπράλος): Δεν είμαι σίγουρος, εάν αυτό που ήθελε να παραδώσει η SAIC ήταν ακριβώς αυτό που είχε υπογραφεί με το ελληνικό δημόσιο.
(DE)
(1DP)
Από την άλλη μεριά, χρειαζόταν το σύστημα ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων, γιατί χωρίς το σύστημα ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων δεν θα μπορούσαν να γίνουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Ναι, χωρίς ένα σύστημα ασφάλειας, όχι χωρίς το C4I.
ΜΑΡΤΥΣ (Σπυρίδων Καπράλος): Όχι το συγκεκριμένο, ναι.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Μάλιστα. Εσείς τώρα, από την εμπειρία που έχετε, καταλήγετε στο συμπέρασμα ότι υπήρξε μια σύμβαση η οποία δεν μπορούσε να υλοποιηθεί αντικειμενικά, από την εξέλιξη των πραγμάτων;
ΜΑΡΤΥΣ (Σπυρίδων Καπράλος): Σίγουρα, δεν μπορούσε να υλοποιηθεί μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Καλά, αυτό πλέον το ξέρει και η…
ΜΑΡΤΥΣ (Σπυρίδων Καπράλος): Και δεν υλοποιήθηκε.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Αυτό πώς το εκτιμάτε εσείς τώρα πολιτικά; Γιατί σε εμάς υπάρχει ένα ερώτημα μεγάλο. Πας και υπογράφεις μία σύμβαση που εν γνώσει σου δεν μπορείς να την κάνεις σε ένα χρόνο. Και εδώ είναι δυο οι πλευρές. Η μία είναι, βέβαια, ότι, ας πούμε, το δημόσιο καλόπιστα την υπογράφει, η άλλη είναι μία εταιρεία η οποία υπόσχεται κάτι που ξέρει εκ των προτέρων ότι δεν μπορεί να πραγματοποιήσει. Δεν είναι τεράστιο θέμα αυτό;
ΜΑΡΤΥΣ (Σπυρίδων Καπράλος): Δεν τα γνωρίζω αυτά και οτιδήποτε και αν πω θα είναι λάθος.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Εντάξει, εγώ μια κρίση σας ζήτησα.
ΜΑΡΤΥΣ (Σπυρίδων Καπράλος): Διότι ούτε η εξειδίκευσή μου είναι σε θέματα ασφάλειας ούτε ασχολήθηκα με τα θέματα ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων και δεν μπορώ να σας πω.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Μάλιστα. Μας είπατε ότι γνωρίζετε τον κ. Χριστοφοράκο κοινωνικά, όπως και πάρα πολλούς άλλους επιχειρηματίες.
Εγώ θέλω να ξεκαθαρίσω το εξής: Δεν ξέρω εάν με γνωρίζετε, αλλά τουλάχιστον, από την πλευρά του Κόμματός μας, δεν μπαίνουμε στη λογική των κουτσομπολιών, των ημερολογίων και των κατσαρολικών. Προσπαθούμε πιο ουσιαστικά να ερευνήσουμε. Ούτε και θεωρούμε -και θα το πω έτσι ανοικτά- τον κ. Χριστοφοράκο και την κυρία SIEMENS ή την κυρία τάδε ως αξιόπιστους. Ξέρετε και την πολιτική μας θέση συνολικά. Επομένως, δεν το κάνω απ’ αυτή την πλευρά.
Οι επαφές ήταν κοινωνικές. Εννοείται ότι τον συναντούσατε σε διάφορες εκδηλώσεις όπου παίρνουν μέρος και διάφοροι επιχειρηματίες.
ΜΑΡΤΥΣ (Σπυρίδων Καπράλος): Βεβαίως. Και μια φορά έχω φάει και στο σπίτι του κ. Χριστοφοράκου όπου ήμουν καλεσμένος.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Σύμφωνοι, ναι, εντάξει. Δεν κάνω εγώ τέτοιες…
ΜΑΡΤΥΣ (Σπυρίδων Καπράλος): Όχι, εγώ σας το λέω. Δεν έχω τίποτε να κρύψω.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, γιατί τότε ήταν εκπρόσωπος μιας εταιρείας, εσείς, συνδέοντας πιθανά γεγονότα εκείνης της εποχής που μπορεί να μη δώσατε σημασία, αντιληφθήκατε το Χριστοφοράκο να παίζει έναν τέτοιο ρόλο; Και λέω εκ των υστέρων, γιατί εκ των προτέρων δεν μπορεί να το ξέρει κανείς.
ΜΑΡΤΥΣ (Σπυρίδων Καπράλος): Όχι, ούτε εκ των υστέρων.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Εμφανιζόταν, δηλαδή, ότι ήταν…
ΜΑΡΤΥΣ (Σπυρίδων Καπράλος): Δηλαδή, στις κοινωνικές επαφές δεν εμφανιζόταν να κάνει τέτοια πράγματα.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Σας ρωτάω τώρα και δεν είναι κουτσομπολιό. Εσάς προσπάθησε ποτέ να σας πιέσει με κάποιον τρόπο ή να σας μιλήσει ευνοϊκά του τύπου «Δες, κύριε Καπράλο, σε αυτόν τον τομέα έχουμε πρόβλημα κ.λπ.»;
ΜΑΡΤΥΣ (Σπυρίδων Καπράλος): Όχι, πιθανόν γιατί δεν είχα επαφή με το αντικείμενο της SIEMENS, οπότε δεν είχε να κερδίσει τίποτα και να με πιέσει εμένα.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Μάλιστα. Εκ των υστέρων τι γνώμη σχηματίζετε με όλα αυτά που έχουν γίνει; Δηλαδή, θα ξαναείχατε σχέσεις τώρα;
ΜΑΡΤΥΣ (Σπυρίδων Καπράλος): Όχι. Γνωρίζοντας εκ των υστέρων αυτά τα πράγματα, ασφαλώς όχι.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Μάλιστα. Τώρα να σας ρωτήσω και κάτι άλλο. Είπατε ότι συμμετέχετε και στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
ΜΑΡΤΥΣ (Σπυρίδων Καπράλος): Μάλιστα.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Έχετε υπόψη σας ότι χρηματιστές ήταν «βαποράκια μαύρου χρήματος»;
ΜΑΡΤΥΣ (Σπυρίδων Καπράλος): Το διάβασα στον Τύπο.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Εδώ έχουν γίνει καταθέσεις. Έχουν παραδεχθεί. Βέβαια, λένε, ότι είναι δικά τους λεφτά, ατομικά. Αυτό σας απασχόλησε στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, καθόλου, ποτέ; Δεν σας κίνησε την περιέργεια να ψάξετε τον κ. Γιαννακάκη, τον κ. Δεβλέτογλου; Δεν θυμάμαι καλά και τα ονόματα. Αυτοί είναι γνωστοί χρηματιστές, που έρχονται εδώ στην Επιτροπή -σας το λέω και σας το λέω όχι σαν μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής, αλλά σαν άνθρωπος- και με έναν τρόπο κυνικό μας λένε: «Εξυπηρετούσα ένα φίλο μου». Και μιλάμε για εκατομμύρια. Κατέθεταν λεφτά στην Ελβετία και τους τα έδιναν εδώ με βαλίτσα. Αυτό δεν σας απασχόλησε εσάς καθόλου σαν Επιτροπή; Δεν σας αγγίζει, δηλαδή; Και το έχουν παραδεχθεί ότι το έκαναν. Απλώς λένε ότι το έκαναν προσωπικά κ.λπ. Δεν εμπίπτει, δηλαδή, στις αρμοδιότητες ότι κάτι συμβαίνει και πρέπει να το ψάξουμε;
ΜΑΡΤΥΣ (Σπυρίδων Καπράλος): Δεν το έψαξε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Ούτε έχει τεθεί ποτέ; Πόσο καιρό είστε στην Επιτροπή;
ΜΑΡΤΥΣ (Σπυρίδων Καπράλος): Από το 2004.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Από το 2004 μέχρι τώρα είναι έξι χρόνια που γίνεται όλο αυτό, δημοσιεύσεις, παραδημοσιεύσεις, δηλώσεις, παραδηλώσεις. Ανεξάρτητα αν μερικά μπορεί να είναι υπερβολικά ή όχι, εδώ, όμως, προκύπτει ένα τεράστιο θέμα και κανένας απ’ αυτούς δεν λέει ότι δεν το έκανα. Και μάλιστα, σε ερωτήσεις αν είναι συνήθης αυτή η λειτουργία, απαντούν εμμέσως πλην σαφώς ότι «ναι, συμβαίνει». Εσάς δεν σας κίνησε την περιέργεια σαν Επιτροπή -δεν εννοώ προσωπικά, αλλά σαν μέλος της Επιτροπής- να πείτε «τι γίνεται εδώ, να ψάξουμε κάτι μέσα στις αρμοδιότητες»;
ΜΑΡΤΥΣ (Σπυρίδων Καπράλος): Κοιτάξτε, σε μια τέτοια υπόθεση που έχει επιληφθεί και η ελληνική δικαιοσύνη και η Βουλή των Ελλήνων, νομίζω ότι το να ασχοληθεί τώρα η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς γι’ αυτά τα πράγματα…
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Δεν σας αφορά, δηλαδή, αυτό το κομμάτι, σαν Επιτροπή; Θέλω να ξεκαθαρίσω κάτι. Δεν εννοώ προσωπικά.
ΜΑΡΤΥΣ (Σπυρίδων Καπράλος): Ναι, το καταλαβαίνω.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Προσπαθήστε να καταλάβετε το πνεύμα μου, το πολιτικό πνεύμα, δηλαδή.
ΜΑΡΤΥΣ (Σπυρίδων Καπράλος): Το καταλαβαίνω.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Την άποψή μας τη ξέρετε και για το Χρηματιστήριο και για όλα αυτά. Ξέρω ότι είσαστε και μορφωμένος. Ο Μαρξ έγραφε ότι είναι «ο ναός της κερδοσκοπίας» και τελικά έχει αποδειχθεί πιο επίκαιρος από ποτέ. Όμως, ανεξάρτητα απ’ αυτό, υποτίθεται ότι μπαίνουν κάποιοι κανόνες και ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είναι υποχρεωμένη να ελέγχει τη νομιμότητα των συναλλαγών, μια σειρά ενέργειες που πρέπει να κάνει.
Εδώ έχει προκύψει ότι οι χρηματιστηριακές εταιρείες «ξέπλεναν μαύρο χρήμα». Εν αγνοία τους, μέσα είναι, έπαιρναν μίζα, έπαιρναν ποσοστό; Δεν ξέρω το τι έγινε, αλλά το ότι ξέπλεναν έχει προκύψει. Θέλετε να το πούμε πιο κομψά; Μπορούμε να το πούμε ότι έκαναν διευκολύνσεις. Δεν έχει αρμοδιότητα, όταν γίνονται τέτοιες καταγγελίες, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να ελέγξει;
ΜΑΡΤΥΣ (Σπυρίδων Καπράλος): Βεβαίως, είναι εύκολο σε μένα να σας πω ότι υπάρχει η Αρχή Ξεπλύματος Χρήματος που έχει αυτή την ευθύνη και θα έπρεπε η Αρχή Ξεπλύματος Χρήματος να ασχολείται με αυτά τα πράγματα κ.ο.κ. Το να επεμβαίνει ο καθένας…
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Μπορείτε να απαντήσετε και έτσι. Όπως θέλετε. Εγώ σας λέω: Σκοπεύετε, τέλος πάντων, αφού σας ρωτάω, όχι εσείς προσωπικά, αλλά συνολικά, να ψάξετε αυτό το θέμα;
ΜΑΡΤΥΣ (Σπυρίδων Καπράλος): Σας είπα ότι τα θέματα που εξετάζει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχουν σχέση με τα θέματα που θέτει το Προεδρείο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, οι υπηρεσίες της κ.λπ. Πιθανόν να το εξετάζουν κιόλας, γιατί δεν το ξέρουμε κι εμείς. Μπορεί να το εξετάζει ή να το έχει εξετάσει και να το έχει βάλει στο αρχείο ή να έχει κάνει άλλα πράγματα. Στο Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς πάντως δεν έχει έρθει αυτό το θέμα.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Δεν έχει έρθει ποτέ τέτοιο θέμα;
ΜΑΡΤΥΣ (Σπυρίδων Καπράλος): Όχι.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Δηλαδή, δεν είναι αρμόδια -να το πω και αλλιώς- η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να ελέγχει αυτές τις εταιρείες; Δεν υπάρχει δεοντολογία;
ΜΑΡΤΥΣ (Σπυρίδων Καπράλος): Τις χρηματιστηριακές εταιρείες τις ελέγχει.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Ναι, όταν ένας πρόεδρος χρηματιστηριακής παραδέχεται ότι έκανε εξυπηρετήσεις τέτοιου είδους και τώρα από προσωπικό ή από αλλού δεν ξέρω αν διαχωρίζονται όλα αυτά, δεν έχει τεθεί τέτοιο θέμα ποτέ;
ΜΑΡΤΥΣ (Σπυρίδων Καπράλος): Στο Διοικητικό Συμβούλιο δεν έχει τεθεί.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Ωραία, εντάξει.
Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Ευχαριστούμε, κύριε Παφίλη.