ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Κυριακή 9 Μαΐου 2010

ΛΥΠΗΜΕΝΗ ΟΨΗ ΤΗΣ κ.ΥΠΟΙΑΝ Η ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΜΙΑΣ ΠΡΟΔΙΑΓΕΓΡΑΜΜΕΝΗΣ ΑΠΟΤΥΧΙΑΣ !!!

10/05/10

Στο Πειρατικό είδαμε την συγκεκριμένη φωτογραφία της Κας Κατσέλη.
Δείχνει φανερά λυπημένη κι αρκετά καταβεβλημένη και αν λάβει κανείς υπόψη του, ότι την Δευτέρα εκείνη, ακόμη δεν είχαν συμβεί τα γεγονότα της 05 και 06 Μαίου 2010, βγαίνει αβίαστα το συμπέρασμα ότι η λύπη της κας Υπουργού οφειλόταν, τόσο, στα όσα διεμήφθησαν, κατά την τελευταία επίσκεψη της στο Ναυτιλίας, όσο και σ’ αυτά, που εκ της θέσεως της, στο Υπ. Συμβούλιο, ήδη γνώριζε ότι επέρχονται.

Όμως, κα Υπουργέ πιστεύω ότι είτε, εσείς η ίδια δεν παρατηρήσατε, είτε οι άνθρωποί σας δεν αντιλήφθηκαν και συνεπώς δεν σας μετέφεραν τα σημάδια, που έδειχναν, από την πρώτη κιόλας μέρα, ότι ο δρόμος ήταν στρωμένος με πονηρές παγίδες, σκληρές και μυτερές πέτρες, αλλά και κρυφά αγκάθια.
Υπήρχαν βεβαίως και πολλά ασφαλή σημεία, στρωμένα με μαλακό χώμα, αλλά οι «ιχνηλάτες» σας, είτε τα αγνόησαν – κάποιες φορές μάλιστα και επιδεικτικά – είτε τα προσπέρασαν.
Έτσι χάσατε τα σημεία, που θα μπορούσατε να «ξαποστάσετε» με ασφάλεια και να πάρετε μια ανάσα.
Θα ήθελα όμως να σας πάω, για λίγο μόνο, 6 μήνες πίσω.
Στην 7η Οκτωβρίου 2009, που καταφθάσατε μ’ ένα πλατύ χαμόγελο.
Είχατε πολλά πλεονεκτήματα: τον αέρα της μεγάλης νίκης της 4ης Οκτωβρίου, τη προσωπική σας υψηλή κατάταξη στην σκληρή περιφέρεια Β΄ Αθήνας, την εμπιστοσύνη του Πρωθυπουργού, (έχοντας παίξει σημαντικό ρόλο στην επιτυχία της προεκλογικής εκστρατείας), το βαρύ σας όνομα, τις άριστες σπουδές σας και - κάτι, που ίσως λίγοι γνωρίζουν – τη φιλοδοξία να εφαρμόσετε αρκετές ριζοσπαστικές ιδέες για την ανάπτυξη αυτού του τόπου.
Πάνω απ’όλα είχατε τον αέρα της φράσης, που κέρδισε την πλειoψηφία των Ελλήνων και μαζί τις εκλογές: «Δεν χρωστάω σε κανέναν!!!».
Αλλά συγχρόνως ήρθατε, κρατώντας, μαζί με τον κο Χρυσοχοϊδη, ένα «τσεκούρι» και επισημοποιήσατε την πρώτη εκείνη ημέρα το διαχωρισμό του Υπουργείου Ναυτιλίας.
Ξέρω ότι δεν υπήρξατε εμπνευστής της ιδέας, ούτε καν θερμή υποστηρίκτρια, αλλά δυστυχώς για σας και την κυβέρνηση, δεν εξαντλήσατε την επιμονή σας, ώστε να μην συντελεσθεί η διάσπαση ενός Υπουργείου, που, αν μη τι άλλο, είχε επιτύχει επί μακρόν να διατηρεί τη λεπτή ισορροπία μεταξύ πλοιοκτητών/εφοπλιστών, ναυτικών και κρατικής πολιτικής.
Έτσι ελάχιστη σημασία δώσατε στην μάλλον ψυχρή υποδοχή, που σας επεφύλαξαν, τόσο οι εργαζόμενοι, όσο και οι εκπρόσωποι των επιχειρηματιών του θαλάσσιου τομέα.
Ούτε καν φαντασθήκατε σε τι βαθύ χαντάκι σας είχε οδηγήσει η απόφαση αυτή!
Τα υπόλοιπα είναι γνωστά.
Πήρατε στην πλάτη το μισό και παραπάνω Υπουργείο Ναυτιλίας ως προς τις αρμοδιότητες, μαζί με το Υπουργείο Οικονομίας και το Υπουργείο Ανάπτυξης, δηλαδή τρεις βαρείς Διοικητικούς Φορείς και κλεισθήκατε στο γραφείο σας, νύχτα μέρα, για να τα βγάλετε πέρα.
Στο Ναυτιλίας αφήσατε στο πόδι σας, κατά τους πρώτους τρεις σημαντικούς μήνες έναν τέως ανώτερο αξιωματικό του Π.Ν. να τα βγάλει πέρα.
Τα θέματα προς επίλυση άπειρα και με την διχοτόμηση του Υπουργείου περισσότερο δυσεπίλυτα, οι εργαζόμενοι –ένστολοι και πολιτικοί – από σαστισμένοι έως δυσαρεστημένοι και από ανασφαλείς έως έξαλλοι, ο ναυτιλιακός κόσμος στην τεράστια πλειοψηφία του αντίθετος στο πείραμα, κι εσείς ... πουθενά!!!
Πουθενά για να δώσετε πολιτική κατεύθυνση στα στελέχη του Υπουργείου!
Πουθενά για να προωθήσετε θέματα!
Πουθενά για να κρατήσετε μια στοιχειώδη, έστω επικοινωνιακή πολιτική!
Εσείς είσασταν στο «άλλο γραφείο»!
Αυτή ήταν η χαρακτηριστική έκφραση!!!
Την όποια πολιτική σας την εκπροσώπησε, όχι πάντα επιτυχώς, όπως, πια γνωρίζετε καλά, ο κος Ροϊδης, που όταν οι Διευθυντές τον ρωτούσαν, αν και πότε θα δουν την Υπουργό για τα, έστω και κατά τη γνώμη τους, φλέγοντα θέματα, απαντούσε:
«Σε φωτογραφία? Αμέσως!».
Τώρα αντιλαμβάνεσθε ότι αυτό το Υπουργείο το «χάνετε».
Και μάλιστα υπό συνθήκες πολιτικά και ηθικά απαράδεκτες.
Διότι άλλοι «κάνουν πολιτική» σε πολλούς από τους τομείς σας, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης κος Πάγκαλος και ο τέως Υπουργός και νυν Διευθύνων Σύμβουλος του Ο.Λ.Π. κος Ανωμερίτης, και από σας ζητούν απλά να επικυρώνεται τις αποφάσεις τους.
Βαριά θέματα, όπως η άρση του καμποταζ, τα έργα της COSCO, το μέλλον των Οργανισμών Λιμένων και των Λιμενικών Ταμείων, η Ναυτική Εργασία και πολλά άλλα δεν τα «παίζετε» εσείς κα Υπουργέ και είναι πια κοινό μυστικό ότι «χάσατε τη μπάλα».
Αλλά ευθύνεσθε!!!
Αγνοήσατε βασικές πολιτικές αρχές και αυτό πληρώνετε πια!!!
Διότι θα έπρεπε να γνωρίζετε ότι:

1. Διοικητικές και Πολιτικές Τομές ,που δεν υποστηρίζονται από πρόσωπα, που πιστεύουν σε αυτές δεν έχουν καμιά τύχη.
Εσείς περιμένατε να στηρίξουν την Τομή στο Υπουργείο Ναυτιλίας αυτοί, που μέχρι χθες υπηρετούσαν την προγούμενη δομή του.
Αλλάξατε τίποτα στην ιεραρχία του Υπουργείου σας, ή δώσατε νέα πνοή στην υφιστάμενη???
Έτσι προσδοκούσατε επιτυχία?
(Άσχετο, μέχρι πότε ακόμη θα παραμένουν οι παλιές διοικήσεις στους υπόλοιπους Οργανισμούς Λιμένων Α.Ε.?
Επτά μήνες πέρασαν από τις εκλογές!!!
Με τα χαϊδεμένα παιδιά της Ν.Δ., θα κάνετε δουλειά???)

2. Για να αλλάξει με επιτυχία μια διοικητική δομή, πρέπει η διαδοχός της να είναι καθόλα έτοιμη να λειτουργήσει και να καλύψει, τόσο τις υφιστάμενες ανάγκες, όσο και αυτές, που θα προκύψουν μετά την αλλαγή.
Εδώ κι αν αποτύχατε.
Η νέα δομή ουδέποτε αποσαφηνίσθηκε κι ας πέρασαν σχεδόν 6 μήνες.

3. Ειδικά σε ακραία κρίσιμες πολιτικές συνθήκες, όπως αυτές, που ζούμε, τεράστια σημασία έχει η ταχεία λήψη ξεκάθαρων πολιτικών αποφάσεων και η ύπαρξη σαφών πολιτικών στόχων.
Ας μην σχολιάσουμε αυτό το σημείο, διότι ουδείς γνωρίζει τον πολιτικό σας μπούσουλα, ουδέποτε προσδιορίσατε με σαφήνεια τις προτεραιότητες σας.
Τώρα μάλλον καταλαβαίνετε ότι είναι αργά!!!



Ελεύθερος Φαροφύλακας