ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Πέμπτη 15 Απριλίου 2010

ΚΑΤΑΘΕΣΗ ,ΑΚΡΩΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ, ΤΟΥ ΑΡΧΗΓΟΥ ΤΟΥ Λ.Σ ΣΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ "SIEMENS' !


Καλησπέρα,
Αγαπητοί πειρατικοί ,
σας στέλνω την κατάθεση του Αρχηγού του Λ.Σ στην εξεταστική για τη ζιεμενς ,γιατι είδα ανάρτηση αναγνώστη οτι γίνεται, ισως επιλεκτική αναφορά για τις καταθέσεις
μπορείτε να γράψετε στην απάντηση οτι σας τα έδωσα επίσημα εγω, γιατί ενω μοιράζονται στους συναδέλφους σας κοινοβουλευτικούς, μονο εσείς οι ναυτιλιακοί συντάκτες, γνωρίζετε
τα του Λ.Σ.

Με εκτίμηση και φιλικούς χαιρετισμούς
Πάνος Καμμένος
βουλευτής
Υ.Γ.Εννοείται οτι είναι στη διάθεση σας όλες οι καταθέσεις

------------------------------------------------------------------------------------

BΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΙΓ΄ -ΣΥΝΟΔΟΣ Α΄

ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
«ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ ‘SIEMENS’ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΗΣ»


ΠΡΑΚΤΙΚΟ

Στην Αθήνα σήμερα, ημέρα Δευτέρα, 12 Απριλίου 2010 και ώρα 14.28΄ συνεδρίασε στην Αίθουσα «Προέδρου Αθανασίου Κωνστ. Τσαλδάρη» (223) του Μεγάρου της Βουλής η Εξεταστική Επιτροπή για τη διερεύνηση της υπόθεσης ‘SIEMENS’ στο σύνολό της, υπό την προεδρία του Προέδρου αυτής κ. Ιωσήφ Βαλυράκη, με θέμα ημερήσιας διάταξης: Εξέταση μαρτύρων.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, αφού διαπίστωσε την ύπαρξη απαρτίας, κήρυξε την έναρξη της συνεδρίασης και έκανε ανάγνωση του καταλόγου των μελών της Επιτροπής. Παρόντες ήταν οι Βουλευτές κ.κ. Αηδόνης Χρήστος, Γρηγοράκος Λεωνίδας, Κεγκέρογλου Βασίλης, Μακρυπίδης Ανδρέας, Νικητιάδης Γεώργιος, Οικονόμου Παντελής, Παπαγεωργίου Αθανάσιος, Ρήγας Παναγιώτης, Τσόνογλου-Βυλλιώτη Βασιλική, Τζαβάρας Κωνσταντίνος, Νεράντζης Αναστάσιος, Αποστολάκος Γρηγόριος, Καμμένος Πάνος, Κόλλια-Τσαρουχά Μαρία, Παφίλης Αθανάσιος, Αϊβαλιώτης Κωνσταντίνος, Παπαδημούλης Δημήτριος.

-------------------------------------
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Να προσέλθει ο κύριος μάρτυς.
(Στο σημείο αυτό εισέρχεται στην αίθουσα ο μάρτυς κ. Αθανάσιος Μπούσιος).
Κύριε μάρτυς, σας ευχαριστούμε πολύ και λυπάμαι που σας κάναμε να περιμένετε.
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Μπούσιος): Δεν πειράζει.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Παρακαλώ να μας πείτε το όνομά σας και την ιδιότητά σας για τα Πρακτικά.
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Μπούσιος): Το όνομά μου είναι Αθανάσιος Μπούσιος και είμαι εδώ ως Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος από τις 27 Νοεμβρίου του 2009.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριε μάρτυρα, πρέπει να ορκιστείτε. «Ορκίζομαι να πω όλη την αλήθεια και μόνο την αλήθεια, χωρίς να προσθέσω ή να αφαιρέσω κάτι».
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Μπούσιος): Ορκίζομαι.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Γιατί σας φωνάξαμε Αρχηγέ; Σας φωνάξαμε, διότι ο κ. Βασιλάτος, εξεταζόμενος από την Επιτροπή μας στις 22 Μαρτίου, μας είπε ότι σε ό,τι αφορά το C4I, το Λιμενικό έχει παραλάβει όλο το υποσύστημα, το σύστημα λειτουργεί πάρα πολύ καλά, απλώς το Λιμενικό δεν θέλει να το λειτουργήσει. Δεν σας λέω ακριβώς τι κατέθεσε, σας λέω, όμως, τι προέκυψε ως κλίμα.
Επειδή, λοιπόν, θέλουμε να ξέρουμε κατά τρόπο που να μην επιτρέπει αμφισβήτηση και αμφιβολία, ζητάμε τον Αρχηγό του Λιμενικού και τον ρωτάμε: Αυτό το ρημάδι -και με συγχωρείτε για την έκφραση- το υποσύστημα του C4I, σε ό,τι αφορά το Λιμενικό Σώμα λειτουργεί; Λειτουργεί, δηλαδή, ως ξεχωριστό υποσύστημα και υποστηρίζει τις δράσεις του Λιμενικού κατά τρόπο αποτελεσματικό; Και, επίσης, λειτουργεί ως επιμέρους σύστημα ενός ολοκληρωμένου συστήματος ασφάλειας; Δηλαδή έχετε τη δυνατότητα για κοινές επιχειρήσεις με την Αστυνομία, την Πυροσβεστική και το ΕΚΑΒ, όταν χρειαστεί να διαχειριστείτε κρίσεις;
Σας ρωτώ εάν το παραλάβατε, εάν το δοκιμάσατε και εάν αυτό το σύστημα λειτουργεί και κατά πόσον λειτουργεί είτε ως υποσύστημα καθεαυτό είτε ως μέρος ενός ολοκληρωμένου συστήματος.
Θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι η Επιτροπή μας διερευνά πολιτικές και ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων, αλλά εάν δεν εξαντλήσουμε το υπηρεσιακό επίπεδο, δεν μπορούμε να βγάλουμε άκρη για το τι θα γίνει και τι γίνεται με το πολιτικό επίπεδο.
Αυτό που έχουμε ως δεδομένο εδώ είναι ότι η Siemens, που ήταν και ο κύριος εργολάβος πίσω από την SAIC, ομολογεί η ίδια δια των στελεχών της ότι χρημάτιζε, «λάδωνε», δωροδοκούσε και υπηρεσιακά στελέχη και κυβερνητικούς αξιωματούχους για να προωθήσει τα προϊόντα της, στην περίπτωση αυτή το C4I.
Έχουμε, λοιπόν, ένα μέλος του Λιμενικού, ο οποίος συμμετέχει στην τελευταία επιτροπή παραλαβής του C4I, ο οποίος μάλιστα προεδρεύει. Και είναι ένα ζήτημα που δεν σας αφορά, αφορά την Αστυνομία, αλλά πάντως υποτίθεται ότι εκπροσωπεί το Λιμενικό –εάν το εκπροσωπεί θα μας το πείτε εσείς- και μας λέει ότι όλα πάνε καλά. Καλούμε, λοιπόν, τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος να μας διαφωτίσει γι’ αυτό.
Σας έχω διατυπώσει τα πρώτα ερωτήματα, σας δίνω κάποιο χρόνο να μας πείτε γι’ αυτά που σας ρωτάμε και από εκεί και πέρα θα είστε στη διάθεση της Επιτροπής για ερωτήσεις.
Έχετε το λόγο, κύριε μάρτυς.
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Μπούσιος): Σας ευχαριστώ.
Να δηλώσω στην Επιτροπή σας ότι στο παρελθόν από όποια θέση έχω υπηρετήσει, δεν έχω ασχοληθεί ενεργά με το C4I, ούτε τεχνικές γνώσεις έχω. Μπορώ, όμως, να σας πω τι λειτουργεί σήμερα, αυτή τη στιγμή, από αυτά τα οποία έχουν παραληφθεί για λογαριασμού του Λιμενικού. Και μπορώ αυτό να σας το πω όπως μου το μετέφεραν οι υπηρεσίες ακριβώς.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Αρχηγέ, τα ερωτήματα δεν έχουν να κάνουν ούτε με το τεχνικό μέρος ούτε με το νομικό μέρος. Έχουν να κάνουν μόνο με το επιχειρησιακό μέρος και η Επιτροπή μας θεωρεί ότι είστε ο κατ’ εξοχήν αρμόδιος για να μας δώσετε την αυθεντική εικόνα, την επιχειρησιακή εικόνα για το πού βρίσκεται σήμερα το C4I σε ό,τι αφορά το Λιμενικό αυτό καθεαυτό ως επιχειρησιακό εργαλείο και στη σχέση του Λιμενικού με το υπόλοιπο σύστημα όπως αυτό ολοκληρώνεται με το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, την Πυροσβεστική Υπηρεσία και το ΕΚΑΒ.
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Μπούσιος): Για τα διάφορα συστήματα που είχαν διατεθεί για το Λιμενικό Σώμα, θέλω να πω τα εξής: Σήμερα λειτουργεί η μεταφορά εικόνας από τα σκάφη στο κέντρο επιχειρήσεως του Λιμενικού Σώματος, δηλαδή έχουμε εικόνα στο κέντρο επιχειρήσεων εάν έχουμε ένα περιστατικό στο Αιγαίο και εάν το σκάφος βρίσκεται εκείνη τη στιγμή στην περιοχή.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Είναι ικανοποιητική αυτή η εικόνα;
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Μπούσιος): Μέχρι στιγμής ναι. Δηλαδή σε δύο περιστατικά που χρειάστηκε να έχουμε εικόνα για να μπορούμε να πάρουμε κάποια επιχειρησιακή απόφαση, πράγματι είχαμε εικόνα. Βέβαια, ήταν οι καιρικές συνθήκες ήταν καλές. Δεν ξέρω τι εικόνα θα είχαμε εάν είχε καιρό.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Αυτό αφορά όλα τα λιμάνια ή μόνο του Πειραιά;
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Μπούσιος): Όχι, δεν είναι λιμάνια. Είναι κάμερες εγκατεστημένες σε σκάφη του Λιμενικού, που είναι ανά το Αιγαίο διεσπαρμένα, το οποίο σημαίνει ότι όταν χρειάστηκε να τεθεί σε λειτουργία το σύστημα αυτό μεταφοράς εικόνας από το σημείο εκείνο που είναι τα σκάφη, λειτούργησε σε δύο περιπτώσεις που έτυχε να είμαι και παρών.
Το «TETRA» επίσης λειτουργεί, παρά το γεγονός ότι το «TETRA» για εμάς, για το Λιμενικό, όπως και για τα υπόλοιπα ένστολα σώματα ή όσους είναι χρήστες του συστήματος «TETRA» λειτουργεί μόνο στην Αττική, γιατί για την Αττική εφαρμόζεται το «TETRA».
(TL)Το σύστημα εντοπισμού οχημάτων σήμερα δεν λειτουργεί.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Το AVL.
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Μπούσιος): Ναι. Δεν λειτουργεί. Το AIS λειτουργεί επίσης με διάφορα προβλήματα, στην Πάτρα, που λόγω των σεισμών που είχαμε εκεί, ο εξοπλισμός ήταν εγκλωβισμένος και έχουμε κάποια προβλήματα.
Αυτό που δεν λειτουργεί και που είναι βασικό είναι το θέμα του λεγόμενου CDSS. Αυτό δεν λειτούργησε ποτέ, γιατί δεν έχουν τεθεί τα δεδομένα που θα έπρεπε, δεν μπορούσαν να μπουν τα δεδομένα ή δεν έχουν μπει δεδομένα στο σύστημα και γενικότερα το λογισμικό του – επειδή μιλάμε για λογισμικό – δεν νομίζω, απ’ ό,τι μου έχουν μεταφέρει αυτοί που γνωρίζουν, δεν έχει λειτουργήσει καν.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Εσείς πάντως δεν έχετε κάνει δοκιμή ή άλλη επιχείρηση μαζί με την Αστυνομία μέσω του CDSS.
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Μπούσιος): Όχι.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Τελειώσατε;
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Μπούσιος): Μάλιστα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ξέρετε, κοιτάζοντας τα Πρακτικά της κατάθεσης του κ. Βασιλάτου στις 22/03, βλέπω ότι μας λέει ότι το AVL λειτουργεί. Δεν μας λέει ότι το σύστημα έχει πέσει από τις 03/10/2009 και δεν υπάρχει δυνατότητα επαναφοράς του και επίσης ότι δεν υπάρχουν ειδικοί εκπαιδευμένοι τεχνικοί και διαχειριστές. Το ξέρετε εσείς αυτό το πράγμα;
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Μπούσιος): Εγώ γνωρίζω – και το είπα μάλιστα – ότι το AVL δεν λειτουργεί σήμερα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Επίσης μας είπατε ότι δεν λειτουργεί ούτε το CDSS.
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Μπούσιος): Μάλιστα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Με τη διαφορά ότι ο κ. Βασιλάτος στα Πρακτικά της Επιτροπής στις 22/03 μας λέει ότι λειτουργεί το CDSS.
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Μπούσιος): Εγώ καταθέτω εδώ στην Επιτροπή σας αυτά τα οποία γνωρίζω, όπως μου έχουν μεταφερθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Δηλαδή, εδώ επισημαίνω, Αρχηγέ, ότι υπάρχει ένα ζήτημα σε σχέση με τον κ. Βασιλάτο. Διότι ο κ. Βασιλάτος άλλα μας είπε στην Επιτροπή και άλλα μας λέτε εσείς εδώ. Δηλαδή, είναι ένα ζήτημα που αφορά το Λιμενικό και εσάς. Ο κ. Βασιλάτος υποτίθεται ότι δίνει εικόνα στην Επιτροπή των προβλημάτων του Λιμενικού. Και δεν εκπροσωπεί στο Λιμενικό την Επιτροπή, είναι ακριβώς το αντίθετο.
Παρακαλώ.
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Μπούσιος): Θα εξεταστεί αυτό. Δεν είχα εικόνα του τι έχει καταθέσει ο κ. Βασιλάτος. Αυτό που μπορώ εγώ να πω είναι ότι για το CDSS έχει εγκατασταθεί το λογισμικό για τη διαχείριση περιστατικών πόρων, το σύστημα παραμένει ανενεργό και συνεπώς μη αξιοποιήσιμο από μας.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Μήπως έχει δίκιο ο κ. Βασιλάτος;
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Μπούσιος): Δεν ξέρω τεχνικά…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Δεν θέλετε να το χρησιμοποιήσετε; Γιατί αυτό μας είπε.
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Μπούσιος): Όχι, δεν είναι τι θέλω…
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Δεν έχει γίνει παραμετροποίηση, γι’ αυτό.
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Μπούσιος): Παραμετροποίηση τι σημαίνει; Χρειάζεται η εταιρεία να εγκαταστήσει μέσα διάφορα πράγματα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Άρα, αντικειμενικά δεν μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε.
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Μπούσιος): Βεβαίως.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Πέραν δηλαδή του ότι δεν υπάρχει εκπαίδευση, αυτό αντικειμενικά δεν χρησιμοποιείται, διότι δεν έχει παραμετροποιηθεί.
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Μπούσιος): Απ’ ό,τι γνωρίζω η εκπαίδευση επίσης δεν είχε «παραληφθεί». Υπήρχαν κενά στο θέμα της εκπαίδευση. Όμως δεν έχουν μπει μέσα στο σύστημα οι παράμετροι εκείνοι του λογισμικού που θα το καθιστούσε εφικτό…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Εσείς έχετε εκπαιδευμένους χρήστες και διαχειριστές;
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Μπούσιος): Όσοι είχαν εκπαιδευτεί πρέπει να είναι γύρω στους ενενήντα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Είναι έτοιμοι εκπαιδευμένοι αυτοί;
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Μπούσιος): Απ’ ό,τι μου λένε, είχαν εκπαιδευτεί, όπως…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Άρα, είναι ουσιαστικό το ζήτημα που δεν δουλεύει το …
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Μπούσιος): Σας είπα, παραμένει ανενεργό και κατά συνέπεια μη αξιοποιήσιμο. Και η εκπαίδευση που παρασχέθηκε από την εταιρεία κρίθηκε ότι δεν είναι επαρκής.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Δεν είναι επαρκής.
Κύριοι συνάδελφοι, ο κ. Καμμένος έχει το λόγο.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κύριε Αρχηγέ, σας καλωσορίζω κι εγώ. Είναι χαρά μου, από άλλο πόστο, να σας καλωσορίζω.
Ήθελα να σας ρωτήσω: το σύστημα για τις κάμερες στα λιμάνια του Πειραιά, της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας και σε όποια άλλα λιμάνια συμπεριλαμβανόταν, για την παρακολούθηση και την ασφάλεια, το C4I, λειτουργεί αυτή τη στιγμή κανονικά; Και αν δεν λειτουργεί, οι παρατηρήσεις αυτές έχουν γίνει από αξιωματικούς του Λιμενικού; Και αν ναι, από ποια Επιτροπή και με ποιον Πρόεδρο;
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Μπούσιος): Θα σας απαντήσω για όλα αυτά. Κατ’ αρχήν, απ’ ό,τι γνωρίζω, η Επιτροπή Παραλαβής του συστήματος συνολικά του C4I έκανε τη δουλειά της και είπε ότι παραλαμβάνει διάφορα πράγματα. Από την πλευρά μας, εγώ αυτό που μπορώ να σας καταθέσω σήμερα εδώ είναι το εξής: από τα Κέντρα Διοίκησης Λιμένων εικόνα έχουμε μόνον από το Βόλο. Από κανένα άλλο Κέντρο Διοίκησης Λιμένων δεν έχουμε εικόνα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Αυτό σημαίνει ότι δεν έχετε ούτε από τον Πειραιά – και με συγχωρείτε που παρεμβαίνω.
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Μπούσιος): Ακριβώς. Δεν έχουμε και από τον Πειραιά. Στον Πειραιά στην ποσοτική παραλαβή εκ μέρους του Λιμενικού Σώματος διαπιστώθηκαν ελλείψεις ή σε άλλες περιπτώσεις περίσσια υλικών. Υπάρχει σε εξέλιξη δικογραφία αυτή τη στιγμή. Έχει ολοκληρωθεί η δικογραφία και έχει αποσταλεί…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Μιλάτε για ΕΔΕ εσωτερική;
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Μπούσιος): Όχι, και για ΕΔΕ, της οποίας δεν ξέρω το αποτέλεσμα, αλλά υπάρχει και ποινική δικογραφία, έχει γίνει κανονικά, για διάφορες ελλείψεις διαφόρων πραγμάτων.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Αναφέρεστε στην ανάκριση Ζαγοριανού και μετέπειτα Νικολακέα;
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Μπούσιος): Όχι, δεν έχει καμία σχέση.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΤΟΣ: Ποιος την άσκησε;
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Μπούσιος): Το Πρώτο Λιμενικό Τμήμα του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά, μετά από ελλείψεις που διαπιστώθηκαν ή καταγγέλθηκαν. Ψάχνοντας γιατί δεν λειτουργεί το Κέντρο Διοίκησης Πειραιά, διαπιστώθηκε ότι είχαν γίνει κάποια έργα, αφαιρέθηκαν κάποια συστήματα, προκλήθηκαν βλάβες, ζημιές στο δίκτυο, σε οπτικές ίνες, σε καλώδια μεταφοράς δεδομένων. Έχει σχηματιστεί δικογραφία και απ’ ό,τι γνωρίζω, έχει αποσταλεί στον Εισαγγελέα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Αυτή ήταν δολιοφθορά τώρα που μας λέτε;
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Μπούσιος): Ναι, για τις διάφορες αυτές ελλείψεις, που είχαν σαν συνέπεια όμως να μην λειτουργεί…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Αρχηγέ, ελλείψεις από τον προμηθευτή ή ενέργειες που έγιναν μετά; Δηλαδή αφαιρέθηκαν…
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Μπούσιος): Δεν γνωρίζω το περιεχόμενο της δικογραφίας.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Καλώς, καλώς. Πρέπει να την αναζητήσουμε όμως εμείς.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Στην Εισαγγελία Πειραιά…

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Αυτό ήθελα να πω. Στο σημείο αυτό, κύριε Πρόεδρε, να ζητήσουμε τη δικογραφία και αν ο κύριος Αρχηγός μπορεί να μας διευκολύνει μέσω του Νομικού Συμβούλου – δεν ξέρω αν υπάρχει ακόμη ο Νομικός Σύμβουλος του πρώην ΥΕΝΑΝΠ – να μας σταλεί ένα αντίγραφο της δικογραφίας, κατόπιν αιτήματός μας, να δούμε σε ποια Εισαγγελία έχει κατατεθεί, προκειμένου να ζητήσουμε αντίγραφο.
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Μπούσιος): Θα μου επιτρέψτε να σας πω ότι είναι βέβαιον ότι είναι στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Πειραιά, κατά συνέπεια…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Να απευθυνθούμε στην Εισαγγελία Πειραιά.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ωραία, οπότε ουσιαστικά ξεκαθαρίζουμε με την κατάθεση του κυρίου Αρχηγού ότι το σύστημα με τις κάμερες για τους Ολυμπιακούς Αγώνες λειτούργησε αποτελεσματικά στο Βόλο. Δεν είχαμε δηλαδή συστήματα που πληρώθηκαν από το ελληνικό Δημόσιο για τα άλλα.
Κύριε Αρχηγέ, μας είπε ο Πλοίαρχος κ. Βασιλάτος, σαν μέλος της Επιτροπής βεβαίως και όχι ως Αξιωματικός του Λιμενικού, ότι Αξιωματικοί του Λιμενικού φοβόντουσαν να παραλάβουν και γι’ αυτό δεν παρέλαβαν.
(Ρ(1TL)
Υπάρχει εις γνώση σας θέμα να μην παραλάμβαναν οι αξιωματικοί από ευθυνοφοβία ή λόγω του ότι δεν μπορούσαν να παραλάβουν ένα σύστημα που δεν δούλευε;
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Μπούσιος): Απ’ ό,τι γνωρίζω -γιατί δεν ήμουν Αρχηγός πιο πριν- οι εντολές ήταν συγκεκριμένες. Έργο της Επιτροπής Παραλαβής ήταν να παραλάβει το σύστημα. Οι Επιτροπές του Λιμενικού Σώματος, που ήρθαν στη συνέχεια να παραλάβουν, ποσοτικά θα παραλάβουν, καθαρά ποσοτικά και αφού δούμε εάν υπάρχουν ελλείψεις. Γιατί, ήδη διαπιστώνουμε αυτήν τη στιγμή, για παράδειγμα, στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Λιμενικού να λείπει ένα κομπιούτερ. Γι’ αυτό και δεν έχει παραληφθεί από εμάς, από τις Επιτροπές του Λιμενικού, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν δουλεύει το Κέντρο Επιχειρήσεων. Αυτήν τη στιγμή δουλεύει. Όμως, λείπει ένα computer και αυτό έχει σημειωθεί. Μέχρι να έρθει, δεν πρόκειται να παραληφθεί. Όμως, ουσιαστικά θα κάνει την παραλαβή. Ό,τι βλέπει θα παραλάβει η όποια Επιτροπή του Λιμενικού, ό,τι περιγράφεται. Τι θα παραλάβει από την εταιρεία; Αυτά. Δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα πάνω σε αυτό.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ο πρώην Αρχηγός κ. Ρετζεπέρης –γιατί επικοινώνησα με τον ίδιο- απ’ ό,τι γνωρίζω, με την ιδιότητα μου ως Υφυπουργός Ναυτιλίας, είχε συστήσει μια Επιτροπή με επικεφαλής Ναύαρχο για το θέμα του C4I και γνωρίζω ότι υπήρχαν σοβαρές παρατηρήσεις. Θα ήθελα να μας πείτε την άποψή σας ή, αν έχετε, τη γνώση, γιατί υπήρχαν σοβαρές παρατηρήσεις σε σχέση με αυτά που είπατε ακριβώς ότι δεν δούλευαν, δηλαδή οι κάμερες στους λιμένες, κάποια υποσυστήματα. Και αναφέρομαι στα υποσυστήματα της SIEMENS, γιατί εδώ θέλω να ξεκαθαρίσω ότι τα υποσυστήματα των σκαφών ανήκουν στην εταιρεία Πάνου, είναι άλλης εταιρείας. Εμείς ελέγχουμε τη SIEMENS. Γνωρίζετε, κύριε Αρχηγέ, εάν υπήρχε Επιτροπή από τον πρώην Αρχηγό; Είναι σε θέση το Αρχηγείο να μας στείλει τις εκθέσεις αυτής της Επιτροπής υπό Ναύαρχο, που είχε συσταθεί τότε και αναφέρετο στο C4I, για να γίνει πιο εύκολα και η δική μας δουλειά εδώ;
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Μπούσιος): Κύριε Υπουργέ, δεν γνωρίζω για τέτοια Επιτροπή. Εκείνο που γνωρίζω, είναι ότι ο κ. Σαλίβερος είχε αναλάβει το συντονισμό των όσων διευθύνσεων ασχολούνταν με τα θέματα του C4I. Δεν γνωρίζω εάν είχε αυτόν τον ουσιαστικό λόγο τον οποίο λέτε. Δεν είμαι σε θέση να σας απαντήσω σε αυτό.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Γι’ αυτά τα κείμενα του Ναυάρχου κ. Σαλίβερου λέω. Εάν είναι δυνατόν, θα εξυπηρετήσει την Επιτροπή, εάν μπορούμε να τα έχουμε μέσω του κυρίου Υπουργού, στον οποίο θα απευθυνθεί ο κύριος Πρόεδρος της Επιτροπής.
Κύριε Αρχηγέ, μιλήσατε προηγουμένως για το θέμα του TETRA και διευκρινίσατε πολύ σωστά ότι το TETRA λειτουργούσε στην Αττική. Στις ασκήσεις που έγιναν –το απεδέχθη και ο κ. Βασιλάτος- το TETRA ουσιαστικά δεν εξυπηρετούσε τα πλωτά μέσα του Λιμενικού Σώματος, εκτός της στενής περιφέρειας της χερσαίας Αττικής. Άρα, δεν μπορούσε να καλύψει το πεδίο εκείνο –και σας ερωτώ για την παρατήρηση Σαλίβερου- που αναφέρεται στο Σαρωνικό κόλπο, από τον Πειραιά μέχρι το Σούνιο που ήταν η ολυμπιακή περιοχή. Μπορείτε σ’ αυτό να μας πείτε τι ακριβώς συνέβαινε με το TETRA;
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Μπούσιος): Απ’ ό,τι γνωρίζω, το TETRA για τις δραστηριότητές του Λιμενικού είναι αστεία υπόθεση σε σχέση με το συνολικό έργο του TETRA, που το χρησιμοποιούν άλλες υπηρεσίες, κυρίως η Αστυνομία και η Πυροσβεστική. Για το Λιμενικό είναι ένα πολύ μικρό κομμάτι, γιατί, όπως εσείς πολύ καλά γνωρίζετε, η μεγαλύτερη δραστηριότητα του Λιμενικού είναι ανά το Αιγαίο, το Ιόνιο, το Κρητικό κ.λπ.. Κατά συνέπεια, επιχειρησιακά, για εμάς, για τα περιπολικά μας σκάφη, το TETRA δεν θα είχε καμία ιδιαίτερη αξία. Έχει αξία για το Νομό της Αττικής και σε όσα σημεία αυτό είναι δυνατόν να είναι ενεργό. Δεν ξέρω να σας απαντήσω κάτι περισσότερο.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Γνωρίζετε για το θέμα των αντισταθμιστικών ωφελημάτων; Δηλαδή, γνωρίζετε εάν υπήρξαν κατά τη σύναψη της συμφωνίας - εάν οι υπηρεσίες έχουν ενημερώσει- αντισταθμιστικά ωφελήματα, τα οποία θα έπρεπε να δοθούν, όπου θα ωφελείτο ουσιαστικά το Λιμενικό Σώμα σε σχέση με το C4I;
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Μπούσιος): Αυτό που με ρωτάτε δεν το γνωρίζω. Εάν υπάρχει κάτι τέτοιο στη σχετική αλληλογραφία, πολύ ευχαρίστως…

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Πάντως, απ’ ό,τι σας ενημερώνουν οι υπηρεσίες και γνωρίζετε μέχρι αυτήν την ώρα, εμείς δεν έχουμε παραλάβει αντισταθμιστικά ωφελήματα.
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Μπούσιος): Δεν γνωρίζω να σας απαντήσω, δεν είμαι βέβαιος.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Τελευταία ερώτηση. Μήπως θυμάστε αυτό το περίφημο βανάκι που περιεγράφετο στο C4I, που είναι σταθμός παρακολούθησης, πότε το παραλάβαμε ως Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής;
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Μπούσιος): Χρόνο δεν θυμάμαι. Εκείνο που γνωρίζω σήμερα είναι ότι περιμένουμε την άδεια για να κυκλοφορήσει.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Σε αυτό το σημείο, κύριε Πρόεδρε, θέλω να πω ότι αυτό το βανάκι που θα έπρεπε να παραληφθεί για τους Ολυμπιακούς Αγώνες…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Δεν το έχουμε παραλάβει.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Το βανάκι το είδαμε πέρυσι και ακόμα δεν έχει βγει η άδεια κυκλοφορίας. Αυτό δείχνει πώς φέρθηκαν οι προμηθεύτριες εταιρείες του C4I απέναντι στις υπηρεσίες.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ευχαριστώ, κύριε συνάδελφε.
Το λόγο έχει η κυρία Τσόνογλου.
Κυρία Τσόνογλου, σας παρακαλώ να είστε σύντομη, γιατί ο Αρχηγός έχει και δουλειά.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Εντάξει, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε μάρτυς, τελικώς υπάρχει συγκεκριμένο Πρωτόκολλο Παραλαβής για το Λιμενικό; Εσείς το έχετε δει;
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Μπούσιος): Πρωτόκολλο Παραλαβής δεν θα κάνει το Λιμενικό συνολικά, το κάνει η Επιτροπή. Στα επιμέρους υπάρχουν υπηρεσίες ή μάλλον οι επιτροπές οι οποίες είτε παραλαμβάνουν είτε δεν παραλαμβάνουν.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Υπήρχαν διαφοροποιήσεις ως προς τα υλικά, συνεπεία των οποίων αρνείται μέχρι σήμερα το Λιμενικό να τα παραλάβει;
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Μπούσιος): Είπα και προηγουμένως ότι στο Κέντρο Επιχειρήσεων συγκεκριμένα λείπει ένα computer. ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Δηλαδή, από το ένα computer δεν το παραλαμβάνει το Λιμενικό;
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Μπούσιος): Ναι, δεν το παραλαμβάνει γιατί κάποιος πρέπει να το χρεωθεί εν συνεχεία.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Έγινε γενική δοκιμή για το σύστημα του Λιμενικού;
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Μπούσιος): Δεν το γνωρίζω.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Έχετε ακούσει κάτι για κάποια γεννήτρια και UPS των αντισταθμιστικών;
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Μπούσιος): Δεν θα σας πω πραγματικότητες…
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Έχετε ακούσει αν έχει υπογραφεί ποτέ Πρωτόκολλο Παραλαβής τους;
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Μπούσιος): Δεν ξέρω για Πρωτόκολλο Παραλαβής, εκείνο που ξέρω είναι ότι για τα Κέντρα Διοίκησης Λιμένων μόνο από του Βόλου έχουμε εικόνα και ως προς τα άλλα υπάρχουν διαφοροποιήσεις.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Είναι γεγονός ότι η προμηθεύτρια εταιρεία μέχρι σήμερα στέλνει τεχνικούς για συντήρηση και υποστήριξη του συστήματος του Λιμενικού; Το γνωρίζετε εσείς αυτό;
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Μπούσιος): Απ’ ό,τι μου αναφέρθηκε, ναι.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Δηλαδή, για ένα σύστημα που δεν λειτουργεί στο σύνολό του πληρώνουμε και συντήρηση επιπλέον;
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Μπούσιος): Αν είναι έτσι.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Σωστά;
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Μπούσιος): Ναι, αν είναι έτσι.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Πληρώνουμε, λοιπόν, συντήρηση για ένα σύστημα που δεν το χρησιμοποιούμε και δεν ξέρουμε να το χρησιμοποιήσουμε, γιατί, όπως είπατε και εσείς, δεν έχει ολοκληρωθεί καν η εκπαίδευση, δεν υπάρχουν χρήστες.
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Μπούσιος): Εγώ δεν γνωρίζω τι πληρώνεται, γιατί στους κωδικούς του Λιμενικού Σώματος δεν υπάρχει αντίστοιχος κωδικός για να πληρώσουμε…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Την ευθύνη την έχει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Μπούσιος): Δεν μπορώ να σας απαντήσω σε αυτό.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Καλώς.
Επίσης, έχει ζητήσει το Λιμενικό εγγράφως να επιδειχθεί η λειτουργία του CDSS; Υπάρχει, δηλαδή, και έγγραφο με το οποίο το Λιμενικό ζητά κάτι τέτοιο;
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Μπούσιος): Απ’ ό,τι που αναφέρθηκε, από το σχεδιασμό του συστήματος CDSS υπήρχε έγγραφο ως προς τις παραμέτρους και τα στοιχεία που μπαίνουν μέσα. Είχαν κατατεθεί εκ μέρους του Λιμενικού, χωρίς όμως να έχω αυτήν τη στιγμή έγγραφα, για να σας πω τι λέει το συγκεκριμένο έγγραφο.
(PM)

(1PE)ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Πάντως με όλα αυτά που εσείς γνωρίζετε, μπορείτε να μας βεβαιώσετε ότι το σύστημα που αφορά το Λιμενικό έχει ενταχθεί σ’ ένα συνολικό σύστημα C4I ώστε να είναι διαλειτουργικό στο σύνολό του;
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Μπούσιος): Σε συνολικό δεν νομίζω.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κυρία συνάδελφε, απάντησε ο μάρτυς.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Θα ήθελα να το υπογραμμίσει, κύριε Πρόεδρε.
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Μπούσιος): Δεν μπορώ να πω κάτι τέτοιο.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Δεν μπορείτε να το πείτε.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ο κύριος Παφίλης έχει το λόγο.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Κύριε μάρτυς, από πότε ήλθατε σε επαφή με το C4I;
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Μπούσιος): Εννοείτε εγώ προσωπικά; Εγώ δεν έχω έλθει σε καμία επαφή.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Εννοώ με το σχέδιο C4I.
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Μπούσιος): Όχι, δεν έχω έλθει σε επαφή. Έτυχε να είναι έτσι οι υπηρεσίες στις οποίες υπηρετούσα. Επίσης είμαι άσχετος περί τα τεχνικά.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Ήσασταν τυχερός δηλαδή!
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Μπούσιος): Όχι, δεν είναι θέμα τύχης, αλλά συγκυρίας.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Εγώ θα ήθελα να σας κάνω δύο ερωτήσεις κρίσης κυρίως, γιατί το έχουμε εξαντλήσει: Απ’ αυτό το περιβόητο C4I που σχηματίζεται τώρα σαν εικόνα σ’ ό,τι αφορά το Λιμενικό, ήταν σαφές ή εσείς ή οι άλλοι ειδικοί είχαν με σαφήνεια στο μυαλό τους τι ακριβώς θα ήταν αυτό που υπήρχε από τη σύμβαση;
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Μπούσιος): Δεν μπορώ να σας απαντήσω γιατί ούτε τη σύμβαση γνωρίζω, ούτε είχα ασχοληθεί.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Μας το είπατε. Από τη γνώμη που έχω σχηματίσει μέχρι τώρα, αυτή η σύμβαση ήταν για ένα σύστημα το οποίο δεν είχε λειτουργήσει ποτέ προηγουμένως, δεν υπήρχε και είχε τέτοιες ασάφειες που κανένας δεν ήταν τελικά βέβαιος από τι αποτελείται και τι ακριβώς θα κάνει στο σύνολό του. Αυτό έχει αποδειχθεί τουλάχιστον στο δικό μου μυαλό, γι’ αυτό κάνω αυτές τις ερωτήσεις. Εκ των υστέρων με βάση την εικόνα που μας δώσατε, το μόνο που λειτουργεί καλά, απ’ ό,τι καταλαβαίνουμε, είναι οι κάμερες που είναι άλλης εταιρείας.
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Μπούσιος): Το σύστημα μεταφοράς εικόνας από τα σκάφη στο κέντρο επιχειρήσεων.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Το οποίο είναι και άλλης εταιρείας. Όλα τα υπόλοιπα έχουν προβλήματα και δεν λειτουργούν. Έτσι δεν είναι;
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Μπούσιος): Το ΤΕΤRΑ σε μας έχει λειτουργήσει.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Ναι, το ΤΕΤRΑ που σας είναι μισο-άχρηστο, αυτό που μας είπατε.
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Μπούσιος): Και επιχειρησιακά όσο μπορούμε εμείς στην Αττική…
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Δηλαδή γι’ αυτά που είναι βασικά δικά σας, παραδείγματος χάρη τα λιμάνια, η σύμβαση έλεγε ότι καλύπτει όλα τα λιμάνια, έτσι δεν είναι;
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Μπούσιος): Οκτώ, αν θυμάμαι καλά.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Ποια χρονολογία έπρεπε να τα έχει καλυμμένα; Το 2004.
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Μπούσιος): Ναι.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Έξι χρόνια μετά και μόνο ο Βόλος λειτουργεί.
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Μπούσιος): Δεν μπορώ να σας απαντήσω πώς ήταν το σύστημα το 2004…
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Εν μέρει. Κι εκείνο εν μέρει.
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Μπούσιος): Δεν είμαι σε θέση να σας πω πώς λειτούργησε το σύστημα το 2004, αν πράγματι είχε εικόνα ή δεν είχε. Θέλω να είμαι ακριβής και να μην λέω ανακρίβειες.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Μπορεί να είχε και να χάλασε μετά;
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Μπούσιος): Δεν το ξέρω.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Άρα λοιπόν έχουμε ένα σύστημα το οποίο έχουμε χρυσοπληρώσει -απ’ ό,τι φαίνεται- και το οποίο δεν λειτουργεί στο σύνολό του. Έτσι δεν είναι;
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Μπούσιος): Στο σύνολό του, όπως το λέτε…
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Ναι, σαν ενιαίο σύστημα.
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Μπούσιος): Δεν είναι διαλειτουργικό, δεν είναι ούτε διακλαδικό, να μπορεί να πει κανείς ότι «εφαρμόζω αυτή τη διαδικασία, διασυνδέομαι με την Αστυνομία, με την Πυροσβεστική». Μ’ αυτή την έννοια…
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Αν γνωρίζετε, θα μπορούσαμε εμείς αυτά που έχουμε σήμερα να τα έχουμε φτιάξει μόνοι μας;
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Μπούσιος): Είμαι αδαής περί αυτών.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Δεν τα ξέρετε αυτά.
Σας ευχαριστώ πολύ. Χάρηκα που ξανασυναντηθήκαμε. Ήμασταν συμφοιτητές.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ευχαριστούμε τον κύριο Παφίλη.
Ο κύριος Αϊβαλιώτης έχει το λόγο.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Θα κάνω μόνο μία ερώτηση: Κύριε μάρτυς, είπατε ότι δεν λειτουργεί το C4I. Ξέρετε το λόγο; Το λέω σε απάντηση της ερώτησης του κυρίου Παφίλη. Είπατε ότι δεν λειτουργεί.
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Μπούσιος): Το CDSS στο σύνολό του, γιατί από τα υποσυστήματα που έχουμε, άλλα λειτουργούν, άλλα δεν λειτουργούν.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Το λόγο τον ξέρετε; Φταίει το μηχάνημα; Φταίει η εταιρεία; Φταίει το ελληνικό κράτος;
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Μπούσιος): Δεν μπορώ να ξέρω.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Δεν το ξέρετε.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ο κύριος Τζαβάρας έχει το λόγο.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Κύριε μάρτυς, εσείς έχετε κάνε πολλές ΕΔΕ στη ζωή σας σαν αξιωματικός του Λιμενικού, έτσι δεν είναι;
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Μπούσιος): Έχω κάνει περισσότερες δικογραφίες από ΕΔΕ.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Επομένως το τι σημαίνει να είσαι μάρτυς σε μία υπόθεση το ξέρετε πολύ καλά.
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Μπούσιος): Σαφώς.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Η δική σας παρουσία εδώ τώρα μπορούμε να θεωρήσουμε ότι είναι μαρτυρία, δηλαδή ότι είναι ανακοίνωση προς τη συγκεκριμένη Επιτροπή που σας κάλεσε για περιστατικά και στοιχεία από τα οποία εμείς μπορούμε να βγάλουμε ένα ασφαλές συμπέρασμα για το αν αυτό το συγκεκριμένο σύστημα -το οποίο χρυσοπληρώθηκε από το Ελληνικό Δημόσιο- έχει παραληφθεί με βάση τους όρους της σύμβασης ή όχι; Αυτό είναι το ζητούμενο εδώ. Εμείς δεν σας καλέσαμε ούτε σαν ηλεκτρονικό, ούτε σαν μηχανικό, ούτε σαν πραγματογνώμονα και προφανώς βέβαια δεν έχετε και καμία σχέση από πλευράς γνώσεων για τέτοιου είδους καθήκοντα.
Εδώ λοιπόν το ζητούμενο είναι το εξής: Mε βάση τους όρους της σύμβασης που έχει υπογράψει το Ελληνικό Δημόσιο με τη SAIC, καλώς έγινε η συγκεκριμένη παραλαβή ή κακώς;
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Μπούσιος): Δεν γνωρίζω τη σύμβαση, ούτε τους όρους της σύμβασης.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Επομένως η μαρτυρία σας επ’ αυτού δεν έχει καμία αξία.
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Μπούσιος): Εσείς θα την κρίνετε.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Τι θα την κρίνουμε; Μπορεί να είστε μάρτυς σε θέμα το οποίο δεν γνωρίζετε; Το αυτονόητο σας ρωτάω, κύριε Αρχηγέ.
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Μπούσιος): Σας απαντώ. Εγώ απαντώ σε ερωτήματα στα οποία μπορώ να έχω άποψη.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Σε τι έχετε άποψη για το C4I;
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Μπούσιος): Δεν ρωτήθηκα καν για το C4I. Σ’ αυτά που ερωτήθηκα, απάντησα.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Για το C4I λοιπόν έχετε άποψη;
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Μπούσιος): Στο σύνολό του;
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Ναι, στο σύνολό του.
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Μπούσιος): Όχι, δεν έχω.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Δεν έχετε. Για το αν έγινε καλώς ή κακώς η παραλαβή με τον τρόπο που έγινε από την Επιτροπή που είχε οριστεί, έχετε άποψη;
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Μπούσιος): Δεν έχω άποψη.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Θα σας πω τι είπε ο κύριος Βασιλάτος ο οποίος ήλθε εδώ. Δεν το είπε όμως μόνο ο κύριος Βασιλάτος, το είπαν όλα τα μέλη της Επιτροπής. Παρεμπιπτόντως, πρέπει να εξεταστεί αν είχε συσταθεί νομίμως ή παρανόμως η Επιτροπή.
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Μπούσιος): Η Επιτροπή; Φαντάζομαι νομίμως.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Η Επιτροπή έχει τις αρμοδιότητες που προβλέπει ο νόμος για την τελική και οριστική ποσοτική και ποιοτική παραλαβή όλου του συστήματος;
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Μπούσιος): Σαφώς.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Σαφώς. Αυτοί λοιπόν που ήλθαν εδώ είπαν αναφορικά με το CDSS ότι αυτό το συγκεκριμένο σύστημα αν δεν δουλεύει σήμερα –που δεν δουλεύει- ως λόγο της μη λειτουργίας του έχει το γεγονός ότι οι υπηρεσίες -μεταξύ των οποίων προφανώς περιλαμβάνονται και οι υπηρεσίες του Ναυτικού- δεν προχωρούν στην παραμετροποίηση του συστήματος, δηλαδή στο να εισάγουν μέσα σ’ αυτό το λογισμικό στοιχεία τα οποία είναι αναγκαία προκειμένου να λειτουργήσει και δεύτερον γιατί εξαιτίας του θορύβου που έχει δημιουργηθεί, κανένας δεν αντιμετωπίζει σοβαρά το ενδεχόμενο να ασχοληθεί χωρίς τον κίνδυνο να εμπλακεί σε μία περιπέτεια. Αυτά που μας είπαν ο κύριος Βασιλάτος και τα άλλα μέλη της Επιτροπής είστε σε θέση να διαβεβαιώσετε εσείς αν είναι αλήθεια ή ψέματα;
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Μπούσιος): Όχι, δεν μπορώ εγώ να διαβεβαιώσω αν είναι αλήθεια ή ψέματα. Το μόνο που μπορώ να πω είναι αυτό που μου έχουν πει οι αρμόδιες υπηρεσίες.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Ποιες είναι αυτές οι υπηρεσίες και ποιος είναι αυτός που σας το έχει πει;
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Μπούσιος): Η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Ποιος προΐσταται σ’ αυτή την υπηρεσία; Εδώ δεν μπορούμε να λέμε λόγια ανεύθυνα. Εδώ πρέπει να έλθει αυτός που σας το είπε. Ποιος είναι αυτός και τι σας είπε;
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Μπούσιος): Σας διαβάζω…
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Όχι, να μου πείτε πρώτα ποιος το λέει.
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Μπούσιος): Ο Διευθυντής τεχνικών υπηρεσιών…
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Όνομα, επώνυμο και στοιχεία.
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Μπούσιος): Πλοίαρχος Σιβίτος.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Όνομα.
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Μπούσιος): Γεώργιος.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Του;
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Μπούσιος): Δεν θυμάμαι.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Πού υπηρετεί;
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Μπούσιος): Υπηρετεί ως Διευθυντής τεχνικών υπηρεσιών του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για το Λιμενικό Σώμα.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Πείτε μας λοιπόν τι σας είπε αυτός.
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Μπούσιος): «Έχει εγκατασταθεί το λογισμικό για τη διαχείριση περιστατικών, πόρων και άλλα. Το σύστημα παραμένει ανενεργό και συνεπώς μη αξιοποιήσιμο καθ’ όσον δεν έχει αξιολογηθεί τεχνικά και επιχειρησιακά, ενώ παράλληλα η εκπαίδευση που παρασχέθηκε από την εταιρεία κρίθηκε ότι δεν ήταν επαρκής».
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Όλα αυτά τα ξέρουμε.
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Μπούσιος): Αυτό μου είπε.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Αυτό ήλθατε να μας πείτε;
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Μπούσιος): Προφανώς. Αυτό είπα.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Προσέξτε τώρα: Έτσι όπως είναι διατυπωμένη αυτή η πληροφορία, σας δημιουργεί την πεποίθηση, έστω τη φευγαλέα εντύπωση ότι το σύστημα αυτό είναι -κατά τους όρους της σύμβασης που υπέγραψε το Ελληνικό Δημόσιο- ανεπίδεκτο παραλαβής ή ακατάλληλο ή εν πάση περιπτώσει ότι για το ότι είναι ανενεργό ευθύνεται η SAIC κι όχι το Ελληνικό Δημόσιο;
(XF)

ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Μπούσιος): Δεν το γνωρίζω.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, να κληθεί αυτός ο κύριος που έδωσε το edictum εκεί, όπως έλεγαν οι αρχαίοι ρωμαίοι, να μας εξηγήσει τι εννοεί και κυρίως γιατί κανένας από αυτούς που έρχονται εδώ και λένε –και θα ρωτήσω τον κύριο Αρχηγό- ότι αυτό το σύστημα το χρυσοπληρώσαμε αλλά είναι άχρηστο, δεν έχει ξεκινήσει καμία εσωτερική διοικητική διαδικασία προκειμένου και πειθαρχικά να ελεγχθούν εάν υπήρξαν επίορκοι αξιωματικοί όλων των σωμάτων και όλων των κλάδων που δεν έχουν κάνει το υπηρεσιακό τους καθήκον. Δεν μπορούμε να παίζουμε πλέον.
Είπατε, κύριε Αρχηγέ, ότι λέγεται Γεώργιος Σιβήτος και είναι προϊστάμενος των τεχνικών υπηρεσιών του Λιμενικού Σώματος.
Παρακαλώ, κύριε Πρόεδρε, αύριο να κληθεί αυτός ο κύριος. Επιτέλους πρέπει να τελειώνουμε!
Εσείς, ως αξιωματικός, ανώτατος του Λιμενικού Σώματος, μέσα σας, στη συνείδησή σας, τι έχετε να μας πείτε; Ότι αυτό το σύστημα, έτσι όπως κατέληξε να το πάρει το ελληνικό δημόσιο, ήταν αντικείμενο μιας απάτης, την οποία πλήρωσε πολύ ακριβά το ελληνικό δημόσιο και ο φορολογούμενος πολίτης;
Ή υπήρξε διεκπεραίωση μιας συναλλαγής, η οποία έγινε νομίμως και σύμφωνα με τους όρους της σύμβασης; Για τη συνείδησή σας πείτε μας και όχι γι’ αυτά που ξέρετε.
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Μπούσιος): Δεν μπορώ να απαντήσω.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Επειδή είστε έντιμος αξιωματικός, θέλω να μου πείτε το εξής. Εάν μέσα σας φώλιαζε μια αμφιβολία γιατί πιστεύω ότι πρέπει να είστε και το πειθαρχικά ανώτατο όργανο στο Λιμενικό –δεν έχετε την ύπατη πειθαρχική αρμοδιότητα;
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Μπούσιος): Φυσικά.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Εάν, λοιπόν, μέσα σας φώλιαζε μια καχυποψία για τους χειρισμούς που έκανε ο κ. Βασιλάτος, έπρεπε μέχρι σήμερα να τον έχετε εγκαλέσει πειθαρχικά ούτως ώστε να έχουμε και ένα πόρισμα διοικητικής ερεύνης ή έστω και πειθαρχικής διαδικασίας για να είμαστε σήμερα εδώ σε θέση να ξέρουμε τι επιτέλους έχει γίνει με αυτό το σύστημα;
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Μπούσιος): Φυσικά δεν έχει φθάσει κάτι τέτοιο σε μένα.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ο συνάδελφος κ. Παπαδημούλης έχει το λόγο.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Κύριε Αρχηγέ, θέλω να σας ρωτήσω το εξής. Από τότε που αναλάβατε μέχρι τώρα, έχετε κάνει κάποια ενέργεια προκειμένου να επανεξετασθεί κατά το σκέλος της ευθύνης του Λιμενικού Σώματος, αυτή η παραλαβή η ποσοτική και ποιοτική που έγινε σε υπηρεσιακό επίπεδο με την παρατήρηση ότι οι όποιες αποκλίσεις ήταν επουσιώδεις; Έχετε ξεκινήσει κάποια ενέργεια που να οδηγεί στην επανεξέταση αυτής της διαπίστωσης; Στηριγμένος σ’ αυτό το έγγραφο του κ. Σιβήτου τι έχετε κάνει;
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Μπούσιος): Θα σας απαντήσω. Δεν είναι έγγραφο κατ’ αρχή, είναι σημείωμα που έκανε προς εμένα για να με διευκολύνει να έρθω, επειδή δεν γνωρίζω τα θέματα στη λεπτομέρειά τους. Στη γενικότητά τους τα γνωρίζω.
Απ’ ό,τι γνωρίζω, είναι σε εξέλιξη η ποσοτική παραλαβή για τα κέντρα διοίκησης λιμένα. Δεν έχουν υπογράψει οι επιτροπές της ποσοτικής παραλαβής γιατί υπάρχουν ελλείψεις σε διάφορα πράγματα ή αλλού υπάρχει και περίσσια.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Άλλο σας ρώτησα. Σας ρωτώ διαφορετικά μπας και μου απαντήσετε.
Από την εικόνα που έχετε μέχρι τώρα εσείς, από το σημείωμα του κ. Σιβήτου, από την ενασχόλησή σας από το Νοέμβριο μέχρι τώρα –κοντεύουν πέντε μήνες- πιστεύετε ότι για το σκέλος της δικής σας ευθύνης του λιμενικού, πρέπει να εξεταστεί, να επανεξεταστεί η υπογραφή που έχει μπει σ’ αυτή την οριστική ποσοτική και ποιοτική παραλαβή με μικροαποκλίσεις, ναι ή όχι;
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Μπούσιος): Μέχρι στιγμής δεν έχουν προκύψει τέτοια θέματα ούτως ώστε να επανεξετάσουμε. Και δεν ξέρω αν είναι θέματα αρμοδιότητας δικής μου καθαρά για το Λιμενικό Σώμα, να το εξετάσω μεμονωμένα. Οι δικές μου υπηρεσίες παραλαμβάνουν ποσοτικά γιατί τη συνολική παραλαβή του συστήματος την έχει η επιτροπή η οποία υπάρχει με σχετικές αποφάσεις.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Σας ρωτώ με διαφορετικό τρόπο. Εάν κάτι παραλήφθηκε από το ελληνικό κράτος για λογαριασμό του Λιμενικού, εσείς με τις υπηρεσίες σας και τους ειδικούς χειριστές του θέματος, καταλήγετε στο συμπέρασμα ότι δεν λειτουργεί έτσι όπως έπρεπε, δεν είναι αυτό που παραγγείλαμε, δεν είναι αυτό που πληρώσαμε, δεν είναι αυτό που παραλάβαμε, θα περιμένετε εντολή για να εισηγηθείτε την επανεξέταση του θέματος ή θα στείλετε ένα χαρτί που θα λέει «εισηγούμαι την επανεξέταση του θέματος, γιατί εδώ άλλο παραλάβαμε άλλο έχουμε»;
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Μπούσιος): Εάν υπάρχουν τέτοιες διαφορές όπως λέτε, θα έπρεπε ήδη να έχουν αναφερθεί στην αρμόδια επιτροπή του πρώην Υπουργείου Δημόσιας Τάξης.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Όχι, γιατί καμιά φορά τέτοιες παραλαβές μπορεί να υπαγορεύονται και από δόλο, από σκοπιμότητα ή από αμέλεια και να παραλαμβάνουν κάτι με λάθος τρόπο. Υπάρχει και η δυνατότητα της διόρθωσης εκ των υστέρων.
Απ’ ό,τι καταλαβαίνω μέχρι τώρα εσείς επί του θέματος δεν έχετε αναλάβει οποιαδήποτε πρωτοβουλία.
Από το Υπουργείο, από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, ο κ. Χρυσοχοϊδης ή ο κ. Βούγιας ή κάποιος συνεργάτης του κ. Χρυσοχοϊδη ή του κ. Βούγια με εξουσιοδότησή τους, σας ζήτησε γραπτά ή προφορικά να εξετάσετε αν η παραλαβή αυτή κατά το σκέλος του Λιμενικού, είναι εντάξει ή όχι;
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Μπούσιος): Το μόνο έγγραφο που υπάρχει είναι το έγγραφο του κ. Βούγια προς εμένα και προς τους άλλους Αρχηγούς θεωρώ, στις 5 Μαρτίου 2010, το οποίο αναφέρει το εξής: «Θέλοντας να πάρουμε ικανοποιητικές απαντήσεις και διευκρινίσεις σχετικά με το σύστημα C4I Ολυμπιακή ασφάλεια, σας ενημερώνουμε ότι εντός των ημερών θα προχωρήσουμε σε διαδικασία σύστασης ομάδας εμπειρογνωμόνων και ειδικών επιστημόνων με βασικό μέλημα τον έλεγχο της λειτουργικότητας και αποδοτικότητας του εν λόγω συστήματος. Για το λόγο αυτό σας παρακαλούμε τα παρακάτω: Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αυτής, η ομάδα των εμπειρογνωμόνων να τύχει της πλήρους και αμέριστης συνεργασίας σας καθώς και όλων των απαιτούμενων διευκολύνσεων στην παροχή στοιχείων υλικών δεδομένων. Την περίοδο της εμπειρογνωμοσύνης να μην υπάρχει καμία αλλαγή στη λειτουργία κανενός υποσυστήματος προκειμένου να αποτυπωθεί η πραγματική και ολοκληρωμένη εικόνα της κατάστασης. Να μας γνωστοποιήσετε τα ονόματα όλων των διαχειριστών που λειτουργούν τα επιμέρους συστήματα».

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Κύριε Αρχηγέ, μετά από αυτή την επιστολή που συντάχθηκε στις 5 Μαρτίου, στις 35 μέρες που μεσολάβησαν έχει υπάρξει επόμενη ενέργεια; Αυτή η ομάδα εμπειρογνωμόνων έχει συσταθεί; Ήρθε κανένας σε σας να σας ζητήσει να συνδράμετε;
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Μπούσιος): Όχι, δεν έχω υπόψη μου κάτι τέτοιο.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριε μάρτυρα, μας είπατε πολλές φορές για την ποσοτική παραλαβή. Το θέμα δεν είναι να παραλάβουμε ένα, δύο, τρία, πέντε. Δοκιμάστηκε το σύστημα; Λειτουργεί το σύστημα; Γιατί αν λειτουργεί το σύστημα, πέραν της ποσοτικής παραλαβής, θα πρέπει να σας ενδιαφέρει το σύστημα επιχειρησιακά. Αν στη Θεσσαλονίκη δεν λειτουργεί το σύστημα, όπως στο Βόλο ή στον Πειραιά, αυτό σας αφορά ως Αρχηγό. Τι κάνει ο Βασιλάτος, ο εκπρόσωπός σας στην επιτροπή, σας αφορά. Τον καλέσατε; Γίνανε δοκιμές του συστήματος παρουσία του κ. Βασιλάτου, όπως βγαίνει από την κατάθεσή του. Τι σας είπε; Τον φωνάξατε;
(MT)
Λειτούργησε το σύστημα; Δεν λειτούργησε το σύστημα; Αρχηγέ, μην πηγαίνετε στην ποσοτική παραλαβή, τρία κομπιούτερ, δυο οθόνες, πέντε πληκτρολόγια. Το σύστημα, ως σύστημα επιχειρησιακής υποστήριξης, δοκιμάστηκε; Λειτουργεί; Λειτούργησε; Τι κάνατε εσείς ως επιμέρους Λιμενικό; Δεν το θέλετε ως σύστημα;
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Μπούσιος): Από αυτά που έχουν διατεθεί στο Λιμενικό είπα ποια λειτουργούν και ποια δεν λειτουργούν αυτή τη στιγμή. Το ανέφερα και στην αρχή.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Το είπατε και σημειώθηκε. Άρα, μας λέτε ότι δεν λειτουργεί το σύστημα και κυρίως δεν λειτουργεί ούτε ολοκληρωμένο το σύστημα για το Λιμενικό, ούτε και σε ό,τι αφορά το CDSS, δηλαδή τη διαλειτουργικότητα.
Κύριε Ρήγα, έχετε το λόγο για πέντε λεπτά.


ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Αρχηγέ, θα ήθελα να κάνω μια παρατήρηση σχετικά με την εικόνα που μας δημιούργησε η κατάθεση του κ. Βασιλάτου και η δική σας σημερινή κατάθεση.
Θα ήθελα ίσως, με την αποχώρησή σας από τη Επιτροπή, να δούμε πώς τελικά θα ασχοληθεί με ιδιαίτερα σοβαρό τρόπο και το Λιμενικό, όπως και τα άλλα Σώματα, με το αν ένα σύστημα -το οποίο πληρώθηκε με χρήματα του ελληνικού λαού και το οποίο πέρα από τη χρησιμότητα που θα είχε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αν λειτουργούσε σωστά, θα σήμαινε και μια λειτουργική αναβάθμιση της επιχειρησιακής δυνατότητας του Λιμενικού Σώματος- θα μπει επιτέλους στο κέντρο του σοβαρού ενδιαφέροντος της πολιτείας και των επιμέρους ένστολων Σωμάτων.
Γιατί; Ο κ. Βασιλάτος, όπως και τα άλλα μέλη της Επιτροπής, επειδή προφανώς έχουν την ευθύνη της παραλαβής του συστήματος –ποσοτικής και ποιοτικής- πέρασαν μια εικόνα που οι προηγούμενοι συνάδελφοι σας μετέφεραν με τις ερωτήσεις τους. Ποια ήταν αυτή η εικόνα; Ότι το σύστημα, παρά τις μικρές του ελλείψεις, ορθώς τελικά παρελήφθη.
Όμως, δεν αξιοποιείται από μια ελληνική δημόσια διοίκηση και μάλιστα στον πιο κρίσιμο βραχίονά της, που είναι το Λιμενικό, η Αστυνομία και η Πυροσβεστική, γιατί και δεν έχουν την τεχνογνωσία, αλλά και γιατί δεν έχουν εκείνο το ενδιαφέρον που απαιτείται για να μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν αυτό το σύστημα. Είναι ευθυνόφοβοι. Είναι εν μέρει άσχετοι. Φοβούνται, κάνει «τζιζ» αυτό το πράγμα και δεν το αγγίζουν.
Αν πραγματικά είναι αυτός ο λόγος, μπαίνει ένα τεράστιο ζήτημα. Διότι, αν έχει δίκιο ο κ. Βασιλάτος, αυτό σημαίνει ότι εμείς δεν πρέπει να ψάχνουμε μόνο για το αν υπάρχουν επίορκοι και υπεύθυνοι για την μέχρι σήμερα πορεία του συστήματος, αλλά να δούμε τελικά τι πρέπει να κάνουμε με το σύνολο της ελληνικής δημόσιας διοίκησης και μάλιστα μ’ αυτά τα Σώματα.
Εγώ θέλω να μην είναι αυτός ο λόγος και γι’ αυτό σας ρωτάμε. Θεωρώ ότι ο κ. Βασιλάτος –και αυτό είναι μια δική μου προσωπική κρίση- όπως και οι άλλοι, έχουν κάθε λόγο να επικαλούνται τέτοια επιχειρήματα. Εσείς όμως θα πρέπει να αποδείξετε ότι οι Λιμενικοί των Επιτροπών αυτών, όπως και των τεχνικών υπηρεσιών, σωστά δεν παραλαμβάνουν μέχρι σήμερα και όχι μόνο ποσοτικά. Υπάρχουν εκθέσεις της Τεχνικής Υπηρεσίας του Λιμενικού Σώματος που λένε ότι δεν είναι κατάλληλο για αποδοχή. Αυτές οι εκθέσεις υπάρχουν.
Αυτά λοιπόν πρέπει με πολύ μεγαλύτερη επιμέλεια να ψάξετε εσείς ή από οποιονδήποτε άλλον στον οποίο θα τα αναθέσετε, έτσι ώστε να μην κυκλοφορεί αυτό που διατύπωσε ο κ. Τζαβάρας ως ατμόσφαιρα, ότι τελικά είναι σωστά, αλλά δεν υπάρχουν εξειδικευμένοι χρήστες, ότι είναι πρόβλημα μόνο εκπαίδευσης και όλα τα άλλα είναι καλά.
Εγώ όμως νομίζω ότι το σύστημα δεν παραλαμβάνεται από τις επιτροπές του Λιμενικού και ποιοτικά γιατί υπάρχουν προβλήματα, ότι δεν έχει παραληφθεί το CDSS γιατί δεν είναι παραμετροποιημένο και γιατί απέτυχε η εκπαίδευση και δεν υπάρχουν και διαχειριστές και τεχνικοί του αγοραστή για να μπορέσουν να κάνουν αυτή την παραμετροποίηση σε συνεργασία με την αρμόδια εταιρεία, με αποτέλεσμα να μη λειτουργεί το σύστημα. Επίσης, ξέρω ότι το Λιμενικό έχει ζητήσει εγγράφως να τους επιδείξει η εταιρεία και η επιτροπή τι είναι αυτό το CDSS και η εταιρεία δεν έχει ανταποκριθεί.
Θεωρώ λοιπόν ότι όλα αυτά επιβάλλουν –και θα ήθελα την άποψή σας- μια σοβαρότερη ενασχόληση της ηγεσίας. Δεν αφορά εσάς, γιατί παραλάβατε την ηγεσία του Λιμενικού Σώματος εντελώς πρόσφατα. Από αυτά που σας λέμε σήμερα, όμως, πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι οφείλει να ασχοληθεί η ηγεσία του Λιμενικού Σώματος μ’ αυτό το θέμα. Είναι μείζον και όχι για να αποκαλύψουμε το σκάνδαλο, αλλά γιατί το σύστημα θα πρέπει, αν λειτουργεί σωστά, να είναι ενδιαφέρον για εσάς, το Λιμενικό Σώμα.
Ψάξτε να δείτε λοιπόν αυτές τις τεχνικές εκθέσεις που υπάρχουν και λένε ότι το σύστημα δεν είναι κατάλληλο. Έπειτα να δούμε αν τελικά αυτή η Επιτροπή -ένα από τα μέλη της οποίας ήταν ο κ. Βασιλάτος- έκανε καλά τη δουλειά της. Μήπως τελικά αυτοί που ήταν στις επιτροπές, από την Πυροσβεστική, την Αστυνομία και το Λιμενικό, δεν είναι έτσι όπως μας τα λένε, αλλά είναι μέλη ενός συστήματος που συνήργησε για να φτάσουν μέχρι εδώ τα πράγματα…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Δωροδοκούμενο από τη SIEMENS.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Εγώ δεν θέλω να χρησιμοποιήσω αυτή την έκφραση.
Είδα όμως μια ίδια τοποθέτηση όλων των μελών της Επιτροπής, όλων των μελών και της Αστυνομίας και του Λιμενικού και της Πυροσβεστικής. Έλεγαν ταυτόσημα πράγματα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριε συνάδελφε, κάποιος πρέπει να παραλαμβάνει.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Όλοι έλεγαν τα ίδια πράγματα «φοβούνται οι συνάδελφοί μας, δεν θέλουν να τα αγγίξουν, δεν ξέρουν, είναι ευθυνόφοβοι…». Μ’ αυτόν τον τρόπο καταλαβαίνετε τι κάνουν; Ρίχνουν την ευθύνη στο δημόσιο και βγάζουν λάδι τη SAIC. Αυτή ήταν η εντύπωση που μας έδωσε.
Θα έλεγα ότι αυτό είναι πάρα πολύ σοβαρό -εκτός από την αντιμετώπιση που έχουμε εμείς- και για εσάς, για τις φυσικές και πολιτικές ηγεσίες του Λιμενικού Σώματος και των άλλων Σωμάτων.
Δεν ήταν ερώτηση. Είναι όμως η περιγραφή της εικόνας που μας δόθηκε, γιατί αν μείνουμε στις καταθέσεις των μελών της Επιτροπής ένα συμπέρασμα βγάζουμε, ότι η SIEMENS έχει απόλυτο δίκιο, έκανε σωστά τη δουλειά της, μας παρέδωσε σωστά το σύστημα και από εκεί και πέρα –δεν υπερβάλλω καθόλου, αυτή ήταν η κατάθεσή τους- η ευθύνη βαραίνει το δημόσιο, το οποίο λειτουργεί παραλυτικά και δεν μπορεί να αξιοποιήσει ένα πολύ σωστό, σύγχρονο σύστημα. Αυτό βέβαια έρχεται σε αντίθεση με την κατάθεση του κ. Χριστοφοράκου, ο οποίος λέει: «Παραδώσαμε στην Ελλάδα ένα σύστημα μαϊμού». Όλα αυτά οφείλουν να σας προβληματίσουν και να σας απασχολήσουν.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ο κ. Αποστολάκος έχει το λόγο.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Κύριε μάρτυς, σπεύδω από την αρχή να σας πω ότι τιμώ την ιδιότητά σας και το θεσμό που υπηρετείτε. Θα ήθελα όμως στην τοποθέτηση του κ. Ρήγα, την οποία ασπάζομαι, να καταθέσετε κάτι, αν έχετε, πριν σας κάνω δυο ερωτήσεις.
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Μπούσιος): Δεν έχω κάτι να καταθέσω σ’ αυτά που είπε ο κ. Ρήγας. Τα συμμερίζομαι και έχω την ίδια άποψη.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Μα, εσείς είστε ο Αρχηγός του Λιμενικού. Μ’ αυτή την ιδιότητα σας καλούμε. Δεν είστε μόνο μάρτυρας της Εξεταστικής Επιτροπής. Και μετά από την εδώ παρουσία σας παραμένετε Αρχηγός του Λιμενικού και το ανώτερο πειθαρχικό όργανο στο Σώμα.
Κύριε συνάδελφε, έχετε το λόγο.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Θα κάνω τον καλόπιστο σχολιασμό από την πλευρά μου, δηλαδή ότι μου δίνετε την εντύπωση πως απλώς αρχηγεύετε και παρακολουθείτε μια διαδικασία –είναι θεμιτό το συμπέρασμα που βγάζω- που εξελίσσεται μέσα στους χώρους της αποκλειστικής σας ευθύνης χωρίς να μπορείτε να διαφωτίσετε, καταθέτοντας ως μάρτυρας, τη Βουλή των Ελλήνων για ένα μείζον θέμα.
(MB)
Θέλω να σας κάνω δύο ερωτήσεις. Η μία είναι διευκρινιστική.
Ερωτώμενος από την πλευρά του κ. Καμμένου, αν δεν κάνω λάθος, είπατε για μια προκαταρκτική εξέταση, ποινική δίωξη; Πείτε μας πότε έγινε αυτή και για ποιο λόγο έγινε;
Πρόκειται για ποινική δίωξη, για προκαταρκτική εξέταση; Έγινε αυτεπάγγελτα από την εισαγγελική Αρχή ή κατόπιν εγκλήσεως κάποιου υπηρεσιακού παράγοντα του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας ή του Λιμενικού Σώματος; Πείτε μας κάτι. Είμαι αρκετά σαφής, νομίζω. Επίσης, σε ποιο χρονικό διάστημα υπεβλήθη η μήνυση, αν υπεβλήθη μήνυση και δεν έγινε αυτεπάγγελτα;
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Μπούσιος): Έγινε από τη στιγμή που διαπιστώθηκε από συναδέλφους που υπηρετούν στο Λιμεναρχείο του Πειραιά ότι υπάρχει θέμα, όταν ενεργοποιούμενη η Επιτροπή για την παραλαβή διαπιστώθηκε ότι έλειπαν ή είχαν γίνει φθορές σε κάποια από τα καλώδια ή κάμερες ή οτιδήποτε άλλο είναι υλικό τέτοιο, μεταφοράς εικόνας και δεδομένων, και έγινε αυτεπάγγελτα από την ίδια την Λιμενική Αρχή του Πειραιά. ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Με συγχωρείτε. Την προκαταρκτική εξέταση την έκανε ποιος; Ο Εισαγγελεύς;
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Μπούσιος): Όχι. Σχηματίστηκε δικογραφία…
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Από ποιον;
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Μπούσιος):…από την Λιμενική Αρχή του Πειραιά και υποβλήθηκε στον αρμόδιο Εισαγγελέα του Πειραιά.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Άρα υπάρχει αντίγραφο, όπως σας ρώτησε ο κ. Καμμένος, στο Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος.
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Μπούσιος): Όχι. Αντίγραφο στη δικογραφία που σχηματίζεται δεν κρατείται. Υποβάλλεται στον εισαγγελέα. Το διαβιβαστικό μόνο φαντάζομαι…
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Ποιο χρονικό διάστημα έγινε αυτό, κύριε μάρτυς;
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Μπούσιος): Δεν μπορώ να θυμηθώ αυτή τη στιγμή.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Δηλαδή πέρυσι; Πρόπερσι;
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Μπούσιος): Πρέπει να έχει ένα χρόνο τουλάχιστον.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Το διαβιβαστικό θέλουμε, Αρχηγέ.
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Μπούσιος): Θα προσπαθήσω. Το σημειώνω, για να το στείλουμε στην Επιτροπή.

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Και θα κλείσω με μια δεύτερη ερώτηση, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε μάρτυς, πότε αναλάβατε τα καθήκοντά σας;
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Μπούσιος): Στις 27 Νοεμβρίου.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Πέρυσι.
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Μπούσιος): Το 2009, ναι.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Έχω κι εγώ την ίδια απορία, ξέρετε, και θα ήθελα μια απάντηση από την πλευρά σας. Εδώ βοά ο κόσμος όλος. Δηλαδή ο οποιοσδήποτε διοικητικός προϊστάμενος ενός Σώματος…Τώρα πού υπάγεστε; Στο Υπουργείο Δημοσίας Τάξης υπάγεστε ή στο Υπουργείο…;
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Μπούσιος): Στο Προστασίας του Πολίτη ως Λιμενικό Σώμα.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Έχω κι εγώ την εξής απορία. Ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος δεν έχει την υποχρέωση, έστω από το Νοέμβριο -γιατί μας είπατε, και το είπατε με πολύ κομψό τρόπο, ότι πριν δεν είχατε καμιά γνώση του αντικειμένου αυτού, όμως βλέπετε τι γίνεται εδώ- δηλαδή δεν υπάγεται και μέσα στα καθήκοντα τα δικά σας –και δεν προσπαθώ να σας καταλογίσω καμία ευθύνη- αυτό που είπε νωρίτερα ο κ. Ρήγας, να τους φωνάξετε αυτούς τους κυρίους, οι οποίοι συμμετέχουν με την ιδιότητα του αξιωματικού του Λιμενικού Σώματος; Δεν είναι αυτόνομα διοικητικά μορφώματα μέσα στη λειτουργία του ελληνικού κράτους όλοι αυτοί οι αξιωματικοί που συμμετέχουν στις Επιτροπές. Ή περιμένετε να σας τα πει η ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ή απλώς τα παρακολουθείτε. Τα παρακολουθείτε, απ’ ό,τι φαίνεται. Ειλικρινά, έχω κι εγώ τον ίδιο ενδοιασμό. Και προφανώς καταθέτει αυτό που αναφέρθηκε νωρίτερα από το συνάδελφο. Αυτοί φοβούνται, δεν είναι ικανοί, δεν είναι εξοικειωμένοι με το αντικείμενο και λένε: «Είναι καλό. Το πήραμε». Δεν θα πρέπει εμείς να έχουμε από τη φυσική και την πολιτική ηγεσία ενός διοικητικού μορφώματος της ελληνικής Πολιτείας μια υπεύθυνη άποψη κι όχι ενός συγκεκριμένου αξιωματικού, ο οποίος συμμετέχει σε μια Επιτροπή Παραλαβής; Δεν θεωρείτε θεμιτή αυτή την απαίτηση την οποία έχουμε από σας, ως εκπρόσωποι του λαού; Περιμένω μια απάντηση.
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Μπούσιος): Συμφωνώ. Και έχουν ανταλλαγεί πάρα πολλά έγγραφα σε ό,τι αφορά κυρίως το CDSS. Το Λιμενικό έχει πάρει θέση πάρα πολλές φορές γι’ αυτό και όταν ξεκίνησε –απ’ ό,τι μου αναφέρθηκε- σαν υποσύστημα, ας πούμε, ή σύστημα του C4I –δεν μπορώ να ξέρω- αλλά και στη συνέχεια.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Εν πάση περιπτώσει, κλείνω με μια τελευταία ερώτηση.
Τουλάχιστον μπορείτε να μας καταθέσετε σε τι τάξη μεγέθους θα κατατάσσατε αυτό το σύνολο του συστήματος αυτού; Είναι σημαντικό; Είναι έλασσον; Δηλαδή όλο αυτό το πράγμα, το οποίο έχετε παραλάβει εκεί, όπως το παραλάβατε κι όπως λειτουργεί, -όχι εσείς προσωπικά, αλλά το Σώμα στο οποίο προΐσταστε αυτή τη στιγμή- είναι σημαντικό; Είναι κάτι επουσιώδες για την εύρυθμη λειτουργία του Λιμενικού Σώματος ή θα μπορούσε να είναι και κάτι πολύ σημαντικό και με το οποίο θα έπρεπε κάποιος να ασχοληθεί πιο σοβαρά;
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Μπούσιος): Επιχειρησιακά σας είπα ότι τουλάχιστον το θέμα της μεταφοράς εικόνας στο Κέντρο Επιχειρήσεων είναι σαφώς σημαντικό.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Μόνον αυτό;
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Μπούσιος): Αυτό που μπορώ εγώ να κρίνω…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Η ερώτηση όμως δεν είναι αυτή. Η ερώτηση είναι εάν το σύστημα αυτό καθεαυτό -αφήστε τα σκάφη-, ως ένα σύστημα για τη δικιά σας περίπτωση ολοκληρωμένης διαχείρισης κρίσεων, είναι σημαντικό για σας, για τα λιμάνια, για την ευθύνη σας. Μην μας λέτε «τα σκάφη» και «τα σκάφη». Εκτός από τα σκάφη δεν έχετε άλλη αρμοδιότητα;
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Μπούσιος): Είναι σαφές κι είναι βέβαιο ότι ως ολοκληρωμένο σύστημα, με το CDSS , επιχειρησιακά είναι σαφές…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Για το Λιμενικό σας λέμε.
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Μπούσιος): Ακριβώς. Για το Λιμενικό.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Αφήστε το CDSS. Για το Λιμενικό λέμε.
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Μπούσιος): Είναι σαφές ότι επιχειρησιακά είναι πολύ καλό για το Λιμενικό.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Εγώ θα σας κάνω και την τελευταία ερώτηση, για την οποία είμαι βέβαιος ότι θα έχετε απάντηση.
Προΐσταστε ενός Σώματος, ένστολου Σώματος, και οι αποδέκτες των υπηρεσιών αυτού του συστήματος είναι αξιωματικοί κατά το μάλλον ή ήττον ή εν πάση περιπτώσει, στελέχη του Λιμενικού Σώματος. Ναι ή όχι, κύριε μάρτυς; Αυτοί δεν θα κληθούν να εφαρμόσουν αυτό το πράγμα, να εκπαιδευθούν κ.λπ; Συμφωνείτε σε αυτό;
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Μπούσιος): Ήδη έχουν εκπαιδευθεί περίπου ενενήντα στελέχη του Λιμενικού στα συστήματα και υποσυστήματα.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Αυτοί οι άνθρωποι που έχουν εκπαιδευθεί κι οι άλλοι οι οποίοι μέλλει να εκπαιδευθούν είναι σε θέση, με την αξιολόγηση που οφείλετε να έχετε ως Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος, να φέρουν σε πέρας την εξυπηρέτηση ενός τέτοιου συστήματος; Είναι ικανοί οι αξιωματικοί, οι υπαξιωματικοί, οι υπάλληλοι ή δεν ξέρω τι είναι; Μπορούν να τη φέρουν σε πέρας ή εν πάση περιπτώσει, είναι διαλυμένο το κράτος, όπως ελέχθη νωρίτερα, και κάποιος απ’ αυτούς βρίσκει την οποιαδήποτε πρόφαση και λέει: «δεν ασχολούμαι εγώ με αυτό» ή «δεν μπορώ», ή «λείπει μία βίδα» ή «λείπει μια λυχνία»; Είναι κρίσιμο το ερώτημα το οποίο σας θέτω, κατά την εκτίμησή μου. Σ’ αυτό μπορείτε να μας δώσετε μία εικόνα για το εάν οι φυσικοί αποδέκτες των υπηρεσιακών παραγόντων και δη των ενστόλων υπηρεσιακών παραγόντων του Λιμενικού Σώματος είναι σε θέση να τα φέρουν σε πέρας -σ’ αυτό μπορείτε και οφείλετε να απαντήσετε- και από την άλλη μεριά, επειδή δεν θέλουν να εμπλακούν σε καμιά διαδικασία κι επειδή έχουμε όλη αυτή την περιρρέουσα ατμόσφαιρα, λένε: «άσε. Να κάτσω να ασχοληθώ εγώ; Δεν μπορώ, δεν ξέρω, αδιαφορώ» κλπ. και τίθεται θέμα πια εκεί εύρυθμης λειτουργίας του ελληνικού κράτους και συγκεκριμένα μιας ένστολης Υπηρεσίας, όπως είναι αυτή του Λιμενικού Σώματος. Νομίζω ότι είμαι αρκετά σαφής στην ερώτηση.
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Μπούσιος): Σαφέστατα. Κι εγώ σαφέστατα θα σας απαντήσω. Πλην του CDSS, σ’ όλα τα άλλα συστήματα δεν υπάρχει κάποιο θέμα από πλευράς του να τα λειτουργήσει…Πλην του CDSS, θεωρώ ότι είναι ικανοί και μπορεί να ανταποκριθεί το προσωπικό, το οποίο έχει εκπαιδευθεί, όπως ανταποκρίνεται στα συστήματα που ήδη λειτουργούν.

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Η υπηρεσιακή λειτουργία του Λιμενικού Σώματος, αν δεν γίνεται αυτό, όπως καταθέτει άλλος μάρτυς, είχε την υποχρέωση ή δεν είχε την υποχρέωση να τους το επιβάλλει να το κάνουν κι ο καθένας να μην κρύβει την ουρά του απέξω για τους δικούς του λόγους;
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Μπούσιος): Όχι. Δεν μπορεί ο καθένας να κάνει ό,τι νομίζει. Είναι υποχρεωμένος, αν λειτουργεί στα πλαίσια μιας Επιτροπής, να καταγράψει την όποια…
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Κύριε μάρτυς, εγώ δεν αναφέρομαι στην Επιτροπή. Εγώ αναφέρομαι σ’ αυτό που σας έλεγε νωρίτερα ο κ. Ρήγας, ότι καταθέτει κάποιος μάρτυς ότι αυτοί αρνούνται, φοβούνται, δεν θέλουν να μπλέξουν και αδιαφορούν. Για μένα είναι πολύ σοβαρότερο θέμα αυτό.
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Μπούσιος): Το έχω ήδη σημειώσει. Δεν ήξερα, δεν είχα γνώση του τι έχει καταθέσει ο κ. Βασιλάτος.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Φροντίστε να την πάρετε την κατάθεση του κ. Βασιλάτου, γιατί τελικά νομίζω ότι πιο πολύ σας ενημερώσαμε εμείς παρά εσείς εμάς. Και το καταθέτω καλόπιστα αυτό.
Κύριε Πρόεδρε, τελείωσα με τις ερωτήσεις μου.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, παρακαλώ το λόγο. Θέλω να κάνω μια παρατήρηση. Δεν είναι ερώτηση. Το λέω, χωρίς αυτό να σημαίνει τίποτα, για διευκόλυνση της Επιτροπής μας.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Σύντομα όμως, σας παρακαλώ, κύριε συνάδελφε.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Απ’ ό,τι παρατηρήσαμε και από τα έγγραφα που έχουμε στη διάθεσή μας και από την κατάθεση του κ. Βασιλάτου, ενώ το σύστημα, όπως μας ειπώθηκε, το CDSS, και τα λιμάνια δεν λειτουργούν, εντούτοις εμείς, επειδή έχουμε παραλάβει το σύστημα, πληρώνουμε όλο αυτό το διάστημα τη συντήρηση. Δηλαδή οι υπάλληλοι της SIEMENS πηγαίνουν και κάνουν συντήρηση αυτή τη στιγμή, πληρώνονται γι’ αυτή τη συντήρηση. Αυτό κρατήστε το.
Και δεύτερον, εγώ θα έλεγα για να μην επαναληφθούν, χωρίς την ευθύνη των μαρτύρων, οι ίδιες καταθέσεις -κι εγώ αναγνωρίζω την αδυναμία του Αρχηγού να μας πει κάτι περισσότερο- αυτό το έγγραφο που έστειλε ο κ. Βούγιας πρέπει να υλοποιηθεί τάχιστα.
(XP)
(02MB)
Δηλαδή, μόνο η υλοποίηση του εγγράφου του κ. Βούγια θα δώσει απαντήσεις στην Επιτροπή. Η διαδικασία να καλούμε την ηγεσία των Σωμάτων που έχει αναλάβει πρόσφατα να μας διαφωτίσει αντικειμενικά δεν είναι η καλύτερη. Το έγγραφο του κ. Βούγια με την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων είναι το μόνο που αν γίνει γρήγορα θα μας δώσει απαντήσεις. Διαφορετικά δεν μπορούμε να πάρουμε απαντήσεις. Θα έπρεπε η Επιτροπή μας να απευθυνθεί προς τον κ. Βούγια και να του πει πολύ καλά έκανες που έστειλες αυτήν την επιστολή, αρκεί να υλοποιηθεί άμεσα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Η επιστολή του κ. Βούγια προεκλήθη από δικιά μας ενέργεια.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Να του πούμε να επιταχύνει.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Αρχηγέ, το Λιμενικό Σώμα έχει έναν εκπρόσωπο στην Επιτροπή Παραλαβής. Αυτός αντιπροσωπεύει στην Επιτροπή το Λιμενικό Σώμα. Θα πρέπει το Λιμενικό Σώμα διά του Αρχηγού του να το επιβεβαιώσει αυτό, διότι υπάρχουν ερωτηματικά στην Επιτροπή μας, αν έτσι πράγματι συμβαίνει. Διότι, σαφώς άλλα μας είπατε εσείς όσο είσαστε ενημερωμένος και άλλα μας είπε ο κ. Βασιλάτος που είναι πολύ καλά ενημερωμένος και πάντως δεν σας έχει ενημερώσει. Ο κ. Βασιλάτος οφείλει κατά την ιεραρχία της Επιτροπής του να ενημερώνει τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και πάντως τον Αρχηγό του Λιμενικού, τον οποίο μαζί με το Σώμα εκπροσωπεί. Παρακαλώ για τα δέοντα εκεί. Διότι εμείς εδώ έχουμε αγωνία για την τιμή του πολιτικού κόσμου και του πολιτικού συστήματος κι εσείς για την τιμή του Λιμενικού, γιατί η SIEMENS ομολογεί δωροδοκίες και σε υπηρεσιακό επίπεδο και σε πολιτικό επίπεδο. Ο καθένας μας, Αρχηγέ μου, το καθήκον του και την τιμή του.
Σας ευχαριστώ πολύ.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Πάντως, κύριε Πρόεδρε, να σημειώσω ότι τον καλέσαμε για μάρτυρα και καταλήξαμε να του κάνουμε συστάσεις, με κορυφαίο εσάς. Εμείς πρέπει να βρούμε την αλήθεια και άλλοι να διοικούν.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριε Παπαδημούλη, την απάντηση για το αν λειτουργεί το σύστημα, την πήραμε. Θα έπρεπε να την έχουμε πάρει σε παρακάτω επίπεδο και δεν την παίρνουμε.