ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Παρασκευή 16 Απριλίου 2010

Δεν έχουμε δει ακόμα τίποτα!













Η είδηση που διέρρευσε χθες το πρωί έλεγε: "Ο Μ. Χρυσοχοίδης παίρνει την αρμοδιότητα των ποντοπόρων πλοίων"!. Σήμερα ορισμένες εφημερίδες γράφουν: "Οι εφοπλιστές ήθελαν το Λιμενικό Σώμα, επειδή δεν αισθάνονταν ασφάλεια στις μεταφορές"! Η σύγχυση που υπάρχει γύρω από τα θέματα της ναυτιλίας συνεχίζεται και δυστυχώς θα συνεχισθεί ακόμα, δεδομένου ότι η κυβέρνηση εξακολουθεί να πειραματίζεται στο θέμα της διαχείρισης των ναυτιλιακών ζητημάτων.
Η κυβέρνηση, σε αυτή τη φάση επέλεξε, πάντα σύμφωνα με το ρεπορτάζ: τα λιμάνια και οι ελεύθερες γραμμές στην Λούκα Κατσέλη, στον Νίκο Σηφουνάκη οι άγονες γραμμές, στον Μιχάλη Χρυσοχοίδη, όλα τα υπόλοιπα. Το ερώτημα που προκύπτει είναι: Ο θαλάσσιος τουρισμός που θα πάει; λύθηκε ή θα αναζητήσουμε τη λύση στο μέλλον;
Τέλος, πάντων, το μοντέλο που επέλεξε το ΠΑΣΟΚ για τη ναυτιλία, αμέσως μετά τις εκλογές, ήταν ατυχές, απέτυχε και αμέσως πρέπει να κάνει το αυτονόητο. Να επανασυστήσει το υπουργείο Ναυτιλίας, με αυξημένες αρμοδιότητες.
Με την ευκαιρία θέλω να επισημάνω το εξής: Πολλοί - και απόστρατοι Λιμενικοί και δημοσιογράφοι αδίκησαν τον σημερινό αρχηγό του Λ. Σ. για την στάση του τους προηγούμενους μήνες. Οι περισσότεροι ζητούσαν να παραιτηθεί αυτός και οι υπόλοιποι ανώτατοι και ανώτεροι αξιωματικοί. Από την πορεία των εξελίξεων νομίζω ότι ο αρχηγός Θανάσης Μπούσιος, όπως και οι άλλοι αξιωματικοί στην πλειοψηφία τους έδειξαν σύνεση, αυτοσεβασμό και επιμονή και ίσως τα κατάφεραν.
Όσον αφορά τους πολιτικούς υπαλλήλους, πρέπει να αντιληφθούν ότι ο σημαντικός τους ρόλος περνά μέσα από την ενοποίηση του "ναυτιλιακού λόμπυ", με την ευρεία και την ... καλή έννοια. Όσο ορισμένοι επιμένουν να αποστασιοποιηθούν από τον κορμό της ναυτιλίας, το μόνο που καταφέρνουν είναι να περιθωριοποιούνται.
Τώρα, για τους φίλους μου καθηγητές των ναυτιλιακών σπουδών, τον Κώστα, την Μαρία και τους άλλους, θέλω να τους υπογραμμίσω ότι δυστυχώς δεν έχουν αντιληφθεί τι ζητά η ναυτιλία και ποιος είναι ο υποστηκτικός μηχανισμός της ή τέλος πάντων ποιον θέλουν οι βασικοί παράγοντες της.
Η "τζαμαρία" ωστόσο έχει "σπάσει". Η απογοήτευση, με τις συνεχείς ανεπιτυχείς αποφάσεις και επιλογές, μεγαλώνει. Την μεγάλη απόφαση πρέπει να την πάρει γενναία ο ίδιος ο ΓΑΠ. Οι υπόλοιποι ας γίνουμε πιο σεμνοί, να μην προτρέχουμε, να μην ενθουσιαζόμαστε, να μην απαγοητευόμαστε, να γίνουμε εγκρατείς, να μην κάνουμε μεγαλεπήβολες εξαγγελίες, όταν δεν έχουμε εξασφαλίσει τις αρμοδιότητες, να μην έχουμε εμπιστοσύνη σε κανένα, παρά μόνο στον εαυτό μας, που μπορεί να κινήσει τον κόσμο...

Για να αισθανθείτε πιο όμορφα, θα σας αφιερώσω την "Όμορφη Πόλη", σε στίχους του Γιάννη Θεοδωράκη και σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη. Για εκτέλεση, προτείνω την διασκευή που μου έστειλε στο Facebook, η Γεύση. Μπορείτε να βρείτε εύκολα εκεί το εξαιρετικό αυτό τραγούδι και να χαλαρώσετε:

Όμορφη πόλη φωνές μουσικές,
απέραντοι δρόμοι κλεμμένες ματιές,
ο ήλιος χρυσίζει χέρια σπαρμένα,
βουνά και γιαπιά πελάγη απλωμένα,
Θα γίνεις δικιά μου πριν έρθει η νύχτα,
τα χλωμά τα φώτα πριν ρίξουν δίχτυα,
θα γίνεις δικιά μου,
Θα γίνεις δικιά μου πριν έρθει η νύχτα,
τα χλωμά τα φώτα πριν ρίξουν δίχτυα,
θα γίνεις δικιά μου,
Η νύχτα έφτασε τα παράθυρα κλείσαν,
η νύχτα έπεσε οι δρόμοι χαθήκαν.

Μην απογοητευόσαστε, απολαύστε την όμορφη ζωή, σε μια όμορφη πόλη...


Σάββας Ν. Αθανασίου