ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Πέμπτη 22 Απριλίου 2010

"ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΝΑΥΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΠΙΣΘΟΔΡΟΜΗΣΗ", ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ












ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΝΑΥΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
(Π.Ε.Ε.Δ.Ν.Ε.)
Έτος ίδρυσης 1982 - Έδρα Πειραιάς

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΝΑΥΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΠΙΣΘΟΔΡΟΜΗΣΗ


Μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε μία σημαντική μεταρρυθμιστική προσπάθεια με τον διαχωρισμό των αρμοδιοτήτων του πρώην ΥΕΝΑΝΠ και την δημιουργία της Γενικής Γραμματείας Ναυτιλιακής Πολιτικής, κίνηση οποία δημιουργεί προϋποθέσεις για την άσκηση σύγχρονης δημόσιας πολιτικής στη ναυτιλία και την θαλάσσια οικονομία.
Η στρατηγική αυτή επιλογή ανατρέπει ένα μοντέλο διοίκησης αναποτελεσματικό για τις σύγχρονες συνθήκες και ανάγκες, το οποίο διαμορφώθηκε υπό το πρίσμα αναγκών, αντιλήψεων και πεποιθήσεων του παρελθόντος, και στο οποίο κυριαρχούσε ο στρατιωτικός χαρακτήρας οργάνωσης, αλλά και τα στεγανά στην λήψη αποφάσεων και στην διαμόρφωση πολιτικών για την ναυτιλία.
Μέσα σε αυτή τη στρατηγική ήταν και η Ναυτική Εκπαίδευση η οποία τα τελευταία χρόνια έχει περιέλθει σε τέλμα.
Αυτή η προσπάθεια υλοποιήθηκε με τα Προεδρικά Διατάγματα 184,185 και 189 του 2009.
Βήματα θετικά, παρά τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στην υλοποίηση και τα οποία ικανοποιούσαν τις προεκλογικές εξαγγελίες της κυβέρνησης και ένα μεγάλο μέρος του ναυτικού και ναυτιλιακού κόσμου.
Είναι προφανές ότι μια τέτοια τομή δεν μπορούσε να ικανοποιήσει όλους, και δεν θα έλυνε μαγικά τα χρόνια προβλήματα της Ναυτικής Εκπαίδευσης.
Οι εκπαιδευτικοί στήριξαν αυτή την προσπάθεια, κάναμε προτάσεις για την ουσιαστική αναβάθμισή της Ναυτικής Εκπαίδευσης και αναμέναμε ένα ουσιαστικό διάλογο ώστε να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο νομοθετικό πλαίσιο που θα αντιμετωπίζει τις σημερινές απαιτήσεις της εκπαίδευσης των ναυτικών της πρώτης ναυτιλίας στον κόσμο.
Από τον τύπο και τα άλλα μέσα μαζικής ενημέρωσης πληροφορούμεθα για ένα νέο Π.Δ. με το οποίο η Γενικής Γραμματεία Ναυτιλιακής Πολιτικής του ΥΠΟΙΑΝ διασπάται και ένα μεγάλο μέρος της Ναυτιλιακής Πολιτικής περνάει στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη μαζί και η Ναυτική Εκπαίδευση.
Δεν αντιλαμβανόμεθα τι εξυπηρετεί, τομείς όπως η πρόνοια, η ναυτική εργασία, η ναυτική εκπαίδευση να λειτουργούν στα πλαίσια ενός υπουργείου που έχει σαν προορισμό τη δημόσια τάξη.
Διερωτώμεθα σε ποια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που έχει ναυτιλιακά ενδιαφέροντα, εφαρμόζονται ανάλογα μοντέλα. Είναι γνωστόν ότι δεν εφαρμόζονται σε καμία.
Η Ναυτική Εκπαίδευση περιλαμβάνει σχολές εκπαίδευσης, κατάρτησης και μετεκπαίδευσης. Οι σχολές αυτές δεν είναι στρατιωτικές, εκπαιδεύουν πολίτες οι οποίοι δεν φέρουν στολή, δεν αμείβονται από το δημόσιο, δεν ασφαλίζονται στο δημόσιο, δεν εξελίσσονται στο δημόσιο. Η υπαγωγή τους στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δεν θα τις μετατρέψει σε στρατιωτικές σχολές.
Διερωτώμεθα γιατί. Ποίον σκοπό εξυπηρετεί αυτή η απόφαση.
Αρμόδιο για την εκπαίδευση των Ελλήνων πολιτών είναι το Υπουργείο Παιδείας και όχι το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Η δρομολόγηση μιας τέτοιας απόφασης είναι αναχρονιστική και φέρνει τη Ναυτική Εκπαίδευση στα πρότυπα προηγουμένων δεκαετιών. Το θέμα είναι εκσυγχρονισμός κατά τα Ευρωπαϊκά πρότυπα και όχι οπισθοδρόμηση.
Το άμεσο και επίκαιρο αίτημά μας συνοψίζεται σε διατήρηση του καθεστώτος των σχολών Ναυτικής Εκπαίδευσης στο παρόν καθεστώς προκειμένου να γίνει διαβούλευση μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και του διοικητικού φορέα για το μέλλον των σχολών, για τη σωστή εφαρμογή των ευρωπαϊκών οδηγιών και των διεθνών συμβάσεων.
Στα πλαίσια αυτά πρέπει να αναπτυχτεί και να υποστηριχτεί η διαμόρφωση ενός σύγχρονου οργανισμού άσκησης ναυτιλιακής πολιτικής μέσα στο οποίο, προς το παρόν πρέπει να είναι ενταγμένη και η Ναυτική Εκπαίδευση, ανάλογου με τη δύναμη της ελληνικής ναυτιλίας αλλά και των απαιτήσεων του συνόλου των πολιτών της χώρας. Κάθε άλλη πρακτική υποτάσσει το μέλλον στα μικροσυμφέροντα του παρόντος.
Εκφράζουμε την αντίθεσή μας σε οποιαδήποτε προσπάθεια μεταφοράς της Ναυτικής Εκπαίδευσης στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και κατ’ επέκταση στο ΑρχηγείοΛΣ .
Στην Γενική Συνέλευση, στις 24 Απριλίου του 2010 θα αποφασίσουμε για την δράση μας, απέναντι στην προοπτική μιας τέτοιας αρνητικής εξέλιξης.

Με εκτίμηση

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος

Κώστας Σουφλέρης

Ο Γ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΡΟΝΤΖΗΣ