ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!
To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!
Τρίτη 23 Μαρτίου 2010
ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ "SIEMENS" - KATAΘΕΣΗ ΠΛΟΙΑΡΧΟΥ Λ.Σ., ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ ΒΑΣΙΛΑΤΟΥ - ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ-ΦΩΤΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΠΑΝΟΥ ΚΑΜΜΕΝΟΥ !!!
ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΙΓ΄ -ΣΥΝΟΔΟΣ Α΄
ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
«ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ ‘SIEMENS’ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΗΣ»
ΠΡΑΚΤΙΚΟ
Στην Αθήνα σήμερα, ημέρα Δευτέρα, 22 Μαρτίου 2010 και ώρα 14.19΄ συνεδρίασε στην Αίθουσα «Προέδρου Αθανασίου Κωνστ. Τσαλδάρη» (223) του Μεγάρου της Βουλής η Εξεταστική Επιτροπή για τη διερεύνηση της υπόθεσης ‘SIEMENS’ στο σύνολό της, υπό την προεδρία του Προέδρου αυτής κ. Ιωσήφ Βαλυράκη, με θέμα ημερήσιας διάταξης: Εξέταση μαρτύρων.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, αφού διαπίστωσε την ύπαρξη απαρτίας, κήρυξε την έναρξη της συνεδρίασης και έκανε ανάγνωση του καταλόγου των μελών της Επιτροπής. Παρόντες ήταν οι Βουλευτές κ.κ. Αηδόνης Χρήστος, Γρηγοράκος Λεωνίδας, Κεγκέρογλου Βασίλης, Μακρυπίδης Ανδρέας, Νικητιάδης Γεώργιος, Οικονόμου Παντελής, Παπαγεωργίου Αθανάσιος, Ρήγας Παναγιώτης, Τσόνογλου-Βυλλιώτη Βασιλική, Τζαβάρας Κωνσταντίνος, Νεράντζης Αναστάσιος, Αποστολάκος Γρηγόριος, Καμμένος Πάνος, Σταϊκούρας Χρήστος, Παφίλης Αθανάσιος, Αϊβαλιώτης Κωνσταντίνος, Παπαδημούλης Δημήτριος.
...............
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης):
Παρακαλώ να προσέλθει ο μάρτυρας.
(Στο σημείο αυτό εισέρχεται στην Αίθουσα ο μάρτυς κ. Γεράσιμος Βασιλάτος)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριε μάρτυς, καλώς ήλθατε. Θα θέλαμε να μας πείτε το όνομά σας και την ιδιότητά σας, για τα Πρακτικά.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Λέγομαι Βασιλάτος Γεράσιμος. Είμαι πλοίαρχος του Λιμενικού Σώματος.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Εν ενεργεία;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Μάλιστα. Και τώρα πρόεδρος της Επιτροπής Παραλαβής του συστήματος C4I.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Σε νεότερη. Υπάρχει ακόμα επιτροπή παραλαβής.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Υπάρχει.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Υπάρχει αντικείμενο προς παραλαβή λοιπόν ακόμα.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Η Επιτροπή δεν έχει ακόμα ολοκληρώσει τις εργασίες της.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Παρακαλούμε, κύριε μάρτυς, βάλτε το χέρι σας στο Ευαγγέλιο και ορκιστείτε: «Ορκίζομαι να πω όλη την αλήθεια και μόνο την αλήθεια, χωρίς να προσθέσω ή να αφαιρέσω κάτι».
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Ορκίζομαι, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Εμείς κατ’ αρχήν ερχόμαστε μετά την Τακτική Δικαιοσύνη. Έχετε κληθεί, έχετε καταθέσει;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Όχι, κύριε Πρόεδρε, δεν έχω κληθεί.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ούτε στην προανακριτική, ούτε στην προδικασία, ούτε στην τακτική ανάκριση;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Όχι, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Άρα σας καλούμε παρθενικά σήμερα.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Μάλιστα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Εμείς μπήκαμε μπροστά σ’ αυτή την ιστορία από την ομόφωνη απόφαση των πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Κατά κάποιο τρόπο λοιπόν, θεσμικό, η έρευνα αυτή έχει να κάνει και ξεκινάει από τον ανώτατο πολιτειακό θεσμό. Επίσης, έχουμε την ομόφωνη απόφαση της Ολομελείας της Βουλής για τη διερεύνηση του σκανδάλου SIEMENS. Εσάς εδώ σας καλούμε γιατί ήσασταν αντιπρόεδρος σε κάποια Επιτροπή Παραλαβής. Τώρα μαθαίνουμε ότι είστε και πρόεδρος…
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Αποστρατεύθηκε ο Πρόεδρος.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Μάλιστα. Και γίνατε Πρόεδρος. Άρα είστε στην τελική Επιτροπή Παραλαβής.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Μάλιστα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Αυτό που μας ενδιαφέρει εμάς και που κατ’ αρχήν διερευνούμε είναι το ενδεχόμενο ευθυνών που έχουν να κάνουν με πολιτικά πρόσωπα, με την έννοια μελών της Κυβέρνησης, Υπουργών και Υφυπουργών.
Επίσης, μας ενδιαφέρει πολύ συγκεκριμένα γιατί ήδη έχουμε μια σειρά μάρτυρες που έχουμε εξετάσει και επίσης έχουμε μια σειρά έγγραφα της δικογραφίας, όπως επίσης και μια σειρά έγγραφα από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σε σχέση με αυτό το θέμα.
Μας ενδιαφέρει, λοιπόν, να μάθουμε το εξής: Πρώτον, αυτό το C4I ως ολοκληρωμένο σύστημα συστημάτων ασφαλείας λειτουργεί; Δεύτερον, αν δεν λειτουργεί –γιατί μαθαίνουμε ότι είναι και κλειδωμένο- γιατί πληρώναμε και γιατί αποδεσμεύσαμε εγγυητικές επιστολές;
Άρα, πάνω σε αυτά, αν έχετε κάτι να μας πείτε, να σας δώσω κάποιο χρονικό διάστημα να αναφερθείτε και μετά θα είστε στη διάθεση των συναδέλφων για ερωτήματα. Με καταλάβατε;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Μάλιστα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Έχετε δέκα λεπτά να μας ενημερώσετε με δικά σας λόγια εν συντομία.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Όσον αφορά τα αντικείμενα της σύμβασης, έχουν παραληφθεί όλα τα υποσυστήματα της Επιτροπής –της οποίας εγώ είμαι τώρα Πρόεδρος- και η οποία τα έκανε αποδεκτά πλην του υποσυστήματος 20. Αυτό η Επιτροπή, στην οποία είμαι Πρόεδρος, το απέρριψε και έγινε αποδεκτό...
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ποιο είναι το 20;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Είναι το TETRA, το Σύστημα Επικοινωνιών, το οποίο η Επιτροπή –στην οποία εγώ συμμετείχα και τώρα είμαι Πρόεδρος- το απέρριψε το 2007 και για το οποίο συστήθηκε μια άλλη Επιτροπή επίλυσης διαφορών, η οποία το παρέλαβε.
Εμείς ολοκληρώσαμε την παραλαβή των συστημάτων τον Οκτώβριο του 2008 με την υπογραφή και την έκδοση των πρωτοκόλλων παραλαβής του λεγόμενου CDSS, δηλαδή των υποσυστημάτων 1 έως 7, τα οποία περιλαμβάνουν το λογισμικό υποστήριξης λήψης αποφάσεων. Είναι το Command & Decision Support System.
Στις 14 Νοεμβρίου 2008 εκδόθηκε το πρωτόκολλο παραλαβής του συστήματος, σύμφωνα με τη σύμβαση, το αντικείμενο του οποίου παρέμεινε σε εκκρεμότητα –ήταν η εκπαίδευση για το σύστημα CDSS- το οποίο μέχρι στιγμής, αν και ο προμηθευτής προχώρησε στην υλοποίηση αυτού του αντικειμένου, εν τούτοις η Επιτροπή τελικά δεν το έκανε αποδεκτό.
Στις 27 Οκτωβρίου 2009 η Επιτροπή εξέδωσε ένα πρωτόκολλο απόρριψης της εκπαίδευσης, έχοντας ως βασική απορριπτική παρατήρηση το ότι δεν μεταφέρθηκε τεχνογνωσία, η οποία είναι απαραίτητη για την υποστήριξη του συστήματος στο χρόνο, κατά τον οποίο αυτό δεν θα υποστηρίζεται από τον προμηθευτή, καθώς όπως έλεγε η σύμβαση αν το δημόσιο αποφασίσει μετά τη λήξη των πέντε ετών –διάστημα κατά το οποίο ο προμηθευτής υποστηρίζει το σύστημα- ότι θέλει να το υποστηρίξει μόνο του, θα πρέπει ο προμηθευτής να έχει παράσχει την τεχνογνωσία, προκειμένου να μπορεί να το κάνει.
Επειδή η Επιτροπή τότε έκρινε ότι αυτό δεν παρασχέθηκε –παρότι η εκπαίδευση στο CDSS ολοκληρώθηκε- θεώρησε καλό να απορρίψει την εκπαίδευση. Ως εκ τούτου, στην παρούσα φάση, από τα αντικείμενα της σύμβασης έχει απορριφθεί η εκπαίδευση του συστήματος CDSS. Παραμένουμε εκεί και υπήρξαν κάποιες επαφές με την εταιρεία. Τέλος πάντων, αυτή τη στιγμή παραμένουμε στο ότι έχει απορριφθεί το αντικείμενο αυτό.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κατά την άποψή σας, απορρίφθηκε προσχηματικά ή ουσιαστικά;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Η Επιτροπή έκρινε ότι σύμφωνα με τη σύμβαση έπρεπε να παραδοθεί η συγκεκριμένη τεχνογνωσία. Έκρινε ότι δεν παρεσχέθη. Ένα πολύ μεγάλο μέρος παρεσχέθη. Όμως αυτό που δεν παρεσχέθη, θεωρήθηκε ουσιώδες και ως εκ τούτου απορρίφθηκε το αντικείμενο της εκπαίδευσης αξίας 800.000 ευρώ σύμφωνα με τη σύμβαση.
Τώρα, ως προς τη λειτουργία, ό,τι παρελήφθη –σύμφωνα με την Επιτροπή- λειτουργεί. Δεν λειτουργεί όπως θα θέλαμε να λειτουργεί, δηλαδή όπως κατά την άποψη της Επιτροπής προέβλεπε η σύμβαση. Η Επιτροπή θεώρησε...
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Όμως, αυτό είναι ουσιαστικό.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Όχι, όχι. Η Επιτροπή θεώρησε ότι οι αποκλίσεις των συστημάτων ήταν επουσιώδεις και ως εκ τούτου έκανε αποδεκτά τα συστήματα με επουσιώδεις αποκλίσεις.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Αυτό αφορά τη δική σας Επιτροπή ή συνολικά τις Επιτροπές;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Είναι η Επιτροπή, η οποία συνεστήθη για να παραλάβει το σύστημα μετά την πέμπτη τροποποίηση της σύμβασης το Μάρτιο του 2007. Είναι αυτή στην οποία συμμετείχα και εγώ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Παρακολουθείτε, λοιπόν, τις τροποποιήσεις των συμβάσεων.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Ναι γιατί η πέμπτη τροποποίηση είναι αυτή που έδωσε την ώθηση να προσπαθήσει ξανά ο προμηθευτής, το Μάρτιο του 2007. Το διάστημα από τα μέσα του 2006 μέχρι το Μάρτιο του 2007 γινόντουσαν επαφές, προκειμένου να υπάρξει τροποποίηση της σύμβασης, ώστε να δοθεί η ευκαιρία στον προμηθευτή να προσπαθήσει ξανά, για να υλοποιήσει το σύστημα.
Επομένως, όταν η Επιτροπή όλη τη διάρκεια του 2008 παραλάμβανε τα συστήματα, αυτά τα συστήματα λειτουργούσαν. Το αν λειτουργούν τα συστήματα σε σχέση με το αν χρησιμοποιούνται είναι διαφορετικό πράγμα. Πάντως, κατά την άποψή μου, στο μεγαλύτερο μέρος των συστημάτων της σύμβασης αυτή τη στιγμή λειτουργεί με επουσιώδεις αποκλίσεις και χρησιμοποιείται.
Δεν χρησιμοποιείται το σύστημα CDSS για λόγους που γνωρίζουν οι υπηρεσίες. Πάντως, η Επιτροπή το έχει παραλάβει με επουσιώδεις αποκλίσεις. Θεωρεί ότι είναι κατάλληλο προς χρήση, όμως δεν χρησιμοποιείται. Κατά την άποψή μου το ότι δεν χρησιμοποιείται έχει επιπτώσεις στο δημόσιο. Μπορώ να σας αναφέρω ποιες είναι οι επιπτώσεις, αλλά θα προχωρήσω παρακάτω.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Πείτε μας τις επιπτώσεις.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Για να μην περιοριστώ μόνο σε αυτό, επιτρέψτε μου να αναφερθώ για ένα λεπτό σε όλη τη σύμβαση.
Τα υποσυστήματα 21 έως 27 αφορούσαν Κέντρα Διοίκησης, εκ των οποίων τρία ή τέσσερα λειτουργούν αυτή τη στιγμή. Τα υπόλοιπα έχουν αποξηλωθεί. Ήταν τα Κέντρα Διοίκησης του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης, το Αρχηγείο της Αστυνομίας...
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Γιατί έχουν αποξηλωθεί αυτά;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Γιατί κρίθηκε ότι δεν ήταν αναγκαία μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, δηλαδή ήταν σε κάποια Κέντρα που οι εγκαταστάσεις ...
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ας πούμε στο Ολυμπιακό Χωριό.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Ακριβώς. Αυτές οι εγκαταστάσεις έχουν αποξηλωθεί, δηλαδή δεν λειτουργούν πλέον. Είναι σε ετοιμότητα να λειτουργήσει το Κέντρο Διοίκησης, το οποίο βρίσκεται στο Αρχηγείο της Αστυνομίας στην Κανελλοπούλου –το υποσύστημα 21-, το Κέντρο Διοίκησης που είναι στη ΓΑΔΑ –το πρώην ΟΚΑ που είναι το υποσύστημα 22-, το Κέντρο Διοίκησης της Πυροσβεστικής –δηλαδή το υποσύστημα 27.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Η διασύνδεση με την Πυροσβεστική δεν είναι;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Επιτρέψτε μου. Τα υποσυστήματα 21 έως 28 ήταν τα Κέντρα Διοίκησης ως χώροι, ως εξοπλισμός κτιριακός, ηλεκτρομηχανολογικός κ.λπ.. Αυτά παρελήφθησαν και λειτουργούν: το 21, το 22, το 27 της Πυροσβεστικής, το 28 του Λιμενικού Σώματος.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Αυτά λειτουργούν; Δηλαδή του Λιμενικού Σώματος λειτουργεί.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Σαν Κέντρο Διοίκησης υπάρχει με τα τερματικά του.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Επιμέρους.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Επιτρέψτε μου να ολοκληρώσω.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Επιμέρους ή ως μέρος του συνόλου;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Επιτρέψτε μου και θα σας πω. Το 29 και το 30 είναι κινητά Κέντρα Διοίκησης, το 29 είναι της Αστυνομίας.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Μη μας βάζετε σε νούμερα γιατί δεν είμαστε εξοικειωμένοι.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Το υποσύστημα 20 που είναι το TETRA λειτουργεί, απ’ όσο γνωρίζω, με αποκλίσεις. Έχει προβλήματα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Να μη σας ρωτήσω για την Αστυνομία. Δηλαδή το Λιμενικό σήμερα λειτουργεί τις επικοινωνίες του με το TETRA;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Επιτρέψτε μου, κύριε Πρόεδρε. Εγώ είμαι μέλος της Επιτροπής Παραλαβής η οποία….
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Δεν έχετε εικόνα για το Λιμενικό Σώμα;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Δεν έχω εικόνα τι κάνουν οι υπηρεσίες. Αυτά που σας λέω –τι λειτουργεί- είναι αυτά για τα οποία έχω τη γενική αντίληψη, γιατί και εγώ είμαι μέσα στις υπηρεσίες…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Απαλλάσσεστε από τα καθήκοντά σας στο Λιμενικό Σώμα;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Όχι, είμαι κανονικά στη Διεύθυνση Πληροφορικής του Λιμενικού Σώματος.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Άριστα. Λειτουργεί, λοιπόν, σήμερα το TETRA στο Λιμενικό Σώμα;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Μάλιστα, λειτουργούν σε όλους τους φορείς ασφαλείας: Λιμενικό, Αστυνομία, Πυροσβεστική και ΕΚΑΒ….
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Το Λιμενικό Σώμα λειτουργεί το TETRA;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Μάλιστα, λειτουργεί.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Λειτουργεί, πλήρως;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Όχι, πλήρως. Υπάρχουν προβλήματα. Σας είπα ότι υπάρχουν προβλήματα. Η Επιτροπή όμως, Επίλυσης Διαφορών –όχι η Επιτροπή στην οποία εγώ προΐσταμαι- θεώρησε ότι θα έπρεπε να παραληφθεί και το παρέλαβε…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Παρόλο που δεν λειτουργεί πλήρως.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Εγώ δεν μπορώ να πω εάν λειτουργεί. Εγώ ξέρω σαν Επιτροπή ότι το απέρριψα. Κρίναμε ότι το σύστημα αυτό του TETRA, το υποσύστημα 20 δεν έπρεπε...
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Έπρεπε να απορριφθεί.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Έπρεπε να απορριφθεί και παραμένουμε σ’ αυτή τη θέση ακόμα και τώρα. Όμως, αυτό κρίνεται από μια Επιτροπή.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Δεν σας ψέγουμε εμείς, απλώς ψάχνουμε να μάθουμε τι έγινε.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Ακριβώς όμως, επειδή μια άλλη Επιτροπή το παρέλαβε, ξέρω και βλέπω ότι οι Υπηρεσίες το λειτουργούν. Τώρα, τι προβλήματα παρουσιάζει αυτό κ.λπ, μπορώ….
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Δηλαδή, να συμπεράνω ότι λύθηκαν τα προβλήματα και η άλλη Επιτροπή το παρέλαβε ή επειδή εσείς το απορρίψατε, βάλαμε άλλη Επιτροπή να το παραλάβει…
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Αυτό το οποίο γνωρίζω σίγουρα είναι ότι η Επιτροπή η οποία το παρέλαβε τελικά, η Επιτροπή Επίλυσης Διαφορών, αποφάσισε την παραλαβή του πολύ λίγο μετά τη δική μας απορριπτική απόφαση.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Άρα, το πήγανε εκεί για να το παραλάβουνε. Αυτό βγαίνει, απ’ αυτά που μου λέτε. Η λογική…
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Αυτό είναι κρίση.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Δεν είναι θέμα κρίσης, είναι θέμα λογικής.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Προχωρώ στη συνέχεια.
Το υποσύστημα 19 που ήταν οι κάμερες στα ξενοδοχεία κ.λπ., έχουν αποξηλωθεί –λογικό είναι-, το 18 το Ολυμπιακό Χωριό έχει αποξηλωθεί, το 17 οι κάμερες των Αττικών δρόμων λειτουργούν. Πολλές απ’ αυτές είναι κατεστραμμένες, καμένες κ.λπ….
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Τα ξέρουμε.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): …λειτουργούν εν μέρει. Το 16 είναι το υποσύστημα AVL, είναι με GPS, παρακολουθούμε τα οχήματα κ.λπ…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Λειτουργεί αυτό;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Λειτουργεί με προβλήματα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Και αυτό με προβλήματα.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Σχεδόν όλα…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Λειτουργεί με προβλήματα ή δεν λειτουργεί;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Όχι, λειτουργεί με προβλήματα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Καλύτερα από το TETRA, δηλαδή, αυτό;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Αυτό στηρίζεται στο TETRA. Δηλαδή, αυτό….
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Άμα δεν λειτουργεί το TETRA, πώς λειτουργεί αυτό;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Δεν είπα ότι δεν λειτουργεί το TETRA. Κατά την άποψή μου,…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Μου λέτε ότι λειτουργεί με προβλήματα.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Λειτουργούν με προβλήματα τα οποία η Επιτροπή…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Μα, με συγχωρείτε. Αγοράσαμε προβλήματα ή αγοράσαμε συστήματα;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Πάντως σύμφωνα με τη σύμβαση και σύμφωνα με το νόμο προβλέπεται να γίνονται αποδεκτές αποκλίσεις, οι οποίες κρίνονται ως επουσιώδεις. Για το TETRA σας είπα ότι η Επιτροπή έκρινε….
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Με συγχωρείτε, πλοίαρχος δεν είστε;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Μάλιστα, πλοίαρχος.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Επειδή έχετε ορκιστεί κιόλας, εμείς σας σεβόμαστε –να ξέρετε- και σας αξιολογούμε ως αξιόπιστο μάρτυρα, γι’ αυτό σας φωνάξαμε….
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Μάλιστα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Και απορώ πώς δεν σας φώναξε και η δικαιοσύνη στην έρευνα που έκανε.
Λοιπόν, μας είπατε εδώ ότι το σύστημα λειτουργεί, αλλά δεν το λειτουργούν οι Υπηρεσίες.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Κύριε Πρόεδρε, γι’ αυτό το σύστημα, ας πούμε, το 16 το AVL η Επιτροπή εξέδωσε πρωτόκολλο πριν από δύο χρόνια…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ότι δεν λειτουργεί.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Όταν η Επιτροπή το εξέτασε και αποφάσισε τη παραλαβή του…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Εδώ μας είπαν ότι δεν λειτουργεί.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Ωραία. Ο καθένας έχει μια άποψη. Εγώ ξέρω ότι πριν από δύο χρόνια που το έλεγξα, ήταν κατάλληλο για παραλαβή με πολύ μεγάλη απομείωση. Του έγινε μια πολύ μεγάλη απομείωση, τόσο μεγάλη…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Άρα, είχε μεγάλες αποκλίσεις.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Ακριβώς. Είχε μεγάλες αποκλίσεις.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Με συγχωρείτε, πλοίαρχε. Ακούστε με λίγο. Πρώτον, εμείς αγοράσαμε ολοκληρωμένο σύστημα επιμέρους συστημάτων ασφαλείας. Άρα, η διαλειτουργικότητά του, δηλαδή το CDSS από το ένα μέχρι το επτά…
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Αυτό δεν έχει να κάνει με τη διαλειτουργικότητα, πάντως. Παρουσιάζει κάποια προβλήματα. Το AVL, ας πούμε –γιατί τώρα χάνουμε χρόνο και δεν ξέρω αν θέλετε να επεκταθώ….
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ακούστε λίγο γιατί δεν θέλω να σας μπερδέψω κιόλας. Εμείς παραγγείλαμε και πήραμε –υποτίθεται- ένα ολοκληρωμένο σύστημα συστημάτων ασφαλείας όπου εκεί στο κεντρικό σύστημα λήψης απόφασης –επιχειρησιακό σύστημα- θα έμπαιναν τα επιμέρους ζητήματα του Λιμενικού, τα επιμέρους της Πυροσβεστικής, τα TETRA με τις επικοινωνίες, το υποσύστημα 16 για τον εντοπισμό της θέσης –έτσι δεν είναι;- και κάποια άλλα επιμέρους συστήματα, ώστε να έχουμε ένα ολοκληρωμένο σύστημα ασφαλείας. Γι’ αυτό είναι πανάκριβο, διότι το προδιαγράψαμε και το παραγγείλαμε ως ολοκληρωμένο σύστημα.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Μάλιστα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Μου λέτε τώρα εσείς ότι για να διευκολύνουμε τον προμηθευτή αλλάξαμε την αρχική σύμβαση και αρχίσαμε και το παραλαμβάναμε τμηματικά με αποκλίσεις.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Δεν είπα εγώ για να διευκολύνουμε τον προμηθευτή.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Μου είπατε ότι…
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Όχι, δεν είπα εγώ τέτοιο πράγμα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): ….έγινε η πέμπτη τροποποίηση…
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Ότι υπήρξε η πέμπτη τροποποίηση, αλλά εγώ δεν είπα ότι έγινε για να διευκολύνει τον προμηθευτή…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): …για να διευκολυνθεί ο προμηθευτής.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Όχι, εγώ δεν είπα τέτοιο πράγμα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Για να μπορέσει να παραδώσει. Αυτό μου είπατε.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Για να κάνει μια προσπάθεια επιπλέον, δεδομένου ότι είχε απορριφθεί το σύστημα από το 2005…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Είχε απορριφθεί διαδικαστικά ή είχε απορριφθεί, διότι δεν λειτουργούσε στην ουσία;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Επί της ουσίας είχαν απορριφθεί, διότι η Επιτροπή τότε έκρινε ότι δεν είναι κατάλληλο προς παραλαβή.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ωραία. Άρα, αντί να είναι έκπτωτος ο προμηθευτής, του δώσαμε τη δυνατότητα να κάνει τμηματική παραλαβή επιμέρους συστημάτων, τα οποία είχαν και μεγάλες αποκλίσεις. Και την ίδια ώρα τι κάναμε; Αποδεσμεύαμε εγγυητικές και τον πληρώναμε…
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Εγώ δεν το λέω αυτό, κύριε Πρόεδρε. Υπήρχαν διαδικασίες όπως προβλέπει ο νόμος, συστήθηκαν επιτροπές διαπραγμάτευσης…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ο νόμος έχει σκοπό την προστασία του δημοσίου.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Οι επιτροπές που συστήθηκαν για να κάνουν διαπραγμάτευση με τον προμηθευτή, προκειμένου να του δοθεί η ευκαιρία να ξαναπροσπαθήσει καθώς…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Εντάξει, συμφωνούμε.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): …και το τότε δημόσιο αποφάσισε αυτή τη διαδικασία. Εγώ δεν μπορώ να κρίνω τη διαδικασία αυτή…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Θέλουμε να μας ενημερώσετε.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Έγινε μια σύμβαση η οποία, αν θέλετε κατά την άποψή μου,…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Δεν θέλω να δικαιολογήσετε…
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι το δημόσιο δεν βγήκε ζημιωμένο από τη διαπραγμάτευση αυτή.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Μα, δεν έχουμε…
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, με συγχωρείτε. Επί της διαδικασίας μπορώ να πω κάτι;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ένα λεπτό, κύριε συνάδελφε.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Να πω κάτι διαδικαστικό, κύριε Πρόεδρε, γιατί είναι πολύ σοβαρό.
Συνεχίζουμε και εξετάζουμε ένα μάρτυρα, ο οποίος δεν είχε καμία αρμοδιότητα και δεν ήταν καθόλου Πρόεδρος της Επιτροπής Παραλαβής.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Πρόεδρος είναι σήμερα.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κανένας Πρόεδρος δεν είναι. Δεν μπορεί να είναι Πρόεδρος.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Δηλώνει Πρόεδρος…
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Σας λέω ότι δεν είναι.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): …και ορκίζετε.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Σας το λέω ως πρώην Υφυπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής. Επικοινώνησα τώρα με το Αρχηγείο και δεν έχει καμία αρμοδιότητα ως Πρόεδρος.
Οι αξιωματικοί του Λιμενικού συμμετέχουν στην Επιτροπή ως εκπρόσωποι του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής. Δεν ξέρω τώρα με το Προστασίας του Πολίτη, εάν εκ των υστέρων βάλανε επικεφαλής Λιμενικό, αλλά αξιωματικοί του Λιμενικού Σώματος δεν μπορεί να προΐστανται της παραλαβής του C4I, κύριε Πρόεδρε.
Μάλιστα να σας πω ξεκάθαρα –επικοινώνησα τώρα και με το Αρχηγείο και με το ναύαρχο τον κ. Σαλίβερο, που ήταν υπεύθυνος- ότι το Λιμενικό Σώμα ουδέποτε παρέλαβε κιόλας. Εάν παρέκαμψε τις εντολές ο κύριος μάρτυς, θα είναι δική του προσωπική απόφαση. Θέλω μια ξεκάθαρη εξήγηση από τον κύριο μάρτυρα. Δεν έχει καμία αρμοδιότητα ούτε από το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, ούτε από την προηγούμενη, ούτε από την προ-προηγούμενη, ούτε από τη σημερινή ηγεσία να είναι Πρόεδρος καμίας Επιτροπής Παραλαβής. Να μας απαντήσει.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Απαντήστε στον κύριο Βουλευτή.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Υπάρχει το ΦΕΚ 348/16-8-2007 όπου φαίνεται μέσα ότι είμαι μέλος της Επιτροπής Παραλαβής και ότι εάν ο Πρόεδρος σε περίπτωση κωλύματος δεν μπορεί να εκτελέσει τα καθήκοντά του, τον αναπληρώ. Αυτή τη στιγμή ο Πρόεδρος αποστρατεύτηκε με τις τελευταίες κρίσεις στην ΕΛΑΣ και γι’ αυτό είπα ότι προεδρεύω της Επιτροπής. Από το 2006….
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Αντιπρόεδρος, επειδή είπατε Πρόεδρος…
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Αυτή τη στιγμή δεν έχει οριστεί Πρόεδρος. Ο Πρόεδρος αποστρατεύτηκε, ως εκ τούτου εκτελώ χρέη Προέδρου. Δηλαδή, θέλετε να το πω –πώς θέλετε;- αναπληρωτής…
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Με συγχωρείτε, έχετε πει στον κύριο Αρχηγό σας, στον Αντιναύαρχο τον κ. Μπούσιο ή στον πρώην αρχηγό τον Αντιναύαρχο τον κ. Ρετζεπέρη, ότι εσείς προεδρεύετε της Επιτροπής Παραλαβής και εκπροσωπείτε το Λιμενικό Σώμα;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Αυτά τα ΦΕΚ που σας διαβάζω τώρα, που είναι υπουργικές αποφάσεις, έχουν κοινοποιηθεί σε όλους τους φορείς.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Το ΦΕΚ άλλο λέει. Το ΦΕΚ λέει ότι υπάρχει Πρόεδρος αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας και εσείς είστε μέλος…
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Και σε περίπτωση κωλύματος…
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Σε περίπτωση κωλύματος. Έρχεστε και μας λέτε στην Εξεταστική Επιτροπή ότι προεδρεύετε της Επιτροπής Παραλαβής του C4I. Εδώ υπάρχει σοβαρό θέμα.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Ο Πρόεδρος έχει αποστρατευθεί.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Πότε απεστρατεύθη;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Πριν από δύο εβδομάδες.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Άρα, τον αντικαθιστάται δύο εβδομάδες. Ήρθατε να μας καταθέσετε τις τελευταίες δύο εβδομάδες τι έχει γίνει;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Εγώ είμαι μέλος της Επιτροπής από τις αρχές του 2006. Τα είπα προηγουμένως.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Καλά μέλος της Επιτροπής. Αυτή τη στιγμή, τι είστε; Προεδρεύετε εσείς λόγω του ότι έχετε μεγαλύτερο βαθμό;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Λόγω του ότι έχω το μεγαλύτερο βαθμό στην Επιτροπή και ο Πρόεδρος έχει αποστρατευθεί.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δηλαδή, αν δεν ήσασταν εσείς και ο αρχαιότερος ήταν πυροσβέστης, θα μας ερχόταν εδώ πυροσβέστης;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Ακριβώς. Διότι, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση…
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ή ουρολόγος, ας πούμε, θα ερχόταν. Μα, γίνονται αυτά τα πράγματα; Από τη στιγμή που το Σώμα σας δεν παραλαμβάνει, έρχεστε εδώ πέρα…
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Κύριε Βουλευτά, μου επιτρέπετε;
Ποιος σας είπε ότι δεν παραλαμβάνει; Έχει οριστεί Επιτροπή κανονικά, με αποφάσεις του Αρχηγού του Λ.Σ. και των υπολοίπων Σωμάτων Ασφαλείας. Η Επιτροπή αυτή ορίστηκε με Κοινή Υπουργική Απόφαση, δημοσιεύθηκε σε Φ.Ε.Κ. και λέει τι κάνει το κάθε μέλος.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Μα, έρχεστε και λέτε ότι παραλάβατε σωστά. Και εγώ γι’ αυτό βγήκα έξω και πήγα να πάρω τηλέφωνο και δεν ήρθα νωρίς, διότι εγώ έχω τις αποφάσεις και επικοινώνησα με την ηγεσία. Ουδέποτε το Λιμενικό Σώμα και μάλιστα, σας διέταξε ο κ. Σαλίβερος να μην παραλάβετε τίποτα. Εσείς πήγατε και παραλάβατε;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Όχι, όχι. Επιτρέψτε μου.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, υπάρχει θέμα σοβαρό. Παρακαλώ να σταματήσει η εξέταση του συγκεκριμένου μάρτυρα μέχρι να πιστοποιηθεί από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη αν, πράγματι, εκπροσωπεί νομίμως την Επιτροπή.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κατ’ αρχήν και για την προστασία της Επιτροπής και για την προστασία του μάρτυρα, εμείς θα δούμε τί παράσταση πρέπει να κάνουμε για να βγάλουμε άκρη και από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και από το Λιμενικό Σώμα.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Κύριε Πρόεδρε, αν θέλετε, μπορώ να καταθέσω την απόφαση με την οποία…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Όχι, δεν χρειάζεται.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Τι απόφαση είναι αυτή;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Είναι η απόφαση η οποία με ορίζει εκπρόσωπο του Λ.Σ. στην Επιτροπή Παραλαβής.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Είναι η απόφαση η οποία τον ορίζει στην Επιτροπή.
Πότε είναι αυτή η απόφαση;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Είναι αυτή η απόφαση 9-1-2006. Έκτοτε, αυτά δημοσιεύθηκαν σε επανειλημμένες υπουργικές αποφάσεις, που δημοσιεύθηκαν στα Φ.Ε.Κ., κοινοποιήθηκαν σε όλους τους φορείς. Κάθε φορά που γινόταν…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Καλώς, κύριε μάρτυς.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Τα έχω και όποιος θέλει, μπορεί να τα δει.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριε μάρτυρα, ό,τι έγγραφα έχετε να μας τα καταθέσετε.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Ό,τι έγγραφα έχει να τα καταθέσει, κύριε Πρόεδρε.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Αντιπρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής κ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γεώργιος Νικητιάδης): Κύριοι συνάδελφοι, σε κάθε περίπτωση ο μάρτυς είναι μέλος της Επιτροπής Παραλαβής. Οπότε το αν είναι ή δεν είναι Προεδρεύων, είναι και θέμα νομικό που το βλέπουμε εμείς. Η μαρτυρία του, όμως, αξιολογείται ως μέλος της Επιτροπής Παραλαβής.
Κύριε μάρτυς, έχετε να προσθέσετε κάτι άλλο;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Κύριε Πρόεδρε, δεν ολοκλήρωσα την απάντησή μου.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γεώργιος Νικητιάδης): Μπορείτε να ολοκληρώσετε, σας παρακαλώ, την απάντησή σας. Πείτε μας αν έχετε να προσθέσετε και κάτι άλλο, για να συνεχίσουμε με ερωτήσεις.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Σε ό,τι αφορά, επομένως, το λογισμικό για τα υποσυστήματα «1-7» του CDSS, γνωρίζω ότι οι υπηρεσίες δεν τα έχουν ενεργοποιήσει μέχρι τη στιγμή που μιλάμε, πλην πολύ μικρών κομματιών, όπως είναι ένα κομμάτι του υποσυστήματος «5», το λεγόμενο «Autonomy», το οποίο το λειτουργεί η Αστυνομία και γνωρίζω ότι το έχουν ενεργοποιήσει. Αυτό γνωρίζω.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γεώργιος Νικητιάδης): Κύριε Ρήγα, έχετε το λόγο, για να ξεκινήσουμε τις ερωτήσεις.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Κύριε μάρτυς, πόσα ήταν τα μέλη της Επιτροπής Παραλαβής του συστήματος, στην οποία συμμετείχατε και είχατε οριστεί ως αναπληρών τον Πρόεδρο, όταν απουσιάζει;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Αρχικά, ήταν αρκετά. Πρέπει να ήταν περίπου επτά, οκτώ, δεν θυμάμαι ακριβώς. Στη συνέχεια, όμως, καθώς μειωνόταν το αντικείμενο, η Υπηρεσία αποφάσισε ότι δεν ήταν αναγκαίο να υπάρχουν τόσα πολλά μέλη και τους μείωσε. Στην παρούσα φάση και για το τελευταίο χρονικό διάστημα, είμαστε πέντε μέλη. Και τώρα πλέον, τέσσερις με την αποστρατεία…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Αυτή η Επιτροπή είχε συγκροτηθεί στα πλαίσια της τελευταίας τροποποίησης της σύμβασης;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Εννοείτε την τροποποίηση «5» γιατί έχουν γίνει επτά τροποποιήσεις. Η βασική τροποποίηση που έγινε το Μάρτιο του 2007 ήταν η τροποποίηση «5». Η Επιτροπή για ανασυγκρότηση έγινε στις αρχές του 2006, ενόψει των διαπραγματεύσεων τότε για την υπογραφή της τροποποίησης «5». Συγκεκριμένα…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Εσείς δεν συμμετείχατε πάντως στην Επιτροπή που διαπραγματεύτηκε την τροποποίηση. Ήσασταν μόνο στην Επιτροπή Παραλαβής ή συμμετείχατε και στην Επιτροπή Τροποποίησης;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Όχι, όχι. Δεν συμμετείχα, αλλά οπωσδήποτε υπηρεσιακά υπήρχε μία ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των Επιτροπών, γιατί το δημόσιο, όπως ξέρετε, είναι ενιαίο…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Η οποία διαμόρφωσε το πνεύμα ή την απόφαση να δοθεί άλλη μία παράταση στον ανάδοχο, προκειμένου να ολοκληρώσει, να του δοθεί, δηλαδή, η ευκαιρία να μπορέσει να καλύψει τις πλημμέλειες, τα ελαττώματα και τις ελλείψεις που είχε το σύστημα μέχρι τότε.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Ακριβώς.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Εσείς μας είπατε ότι αυτή η Επιτροπή απέρριψε και δεν δέχθηκε να παραλάβει ποιο υποσύστημα;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Το υποσύστημα «20», το οποίο είναι το TETRA, το Σύστημα Ασυρμάτων Επικοινωνιών.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Ενώ αυτό το σύστημα το παρέλαβε στη συνέχεια μία άλλη επιτροπή, η Επιτροπή Επίλυσης Διαφορών.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Μάλιστα. Ακριβώς.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Τι ήταν αυτή η Επιτροπή Επίλυσης Διαφορών;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Ορίστηκαν τρεις Αξιωματικοί της Αστυνομίας…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Αυτή ασχολήθηκε μόνο με το TETRA;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Στη συνέχεια απορρίφθηκε και το υποσύστημα «16» από την Επιτροπή. Δηλαδή, ενώ το πρωτόκολλο απόρριψης του TETRA υπογράφηκε από την Επιτροπή στην οποία εγώ συμμετείχα, με συνολικά επτά άτομα –έξι μέλη και έναν πρόεδρο- στις 25 Μαΐου 2007 η Επιτροπή Παραλαβής απέρριψε το υποσύστημα «20», στη συνέχεια απέρριψε και το υποσύστημα «16» που ήταν το AVL που σας είπα στις 6 Ιουνίου 2007.
Μετά και το AVL, όμως, μεταξύ 25 Μαΐου 2007 και 6 Ιουνίου, συγκροτήθηκε η Επιτροπή Επίλυσης Διαφορών, η οποία στις 29 Ιουνίου 2007 εξέδωσε ένα πρωτόκολλο επίλυσης διαφορών με το οποίο έκανε αποδεκτό το υποσύστημα «20». Τέσσερα ήταν τα μέλη, εκ των οποίων ένας Πρόεδρος, ο κ. Λώλος. Ήταν μετά ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παραλαβής, ο οποίος τώρα αποστρατεύτηκε και τον οποίο εγώ αντικαθιστώ. Ο κ. Λώλος, δηλαδή, που έχει κληθεί να καταθέσει στο τέλος όλων των μελών της Επιτροπής, συμμετείχε στην Επιτροπή Επίλυσης Διαφορών ως ένας από τους τέσσερις που ήταν στην Επιτροπή Επίλυσης Διαφορών.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Για να το καταλάβουμε, λοιπόν, αυτό, εσείς ως Επιτροπή αρνηθήκατε την παραλαβή του υποσυστήματος «20» και «16». Συστήθηκε, λοιπόν, Επιτροπή Επίλυσης Διαφορών, η οποία απαρτιζόταν από τέσσερα μέλη, εκ των οποίων το ένα ήταν ο Πρόεδρος της δικής σας Επιτροπής.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Όχι. Σε μετέπειτα περίοδο, αυτός έγινε μέλος της Επιτροπής Παραλαβής, καθώς και ένα επόμενο μέλος…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Αυτό που θέλω να ξέρω είναι το εξής: Η Επιτροπή που παρά τη δική σας απόφαση, ως Επιτροπή Επίλυσης Διαφορών αποφάσισε να το παραλάβει τελικά, είχε στη σύνθεσή της, όταν συνεδρίασε, τον κ. Λώλο ή μπήκε μετά αυτός;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Μετά, όπως και ο κ. Γλυνός. Ένα δεύτερο μέλος της Επιτροπής Επίλυσης Διαφορών έγινε επίσης Πρόεδρος της Επιτροπής Παραλαβής.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Για να εξακολουθήσει να υπάρχει Επιτροπή Επίλυσης Διαφορών, σημαίνει ότι είχατε και άλλες διαφορές να επιλύσετε.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Όχι, όχι, δεν είναι έτσι.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Τότε γιατί εξακολουθούσε να υπάρχει Επιτροπή Επίλυσης Διαφορών;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Όχι, δεν εξακολούθησε να υπάρχει. Συστήθηκε ad hoc μόνο για το συγκεκριμένο πράγμα και σταμάτησε. Δηλαδή, συστήθηκε για ένα διάστημα ενός μηνός, εξέτασε το συγκεκριμένο απορριπτικό πρωτόκολλο και έκτοτε δεν συνεδρίασε ξανά.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Αφού δεν συνεδρίασε ξανά, πώς μπήκε ο κ. Λώλος εκ των υστέρων;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Όχι, όχι. Μπήκε πρώτα ο κ. Γλυνός και μετά ο κ. Λώλος ως μέλη της Επιτροπής Παραλαβής και σε μετέπειτα χρόνο, όταν αυτή η Επιτροπή ολοκλήρωσε τις εργασίες της στις 29.6.2007 –μπορώ να σας πω πότε, μπορείτε να ρωτήσετε και τον κ. Λώλο, είχε λήξει εκείνη η Επιτροπή- ο κ. Λώλος μετά μπήκε στην Επιτροπή Παραλαβής.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Δεν με ενδιαφέρει πότε μπήκε στην Επιτροπή Παραλαβής, αλλά αν συμμετείχε στην Επιτροπή Επίλυσης Διαφορών.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Ναι, συμμετείχε. Αφού σας το είπα!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Συμμετείχε λοιπόν και στην Επιτροπή Παραλαβής που ήσασταν και εσείς μέλος…
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Όχι, όχι. Όταν μπήκε στην Επιτροπή Επίλυσης Διαφορών, δεν είχε συμμετάσχει σε καμία Επιτροπή Παραλαβής.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Επομένως, κανένα μέλος της Επιτροπής Παραλαβής που απέρριψε το υποσύστημα «20» και το υποσύστημα «16», δεν συμμετείχε στην Επιτροπή Επίλυσης Διαφορών.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Ακριβώς.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Κανένα!
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Ούτε θα μπορούσε να γίνει αυτό φυσικά!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Διότι έτσι όπως μας τα μπλέξατε λίγο, μας δώσατε την εντύπωση ότι…
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Όχι, όχι. Τα λέω πολύ ξεκάθαρα.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Η δική σας απόφαση, η οποία ήταν απορριπτική και επιστράτευσε ένα συγκεκριμένο σκεπτικό –προφανώς έχον σχέση με τις ατέλειες του συστήματος- πώς διασκεδάστηκε; Με ποιο σκεπτικό ανατράπηκε από την Επιτροπή Επίλυσης Διαφορών; Δηλαδή, αυτοί το είδαν διαφορετικά; Υπήρχαν λίγες μέρες! Ποιο ήταν το σκεπτικό της Επιτροπής Επίλυσης Διαφορών, το οποίο ήταν αντίθετο με το δικό σας και αποδέχθηκε τελικά να παραλάβει;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Κοιτάξτε, τα Πρακτικά υπάρχουν…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Όχι, όχι. Δεν θέλω να μου διαβάσετε τα Πρακτικά.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Εγώ δεν μπορώ να σας πω με ποιο μάτι το είδαν. Εγώ είδα το δικό μας το απορριπτικό πρωτόκολλο και είδα και το πρωτόκολλο της άλλης Επιτροπής που το παρέλαβε. Τώρα, ο καθένας…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Μισό λεπτό. Για να φθάσεις σε μία απόφαση και να παραλάβεις όλα τα άλλα υποσυστήματα, έστω και κάνοντας απομειώσεις…
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Γιατί δεν ρωτάτε τον κ. Λώλο, για τον οποίο έχει προγραμματιστεί να έρθει; Ο κ. Λώλος συμμετείχε. Ρωτήστε τον, αν θέλετε…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Θα τον ρωτήσουμε και τον κ. Λώλο. Εγώ ρωτώ εσάς. Από τα υποσυστήματα που είχατε να παραλάβετε, κάνατε την υποσημείωση για επουσιώδη ελαττώματα και παραλείψεις, κάνατε και τις απομειώσεις και εν πάση περιπτώσει αρνηθήκατε να παραλάβετε δύο, τα υποσυστήματα «20» και «16», προφανώς για πολύ σοβαρούς λόγους, υποθέτω.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Μάλιστα. Η Επιτροπή Επίλυσης Διαφορών έκρινε –το λέει επί λέξει- ότι οι διαπιστωθείσες ελλείψεις και οι επουσιώδεις αποκλίσεις δεν καθιστούν το υποσύστημα «20» ακατάλληλο.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Ακριβώς. Αυτό ήθελα να μου απαντήσετε. Επομένως, κρίνουν ως υπερβολικά τα δικά σας συμπεράσματα…
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Μάλιστα.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: …και προφανώς θεωρούν ότι έχετε υπερτιμήσει τα ελαττώματα του συστήματος. Αυτό είναι το πνεύμα, ας πούμε.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Ακριβώς. Έκριναν ότι ήμασταν υπερβολικοί.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Το TETRA, λοιπόν, παρελήφθη.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Παρελήφθη με το πρωτόκολλο αυτό που σας διάβασα.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Λέτε, λοιπόν, ότι το TETRA λειτουργεί σήμερα;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Επειδή δεν είμαι στις αρμόδιες διευθύνσεις που το λειτουργούν -είμαι στη Διεύθυνση Πληροφορικής του Λ.Σ.- αλλά είμαι μέσα στους φορείς και όλα αυτά τα χρόνια το ζω, βλέπω ότι λειτουργεί, αν και έχει προβλήματα. Αυτό μπορώ να πω.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Για πείτε μου, το υποσύστημα που είχε σχέση με το Λιμενικό Σώμα…
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Είναι πολλά. Ποιο από όλα; Είναι το «14» για τα λιμάνια, το «15» για τα σκάφη κλπ. Αυτά είναι τα βασικά. Ήταν και το «7» για το CDSS.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Αυτά, λοιπόν, τα υποσυστήματα τα οποία θα παρελάμβανε η δική σας Επιτροπή. Αυτή δεν ήταν η Επιτροπή παραλαβής;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Όλα η δική μας τα παρέλαβε.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Τα παρέλαβε τελικά;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Φυσικά. Όλα τα έχουμε παραλάβει.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Άρα, λοιπόν, έχουν παραληφθεί και για τα υποσυστήματα του Λιμενικού.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Φυσικά. Το είπα από την αρχή. Το μόνο αντικείμενο της σύμβασης που δεν έχει παραληφθεί είναι η εκπαίδευση.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Άρα, λοιπόν, εδώ θα πρέπει να επαναλάβω για μία ακόμα φορά ότι σύμφωνα με τη δική σας μαρτυρική κατάθεση, δεν υπάρχει πέρα του συστήματος «16», υποθέτω…
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Παρελήφθη και αυτό…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Άρα, δεν υπάρχει κανένα υποσύστημα που να μην έχει παραληφθεί μέχρι σήμερα. Όλα τα υποσυστήματα έχουν παραληφθεί.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Πλην του αντικειμένου –δεν είναι υποσύστημα- της εκπαίδευσης του «1-7».
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Επομένως, δεν υπάρχει σε εκκρεμότητα μέχρι σήμερα κανένα υποσύστημα που να μην έχει παραληφθεί.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Ακριβώς.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Το ένα ερώτημα ήταν αυτό. Ξεκαθαρίζουμε, δηλαδή, ότι υπηρεσιακά από πλευράς επιτροπής παρελήφθησαν όλα.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Μάλιστα.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Κύριε μάρτυς, πριν σας θέσω το δεύτερο ερώτημα, θα ήθελα να σας πω ότι επειδή αυτή την ερώτηση την έχω κάνει και σε άλλο μάρτυρα και πήρα συγκεκριμένη απάντηση, θα ήθελα να ξέρω και από εσάς εάν είναι ίδια η απάντηση.
Ρώτησα, λοιπόν, το μάρτυρα το εξής: Μετά από την υπογραφή της Επιτροπής Παραλαβής, έπρεπε να υπογράψει κάποιο πολιτικό πρόσωπο για να θεωρείται ως συντελεσθείσα πλήρως η παραλαβή; Και μου είπε ότι ο μόνος που θα έπρεπε κατά την άποψή του να έχει υπογράψει ήταν ο κ. Μαρκογιαννάκης ως Υφυπουργός Δημόσιας Τάξης τότε. Τον ρώτησα, λοιπόν, το εξής: Έπρεπε να υπογράψει και ο Υπουργός Ναυτιλίας ή ο Υφυπουργός Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής; Και μου είπε όχι, δεν προβλέπεται από πουθενά ότι υπογράφει και αυτό το πολιτικό πρόσωπο.
Σας ρωτάω, λοιπόν, και εσάς το εξής: Από τις γνώσεις που έχετε, υπάρχει ανάγκη να υπογράψει κανένα πολιτικό πρόσωπο μετά τη δική σας υπογραφή παραλαβής;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Να σας απαντήσω. Σύμφωνα με τη σύμβαση, όχι. Όμως, σύμφωνα με τον κανονισμό προμηθειών με τον οποίο έγινε αυτή η προμήθεια…
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Με το προεδρικό διάταγμα.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα 284/89, προβλέπεται ότι αν υπάρχουν από την Επιτροπή αποκλίσεις για τις οποίες προτείνει απομειώσεις, αποφασίζει τελικά ο έχων την οικονομική εξουσία. Γι’ αυτό και η αρμόδια οικονομική υπηρεσία της HELLAS το πήγε στον Υπουργό. Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχει περάσει στην κυριότητα του δημοσίου αυτό.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Κύριε μάρτυς, δεν με ενδιαφέρει αυτό. Μου αρκεί η απάντησή σας.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Επιτρέψτε μου να ολοκληρώσω.
Μέσα στη σύμβαση είχε αποδοθεί αυτό το πνεύμα του Προεδρικού Διατάγματος ως διάστημα πενήντα ημερών μετά την υπογραφή του πρωτοκόλλου του συστήματος για την επίλυση τυχόν οικονομικών εκκρεμοτήτων.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Η ερώτησή μου ήταν σαφής, όπως και η απάντησή σας ήταν εξίσου σαφής και ήταν η ίδια με την οποία πήρα από ένα άλλο μέλος της Επιτροπής.
Και τώρα η τελευταία μου ερώτηση: Είπατε ότι κάποια υποσυστήματα έχουν παραληφθεί από την Επιτροπή σας με τις απομειώσεις και τις ελλείψεις που επισημάνατε και τα οποία, σύμφωνα με τη δική σας πάντα γνώμη, λειτουργούν, αλλά κάποιες υπηρεσίες για άγνωστους σε σας λόγους δεν τα έχουν βάλει σε λειτουργία μέχρι σήμερα, δεν τα χρησιμοποιούν. Ποια είναι αυτά τα υποσυστήματα και ποιες είναι οι υπηρεσίες οι οποίες δεν τα χρησιμοποιούν, μολονότι κατά τη δική σας άποψη θα μπορούσαν να τα έχουν αξιοποιήσει;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Είναι το υποσύστημα «1» το οποίο αφορά την υποστήριξη λήψης αποφάσεων. Είναι τα υποσυστήματα «1», «6», και «7». Τα λέω μαζί, γιατί το «1» είναι της Αστυνομίας, το «6» είναι της Πυροσβεστικής και το «7» του Λιμενικού. Είναι το ίδιο, δηλαδή, πακέτο εφαρμογών που είναι υποστήριξη αποφάσεων. Δηλαδή, όταν έχεις ένα συμβάν, αυτό συνδέεται με τα σχέδια που του έχεις βάλει μέσα και σου προτείνει τι πρέπει να κάνεις λαμβάνοντας υπόψη τους πόρους που έχεις διαθέσιμους, όπως προσωπικό, μέσα, σκάφη, αυτοκίνητα κλπ. Αυτό, επομένως, δεν έχει τεθεί σε λειτουργία.
Επίσης, δεν έχει τεθεί σε λειτουργία από το υποσύστημα «5» -το δεύτερο βασικό δηλαδή από το πακέτο του CDSS- που είναι η διαχείριση πόρων, δηλαδή διαχείριση προσωπικού, διαχείριση μέσων, διαχείριση υλικού. Αυτό το υποσύστημα ομοίως δεν έχει τεθεί σε λειτουργία και το οποίο αυτό υποσύστημα είναι απαραίτητο για να παράσχει την πληροφόρηση στο υποσύστημα «1», «6» και «7» που κάνει διαχείριση περιστατικών, ώστε να μπορείς να ξέρεις τι έχεις διαθέσιμο για να χρησιμοποιήσεις.
Αυτά που κατά την άποψή μου είναι η ουσία του CDSS δεν χρησιμοποιούνται. Κάποια, όπως είπα προηγουμένως, όπως το TONER που είναι μία εφαρμογή η οποία παίρνει πληροφορίες από τηλεοπτικά κανάλια, από εφημερίδες κλπ και μπορεί να κάνει μία σύνθετη αναζήτηση κλπ, γνωρίζω ότι η Αστυνομία το έχει θέσει σε λειτουργία αυτό το κομμάτι.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Πάντως, κατά την άποψή σας, όσα δεν έχουν τεθεί σε λειτουργία από αυτά τα υποσυστήματα, δεν έχουν τεθεί όχι γιατί πάσχουν, διότι έχουν ελαττώματα, αλλά γιατί για άγνωστους λόγους οι συγκεκριμένες υπηρεσίες δεν τα χρησιμοποιούν.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Αυτό που εκτιμώ εγώ –αν θέλετε την προσωπική μου εκτίμηση- είναι ότι επειδή υπάρχει όλη αυτή η περιρρέουσα ατμόσφαιρα, δεν θέλουν να ασχοληθούν μ’ αυτό μέχρι να καταλήξει. Αυτό, όμως, κατά την άποψή μου έχει πολύ σοβαρές επιπτώσεις στο δημόσιο.
Μία από αυτές τις σοβαρές επιπτώσεις είναι ότι λήγει η εγγύηση. Η εγγύηση λήγει τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους, τον Οκτώβριο του 2010 και μέσα στα πλαίσια της εγγύησης θα μπορούσαν να έχουν βγει τυχόν προβλήματα και να τα έχουμε λύσει. Αυτό θα το χάσουμε.
Θα χάσουμε, επίσης, κάποιες προβλέψεις που έχει η τεχνική υποστήριξη, η οποία προβλέπει κάθε χρόνο ο προμηθευτής να δίνει software dates. Δηλαδή, αν εμείς συμφωνήσουμε ότι πρέπει να μας κάνει μια ενημέρωση του λογισμικού, έχουν περάσει δύο χρόνια. Πέντε χρόνια είναι αυτό και άρα χάνουμε δύο χρόνια.
Επίσης, χάνουμε την εκπαίδευση του προσωπικού το οποίο θα ξεχάσει τα όσα έμαθε. Ήδη πάμε να κλείσουμε περίπου εννιά μήνες από την εκπαίδευση των πρώτων που εκπαιδεύτηκαν και είναι λογικό αυτοί να ξεχάσουν όσα έμαθαν.
Για παράδειγμα, του χρόνου έχουμε τους Special Olympics του 2011. Γιατί να μην έχουμε το σύστημα να το χρησιμοποιήσουμε και να ψάξουμε να βρούμε να κάνουμε κάτι άλλο; Αφού το πήραμε και δώσαμε δεκάδες εκατομμύρια!
Και επειδή έχω ασχοληθεί με την υπόθεση εφτά χρόνια τώρα και επειδή έχουμε δουλέψει πάρα πολύ, πονάμε να βλέπουμε το αποτέλεσμα της δουλειάς μας να μη χρησιμοποιείται από το δημόσιο και να μην αξιοποιείται όπως πρέπει. Με προβλήματα; Με προβλήματα. Όμως, μ’ αυτά τα προβλήματα το πήραν. Το πήραν σύμφωνα με το νόμο και θα πρέπει να το αξιοποιήσουμε τουλάχιστον όσο μπορούμε. Και θα βλέπαμε τι θα γινόταν στη συνέχεια, αν μετά από ένα ή δύο χρόνια βλέπαμε ότι πλέον δεν μας κάνει και υπάρχει κάτι καλύτερο. Διότι αυτή τη στιγμή και εγώ δεν βλέπω να υπάρχει κάτι καλύτερο στην αγορά από αυτό που έχουμε αυτή τη στιγμή. Πήραμε ένα σύστημα που για μένα είναι πρωτοποριακό και δεν το έχει κανείς στον κόσμο. Με προβλήματα; Ναι, με προβλήματα. Όμως, μπορούμε να το δουλέψουμε. Και για μένα δεν είναι σωστό που δεν το αξιοποιούμε.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Κύριε μάρτυς, μ’ αυτά που μας είπατε, σχηματίσαμε μία άποψη.
Τώρα θέλω να σας κάνω μία ερώτηση η οποία γίνεται πάντα όταν μιλάμε για το C4-I. Μου είπατε ότι ασχολείστε περίπου επτά χρόνια. Άρα, έχετε παρακολουθήσει όλη αυτήν την ιστορία, ξέρετε για τη σύμβαση, ξέρετε τι αναθέσαμε και τι παραλάβαμε. Αυτό που έχουμε παραλάβει τώρα και έτσι όπως εσείς το περιγράψατε με τα προβλήματά του και με τις ατέλειές του κλπ είναι ίδιο μ’ αυτό που παραγγείλαμε; Δηλαδή έχει τη διαλειτουργικότητα το σύστημα; Είναι το C4-I το οποίο περιγράφεται στη σύμβαση την οποία ανέλαβε η SAIC και με υπεργολάβους κλήθηκε να υλοποιήσει; Το γεγονός ότι μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε έτσι όπως είναι αποτελεί άλλο θέμα. Σας το διευκρινίζω. Είναι, όμως, αυτό που παραγγέλθηκε;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Είναι αυτό το οποίο έλεγε η ισχύουσα σύμβαση…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Όχι όταν τροποποιήθηκε, αλλά η αρχική. Με ενδιαφέρει η αρχική.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Από την αρχική…Για ποιο από όλα τα υποσυστήματα;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Η διαλειτουργικότητά του, δηλαδή το να λειτουργεί…
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Η διαλειτουργικότητά του κρίθηκε ότι είναι κατάλληλη για παραλαβή από την Επιτροπή. Τίποτα δεν είναι τέλειο. Δεν είπαμε ότι αυτό που θέλαμε -το ιδανικό- έγινε. Δεν έγινε.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Με το κλειδί στο χέρι.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): «Με το κλειδί στο χέρι», όπως λέει ο λαός και η σύμβαση, σημαίνει ότι εάν εγώ σου παραδώσω κάτι που έχει αποκλίσεις και εσύ τις κρίνεις επουσιώδεις, μου βάζεις μία απομείωση και το παραλαμβάνεις. Αυτή είναι η περίπτωσή μας. Επαναλαμβάνω ότι δεν είναι το τέλειο που περιέγραφε…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Όχι, κύριε μάρτυς, εγώ δεν σας λέω αν είναι τέλειο. Και από τον τρόπο με τον οποίο το παραλάβαμε είδαμε ότι παρελήφθη υποσύστημα – υποσύστημα, δηλαδή ένα προς ένα. Υποσύστημα Ι, υποσύστημα ΙΙ. Είδαμε το πρωτόκολλο παραλαβής. Αυτά που δεν είδαμε -και σας ρωτάω εφεξής- είναι αν λειτουργεί ως ενιαίο διαλειτουργικό σύστημα, όπως η αρχική σύμβαση το προέβλεπε και όχι με τις τροποποιήσεις που έγιναν και με τον εξαναγκασμό να το παραλάβουμε; Υπάρχει διαλειτουργικότητα στα υποσυστήματα;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Υπάρχει σε βαθμό αποδεκτό.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Μάλιστα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Ευχαριστούμε τον κύριο Ρήγα. Το λόγο έχει ο κ. Τζαβάρας.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Απ’ ό,τι αντιλαμβάνομαι, εσείς έχετε εποπτική αντίληψη του ζητήματος. Καλύπτετε σφαιρικά το θέμα. Θέλω να σας πω το εξής: Την αρχική σύμβαση την έχετε υπόψη σας;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Μάλιστα. Εννοείτε αυτήν που υπογράφηκε το 2003;
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Ναι αυτήν που υπογράφηκε στις 19.5.2003.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Μάλιστα, μάλιστα.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Αυτή, λοιπόν, η συγκεκριμένη σύμβαση στη συνέχεια υπέστη επτά τροποποιήσεις. Και αυτές τις έχετε υπόψη σας;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Μάλιστα.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Οι τροποποιήσεις που υπέστη η αρχική σύμβαση έγιναν για λόγους που αφορούσαν τη SAIC ή και για λόγους που αφορούσαν το ελληνικό δημόσιο; Είμαι σαφής; Είμαι αντιληπτός σε αυτό που ρώτησα; Δηλαδή η ανάγκη του να τροποποιηθεί η αρχική σύμβαση απέρρευσε από την ανάγκη να διευκολυνθεί η SAIC ή από την ανάγκη να εξυπηρετηθεί το ελληνικό δημόσιο;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Κύριε Βουλευτά, δεν μπορώ να σας απαντήσω σε αυτό. Όμως, αυτό που ξέρω είναι ότι η σύμβαση μέσα από την αρχή προέβλεπε ότι μπορεί να γίνουν τροποποιήσεις…
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Το προέβλεπε;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): …είτε με πρωτοβουλία του προμηθευτή είτε με πρωτοβουλία του αγοραστή.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Επομένως, αυτές οι τροποποιήσεις που έγιναν ήταν στα πλαίσια της αρχικής σύμβασης.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Η αρχική σύμβαση προέβλεπε ότι εξακολουθούσε να ισχύει με τις τροποποιήσεις της.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Αυτό το TETRA κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων το χρησιμοποίησε η Αστυνομία, το Λιμενικό και όλα αυτά τα Σώματα; Χρησιμοποιήθηκε το TETRA ;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Λέτε κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών;
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Μάλιστα.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Δεν μπορώ να σας απαντήσω με βεβαιότητα, αν και εγώ συμμετείχα στην υπόθεση των Ολυμπιακών. Έχω, όμως, την εντύπωση ότι χρησιμοποιείτο και αυτός ήταν και ένας από τους λόγους που ο προμηθευτής, όταν εμείς το απορρίψαμε, λέει «μα, τόσα χρόνια το χρησιμοποιείτε και τώρα έρχεστε και το απορρίπτετε;»
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Πότε έγινε αυτό; Πότε το απορρίψατε;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Το 2007, αμέσως μετά την υπογραφή της…
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Και σας είπε, λοιπόν: «Μα τόσα χρόνια το χρησιμοποιείτε. Τώρα γιατί μου το απορρίπτετε;» Εσείς τι του απαντήσατε;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Ότι μπορεί να το χρησιμοποιούσε το ελληνικό δημόσιο για λόγους που αυτό αποφάσισε, όμως η Επιτροπή έκρινε με βάση τη σύμβαση ότι δεν ήταν κατάλληλο για παραλαβή.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Μπορείτε να μας πείτε τους λόγους που το έκριναν ακατάλληλο για παραλαβή, από τη στιγμή που το ελληνικό δημόσιο το χρησιμοποιούσε επί τόσα χρόνια;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Ναι, μπορώ να σας πω τους λόγους. Θα σας πω τις ουσιώδεις αποκλίσεις που διαπιστώσαμε εμείς.
Μια ουσιώδης απόκλιση ήταν ότι δεν επιτεύχθηκαν τα όρια ραδιοκάλυψης, δηλαδή ενώ είχε να καλύψει όλη την Αττική, δεν έγινε. Μιλάω πάντα για τα φορητά χειρός, που για εμάς είναι σημαντικά. Τα οχήματος και τα σκάφους ήταν ισχυρά μηχανήματα και δεν είχαν πρόβλημα. Τα χειρός βρήκαμε ότι σε πολλά σημεία δεν είχαν κάλυψη. Δεν μπορούσες να επικοινωνήσει ο άλλος.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Το ότι δεν υπήρχε κάλυψη αφορούσε τη SAIC ή αφορούσε και το ελληνικό δημόσιο;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Ήταν απόκλιση του συστήματος. Δεδομένου ότι το σύστημα έλεγε 95% κάλυψη -αυτός είχε δώσει κάποιους χάρτες που έλεγε τι καλύπτει- βλέπαμε ότι σημεία που αυτός έλεγε ότι καλύπτει δεν τα κάλυπτε. Έχω την εντύπωση ότι αυτό παραμένει ακόμη και σήμερα. Όποτε του λένε οι υπηρεσίες ότι εκεί πέρα δεν το καλύπτεις και δεν μπορεί να γίνει μια επιχείρηση, αυτός λέει «α, αυτό είναι στο 5%.» Αυτό είναι η μία ουσία της απόκλισης.
Η άλλη ουσία της απόκλισης…
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Είναι δηλαδή στο 5% που είχε εξ υπαρχής…
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Αυτός έδωσε ένα χάρτη και λέει ότι αυτά τα καλύπτω και ότι εκείνα δεν τα καλύπτω.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Καλώς. Πάμε παρακάτω.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Επόμενη ουσιώδης απόκλιση ήταν ότι τα τερματικά ετίθεντο ξαφνικά μόνα τους εκτός λειτουργίας. Δεν μπορούσε να λυθεί. Εμείς κρίναμε πολύ ουσιώδες, όταν γίνεται μια επιχείρηση, το τερματικό σε κάποιον να βγει εκτός λειτουργίας. Ήταν πολύ κρίσιμο. Το κρίναμε ουσιώδη απόκλιση.
Επίσης, δεν είχε γίνει...
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Τι συνέπειες είχε αυτό;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Πολύ μεγάλες. Φαντάζεστε τι σημαίνει να γίνει μια επιχείρηση και ξαφνικά να μην μπορείς να επικοινωνήσεις με τον δίπλα;
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Άρα, δεν δούλευε το C4I.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Για μας ήταν μια ουσιώδης απόκλιση. Αν και το σύστημα TETRA έχει τη δυνατότητα, όταν βγαίνουν εκτός από το δίκτυο να λειτουργεί, όπως τα κλασικά, δηλαδή το ένα με το άλλο που είναι κοντά, εντούτοις, όταν κάνεις μια επιχείρηση και το κέντρο δεν μπορεί να σε ακούσει είναι κρίσιμο. Αυτό το κρίνω ως ουσιώδη απόκλιση.
Επίσης, κρίνω ως ουσιώδη απόκλιση το ότι δεν είχε ολοκληρωθεί ο προγραμματισμός των τερματικών. Δηλαδή έπρεπε να κάνει αυτός κάτι, για να προγραμματίσει τα τερματικά. Δεν το είχε κάνει. Ουσιώδης απόκλιση και αυτή.
Επίσης, είχαμε γράψει ως ουσιώδη απόκλιση το ότι δεν είχαν ελεγχθεί οι σταθμοί βάσης. Όπως ξέρετε για το TETRA αγοράσαμε στην ουσία μόνο τα τερματικά και όχι το δίκτυο.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Τότε το δίκτυο που χρησιμοποιούνταν τίνος ήταν;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Παραμένει του προμηθευτή. Εμείς αγοράσαμε παροχή υπηρεσιών για δέκα έτη, για οποία πληρώναμε ανά τετραετία ένα συγκεκριμένο τίμημα. Εμείς, όμως, είπαμε ότι παρόλο που είναι έτσι, θα έπρεπε τους σταθμούς βάσης –γύρω στους εκατό σε όλη την Αττική- το δημόσιο να τους ελέγξει, όπως έλεγε μέσα και η σύμβαση, να εξασφαλιστεί ότι είναι κλειδωμένοι, ασφαλείς, έχον γεννήτριες ανάγκης, παρακολουθούνται, γιατί το σύστημα έχει encryption, κρυπτογράφηση, στον αέρα.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Δηλαδή;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Δηλαδή από το κινητό μου μέχρι το σταθμό βάσης –είναι, όπως είναι η κυψελωτή τηλεφωνία, με σταθμούς βάσης- όσο είναι στον αέρα κάποιος που πάει να με ακούσει δεν μπορεί να με καταλάβει. Όταν, όμως, φθάσει στο σταθμό βάσης, εκεί γίνεται πάλι plain. Αυτό σημαίνει πως εάν κάποιος έχει πρόσβαση στο σταθμό βάσης –δεν μιλάω εκ μέρους του προμηθευτή, αλλά οποιοσδήποτε- πάει στο σταθμό βάσης και μπορεί να υποκλέψει όλες τις επικοινωνίες. Ως εκ τούτου εμείς ως Επιτροπή είχαμε θεωρήσει ότι είναι πολύ σημαντικό να διασφαλιστεί ότι αυτοί οι χώροι των σταθμών βάσης πληρούν κάποιες προδιαγραφές. Αυτό το κρίνουμε ομοίως ουσιώδη απόκλιση.
Αυτές, λοιπόν, ήταν οι αποκλίσεις που εμείς κρίναμε ως ουσιώδεις και γι’ αυτό απορρίψαμε το υποσύστημα.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Στη συνέχεια υπάρχει πράγματι, όπως είπατε, η διάταξη του άρθρου 68 παράγραφος 5, που λέει τι συμβαίνει στις περιπτώσεις που γίνεται παραλαβή με ουσιώδεις αποκλίσεις.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Μάλιστα.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Και εκεί, βέβαια, το προεδρικό διάταγμα προβλέπει το δικαίωμα του προμηθευτή να προσφύγει στην Επιτροπή Επίλυσης Διαφορών. Αυτή η Επιτροπή Επίλυσης Διαφορών αποτελείτο από ποιους; Είπατε από τον κ. Λώλο…
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Τον κύριο Φλήρη, ο οποίος είναι στρατηγός της Αστυνομίας.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Φλήρης;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Μάλιστα. Φλήρης Παναγιώτης.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Πού υπηρετεί αυτός;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Είναι κλαδάρχης οικονομοτεχνικών της…
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ – ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Τον πρότεινα μάρτυρα, κύριε συνάδελφε.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Εντάξει. Αυτό ήθελα να κάνω και εγώ. Οπότε με προλάβατε.
Πάμε παρακάτω.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Ο κ. Γλυνός, ο οποίος αυτή τη στιγμή…
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Ο Γλυνός είναι μάρτυρας εδώ;
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ – ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Τον έχω ήδη προτείνει.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Μπράβο.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Και ο καθηγητής του ΕΜΠ κ. Κώττης Παναγιώτης.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Και αυτός.
Επομένως, κύριε Πρόεδρε, και εγώ ενώνω τη φωνή μου με τη συνάδελφο κυρία Τσόνογλου. Να κληθούν όλοι αυτοί ως μάρτυρες.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Πάντως ο κ. Λώλος έχει κληθεί ως μάρτυς σήμερα.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Φεύγουμε τώρα από το TETRA.
Απ’ ό,τι κατάλαβα το θέμα της εκπαίδευσης ετέθη, για να εξαναγκαστεί κατά κάποιο τρόπο η SAIC να ανταποκριθεί σε άλλα καθήκοντα που είχαν σχέση με την εκπλήρωση της συγκεκριμένης σύμβασης; Γιατί είπατε στην αρχή ότι εκπαιδεύτηκε το προσωπικό.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Παρεσχέθη εκπαίδευση, η οποία, όμως, θεωρήθηκε ότι δεν ήταν πλήρης…
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Γιατί;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Ο ουσιώδης όρος απόρριψης ήταν ότι δεν παρεσχέθη πλήρης τεχνογνωσία, για να μπορεί να κάνει το δημόσιο την υποστήριξη των συστημάτων.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Ακριβώς.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Όμως, δεν έχει να κάνει με το ότι μπορεί κάποιος να πει «Α, άρα, γι’ αυτό δεν τα λειτουργούμε!». Όχι. Η εκπαίδευση των χρηστών, των εκφωνητών που μιλούν με το περιπολικό ή οτιδήποτε, καθώς και των διαχειριστών των εφαρμογών του CDSS θεωρήθηκε αποδεκτή.
Δεν θεωρήθηκε αποδεκτή η εκπαίδευση των διαχειριστών συστήματος, που λέμε, που είναι αυτοί οι οποίοι θα μπουν πολύ πιο βαθιά μέσα και θα κάνουν διάφορα πράγματα. Ο προμηθευτής ισχυρίζεται ότι αυτό δεν προβλεπόταν από τη σύμβαση. Εμείς ισχυριζόμαστε ότι προβλεπόταν.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Πήγε γι’ αυτό στην επιτροπή άρσης των διαφωνιών;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Μας είχε πει ο προμηθευτής ότι εφόσον αποτύχουμε στην προσπάθεια που κάναμε, θα το πάει και αυτό.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Επομένως, συνολικά εκτιμώμενα τα πράγματα μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι υπάρχει σε εξέλιξη η διαδικασία που προβλέπεται από τις συγκεκριμένες συμβάσεις μέχρι στιγμής. Έτσι δεν είναι; Δηλαδή ό,τι έχει γίνει προβλέπεται είτε από το Προεδρικό Διάταγμα 284/89 είτε από την αρχική σύμβαση με τις τροποποιήσεις.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Εγώ μπορώ να σας πω μόνο για την έκδοση των πρωτοκόλλων από την επιτροπή καθώς και για τη διαδικασία για να γίνει μια νέα προσπάθεια παραλαβής της εκπαίδευσης, για την οποία είχε βγει μια υπουργική απόφαση, η οποία έδινε μια προθεσμία και η οποία έληξε τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους. Ο προμηθευτής δεν ανταποκρίθηκε. Γνωρίζω ότι η αρμόδια υπηρεσία κινεί τις διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος στις περιπτώσεις που κάποιος δεν ανταποκρίνεται στη νέα προθεσμία που δίνει το κράτος όταν κάποιου του έχει απορριφθεί ένα αντικείμενο που έχει δώσει για παραλαβή.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Τι θα γίνει δηλαδή; Ετοιμάζεται το ελληνικό δημόσιο να κηρύξει έκπτωτο τη SAIC;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Σε ό,τι αφορά την εκπαίδευση. Αυτό γνωρίζω από συζήτηση που έχω κάνει με τον κ. Φλίρη.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Όχι συνολικά έκπτωτο;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Αφού έχουν παραληφθεί, όπως σας είπα. Το μόνο που εκκρεμεί είναι η εκπαίδευση.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Η οποία εκπαίδευση όπως είπατε, δεν είναι υποσύστημα.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Όχι. Είναι όμως αντικείμενο.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Είναι συμβατική υποχρέωση.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Ακριβώς.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Και τι νόημα θα έχει να γίνει έκπτωτος ως προς την εκπαίδευση;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Προβλέπεται μέσα στο νόμο ότι καταπίπτει μια εγγυητική κατά της εκτέλεσης. Σύμφωνα με τη σύμβαση, 800.000 κοστίζει αυτό το πράγμα. Ό,τι αποφασίσει ο Υπουργός.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Είπατε κάτι το οποίο είναι πολύ σημαντικό και θέλω να το διευκρινίσουμε, ότι αν επιμείνουν οι συγκεκριμένες υπηρεσίες του δημοσίου να απέχουν από τη θέση σε λειτουργία των υποσυστημάτων και κατά συνέπεια να διαπιστώνονται οι ατέλειες που υπάρχουν στην πράξη των συγκεκριμένων υποσυστημάτων, υπάρχει κίνδυνος λόγω της λήξης του χρόνου της εγγύησης, να υποστεί δυσανάλογα μεγαλύτερη ζημιά το ελληνικό δημόσιο. Έτσι είναι;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Για μένα, ναι.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Αυτό δεν το έχουν αντιληφθεί οι υπηρεσίες;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια στάση του δημοσίου απέναντι στην εταιρεία…
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Δηλαδή ουσιαστικά είναι προς το συμφέρον της εταιρείας.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Μου λέει η εταιρεία, που στέλνει κάθε μήνα, όπως υποχρεούται να στέλνει, τους τεχνικούς της για συντήρηση «τους έχω και κάθονται, αφού δεν ζητάτε τίποτα, δεν κάνουν τίποτα».
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Μπορείτε να μου πείτε σε ποιες υπηρεσίες;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Σε όλες. Είναι Λιμενικό, Πυροσβεστική, Αστυνομία, ΕΚΑΒ.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Και οι εταιρεία στέλνει εκεί τους ειδικούς και κάθονται;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Όχι «κάθονται», απλώς τους στέλνει όπως προβλέπεται από τη σύμβαση της τεχνικής υποστήριξης μια φορά το μήνα και κάνουν την τυπική συντήρηση. Αλλά εφόσον το σύστημα δεν λειτουργεί, δεν βγαίνουν προβλήματα, δεν βγαίνουν παρατηρήσεις. Ας πούμε, εγώ διαπίστωσα μια έλλειψη που μου είπαν οι τεχνικοί που είχαν έρθει κάποια στιγμή στο Λιμενικό Σώμα, την οποία είδα επειδή τους ρώτησα, ενώ θα έπρεπε να την έχει διαπιστώσει ο αρμόδιος χειριστής και να έχει πει «εδώ υπάρχει ένα πρόβλημα στα πλαίσια της εγγύησης, να μου το λύσεις άμεσα». Δεν διαπιστώθηκε. Λήγει η εγγύηση το φθινόπωρο και θα πάμε…
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Αύτανδροι, που λέτε εσείς οι πλοίαρχοι.
Επομένως, από τα λεγόμενά σας προκύπτει ότι το σύστημα αυτό και ως προς τα καθέκαστα υποσυστήματά του και στο σύνολό του, δεν είναι άχρηστο.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Ακριβώς.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Μπορεί να τεθεί σε λειτουργία, αλλά απλώς οι υπηρεσίες απέχουν από το να το λειτουργήσουν.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Δεν έχει ολοκληρωθεί η παραμετροποίηση στο κύριο υποσύστημα, που είναι το υποσύστημα υποστήριξης, λήξης αποφάσεων το 1, 6 και 7.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Να μας πείτε τι σημαίνει αυτό.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Για παράδειγμα, πρέπει να μπουν τα όρια των περιφερειακών αρχών. Ποιους πόρους έχει η κάθε υπηρεσία; Δηλαδή πρέπει να βάλεις κάποια όρια. Πού λήγει η περιοχή ευθύνης της μίας και πού της άλλης. Αυτό είναι δουλειά του διαχειριστή της εφαρμογής. Τέτοια πράγματα πρέπει να τα κάνει ο διαχειριστής εφαρμογής όπως έχει εκπαιδευτεί. Αυτά απαιτούνται να γίνουν όπως απαιτούνται να γίνουν και διάφορα άλλα πράγματα.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Γιατί δεν γίνονται;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Θα έπρεπε το δημόσιο για μένα να έχει μια καλή σχέση με τον προμηθευτή προκειμένου να μπορεί να λύσει όλα αυτά τα προβλήματα που τυχόν εντοπιστούν για να λειτουργήσει όσο καλύτερα γίνεται το σύστημα. Παρουσιάζονται συνεχώς, καθώς λειτουργεί, ανάγκες καινούργιες.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Τις οποίες μπορείς να λύσεις στα πλαίσια της εγγύησης;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Όχι. Αυτά που είναι στα πλαίσια της εγγύησης είναι κάποια. Αυτά που είναι στα πλαίσια της τεχνικής υποστήριξης είναι κάποια. Αλλά βγαίνουν και κάποιες καινούργιες ανάγκες καθώς περνάνε τα χρόνια, προσαρμογή στις νέες ανάγκες, ή διάφορα προβλήματα για τα οποία ήταν το δημόσιο υπεύθυνο που ο προμηθευτής δεν μπόρεσε να τα υλοποιήσει.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Δηλαδή, ποια είναι αυτά;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Πρόσβαση σε βάση δεδομένων, από την οποία το σύστημα αυτόματα τράβαγε στοιχεία για να τροφοδοτεί το λογισμικό. Αυτό αν η υπηρεσία τότε, παρ’ ότι προβλεπόταν στη σύμβαση, δεν ήταν έτοιμη να το παράσχει, ο προμηθευτής δεν το υλοποίησε. Τώρα όμως μπορεί η υπηρεσία να είναι έτοιμη.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Ή δεν θέλει.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Κι αυτό μπορεί να είναι όπως το λέτε. Μπορεί να μην ήθελε ή να μη μπορούσε. Σε κάθε περίπτωση δεν το παρέσχε η υπηρεσία τότε. Η επιτροπή σ’ αυτό δεν έβαλε απόκλιση. Ήταν ευθύνη του αγοραστή που δεν το παρέσχε εγκαίρως. Όμως αν τώρα η υπηρεσία έχει αλλάξει γνώμη ή μπορεί να το παράσχει, μπορεί να το κάνει. Σ’ αυτό, όμως, πρέπει να πληρώσει τον προμηθευτή.
Ως εκ τούτου θα πρέπει για μένα το δημόσιο να έχει μια ξεκάθαρη στάση: Εξακολουθώ με αυτή την εταιρεία και προχωρώ για την αξιοποίηση του συστήματος; Ή σταματώ και παύω; Οι υπηρεσίες έχουν βρεθεί σ’ αυτό το δίλλημα. Αυτή τη στιγμή αυτό το δίλλημα στις υπηρεσίες δεν έχει λυθεί. Γι’ αυτό βλέπω να κινούνται «άστο να δούμε τι θα γίνει».
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Να δούμε τι θα γίνει από τι;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Να τελειώσει η διαιτησία, να τελειώσει η εξεταστική. Περνάνε οι χρόνοι, το δημόσιο πληρώνει το TETRA, πληρώνει την τεχνική υποστήριξη. Κάθε τέσσερις μήνες πέφτουν εκατοντάδες χιλιάρικα, δεν λειτουργεί και ποιος φταίει γι’ αυτό;
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Δεν το λειτουργεί, όχι δεν λειτουργεί.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Δεν το χρησιμοποιεί. Δεν έρχεται κάποιος να πει οριστικά και αμετάκλητα: Θα κάνουμε αυτό. Τρέχουν οι διαδικασίες που προβλέπονται, αλλά εμείς προχωράμε έτσι ή δεν προχωράμε έτσι. Βγαίνουμε και καταγγέλλουμε τη σύμβαση και γίνεται αυτό. Για να ξέρουν οι υπηρεσίες τι να κάνουν. Οι υπηρεσίες παραμένουν αυτή τη στιγμή με ένα φόβο «μην το πειράξουμε, αφήστε». Και βγήκε πρόσφατα και μια διαταγή από τον Υφυπουργό τον κ. Βούγια η οποία λέει «θα οριστεί μια επιτροπή καινούργια, η οποία θα ελέγξει ξανά το σύστημα αν είναι κατάλληλο και ως εκ τούτου μην το πειράζετε καθόλου».
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Έτσι λέει, μην το πειράζετε καθόλου;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Μην επιφέρετε καμία αλλαγή. Τώρα, τι σημαίνει αυτό; Θέλει διευκρίνιση. Εφόσον όμως οι υπηρεσίες βλέπουν και μια τέτοια διαταγή, η οποία είναι πρόσφατη, λένε «αφήστε, μην το ακουμπάτε».
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Απ’ ό,τι καταλαβαίνω, το ίδιο το δημόσιο με τη συμπεριφορά του οδηγεί σε απαξίωση το σύστημα όπως το έχετε παραλάβει αφού: Απέχει από το να το λειτουργεί ενώ του είναι χρήσιμο και αναγκαίο. Ενώ το σύστημα μπορεί να λειτουργήσει, δεν το λειτουργεί ώστε να έχει τη δυνατότητα να διαπιστώσει ποιες από εκείνες τις ατέλειες μπορούν να αποκατασταθούν στα πλαίσια της εγγύησης.
Ποιες άλλες μπορεί να αντιμετωπιστούν στα πλαίσια της προσαρμογής και της τεχνικής υποστήριξης; Αφήνεται λοιπόν πολύτιμος χρόνος να περνάει νεκρός με αποτέλεσμα το Δημόσιο να ζημιώνεται με τον τρόπο που είπατε και επίσης ταυτόχρονα να οδηγείται σε απαξίωση αυτό το σύστημα που μας περιγράψατε;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Ακριβώς, γιατί ο κόσμος που έχει εκπαιδευτεί θα τα ξεχάσει.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Σας ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Κύριε Τζαβάρα, ευχαριστώ πολύ γιατί παρά το ότι δεν σας βάλαμε εμφανή χρόνο, χρησιμοποιήσατε ακριβώς εννέα λεπτά.
Ο κύριος Παφίλης έχει το λόγο.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Κύριε μάρτυς, από πότε έχετε εμπλακεί με το C4I;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Από το καλοκαίρι του 2003. Ήμουν σε διάφορες Επιτροπές, Επιτροπή Διαπραγμάτευσης, Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, Επιτροπή Παραλαβής. Η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης διαπραγματευόταν τροποποιήσεις της σύμβασης.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Από το 2003 δηλαδή.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Μάλιστα.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Υπογράψαμε μία σύμβαση με τη SAIC για το C4I. Πότε έπρεπε να παραδοθεί ολοκληρωμένα;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Ένα χρόνο μετά την υπογραφή, το Μάιο του 2004.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Παραδόθηκε;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Έπρεπε να παραδοθεί ένα χρόνο μετά. Δεν παραδόθηκε. Το Δημόσιο και τα αρμόδια όργανα γνωμάτευσαν ότι δεν ήταν κατάλληλο για παραλαβή, αυτό όμως έγινε μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες διότι πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες δεν ολοκληρώθηκαν…
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Λέω: Μέχρι τότε που είχε συμβατική υποχρέωση η εταιρεία, δεν παρέδωσε το σύστημα που έπρεπε να παραδώσει. Ναι ή όχι;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Το οποίο διαπιστώθηκε μετά.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Το γεγονός δεν είναι αυτό; Γιατί δεν μου λέτε «ναι»; Δεν σας ρώτησα πότε διαπιστώθηκε.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Δεν παραδόθηκε όπως εμείς κρίναμε ότι θα ήταν κατάλληλο για παραλαβή. Αυτό λέω.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Η εταιρεία ισχυριζόταν ότι ήταν κατάλληλο ένα χρόνο μετά;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Απ’ όσο γνωρίζω, θεωρούσε ότι ήταν ακατάλληλο, γι’ αυτό είχε προσφύγει στη διαιτησία.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Ένα χρόνο μετά;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Όχι ένα χρόνο μετά.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Δηλαδή όταν έληγε η συμβατική της υποχρέωση, η εταιρεία ισχυρίστηκε ότι είναι έτοιμο το C4I;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Ότι είναι κατάλληλο για παραλαβή και πως για ό,τι δεν ήταν κατάλληλο για παραλαβή ευθυνόταν το Δημόσιο που δεν είχε διαθέσει τις ευκολίες και δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις ενός τέτοιου έργου.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Η δική σας γνώμη ποια είναι; Ποιος έφταιγε για το ότι δεν παραδόθηκε το C4I ένα χρόνο μετά;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Απ’ όσο μπορώ να εκτιμήσω μετά από τόσα χρόνια που ασχολούμαι μ’ αυτό το θέμα, για ένα τέτοιο έργο το Ελληνικό Δημόσιο δεν μπορούσε να ανταποκριθεί και να το φτιάξει σ’ ένα έτος.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Δηλαδή φταίει το Ελληνικό Δημόσιο;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Όχι. Επιτρέψτε μου. Η εταιρεία, όταν ισχυρίζεται ότι δεν είχαν παραδοθεί διάφορες ευκολίες μέσα σ’ αυτά τα πολύ σφιχτά χρονικά πλαίσια, δεν έχει εντελώς άδικο. Επίσης ήταν πολύ δύσκολο οι διάφοροι φορείς ασφαλείας να μπορούν να συνεργαστούν μεταξύ τους γιατί δεν είχαν διαλειτουργικότητα. Οι φορείς έπρεπε να είναι έτοιμοι και να πουν στην εταιρεία τι εννοούν με τη διαλειτουργικότητα. Οι φορείς δεν μπορούσαν να το πουν. Ως εκ τούτου, δεν έχει εντελώς άδικο η εταιρεία όταν λέει ότι το Δημόσιο δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στις σφιχτές απαιτήσεις ενός τέτοιου έργου.
Από την άλλη μεριά όμως, εμείς ψυχρά μιλώντας σαν όργανα παραλαβής, είδαμε τότε, ή μάλλον είδαν -γιατί εγώ δεν ήμουν τότε, ήμουν απλώς εμπειρογνώμονας- ότι οι βασικές ευθύνες ήταν της εταιρείας και αποφάσισαν ότι ήταν ευθύνη της εταιρείας που δεν υλοποιήθηκε όπως έπρεπε.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Πρόεδρος της Επιτροπής κύριος ΙΩΣΗΦ ΒΑΛΥΡΑΚΗΣ)
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Ναι, αλλά μου λέτε απ’ ό,τι καταλαβαίνω –και θέλω να μου το επιβεβαιώσετε- ότι εσείς ρίχνετε περισσότερο το φταίξιμο στο Δημόσιο και μετά χρησιμοποιείτε τους πραγματογνώμονες που είπαν…
Σας ρώτησα τη γνώμη σας. Θα σας πω γιατί το λέω και σας παρακαλώ να με ακούσετε καλά. Ενώ περιγράφετε λεπτομερειακά το τι δεν έκανε το Δημόσιο, για τις ευθύνες της εταιρείας δεν λέτε τίποτα. Είναι έτσι;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Όχι, εγώ δεν σας είπα ότι δεν έχει ευθύνες η εταιρεία. Το αρμόδιο όργανο παραλαβής, όταν ολοκλήρωσε τις διαδικασίες παραλαβής το καλοκαίρι του 2005, έκρινε ότι δεν ήταν κατάλληλα τα υποσυστήματα για παραλαβή.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Αυτό το ξέρουμε. Δεν σας ρωτάω αυτό.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Εγώ είμαι υπέρ αυτής της άποψης και την υποστηρίζω.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Εγώ σας ρωτάω ποιος φταίει, η εταιρεία ή το Δημόσιο. Αυτό σας ρωτάω και μου απαντήσατε για το Δημόσιο αναλυτικά και για την εταιρεία ότι φταίει και η εταιρεία.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Εγώ λέω ότι για το Δημόσιο δεν μπορώ να κρίνω την άποψη της τότε Επιτροπής Παραλαβής. Εγώ υποστηρίζω ότι η Επιτροπή Παραλαβής που το απέρριψε είχε δίκιο.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Εντάξει. Γιατί δεν μας το λέτε από την αρχή;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Θέλω να σας πω ότι κατά την άποψή μου το Δημόσιο είχε μεγάλο πρόβλημα να μπορέσει να ανταποκριθεί σ’ ένα τέτοιο έργο μέσα σ’ ένα έτος.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Θα γυρίσω ανάποδα τότε την ερώτηση: Εσείς μετά από τόσα χρόνια πιστεύετε ότι αυτό που περιγράφηκε στη σύμβαση, το C4I, ήταν πραγματοποιήσιμο;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Ήταν.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Είστε ο πρώτος που το λέτε. Έχουν περάσει είκοσι μάρτυρες και λένε ότι αυτό το C4I δεν είχε προηγούμενο. Σας τα λέω αυτά για να ξέρετε τι να απαντήσετε μετά.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Τα έχω διαβάσει.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Δεν έχετε διαβάσει τις καταθέσεις. Εγώ σας τα λέω για να σκεφθείτε καλύτερα τις απαντήσεις που δίνετε. Όλοι λένε ότι ήταν κάτι που δεν υπήρχε ποτέ.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Αυτό είναι αλήθεια.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Δεν είχε εφαρμοστεί πουθενά και επομένως ήταν προβληματικό το αν θα μπορούσε να εφαρμοστεί από την ίδια τη σύλληψή του. Ορισμένοι μάλιστα λένε ότι τελικά δεν υπήρχε C4I.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Όχι, εγώ διαφωνώ μ’ αυτή την άποψη. Ήταν πραγματοποιήσιμο.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Πώς ήταν πραγματοποιήσιμο; Αφού δεν υπήρχε…
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Άρα λοιπόν ένα σύστημα που ήταν πραγματοποιήσιμο και που δεσμεύτηκε η εταιρεία ότι θα το φτιάξει σ’ ένα χρόνο, μετά από επτά χρόνια ακόμα είναι προβληματικό κι εσείς μας λέτε ότι ήταν πραγματοποιήσιμο σ’ ένα χρόνο. Εντάξει, σύμφωνοι.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Εγώ δεν είπα ότι είναι προβληματικό. Εγώ είπα ότι παρελήφθη, εκδόθηκαν τα πρωτόκολλα παραλαβής το 2007…
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Εσείς λέτε δηλαδή ότι δεν είναι προβληματικό.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Από την άνοιξη του 2007 μέχρι το φθινόπωρο του 2008 ελέγχθηκαν, εκδόθηκαν πρωτόκολλα και κρίθηκε ότι έχει αποκλίσεις οι οποίες όμως δεν ήταν γνωστές…
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Μην τα επαναλαμβάνετε, χάνουμε χρόνο. Τα είπαμε.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Μη μου λέτε όμως ότι λέω πράγματα που δεν είπα.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Δεν σας λέω τίποτα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριε συνάδελφε, η Επιτροπή παρέλαβε και οφείλει να υπερασπιστεί την πράξη της. Τα λέω αυτά για να μην μπερδευόμαστε.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Σύμφωνοι, αλλά κι εμείς οφείλουμε να ψάξουμε να βρούμε την αλήθεια. Εδώ δεν ψάχνουμε να βρούμε τις αποφάσεις. Αν ήταν έτσι, θα παίρναμε τα χαρτιά και δεν θα εξετάζαμε κανέναν. Εδώ θέλουμε να μάθουμε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Δεν θέλω να σας διακόψω, απλώς…
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Προχωρώ λοιπόν.
Κύριε μάρτυς, πότε άρχισαν οι πρώτες τροποποιήσεις;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Οι τέσσερις τροποποιήσεις είχαν γίνει…Δεν το έχω εύκαιρο τώρα…
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Περίπου. Δεν θέλω ακριβώς. Ποιο χρόνο;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Το 2003.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Μα, το 2003 υπογράφηκε.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Ναι. Μετά από κάποιο διάστημα έγινε η πρώτη τροποποίηση.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Αμέσως μετά την υπογραφή άρχισαν οι τροποποιήσεις;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Μετά από μερικούς μήνες.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Για ποιο λόγο; Αμέσως;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Επιτρέψτε μου. Δεν είμαι προετοιμασμένος. Το μόνο που μπορώ να σας πω είναι ότι…
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Δεν πειράζει, δεν είναι κακό. Αν δεν το ξέρετε, δεν πειράζει. Εγώ το δέχομαι.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Μία ουσιώδης τροποποίηση ήταν ότι επειδή άλλαξε αυτός που θα υλοποιούσε το δίκτυο του TETRA, αλλάχθηκε και νομίζω ότι από υποδομή ΝΟΚΙΑ έγινε υποδομή ΜOTOROLA.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Εντάξει, σύμφωνοι. Άρχισαν αμέσως οι τροποποιήσεις. Είπατε ότι ουσιαστική τροποποίηση έγινε…
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Η πέμπτη τροποποίηση ήταν το Μάιο του 2007.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Αυτή είναι η πιο σημαντική τροποποίηση που έγινε σ’ όλη τη διαδικασία.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Η οποία έδωσε και τη δυνατότητα να παραλαμβάνεται ένα υποσύστημα.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Άλλαξε σημαντικά τα δεδομένα της πρώτης σύμβασης;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Αυτό είναι το βασικό, ότι ενώ οι προηγούμενες συμβάσεις δεν είχαν τροποποιήσει τον όρο αυτό ότι μπορεί να παραλαμβάνεται ένα υποσύστημα, η πέμπτη τροποποίηση έδωσε τη δυνατότητα αυτή. Κατά την άποψή μου το Δημόσιο δεν υπέστη τελικά βλάβη απ’ αυτό.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Εμείς δεν είμαστε τεχνικοί, γι’ αυτό θέλουμε τη γνώμη σας. Εγώ σας έκανα μία ερώτηση. Προσπαθήστε να την καταλάβετε. Η πέμπτη τροποποίηση κατά τη γνώμη σας –αν ξέρετε- άλλαξε ουσιαστικά την αρχική σύμβαση;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Σας είπα ότι στο συγκεκριμένο σημείο ήταν μία ουσιώδης διαφοροποίηση.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Την άλλαξε δηλαδή.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Μάλιστα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Στο συγκεκριμένο σημείο την ανέτρεψε.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Την άλλαξε.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Είναι τροποποίηση της σύμβασης, όπως λέει…
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Μη μου το χαλάτε, κύριε Πρόεδρε.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Υπάρχει τροποποίηση της σύμβασης.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Την άλλαξε ουσιαστικά. Έφερε κάποιες ουσιαστικές αλλαγές.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Αυτό είναι κρίση.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Άρα, λοιπόν, τα περί της αρχικής… Για να κάνεις επτά τροποποιήσεις σε μία σύμβαση για ένα τέτοιο σύστημα, ο πιο λογικός άνθρωπος θα βγάλει το συμπέρασμα ότι ήταν προβληματικό.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Όχι.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Δεν ήταν προβληματικό.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Όχι. Μία σύμβαση που έχει αυτές τις δυσκολίες, για μένα ήταν καλό που τροποποιείτο… Όχι καλό… Θέλω να πω ότι όποτε έχει κάποιο πρόβλημα –και το προέβλεπε και η σύμβαση, το προβλέπει και ο νόμος- ένα από τα δύο μέρη έχει δικαίωμα να ζητήσει μία τροποποίηση για να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό από τη δική μας πλευρά για το Δημόσιο.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Σύμφωνοι.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Εγώ σας είπα, κατά την άποψή μου τελικά…
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Σύμφωνοι. Να προχωρήσουμε.
Το TETRA χρησιμοποιήθηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Σας είπα, δεν μπορώ να το πω με…
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Δεν το γνωρίζετε.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Νομίζω, όμως, ότι χρησιμοποιήθηκε.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Γενικά χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Ναι.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Εσείς πότε απορρίψατε το TETRA;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Σας είπα, το 2007, στις 25 Μαΐου.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Να σας ρωτήσω, λοιπόν, τώρα και να μας πείτε κιόλας: Τι σόι σύστημα είναι αυτό, που λειτουργεί, το οποίο έχει λιγότερα όρια ραδιοκάλυψης απ’ ό,τι προβλέπει, που πέφτουν τα τερματικά –κι όταν πέφτουν τα τερματικά είναι out τελείως, εκτός λειτουργίας- που ο προγραμματισμός των τερματικών, όπως μας είπατε, είναι προβληματικός -δεν έχει γίνει καν- και που δεν υπάρχει ασφάλεια στους σταθμούς βάσης; Είναι το σύστημα το οποίο είχε υποσχεθεί η εταιρεία ότι θα παραδώσει;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Κατά την άποψη της επιτροπής αυτές ήταν ουσιώδης αποκλίσεις, γι’ αυτό απορρίφθηκε.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Καλά έκανε. Εγώ λέω το εξής, για να σας το πω έτσι: Η εταιρεία κορόιδευε το Ελληνικό Δημόσιο και αυτοί που είχαν την ευθύνη, πρέπει να απολογηθούν τώρα, γιατί χρησιμοποιούσαν ένα σύστημα το οποίο ήταν… Εγώ δεν είμαι ηλεκτρονικός. Με στοιχειώδεις γνώσεις, όμως, όταν έχει τέτοια προβλήματα, τους λες του άλλου, φίλε μου, δεν είναι αυτό που μου υποσχέθηκες –μιλάω σε απλή γλώσσα- και δεν σε πληρώνω ή σου κόβω την τιμή. Πληρωνόταν κανονικά το TETRA σαν να ήταν το τέλειο σύστημα, όλο αυτό το διάστημα, όπως περιγραφόταν στη σύμβαση, ναι ή όχι;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Δεν το γνωρίζω.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Δεν το γνωρίζετε. Ωστόσο, λέτε, ότι χρησιμοποιήθηκε.
Τώρα για πείτε μου, τι άλλαξε και το παρέλαβαν; Από αυτά τα τέσσερα τα σημεία που βάλατε εσείς, άλλαξε τίποτα;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Σας είπα, υπάρχει το Πρωτόκολλο Επίλυσης Διαφορών. Ο κ. Λώλος νομίζω ότι έχει κληθεί στις 18.00’ η ώρα. Μπορείτε να τον ρωτήσετε. Ήταν μέλος της Επιτροπής Επίλυσης Διαφορών.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Σε πόσο καιρό έγινε αυτή η αλλαγή;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Στις 25 Μαΐου ήταν η δική μας και η δική τους ήταν στις 29 Ιουνίου, δηλαδή μετά από ένα μήνα και τέσσερις ημέρες.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Δηλαδή, πιστεύετε ότι αυτά τα τέσσερα που βάζατε εσείς, σε ένα μήνα μπορούσαν να έχουν διορθωθεί από την εταιρεία;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Πιστεύω όχι. Ακούω ότι εξακολουθούν και υπάρχουν ακόμη και τώρα. Μπορεί, όμως, η επιτροπή να τα είδε διαφορετικά.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Εγώ θα σας ρωτήσω κάτι, προσπαθώντας να αξιοποιήσω τις γνώσεις που έχετε.
Η SAIC ελέγχει το C4I, σαν εταιρεία, όταν λειτουργεί; Όπως λειτουργεί. Δεν μπαίνω σε λεπτομέρειες.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Τι εννοείτε, ελέγχει;
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Αν ελέγχει αυτό το σύστημα η εταιρεία. Το ελέγχει; Μπορεί να μπαίνει στο σύστημα, να δουλεύει με το σύστημα; Μπορεί να παρεμβαίνει;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Αν δουλεύει, όπως δουλεύει, όταν δουλεύει.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Όσο δουλεύει.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Αυτή τη στιγμή ο προμηθευτής –λέω «προμηθευτής» όπως λέει η σύμβαση- λειτουργεί το TETRA, ο πάροχος.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Άρα, στο TETRA μπαίνει μέσα.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Σίγουρα, γιατί αυτός το λειτουργεί. Και όπως σας είπα, οποιοσδήποτε, κατά την άποψή μου, αν πάει σε ένα σταθμό βάσης, που νομίζω ότι είναι αφύλακτη -απλώς είναι κλειδωμένη, δεν ξέρω, δεν τις έχω δει ποτέ- μπορεί να μπει μέσα στο σύστημα. Στα υπόλοιπα, πλην του TETRA, δεν υπάρχει κάποια…
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Θα προχωρήσουμε κι εκεί.
Να σας κάνω την ερώτηση πιο πρακτικά; Αύριο πηγαίνει να χρησιμοποιήσει η Αστυνομία το TETRA. Μπορεί να το μπλοκάρει η SAIC;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Φυσικά. Αφού αυτή το λειτουργεί. Είναι όπως η VODAFONE.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Σύμφωνοι. Εγώ το ξέρω, κύριε μάρτυς. Απλώς θέλω τη δική σας… Διότι αν το λέω εγώ, δεν είμαι ούτε τεχνικός ούτε τίποτα.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Μπορεί να το σταματήσει ανά πάσα στιγμή.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Μπορεί ανά πάσα στιγμή να μπλοκάρει δηλαδή…
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Να το σταματήσει εντελώς…
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: …την επιχείρηση της Αστυνομίας συνολικά.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Σας λέω, μπορεί να το σταματήσει εντελώς.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Το ίδιο συμβαίνει και με τα άλλα υποσυστήματα;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Όχι.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Τα άλλα είναι ανεξάρτητα; Δεν μπορεί να μπει;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Όχι, δεν μπορεί να μπει.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Μόνο στο TETRA κατ’ αρχήν.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Πρέπει να έρθει στο χώρο μας.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Οι σταθμοί βάσης που λέτε; Μπορεί κι από εκεί πάλι;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Είναι στα πλαίσια…
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Είναι του TETRA οι σταθμοί βάσης;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Ναι, του TETRA. Δεν τους έχουμε αγοράσει εμείς. Ούτε τον εξοπλισμό…
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Είναι της εταιρείας.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Αυτή σύμφωνα με τη σύμβαση –δεν κάνει κάτι που είναι εκτός σύμβασης- υποχρεούται να παράσχει υπηρεσίες. Και αυτές παρέχει. Αυτό προβλεπόταν αρχικά. Δεν έχει διαφοροποιηθεί…
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Σύμφωνοι.
Είναι της SAIC ή της SIEMENS οι σταθμοί βάσης;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Η SAIC πλέον εδώ έχει ένα άτομο.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Άρα;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Στην ουσία αυτό λειτουργεί από τη SIEMENS.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Άρα, είναι της SIEMENS. Και η SIEMENS μπαίνει μέσα στο TETRA;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Το προσωπικό της SIEMENS το λειτουργεί.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Το προσωπικό της SIEMENS. Άρα, λοιπόν, από μία άποψη, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ασφάλειας του συστήματος.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Όχι, επιτρέψτε μου…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ευτυχώς που δεν λειτουργεί.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Λειτουργεί.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Θα είναι καλύτερα να ρωτήσετε και την Αστυνομία… Ξέρω, όμως, ότι υπάρχει προσωπικό της Αστυνομίας μέσα στο κεντρικό σημείο στο οποίο γίνεται η λειτουργία του συστήματος. Υπάρχει προσωπικό της Αστυνομίας μόνιμα, σε 24ωρη βάση. Έτσι νομίζω. Γι’ αυτά θα ρωτήσετε καλύτερα τη Διεύθυνση Τεχνικών της ΕΛ.ΑΣ., να σας πει ακριβώς…
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Τι έχετε σπουδάσει ακριβώς;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Ηλεκτρολόγος – μηχανικός του Μετσοβείου.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Σε υπολογιστές κλπ. φαντάζομαι ότι θα είστε ειδικός.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Ξέρω. Ναι.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Δηλαδή, απέξω δεν μπορεί να μπει η SIEMENS;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Κατά την άποψή μου μπορεί.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Μπορεί.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Φυσικά και μπορεί. Κανένας δεν το ξέρει. Νομίζετε ότι εμείς ξέρουμε; Ο προμηθευτής δεν υποχρεούται να μας μάθει το σύστημα. Μπορεί να μπει, κατά την άποψή μου, από οπουδήποτε θέλει. Από οπουδήποτε θέλει σε όλη την υδρόγειο, μπορεί να μπει στο σύστημα και να ακούσει. Αυτή είναι η άποψή μου. Αυτό, όμως, δεν ήταν εκτός σύμβασης, δεν είναι αντισυμβατικό. Η σύμβαση δεν το απαγόρευε…
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Τόσο το χειρότερο.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Αφού έλεγε ότι αγοράζεις υπηρεσίες;
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Άρα, λοιπόν, παραγγείλαμε ένα σύστημα, το χρυσοπληρώσαμε, υποτίθεται, ένα σύστημα που δεν λειτούργησε ποτέ στο σύνολό του μέχρι τώρα… Έτσι δεν είναι;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Αυτό το λέτε εσείς.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Εσείς δεν το είπατε αυτό; Στο σύνολό του το C4I λειτούργησε, με φουλ τις μηχανές;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Λειτούργησε και παρελήφθη με αποκλίσεις. Τα πράγματα δεν είναι μαύρο - άσπρο..
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Σύμφωνοι.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Σας εξήγησα. Το ιδανικό δεν υπάρχει στη ζωή. Στη ζωή υπάρχει το προσιτό.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Μα, τώρα φιλοσοφία θα κάνουμε; Σας παρακαλώ πολύ. Στα πραγματικά στοιχεία παρακαλώ.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Κύριε Βασιλάτε, με συγχωρείτε που επιμένω. Δηλαδή, έχει γίνει γενική δοκιμή του C4I;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Μάλιστα.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Πότε έγινε αυτή;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Ολοκληρώθηκε Οκτώβριο – Νοέμβριο του 2008…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Τι ολοκληρώθηκε;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Η δοκιμή του συστήματος, όπως προέβλεπε η σύμβαση. Και το Νοέμβριο…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Η τροποποιημένη σύμβαση.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Η σύμβαση η οποία ίσχυε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Η τροποποιημένη.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Μάλιστα, η τροποποιημένη. Και στις 14/11/2008 εκδόθηκε το πρωτόκολλο οριστικής παραλαβής του συστήματος.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Έγινε γενική δοκιμή. Είστε σίγουρος γι’ αυτό.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Φυσικά κι έγιναν γενικές δοκιμές. Από τον Οκτώβριο που ολοκληρώθηκαν οι δοκιμές του CDSS, μέσα Οκτωβρίου, μέχρι μέσα Νοεμβρίου του 2008 ολοκληρώθηκε η δοκιμή του συστήματος και εκδόθηκε το σχετικό πρωτόκολλο.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Δηλαδή, δούλεψε το TETRA, ας πούμε, με κίνδυνο τα τερματικά να βγουν εκτός λειτουργίας…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Και το υποσύστημα 16;
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Όλα δούλεψαν δηλαδή;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Το υποσύστημα 16, το οποίο είχε απορριφθεί, όπως σας είχα πει, έγινε αποδεκτό τότε, μαζί με το πρωτόκολλο του συστήματος.
Για το υποσύστημα 20 του TETRA η επιτροπή η δική μου μέσα στο πρωτόκολλο του συστήματος έγραψε ότι, γίνεται αποδεκτό σύμφωνα με το Πρωτόκολλο Επίλυσης Διαφορών, δεδομένου ότι σύμφωνα με το νόμο η Επιτροπή Επίλυσης Διαφορών είναι υπεράνω της επιτροπής στο συγκεκριμένο σημείο. Ως εκ τούτου, η επιτροπή η δική μας δεν μπορούσε να αμφισβητήσει αυτό. Λέμε ότι η επιτροπή μας παραμένει σε αυτά που θεωρούσε, όμως σαν Δημόσιο είχαμε ένα πρωτόκολλο που το έκανε αποδεκτό. Ως εκ τούτου, όταν εμείς βγάζουμε το πρωτόκολλο του συστήματος, 14/11, μνημονεύουμε αυτό και θεωρείται ότι γίνεται και αυτό αποδεκτό.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Άρα, έχει παραληφθεί το σύστημα.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Οριστικά έχει παραληφθεί. Το μόνο που δεν έχει παραληφθεί είναι η εκπαίδευση. Έχουν παραληφθεί τα πάντα.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Τελευταία ερώτηση: Εσείς με την εμπειρία που έχετε απ’ όλα αυτά…
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Θα το μποϊκοτάρουν οι εργαζόμενοι!
Κύριε Πρόεδρε –και με συγχωρείτε, κύριε Παφίλη- με ενοχλεί να υφιστάμεθα μαθήματα φιλοσοφικού και ιδεολογικού ενδιαφέροντος.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Αφήστε, όμως, το μάρτυρα, για να τελειώσουμε.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Οι ερωτήσεις που κάνω εγώ, μάλλον δεν είναι φιλοσοφικού ενδιαφέροντος.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριε συνάδελφε, έχετε άνεση χρόνου, αλλά …
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Είπα ότι θα κάνω την τελευταία ερώτηση. Να σας ρωτήσω κάτι τελικό, αν έχετε μια αίσθηση. Δεν θέλω να σας φέρω σε δύσκολη θέση. Εσείς πιστεύετε απ’ όλη αυτή την ιστορία ότι κέρδισε το δημόσιο και η SAIC βγήκε ζημιωμένη; Δεν γίνεται να κερδίζουν και οι δύο. Γιατί έχουμε ένα έργο εδώ που έπρεπε να παραδοθεί σε ένα χρόνο. Δεν έχει ολοκληρωθεί σίγουρα με τις πρώτες προδιαγραφές. Επτά χρόνια αργότερα και πάμε στον όγδοο, με τις πρώτες προδιαγραφές έχουν γίνει επτά τροποποιήσεις. Απ’ όλη αυτή την πορεία εσείς πιστεύετε τελικά ότι βγήκε κερδισμένο το δημόσιο και όχι η εταιρεία;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Αν εξαιρέσουμε το TETRA που κατά την άποψή μου ήταν υπερτιμολογημένο κατά πολύ…
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Υπερτιμολογημένο;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Αυτές είναι προσωπικές μου εκτιμήσεις μετά από δικές μου έρευνες.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Τι τάξεως είναι η υπερτιμολόγηση;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Από γύρω στα 120 εκατομμύρια, το TETRA ήταν τα μισά περίπου της σύμβασης, τα 40 περίπου ήταν για τα τερματικά και τα υπόλοιπα, δηλαδή εξοπλισμός που τον αγοράσαμε και τα 80 ήταν για την παροχή των υπηρεσιών. Στο περίπου τα νούμερα αυτά. Νομίζω ότι αν το είχαμε κατασκευάσει μόνοι μας, θα μπορούσαμε να έχουμε κέρδος πολλά εκατομμύρια.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Αυτό όμως δεν είναι ακριβώς υπερτιμολόγηση.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Εγώ δε μιλάω για υπερτιμολόγηση. Για τα υπόλοιπα κομμάτια της σύμβασης νομίζω ότι κερδίσαμε. Για το ΤΕTRA νομίζω ότι το ποσό των 80 εκατομμυρίων που σύμφωνα με τη σύμβαση είναι να δώσουμε για δέκα χρόνια λειτουργίας ήταν υπερβολικό. Θα ήταν ίσως πολύ πιο οικονομικό αν το είχαμε κατασκευάσει.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Μπορούσαμε;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Φυσικά και μπορούσαμε. Όπως το κατασκεύασε δεν υπήρχε αυτό.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Όλοι το λένε ότι μπορούσαμε. Και άλλοι αξιωματικοί το είπαν αυτό.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Το TETRA δεν υπήρχε. Το κατασκεύασε η εταιρεία. Όπως το κατασκεύασε και μας παρέχει υπηρεσίες, θα μπορούσε …
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Ποια εταιρεία;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Ο προμηθευτής.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Η SAIC με τη SIEMENS.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Αντί να δαπανούμε τώρα 80 εκατομμύρια περίπου για δέκα χρόνια για να παίρνουμε τις υπηρεσίες, θα μπορούσαμε να έχουμε δώσει 20 εκατομμύρια, να το έχουμε κατασκευάσει και να το έχουμε δικό μας, ενώ τώρα μετά τα δέκα χρόνια πάλι δεν θα είναι δικό μας. Αυτή είναι εκτίμηση δική μου.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Λέτε «αν το είχαμε εμείς κατασκευάσει». Επειδή είναι υποθετικό αυτό, εσείς εκτιμάτε ότι υπάρχει υπερτιμολόγηση από την εταιρεία παρόλα αυτά;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Είπα ότι το συγκεκριμένο κομμάτι του υποσυστήματος θεωρώ …
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Σας ρώτησε ο κύριος συνάδελφος πόσο περίπου τοις εκατό.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Σας είπα ότι από προσωπική μου έρευνα που έκανα είδα ότι από μια τέτοια υποδομή θα κόστιζε 20 με 25 εκατομμύρια ευρώ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Χονδρικά.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Ναι. Εμείς πληρώνουμε για δέκα χρόνια, δηλαδή από το 2004 έως το 2014, 80 εκατομμύρια. Τα οικονομικά μπορεί να πει κάποιος ότι είναι ίδια. Εγώ από μια πρώτη προσέγγιση βλέπω ότι μια άλλη προσέγγιση του θέματος θα ήταν πιο ωφέλιμη.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Θα μπορούσαμε δηλαδή επίσης να το υπηρετούμε εμείς και να μην πληρώνουμε σέρβις.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Και να έχουμε και τον έλεγχο.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Κάποιος θα μπορούσε να πει εκεί πέρα «πού θα βρεις τόσους σταθμούς βάσης να βάλεις κ.λπ.;». Υπήρχαν κτίρια της Αστυνομίας, του Λιμενικού κ.λπ.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Τελείωσα, ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριε μάρτυς, εμείς είχαμε ανάγκη –γι’ αυτό το παραγγείλαμε, γι’ αυτό και είναι τόσο πολύ ακριβό- ενός ολοκληρωμένου συστήματος συστημάτων ασφαλείας. Ακόμα και αν τα επιμέρους συστήματα, υποσυστήματα λειτουργούν τέλεια, όμως με τις διαδοχικές τροποποιήσεις χάσαμε το ολοκληρωμένο των συστημάτων.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Ελέγχθη και το ολοκληρωμένο κύριε Πρόεδρε, ελέγχθηκαν οι επαφές, ελέγχθηκε η διαλειτουργικότητα. Βρέθηκε ότι σε μεγάλο βαθμό ικανοποιείται…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ως ολοκληρωμένο σύστημα.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Ως ολοκληρωμένο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Εσείς λοιπόν το παραλάβατε ως λειτουργούν ολοκληρωμένο σύστημα έστω και αν ….
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Με αποκλίσεις.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Με αποκλίσεις ανεκτές.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Μάλιστα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Άρα λέτε ότι δικαίως απελευθερώθηκαν οι εγγυητικές επιστολές και δικαίως το πληρώσαμε.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Μάλιστα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Καίτοι το πληρώσαμε λίγο παραπάνω.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Αυτό ήταν το 2003. Τότε κρίθηκε ότι αυτή η τιμή… Δεν μπορώ να πω εγώ. Αποφασίστηκε αυτό. Αλλά μετά που πήγαμε να υλοποιήσουμε τη σύμβαση, νομίζω ότι τελικά δικαίως απελευθερώθηκαν οι εγγυητικές των υποσυστημάτων μετά την παραλαβή τους.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Πάντως εμείς έχουμε την εικόνα ότι δεν λειτούργησε όπως έπρεπε στους Ολυμπιακούς Αγώνες για τους οποίους το παραγγείλαμε.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Αυτό είναι αλήθεια.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Και μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες δεν έγινε η γενική δοκιμή που θα μας έδινε μια εικόνα…
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Έγιναν δοκιμές από το 2004, μετά τους Ολυμπιακούς.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Όμως δεν είχαμε αυτή τη μεγάλη ασφυκτική πίεση, που είχε να κάνει με την ασφάλεια των αγώνων.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Έγιναν δοκιμές από το 2004 μέχρι το καλοκαίρι του 2005. Έγιναν δοκιμές αναλυτικές. Φανταστείτε δοκιμές επί επτά μήνες και αποφασίστηκε ότι δεν ήταν κατάλληλο για παραλαβή. Γι’ αυτό μετά ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις από το 2006, 2007 για να καταλήξουμε στην πέμπτη τροποποίηση.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ώστε να το παραλάβουμε καίτοι δεν ήταν ώριμο. Δεν ήταν δηλαδή αυτό που παραγγέλναμε.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Ακριβώς.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Το λόγο έχει ο συνάδελφος κ. Αϊβαλιώτης για δέκα λεπτά.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Επειδή είδα τη λίστα με τους μάρτυρες, αμέσως μετά την κατάθεση του κ. Μαντζουράνη είχα παρακαλέσει να κληθεί ο κ. Δημητριάδης ο οποίος είναι υπεύθυνος των αποθηκών της SIEMENS. Επειδή μας είχε πει κάποια πράγματα ενδιαφέροντα ο κ. Μαντζουράνης επαναφέρω την πρόταση. Παρακαλώ να σημειωθεί στη Γραμματεία και να κληθεί.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Να ενταχθεί στη λίστα.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Επανέρχομαι στην κανονική ροή του προγράμματος που λένε κάποιοι.
Αυτά όλα που μας λέτε τα είχατε αναφέρει ποτέ στον προϊστάμενό σας, στον αρχηγό σας; Κάνατε αναφορά για όλα αυτά που μας λέτε; Είπατε ότι είσθε εκεί από το 2003.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Πάντα γίνονταν πρακτικά, πρωτόκολλα τα οποία κοινοποιούνταν στην αρμόδια υπηρεσία. Οπωσδήποτε υπήρχαν κάποιες διαταγές. Ως εκπρόσωπος του Λιμενικού Σώματος έκανα και αναφορές γραπτές, αλλά και προφορικά σε τακτικά χρονικά διαστήματα είχα επικοινωνία μ’ αυτούς που είχαν οριστεί, την ιεραρχία και υπήρχε ενημέρωση. Οπωσδήποτε υπήρχε ενημέρωση όποτε ήταν αναγκαίο. Και όποτε είχα κληθεί οπωσδήποτε τα είχα γνωστοποιήσει.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Είχατε κάνει δηλαδή γραπτές αναφορές; Είχατε πει ότι εδώ υπάρχει ένα ζήτημα ίσως υπερτιμολόγησης;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Αυτό είναι μια εκτίμηση δική μου που τη δίνω όταν με ρωτάτε. Αυτό δεν είναι δική μου δουλειά ως μέλος της Επιτροπής να το πω. Το δημόσιο το 2003 αποφάσισε κάτι.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Ήσασταν εσείς το 2003;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Ήμουν σε άλλο αντικείμενο. Όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορεί κάποιος όταν το δημόσιο έχει υπογράψει μια σύμβαση να αρχίσει να λέει «κατά την άποψή μου». Ο καθένας ξέρετε μπορεί να έχει μια άποψη.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Δεν είσθε ο καθένας. Είσαστε σε Επιτροπή.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Αυτό που σας είπα το διαμόρφωσα μετά από όλο αυτό το διάστημα των χρόνων.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Τι περιεχόμενο είχαν οι αναφορές που κάνατε; Σας ρώτησα συγκεκριμένα στον αρχηγό και στον προϊστάμενο…
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Ήταν η ενημέρωση επί των εξελίξεων καθώς προχωρούσε, καθώς παραλαμβανόταν κ.λπ. Το βασικό ήταν τα προβλήματα που υπήρχαν.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Τα κάνατε γραπτώς; Τα έχετε αυτά; Μπορείτε να μας τα δώσετε;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Όχι αυτή τη στιγμή. Έχω κάποιες αναφορές που λέω τι πρέπει να γίνει εκ μέρους του Λιμενικού Σώματος προκειμένου να επισπευσθεί η παραλαβή. Υπήρχαν κάποια σημεία τα οποία η υπηρεσία καθυστερούσε να απαντήσει. Κλασική λειτουργία. Και κατά την άποψή μου έπρεπε να επισπευσθούν αυτά γιατί οι χρόνοι της πέμπτης τροποποίησης ήταν τόσο ασφυκτικοί που έλεγε ότι αν δεν γίνει αυτό μέχρι τότε, θεωρείται αυτοδίκαιη η παραλαβή. Και επειδή η Υπηρεσία αυτό μπορεί να μην το καταλάβαινε, εγώ που ήμουν εκπρόσωπος του δημοσίου σύμφωνα με τις υπουργικές αποφάσεις θα είχα την ευθύνη.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Η Υπηρεσία έφταιγε πάντα ή έφταιγε και η εταιρεία;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Σύμφωνα με τη σύμβαση έπρεπε να δοθούν κάποια πράγματα στην εταιρεία, κάποιες πληροφορίες, κάποια στοιχεία, να τα πάρει η εταιρεία να τα ενσωματώσει στο σύστημα. Αν αυτά τα στοιχεία δεν δίνονταν εγκαίρως όπως σας είπα και προηγουμένως από την υπηρεσία, ο προμηθευτής έλεγε «δεν μου το δώσατε εγκαίρως, δεν το υλοποίησα».
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Θυμάστε προς ποιους κάνατε γραπτές αναφορές; Αφήστε τα προφορικά. Τα γραπτά θυμάστε;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Εγώ ως εκπρόσωπος του Λιμενικού Σώματος έκανα προς το Λιμενικό Σώμα.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Προς τον Αρχηγό; Προς την πολιτική ηγεσία;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Είχαν οριστεί κάποιοι αξιωματικοί ανώτεροι…
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Προς τον Αρχηγό ή προς την πολιτική ηγεσία; Εγώ αυτό ρωτάω. Δεν κάνατε ποτέ;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Κάποια πρέπει να τα κοινοποιούσε ιεραρχικά και τον Αρχηγό τον είχα επισκεφθεί αρκετές φορές -ήταν ο κ. Τζετσεπέρης- του είχα μιλήσει και αυτός προσπαθούσε από τη θέση του να επιλύσει τα θέματα…
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Τα γραπτά ρώτησα εγώ.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Τα γραπτά έγιναν, όπως προβλεπόταν, σύμφωνα με τις διαταγές, γιατί κι εγώ εκτελούσα κάποιες διαταγές.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Ρώτησα, προς τον Αρχηγό ή προς την πολιτική ηγεσία; Να μου απαντάτε σε αυτό που σας ρωτάω.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Σας είπα, ήταν προς τους αξιωματικούς τους ορισμένους να συντονίζουν τον φορέα στην υλοποίηση της σύμβασης.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Στους αξιωματικούς, λοιπόν.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Μάλιστα.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Απάντηση πήρατε από τους αξιωματικούς;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Την απάντηση την έβλεπα όταν ανταποκρινόταν η Υπηρεσία. Δηλαδή, όταν έλεγα ότι η τάδε υπηρεσία πρέπει να απαντήσει μέχρι τότε για εκείνο και έβλεπα ότι αυτό υλοποιείτο, στην ουσία ανταποκρινόταν. Εάν δεν υλοποιείτο, μπορεί να ξαναπροσπαθούσα.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Η ρύθμιση για το Tetra είπατε ότι κοστίζει για δέκα χρόνια 80 εκατομμύρια και εκτίμησή σας προσωπική είναι ότι θα μπορούσε να είναι 20 εκατομμύρια το κόστος, αν το φτιάχναμε εμείς; Σωστά; Λέμε τώρα. Μετά από χρόνια σας ήλθε αυτή η εκτίμηση.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Αυτό το διερεύνησα πέρυσι.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Ποιος έκανε την ρύθμιση για το Tetrα με τα 80 εκατομμύρια; Ποιανού ήταν αυτή η εισήγηση;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Αυτό ήταν η διαπραγμάτευση που είχε ξεκινήσει από το 2002.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Μεταξύ;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Ήταν όλοι οι φορείς, ήταν το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Η σύμβαση, όπως ξέρετε, υπεγράφη από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Υπήρχαν τότε οι επιτροπές διαπραγμάτευσης και άλλοι πολλοί οι οποίοι έτσι αποφάσισαν. Μπορεί εκείνη τη στιγμή με αυτήν την πίεση που υπήρχε τότε να μην είχαν εναλλακτική λύση.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Έχετε ακούσει ποιος κατήρτισε τον προϋπολογισμό με τα 211 εκατομμύρια;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Όχι.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Έχετε ακούσει γιατί πήγε στα 255 εκατομμύρια;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Όχι.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Έχετε κάποια ιδέα γιατί υπήρξε αυτή η κουτρουβάλα, αυτή η κούρσα πτώσης των προσφορών μεταξύ των εταιρειών;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Όχι.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Τον κ. Τρεμπεκλή τον έχετε συναντήσει ποτέ;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Όχι.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Τον ξέρετε;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Όχι.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Ποιος σας όρισε το 2006; Είπατε ότι οριστήκατε το 2006.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Ζητήθηκε από την Ελληνική Αστυνομία να οριστεί άτομο….
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Ποιος σας όρισε;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Ο Αρχηγός ο δικός μου με όρισε στην Αστυνομία, η οποία εξέδωσε στις 9 Ιανουαρίου 2006 μία απόφαση του Διευθυντή τότε της ΔΑΟΑ, του κ.Τσενέ, με την οποία με όριζε εκπρόσωπο του Λ.Σ. και στην συνέχεια βγήκε και η Υπουργική απόφαση...
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Το Υπουργικό Διάταγμα του ορισμού σας, κύριε μάρτυς, τώρα το διαβάζετε να το ακούσει ο κύριος συνάδελφος; Αφήστε της Αστυνομίας. Πως ορίζεστε στο Π.Δ. του Λιμενικού Σώματος, αυτό διαβάστε.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Θα σας πω. Είναι η υπ’ αριθμόν 2004-1/17/47.9.ΟΑ/27.1.2007 απόφαση του κ. Πολύδωρα, με την οποία με ορίζει μέλος της Επιτροπής Ελέγχου, Προμήθειας και Παραλαβής Συστημάτων C4I.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Μάλιστα, του κ. Πολύδωρα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Να μας το καταθέσετε, κύριε μάρτυς για τα Πρακτικά.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Το 2003 είπατε ότι είχατε εμπλακεί…
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Ήμουν στην επιτροπή που έκανε διαπραγματεύσεις για τροποποιήσεις της σύμβασης.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Ποιος σας είχε ορίσει τότε;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Κάποιες διαταγές θα είχαν έλθει. Δεν το έχω πρόχειρο τώρα. Διαταγές αρχηγών πάντως.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Προεδρικό Διάταγμα υπάρχει; Θυμάστε;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Αυτό που σας λέω εγώ είναι υπουργικές αποφάσεις.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Το Π.Δ. το έχετε;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Για ποιο θέμα;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Βάσει του Κανονισμού υπάρχει Π.Δ. το οποίο εκδίδει κατόπιν εντολής του Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας τότε επί Υπουργίας Παπουτσή, το οποίο περιγράφει ποιοι ορίζεστε, που ορίζεστε και τι θα κάνετε. Μπορείτε να μας το διαβάσετε στην Επιτροπή, για να ξέρουμε τι γίνεται;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Για τη συγκεκριμένη περίπτωση δεν υπήρξε Π.Δ. Υπήρξε απόφαση του Αρχηγού του Λ.Σ. …
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Έχετε Π.Δ. μαζί με τον Υποπλοίαρχο Κιάμο και τον Αντιπλοίαρχο Μπέλα. Θέλετε να τα προχωρήσουμε; Διαβάστε το Π.Δ. που οριστήκατε από το Υπουργείο Ναυτιλίας και το Λιμενικό Σώμα για να ασχοληθείτε με το θέμα των Ολυμπιακών Αγώνων, το C4I.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Επιτρέψτε μου, εγώ μιλάω για τον ορισμό μου ως μέλος της Επιτροπής Παραλαβής. Σε αυτόν τον ορισμό έγινε με απόφαση του Αρχηγού …
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Υπάρχει Π.Δ. το οποίο σας ορίζει μαζί με τους συναδέλφους σας, τους άλλους δύο;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Οι άλλοι συνάδελφοι που ανέφερε ο κ. Βουλευτής ήταν σε κάποια όργανα...
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Εσείς δεν ήσασταν σε αυτό το όργανο;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Εγώ αντικατέστησα τον κ. Μπέλα, που είπε ο κύριος Βουλευτής. Ήταν προηγούμενο μέλος της Επιτροπής Παραλαβής, τον οποίο αντικατέστησα εγώ το 2006.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Δεν μιλάει για την Επιτροπή Παραλαβής, μιλάει για το Λιμενικό Σώμα, ως επιτροπή, ως ομάδα, η οποία θα διαχειριστεί αυτά τα θέματα των Ολυμπιακών Αγώνων και εν πάση περιπτώσει του C4I. Δεν υπάρχει τέτοιο Π.Δ. που σας αφορά;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Εάν υπάρχει, θα πρέπει να το ψάξω.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Δεν το ξέρετε; Να το ψάξετε;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Δεν έχει να κάνει με την Επιτροπή Παραλαβής. Εκτιμώ από όσο μπορώ να θυμηθώ ότι δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Εάν υπάρχει κάτι που με ορίζει για κάτι πριν από το 2006, πιθανώς. Σας είπα ότι ήμουν μέλος της Επιτροπής Διαπραγματεύσεων. Προφανώς…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Δεν θυμάστε. Καλώς.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δεν θυμάστε εάν υπάρχει Π.Δ., κύριε Πλοίαρχε;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Σας είπα ότι μπορεί να υπάρχει κάποιο, αλλά νομίζω όμως ότι δεν υπάρχει.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Με συγχωρείτε, ως αξιωματικός του βαθμού που φέρετε, δεν γνωρίζετε ότι πρέπει να περιγράφονται οι αρμοδιότητες σας από Π.Δ.; Αυτό μας λέτε στην Επιτροπή;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Οι αρμοδιότητές μου ως μέλος της Επιτροπής…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Άλλο σας λέω. Σας ερωτώ για την αποστολή σας για το C4I. Δεν ξέρετε εάν υπάρχει Π.Δ.; Για τους Ολυμπιακούς Αγώνες….
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριε Καμμένε, σας παρακαλώ, όμως!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Πολύ ήρεμα μιλάω.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ναι, αλλά διακόψαμε τον κ. Αϊβαλιώτη.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Συμπληρώνω και με την άδεια του κ. Αϊβαλιώτη.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ναι, αλλά ο κ. Αϊβαλιώτης δεν προεδρεύει εδώ.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εντάξει, κύριε Πρόεδρε. Σταματάω να ρωτάω. Θα ρωτήσω στη σειρά μου.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριε μάρτυς, απαντήστε.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Στην υπόθεση των Ολυμπιακών εγώ ενεπλάκην ως μέλος της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης από το 2003 μέχρι το 2004 για το C4I, στη συνέχεια ως εμπειρογνώμονας της τότε Επιτροπής Παραλαβής και στη συνέχεια από τις αρχές του 2006 ως μέλος της Επιτροπής Παραλαβής.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Καλώς.
Συνεχίστε, κύριε Αϊβαλιώτη.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Κύριε μάρτυς, αναφέρατε ότι συστήθηκε επιτροπή επίλυσης διαφορών. Από ποιόν;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Δεν την έχω την απόφαση. Είναι η απόφαση 31/5/2007 Υπουργού Δημόσιας Τάξης.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Όνομα;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Αυτό που σας διαβάζω είναι από τα σχετικά του πρωτοκόλλου. Δεν την έχω μπροστά μου.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Ημερομηνία;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Είναι στις 31/5/2007. Λέει: Απόφαση του Υπουργού Δημόσιας Τάξης 2004-1/17/47/14-ΡΠΒ από 31.5.2007, ΦΕΚ 848 Β 31.5.2007.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Προεδρικό Διάταγμα υπάρχει;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Όχι, είναι υπουργική απόφαση.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Του κ. Πολύδωρα είναι;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Δεν ξέρω ποιος ήταν τότε. Όποιος ήταν τότε.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Είπατε ότι το Tetra λειτουργεί αν και έχει προβλήματα, αν κατάλαβα καλά. Αυτά τα προβλήματα οφείλονται στην εταιρεία. Αυτό έχω καταλάβει.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Κατά την άποψή μας, ναι, φυσικά.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Ξέρετε εάν έγιναν πληρωμές για το Tetra;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Αν και δεν είναι στις αρμοδιότητές μου, εν τούτοις γνωρίζω ότι έχουν γίνει.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Γιατί πριν νομίζω ότι έκανε μία ερώτηση ο κ. Τζαβάρας και είπατε «δεν ξέρω, δεν γνωρίζω».
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Για ποιο θέμα;
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Για το Τetra, για τις πληρωμές.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Δεν είναι στις αρμοδιότητές μου, εν τούτοις γνωρίζω, επειδή είμαι συνεχώς μέσα στις υπηρεσίες, ότι έχουν γίνει πληρωμές.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Τι ύψους; Ξέρετε;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Δεν γνωρίζω να σας πω.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Προβλέπονταν πληρωμές ανά τετράμηνο.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Από ποιόν παραλήφθηκαν τα υποσυστήματα του Λιμενικού;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Από την επιτροπή τη δική μου, όπως και όλα τα υποσυστήματα.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Εσείς υπογράφετε δηλαδή. Κι εσείς.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Φυσικά, μάλιστα.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Είπατε πριν αυτό που σχολιάστηκε λίγο «ότι το ιδεώδες δεν υπάρχει στη ζωή». Όμως, η παραλαβή ήταν ιδεώδης, έγινε η παραλαβή. Το ιδεώδες δεν υπάρχει ως προς τη λειτουργία, αλλά η παραλαβή όμως ήταν ιδεώδης όμως για κάποιους. Λάθος κάνω; Έγινε η παραλαβή.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Κατά την άποψή μου, αν κάποιος…Κι εγώ τώρα μπορώ να βρω και λάθη. Δηλαδή δεν λέω ότι εμείς ήμασταν αλάθητοι. Ή κάποιος άλλος μπορεί να έρθει και να πει -να έχει μια εκτίμηση διαφορετική- «α, κακώς το παραλάβατε αυτό. Δεν έπρεπε». Εμείς τότε κρίναμε, με τα δεδομένα εκείνα, ότι έπρεπε να παραληφθεί.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Μάλιστα. Είπατε κάτι για τον κ. Βούγια. Σας είπε: μην πειράξετε το σύστημα. Διαταγή, είπατε, του κ. Βούγια ότι υπάρχει, «μην πειράξετε το σύστημα». Έτσι είπατε.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Εγώ είπα διαταγή, γιατί είμαι από ένα Σώμα…
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Ναι, σωστά. Εντάξει.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Λέει: «Με εκτίμηση, Σπύρος Βούγιας…». Είναι προς τον Αρχηγό.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Τι ημερομηνία έχει, κύριε μάρτυς;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Είναι 5 Μαρτίου 2010.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Τώρα δηλαδή, πρόσφατο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Η οποία λέει τι ακριβώς;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Η οποία λέει: «Θέλοντας να πάρουμε ικανοποιητικές απαντήσεις και διευκρινίσεις σχετικά με το σύστημα C4I ολυμπιακής ασφάλειας, σας ενημερώνουμε ότι εντός των ημερών θα προχωρήσουμε σε διαδικασία σύστασης ομάδας εμπειρογνωμόνων και ειδικών επιστημόνων, με βασικό μέλημα τον έλεγχο της λειτουργικότητας και αποδοτικότητας του εν λόγω συστήματος».
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Αυτό έγινε κατόπιν δικών μας…
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Εμείς το ζητήσαμε, κύριε Πρόεδρε.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): «Για το λόγο αυτό παρακαλούμε, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας να μην υπάρξει καμία αλλαγή στη λειτουργία κανενός υποσυστήματος, προκειμένου να αποτυπωθεί η πραγματική και ολοκληρωμένη εικόνα της κατάστασης».
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Κι είπατε ότι οι Υπηρεσίες φοβούνται; Έτσι δεν είπατε;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Υπήρχε όλη αυτή η περιρρέουσα ατμόσφαιρα, συν το έγγραφο αυτό που λέει να μην υπάρξει καμία αλλαγή, οπότε…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Αυτό έγινε μετά από δική μας κίνηση.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Αυτό είναι στις 5 Μαρτίου. Πιο πριν και πάλι φοβόντουσαν οι Υπηρεσίες; Πιο πριν λέω, το 2009, το 2008.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Κοιτάξτε. Από την παραλαβή μέχρι την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης, που άρχισε να ολοκληρώνεται από το καλοκαίρι του 2009, μέχρι τον Οκτώβριο του 2009 οι Υπηρεσίες θα μπορούσαν να πούνε για το υποσύστημα 1 έως 7 ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η εκπαίδευσή τους. Αυτό σωστό. Όμως από τον Οκτώβριο του 2009 μέχρι τώρα, όλους αυτούς τους μήνες ή και από πιο πριν -Οκτώβριο ολοκληρώθηκε η εκπαίδευση- που άρχιζαν να βγαίνουν οι πρώτοι οι οποίοι είχαν εκπαιδευθεί, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί. Τώρα κάποιος μπορεί να πει: «αφού η Επιτροπή απέρριψε την εκπαίδευση, γι’ αυτό και εγώ δεν κάνω τίποτα». Είναι κι αυτό μια άποψη.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Άρα φοβόντουσαν και πιο πριν οι Υπηρεσίες. Ήταν μαγκωμένες και πριν, κι από τον Οκτώβριο.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Κι όχι μόνο. Πολύ νωρίτερα.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Εκεί θέλω να φθάσω. Υπήρχε κάποια διαταγή πιο πριν, κάποιου άλλου, τύπου κ. Βούγια; Τέτοια διαταγή υπήρχε; Ξέρετε;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Όχι.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Δεν υπήρχε.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Κοιτάξτε. Ξεκίνησε από τότε που ξεκίνησε όλη η υπόθεση με τη SIEMENS. Απ’ όταν ακούστηκε αυτό με τη SIEMENS όλοι… Αφού το έβλεπα. Όταν πήγαινα να κάνω παραλαβή κι έλεγα στις Υπηρεσίες «υπογράψτε ότι αυτό το υλικό μπήκε εδώ μέσα, γιατί αν χαθεί κάτι, ποιος είναι υπεύθυνος;» Και δεν υπέγραφαν ούτε ένα βασικό πρωτόκολλο, για να είμαι κι εγώ εξασφαλισμένος. Δηλαδή υπήρχε ένας φόβος, ο οποίος ξεκίνησε απ’ όταν ξεκίνησε η υπόθεση, ακούστηκε, ώστε κανένας να μην ασχολείται και να αφεθεί η Επιτροπή μόνη της να κάνει ό,τι κάνει. Από την άλλη μεριά η Επιτροπή…
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Δεν υπέγραφε κανείς δηλαδή. Φοβόντουσαν, ήταν μαγκωμένοι.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Ακριβώς.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Δηλαδή υπογραφή δεν έπεφτε.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Ακριβώς.
Από την άλλη μεριά η Επιτροπή είχε μία σύμβαση που έλεγε «αν δεν κάνεις αυτό μέχρι τότε, αυτοδικαίως παραλαμβάνεται» κι είχαν αφήσει όλοι την Επιτροπή να πάρει όλη την ευθύνη. Η Επιτροπή όμως θεώρησε ότι ήταν υποχρέωσή της, σύμφωνα με τη σύμβαση που είχε δώσει το ελληνικό κράτος, να κάνει τη δουλειά της και την έκανε, κατά την άποψή μου, κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Τελευταία ερώτηση. Είπατε ότι πληρώνουμε κάθε μήνα, πέφτουν -είπατε κατά λέξη- κάποια χιλιάρικα κάθε μήνα. Εννοούσατε το TETRA;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Όχι. Είναι η παροχή τεχνικής υποστήριξης, είναι οι υπηρεσίες τεχνικής υποστήριξης. Προβλέπεται να αποπληρώνονται…Είναι για πέντε χρόνια.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Πόσα χιλιάρικα κάθε μήνα; Ξέρετε περίπου;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Να σας πω πόσα είναι. Όλη η τεχνική υποστήριξη για πέντε χρόνια προβλεπόταν από τη Σύμβαση να κοστίζει 8.540.261 ευρώ, σε τετραμηνιαίες δόσεις. Για πολλά από τα υποσυστήματα έχει λήξει, γιατί έχει περάσει η πενταετία από το 2004. Δηλαδή θεωρήθηκε ότι από τον Οκτώβριο του 2004 ξεκίνησε να ισχύει η τεχνική υποστήριξη και το φθινόπωρο του 2009 που μας πέρασε έληξε για πολλά. Αυτό το οποίο λέω εγώ ότι είναι το πιο κρίσιμο είναι αυτά τα οποία παρελήφθησαν το φθινόπωρο του 2008, δηλαδή το λογισμικό του CDSS.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Μάλιστα.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Για κάποια εξακολουθεί και ισχύει ακόμα. Πάντως, είναι σε τετραμηνιαίες δόσεις.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ο κ. Παπαγεωργίου έχει το λόγο. Θα παρακαλούσα όμως σύντομα, κύριε συνάδελφε, για να περάσουμε στον επόμενο μάρτυρα.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Μάλιστα, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε μάρτυς, δεν ήταν ασυμβίβαστο να είστε μέλος της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης και της Επιτροπής Παραλαβής; Εγώ λέω, πέραν του προεδρικού διατάγματος του 89, και δεοντολογικά δεν είναι ασυμβίβαστο να είστε μέλος της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης και Παραλαβής; Ήταν ή δεν ήταν ασυμβίβαστο, κύριε μάρτυς;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Νομίζω, σύμφωνα με τους τύπους, δεν ήταν. Σύμφωνα με την ουσία, λίγα άτομα ήταν αυτά που από τους φορείς μπορούσαν να παρακολουθούν την υπόθεση από την αρχή και αυτό ήταν χρήσιμο πολύ για το Δημόσιο. Σύμφωνα με το νόμο, τον περί προμηθειών, όπως γνωρίζετε, τα μέλη των Επιτροπών έχουν θητεία για ένα έτος. Γι’ αυτή τη σύμβαση, που εγώ σας είπα ότι την παρακολουθώ επτά χρόνια, αν τώρα με ρωτήσετε κάτι, τα πιο πολλά δεν τα ξέρω. Θα πρέπει να ανατρέξω. Φανταστείτε τώρα να είχαμε επιτροπές που να αλλάζουν κάθε χρόνο!
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Δηλαδή το Δημόσιο δεν φρόντισε να κάνει κι άλλη γκάμα στελεχών. Έπρεπε να έχει εσάς να διαπραγματεύεται με κάποιους… Το θεωρείτε πολύ φυσιολογικό.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Δεν διαπραγματευθήκαμε και δεν κάναμε την παραλαβή ταυτοχρόνως. Απλώς σας είπα ότι τα μέλη…
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Έχει σημασία αυτό; Είναι φυσικά πρόσωπα…
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Πολύ μεγάλη. Για μένα αν διαρκούσε η θητεία των μελών για ένα χρόνο και μετά φεύγανε και πηγαίνανε σε άλλη δουλειά, θα ήταν για το Δημόσιο καταστροφή.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Μάλιστα.
Το υποσύστημα 14 για τα λιμάνια παρελήφθη σταδιακά. Δόθηκαν τα πρωτόκολλα, υπήρχαν πρωτόκολλα. Όμως εδώ από τα Πρακτικά των Επιτροπών του Λιμενικού προκύπτει ότι δεν βρίσκονται υλικά που έχουν τα πρωτόκολλα, έχουν αντικατασταθεί με άλλα πρωτόκολλα παραλαβής, που αναφέρονται ότι είναι εφάμιλλα, υπάρχει πλεονασματικός εξοπλισμός. Υπήρχε και υπάρχει η σκέψη –ακούστε με, σας παρακαλώ- στο Λιμενικό να διατάξει ΕΔΕ. Εσείς διαχειριστήκατε κι ήσασταν εκπρόσωπος του Λιμενικού. Τι έχετε να σχολιάσετε γι’ αυτό; Μην μου πείτε πάλι το κλασικό «φταίνε οι υπάλληλοι», γιατί όλο το Λιμενικό, σύσσωμο, και η διοίκησή του λέει ότι πρέπει να κάνουμε ΕΔΕ, διότι το πρωτόκολλο παραλαβής έχει αυτά τα χάλια.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Ο νόμος περί προμηθειών προβλέπει ότι όταν υπογράφεται ένα πρωτόκολλο, υπογράφει ταυτόχρονα και ο διαχειριστής του υλικού. Κι αυτό γίνεται διότι καμία επιτροπή δεν μπορεί να έχει χρεωμένο ένα υλικό με το πρωτόκολλο της παραλαβής. Ως εκ τούτου, ταυτοχρόνως με την παραλαβή έρχεται κι ο διαχειριστής κι απογράφει το υλικό. Οι Υπηρεσίες –και δεν είναι μόνο για το Λιμενικό αυτό, είναι για όλες τις Υπηρεσίες κι όλους τους φορείς- δεν έκαναν αυτό το πράγμα, παρότι είχαν κληθεί από την Επιτροπή. Ιδιαίτερα για το υποσύστημα 14 που λέτε, υπήρχε από την Επιτροπή έγγραφο που έλεγε τις ημερομηνίες που η Επιτροπή θα ελέγξει τα συστήματα σε κάθε λιμάνι κι ότι καλούσε τους αρμόδιους διαχειριστές να παρίστανται για να υπογράψουν. Όταν εγώ πήγα στα λιμάνια όλοι οι διαχειριστές λέγανε ότι δεν έχουν εντολή από τους προϊσταμένους τους να καταγράψουν το υλικό, παρότι εγώ τους χιλιοπαρακαλούσα, αν και ανώτερος. Τους έλεγα ότι «υποχρεούστε, σύμφωνα με το νόμο, να το κάνετε, προκειμένου να διασφαλιστεί το υλικό», και αν τότε υπήρχαν κάποια λάθη, ας πούμε στα serial numbers ή οτιδήποτε, θα μπορούσαν τότε να είχαν ανευρεθεί. Η εταιρία πήγαινε εκεί πέρα μία εβδομάδα νωρίτερα. Προετοίμαζε την παραλαβή. Αυτοί είχαν άπλετο χρόνο να το κάνουν, παρ’ όλα αυτά, ο φόβος αυτός που διακατείχε τους πάντες…
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Είναι η κλασική επωδός του λόγου σας,…
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Αυτή είναι η πραγματικότητα.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ:…ότι φταίνε οι υπάλληλοι...
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Αυτή είναι η πραγματικότητα. Δεν είναι κρυφή.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Υποσύστημα 15: Ήσασταν ο αποκλειστικός διαπραγματευτής με τη SIEMENS, αναφορικά με την προσφυγή για διαιτησία, που έκανε, για το Κέντρο Επιχείρησης του Πειραιά και των άλλων λιμανιών .
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Ο διαπραγματευτής;
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Δεν ήσασταν διαπραγματευτής εσείς;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Όχι. Υπήρχε Επιτροπή Διαπραγμάτευσης, ξεχωριστή.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Μέλος της Επιτροπής ήσασταν, εν πάση περιπτώσει, για απευθείας διαπραγμάτευση με τη SIEMENS.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Άλλη επιτροπή. Όχι εγώ.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Δεν ήσασταν εσείς;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Όχι. Εγώ Επιτροπή Διαπραγμάτευσης;
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Δεν ήσασταν μέλος της Επιτροπής;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Όχι. Υπήρχε Επιτροπή Διαπραγμάτευσης, η οποία έκανε όχι μόνο το 15, αλλά και όλα τα υπόλοιπα. Όλα αυτά έγιναν με τροποποιήσεις της Σύμβασης κι όλες οι τροποποιήσεις έγιναν με άλλη Επιτροπή Διαπραγμάτευσης.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Στα Πρακτικά που διαβάσαμε και μας στάλθηκαν φέρεστε ως μέλος της Επιτροπής που διαπραγματευθήκατε απευθείας με τη SIEMENS, μετά την προσφυγή, γιατί ζητούσε χρήματα για τη μεταφορά του κέντρου του Πειραιά στα νέα κτίρια. Ναι ή όχι;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Όχι. Εγώ εκτελούσα τα καθήκοντά μου στα πλαίσια της Επιτροπής Παραλαβής.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Ήσασταν μέλος της Επιτροπής. Αυτό λέω.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Παραλαβής.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Ναι. Εκ μέρους της Επιτροπής.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Η Επιτροπή Παραλαβής έβλεπε ότι οι χρόνοι ήταν στενοί και έτρεχαν και το δημόσιο θα έχανε τη δυνατότητα να έχει το κέντρο, το οποίο έχει τώρα επειδή δεν παρεχόταν...
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Το Λιμενικό τα παρέλαβε, κύριε μάρτυς;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Γνωρίζω...
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Το Κέντρο του Πειραιά και τα άλλα Κέντρα, τα παρέλαβαν;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Γνωρίζω ότι συστάθηκαν Επιτροπές, οι οποίες απέγραψαν το υλικό και πολλές από αυτές έχουν ήδη απογράψει και ολοκληρώσει την παραλαβή. Κάποιες μπορεί να μην το έχουν. Αυτό δεν το γνωρίζω με πλήρη λεπτομέρεια.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Κύριε μάρτυς, σε ποια υποσυστήματα έχει εμπλοκή η SIEMENS ως υπεργολάβος, στο συγκεκριμένο ζήτημα των λιμανιών; Σε ποια υποσυστήματα είχε η εταιρεία Πάνου ως υπεργολάβος;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Η SIEMENS έκανε όλη την εργασία που αφορούσε στα λιμάνια, δηλαδή τη φυσική ασφάλεια των λιμένων, την ασφάλεια πρόσβασης κ.λπ.. Η εταιρεία Πάνου ανέλαβε τα σκάφη, που είναι το υποσύστημα 15.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Πάντως, στα σκάφη δεν υπάρχει πρόβλημα. Αυτό λένε οι λιμενικοί.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Δεν υπάρχει πρόβλημα.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Στη SIEMENS υπάρχει πρόβλημα! Αυτό λένε!
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Απαντώ στην ερώτηση που μου είπατε για τον Πάνου. Η εταιρεία Πάνου ως υπεργολάβος ...
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Τον Πάνου σας τον ανέφερα, για να δείτε ότι κι εμείς παρακολουθούμε. Δεν είμαστε αδαείς. Αν επιμένετε να λέτε ότι φταίνε οι υπάλληλοι και ο φόβος των υπαλλήλων, αντιλαμβάνεστε ότι εκτίθεστε.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Συγνώμη, δεν θέλετε...
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Πείτε μας, θέλουμε να μας διαφωτίσετε.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Τα σκάφη, τα οποία έχουν κυβερνήτη που δίνει διαταγή και ο οποίος είναι υπεύθυνος για κάθε υλικό μέσα στο σκάφος, με το που έμπαινε το υλικό, κατευθείαν γινόταν η απογραφή και κατευθείαν υπογράφονταν και τα δελτία αποστολής.
Στα υπόλοιπα λιμάνια δεν έγινε αυτό. Αυτή είναι διαφορά. Το κάθε σκάφος ήξερε από την πρώτη στιγμή τι μπήκε, μέχρι και την τελευταία βίδα. Πώς στα σκάφη δεν παρουσιάστηκε πρόβλημα;
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Μα, δεν σας είπα για τα σκάφη. Γιατί επιμένετε να μου απαντάτε για τα σκάφη; Προσχώρησα κι εγώ στην άποψή σας και σας είπα ότι τα σκάφη δεν έχουν πρόβλημα.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Για την Πάνου δεν με ρωτήσατε;
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Όχι. Το Λιμενικό αρνείται πέραν των σκαφών. Για τα Κέντρα Επιχειρήσεων σας ρώτησα.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Δεν αρνείται να τα παραλάβει. Οι Επιτροπές, οι οποίες συστάθηκαν δυο χρόνια μετά από την παραλαβή από την Επιτροπή, βρήκαν διαφοροποιήσεις. Κατά την άποψή μου και σύμφωνα με το νόμο, όπως είχαν κληθεί από την Επιτροπή, δεν παραβρέθηκαν οι αρμόδιες υπηρεσίες...
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Κύριε μάρτυς, τελικά όλο το Λιμενικό φαίνεται ότι κατατρέχεται από έναν απέραντο φόβο και ο μόνος που είναι συνεπής ως μέλος και της διαπραγμάτευσης είστε εσείς. Αυτό αντιλήφθηκα εγώ.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Αυτή είναι μία εκτίμηση. Εγώ σας λέω ότι τα πραγματικά γεγονότα είναι αυτά.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριε συνάδελφε, μια ακόμη ερώτηση και τελειώνετε.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Είναι ουσιώδες ή όχι το πρόβλημα της μη παραλαβής του TETRA και του CDSS, όσον αφορά την εκπαίδευση; Ή είναι επουσιώδης η διαφορά για να παραληφθεί τελικά το έργο; Διότι έχουμε δυο προβλήματα. Στην περίοδο παραλαβής, ανεξάρτητα αν μετά είναι άλλη Επιτροπή και παρέλαβε το TETRA, έχουμε δυο σοβαρά προβλήματα. Πρώτον, το TETRA που δεν λειτουργεί –μας τα είπατε εσείς- και δεύτερον το CDSS που έγινε εκπαίδευση, αλλά δεν θεωρήθηκε σωστή.
Αυτά είναι επουσιώδη; Γιατί για να παραλάβετε το έργο επικαλεστήκατε επουσιώδεις λόγους.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Καλώς. Είναι επουσιώδη ή ουσιώδη; Αυτό είναι το ερώτημα.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Η απόκλιση στην εκπαίδευση θεωρήθηκε ουσιώδης και γι’ αυτό απορρίφθηκε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ε, βέβαια. Και για το TETRA που αναφέρθηκε;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Για το TETRA, η εκπαίδευση –σύμφωνα με τη σύμβαση- θεωρήθηκε ολοκληρωμένη.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Όχι, αφήστε την εκπαίδευση. Για το TETRA αναφέρεται στα μηχανήματα, στη λειτουργία και όχι στην εκπαίδευση.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Σας είπα. Απορρίφθηκε και παραλήφθηκε από άλλη Επιτροπή.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ο συνάδελφος κ. Καμμένος έχει το λόγο για πέντε λεπτά και παρακαλώ να μην παραβιάσετε το χρόνο.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, εγώ παραιτούμαι όλων των υπολοίπων μαρτύρων και όπως ξέρετε εγώ δεν εξετάζω εν ενεργεία αξιωματικούς.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Προχωρήστε.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Αλλά το κάνω κατά παρέκκλιση της αρχής μου για το συγκεκριμένο μάρτυρα, γιατί εδώ πέρα υπάρχει θέμα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριε συνάδελφε, δεν εξετάζεται ο Πρόεδρος –ελπίζω.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Απλώς κάνω μια δήλωση, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Καλώς.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Και σας λέω ότι επειδή είχα δηλώσει ότι δεν εξετάζω εν ενεργεία αξιωματικούς, τον κύριο μάρτυρα θα τον εξετάσω.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Σας βάζω το χρόνο, αλλά να κάνετε οικονομία.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε και παραιτούμαι όλων των άλλων.
Κύριε μάρτυς, το σύστημα του C4I λειτουργεί στον Πειραιά;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Εννοείται στο Κέντρο Διοίκησης του Λιμένος Πειραιά;
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ναι.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Δεν γνωρίζω. Έχω την εντύπωση ότι δεν το χρησιμοποιούν.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Σας ερωτώ αν λειτουργεί.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Όταν λέτε «λειτουργεί», εννοείτε όταν παρελήφθη;
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εννοώ αν οι προδιαγραφές οι οποίες είχαν μπει ...
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Και αν έχει δοκιμαστεί.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Όταν εκδόθηκε το Πρωτόκολλο Παραλαβής του υποσυστήματος 14 για τον Πειραιά, έγιναν οι δοκιμές και στο Πρωτόκολλο αυτό υπήρχε εισήγηση για παραλαβή. Θεωρήθηκε ότι οι αποκλίσεις του ήταν επουσιώδεις και ότι μπορούσε να παραληφθεί.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Από αξιωματικούς του Λιμενικού Σώματος;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Ε, φυσικά. Από την Επιτροπή.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Επειδή είπατε ότι ήσασταν εσείς ο ανώτερος, μήπως θυμάστε λάθος; Μήπως ο Αρχηγός κ. Ρεντζεπέρης, ο Αντιναύαρχος, που προηγουμένως αναφέρατε είχε ορίσει επικεφαλής το Ναύαρχο Σαλίβερο και τον Αντιπλοίαρχο Μπέλα ως μέλη της Επιτροπής, οι οποίοι δεν παρέλαβαν και παραλάβατε μόνο εσείς;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Ο κ. Μπέλας ήταν ο προηγούμενος από εμένα στην Επιτροπή Παραλαβής και τον αντικατέστησα εγώ το 2006.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Άλλο σας ρωτώ. Εννοώ για το Κέντρο Διοίκησης Πειραιά, το Κέντρο Διοίκησης Θεσσαλονίκης, το Κέντρο Διοίκησης Πάτρας και το Κέντρο Διοίκησης Ηρακλείου είναι αλήθεια ότι ο κ. Σαλίβερος ο Αντιναύαρχος, ο κ. Μπέλας ο Αντιπλοίαρχος, αρνήθηκαν να παραλάβουν, διότι δεν δούλευαν τα συστήματα και μόνο εσείς λέγατε ότι δούλευαν;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Τι να παραλάβουν; Αφού δεν ήταν στις αρμοδιότητές τους να κάνουν παραλαβή. Δεν ήταν σε καμία Επιτροπή Παραλαβής.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Είχε ορίσει ο Αντιναύαρχος, Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος κ. Ρεντζεπέρης, Επιτροπή, υπό την Προεδρία του Ναυάρχου Σαλίβερου...
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Είχε ορίσει τον κ. Σαλίβερο να κάνει συντονισμό του Λ.Σ. για να ανταποκριθεί στις ανάγκες του έργου.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Σας ερωτώ, λοιπόν: Η συγκεκριμένη Επιτροπή που έκανε το συντονισμό...
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Δεν ήταν Επιτροπή. Ήταν ο κ. Σαλίβερος μόνος του.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ο κ. Σαλίβερος και ο κ. Μπέλας.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Όχι, ο κ. Μπέλας. Ο κ. Μπέλας δεν ήταν.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ο κ. Σαλίβερος και ο κ. Μπέλας σας λέω εγώ...
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Σας λέω ότι δεν ήταν ο κ. Μπέλας. Ο κ. Σαλίβερος...
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ωραία. Θα αρχίσουμε αλλιώς.
Ο κ. Σαλίβερος είχε φέρει αντιρρήσεις για το ότι είχε πει ότι δεν δούλευε το σύστημα στον Πειραιά, στη Θεσσαλονίκη, στο Ηράκλειο και στην Πάτρα, ναι ή όχι;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Όχι, όχι. Σε εμένα δεν το είχε πει ποτέ αυτό. Ούτε και μπορούσε να ξέρει.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, ζητώ σε αυτό το σημείο να κληθεί ο Αντιναύαρχος Σαλίβερος ή ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος να ορίσει αξιωματικό εκ μέρους του Λιμενικού Σώματος για να καταθέσει επισήμως, διότι εδώ ο μάρτυς μας λέει ότι υπήρχε οριστική παραλαβή.
Εγώ από τα έγγραφα που γνωρίζω στο Υπουργείο και από την επικοινωνία που είχα με το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος, μου αναφέρθηκε και από τον τωρινό Αρχηγό και από τον προηγούμενο Αρχηγό ότι ουδέποτε έγινε οριστική παραλαβή, διότι τα συστήματα διοίκησης Πειραιά, Θεσσαλονίκης, Ηρακλείου και Πάτρας η εταιρεία SIEMENS ουδέποτε τα εγκατέστησε κατά τους προβλεπόμενους κανονισμούς και γι’ αυτό το λόγο δεν δεχόταν το Λιμενικό Σώμα να τα παραλάβει. Ο μόνος που δεχόταν να τα παραλάβει ήταν ο συγκεκριμένος μάρτυς.
Ζητώ, λοιπόν, να έρθει εδώ ο αξιωματικός που προανέφερα και τα σημερινά Πρακτικά να κοινοποιηθούν στο Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος, στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και στο Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.
Μας λέτε, λοιπόν, ότι τα συστήματα δουλεύουν στον Πειραιά, στη Θεσσαλονίκη, στο Ηράκλειο και στην Πάτρα, αλλά το Λιμενικό Σώμα δεν θέλει να τα δουλέψει. Έτσι δεν είπατε;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Εγώ είπα ότι όταν έγιναν οι δοκιμές παραλαβής, βρέθηκαν αποδεκτές αποκλίσεις και εκδόθηκαν τα πρωτόκολλα. Αν στη συνέχεια δεν έγινε χρησιμοποίησή τους, δεν γνωρίζω για ποιο λόγο δεν έγινε αυτό.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Περιλαμβάνονταν στην άσκηση ΙΕ-3;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Δεν είχε σχέση. Η ΙΕ-3 και αυτές οι ασκήσεις ήταν πριν την τροποποίηση 5.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Βάσει ποιας ασκήσεως, λοιπόν, ελέχθησαν τα συγκεκριμένα;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Ήταν οι δοκιμές των υποσυστημάτων, όπως προέβλεπε η σύμβαση, και η τελική δοκιμή του συστήματος τον Οκτώβρη-Νοέμβρη 2008.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δηλαδή, εννοείτε ότι τα συστήματα που ήταν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες δοκιμάστηκαν το 2008.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Από το 2007 –αυτά που σας είπα- μέχρι το Νοέμβριο του 2008 ολοκληρώθηκε η δοκιμή του συστήματος.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Και ήταν επιτυχής.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Κατά την άποψή μας, ναι.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ποια άποψή σας; Την άποψη τη δική σας;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Της Επιτροπής.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Της Επιτροπής. Κατά την άποψη του Λιμενικού Σώματος;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Το Λιμενικό δεν συμμετείχε εκεί;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Δεν συμμετείχε το Λιμενικό.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Στην άσκηση παραλαβής δεν συμμετείχε; Ερήμην του Λιμενικού έγινε;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Όχι, όχι. Συμμετείχαν στο βαθμό... Ας πούμε, στα σκάφη...
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ως χρήστης δεν συμμετείχε;
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Αφήστε τα σκάφη. Κάτι σας ρωτά ο Πρόεδρος.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Όχι, ως χρήστης δεν προβλεπόταν να συμμετάσχει ο κάθε φορέας. Είχε οριστεί Επιτροπή, η οποία είχε εμπειρογνώμονες. Είχαμε ειδικούς εμπειρογνώμονες. Ήταν και η Επιτροπή...
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Άρα, ερήμην των χρηστών παραλαμβάνατε...
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Κύριε Πρόεδρε, σύμφωνα με το νόμο και τη σύμβαση, δεν παραλαμβάνουν οι Υπηρεσίες. Παραλαμβάνουν Επιτροπές.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Δεν μίλησα για Υπηρεσίες.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Αυτό σας λέω. Το Λιμενικό είναι μια Υπηρεσίας, ένας φορέας.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Αφήστε την Υπηρεσία.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Δεν παραλαμβάνουν οι Υπηρεσίες.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Υποτίθεται ότι το Λιμενικό έστειλε εσάς ως τοποτηρητή των συμφερόντων του.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Όχι ως τοποτηρητή.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ε, πώς θα τα δοκίμαζε; Μόνος του θα τα δοκίμαζε;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Ως εκπρόσωπο του Λιμενικού Σώματος στην Επιτροπή Παραλαβής. Η Επιτροπή Παραλαβής...
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ενημερώνατε το Λιμενικό Σώμα;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Φυσικά.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Στη δοκιμή παρευρίσκετο το Λιμενικό Σώμα; Στην άσκηση παραλαβής, στη γενική δοκιμή –πώς να σας το πω;- ήταν παρόν το Λιμενικό Σώμα ή ήσασταν μόνο εσείς;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Ήμουνα. Η επιτροπή και οι εμπειρογνώμονές της…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Εσείς είσαστε η επιτροπή;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Κοιτάξτε. Τα αντικείμενα ήταν τόσα πολλά που δεν κινείτο σύσσωμη η επιτροπή. Από την επιτροπή πήγαιναν κάποια μέλη…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Γι’ αυτό μας λέτε ότι λειτουργεί. Άρα, με εσωτερικούς όρους δικούς σας.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Οι εμπειρογνώμονες, οι οποίοι μας έδωσαν τις εκθέσεις τους –γιατί είχαμε και εμπειρογνώμονες…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Οι εκθέσεις μπορεί να λειτουργούν, το σύστημα αν λειτουργεί.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Σας είπα ότι η επιτροπή εκτίμησε ότι το σύστημα λειτουργεί με αποκλίσεις…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Μου απαντάτε στο…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ο Πρόεδρος σας ρώτησε: Δοκιμή γενική έγινε με το Λιμενικό Σώμα;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Έγινε, μάλιστα.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Και δούλεψε;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Μάλιστα.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Προσέξτε τώρα. Η εξέτασή σας είναι ένορκη…
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Μάλιστα.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Σας ρωτάω, λοιπόν, συγκεκριμένα. Το C4I για το Λιμενικό Σώμα, που αφορά την ασφάλεια των λιμένων, πιστοποιείτε εσείς προσωπικά εκ μέρους του Λιμενικού Σώματος ότι λειτουργεί στον Πειραιά, στη Θεσσαλονίκη, στο Ηράκλειο και στην Πάτρα, ναι ή όχι;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Αυτό το οποίο απαντώ είναι ότι, όταν έγιναν οι δοκιμές και εκδόθηκαν τα πρωτόκολλα, κρίθηκε με αποκλίσεις αποδεκτό.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Από ποιον;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Από την επιτροπή παραλαβής.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Από το Λιμενικό Σώμα τι κρίθηκε;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Δεν γνωρίζω. Το Λιμενικό Σώμα δεν προβλεπόταν να κάνει τη παραλαβή. Η παραλαβή σύμφωνα …
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Πέστε το, λοιπόν, ότι το Λιμενικό Σώμα δεν προβλεπόταν να κάνει τη παραλαβή, γιατί στον κ. Ρήγα προηγουμένως απαντήσατε ότι το Λιμενικό Σώμα παρέλαβε.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Όχι, λάθος. Δεν είπα εγώ ότι το Λιμενικό Σώμα παρέλαβε. Προβλέπεται από το νόμο περί προμηθειών με την παραλαβή από την επιτροπή να υπογράφει και ο αρμόδιος διαχειριστής.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Υπέγραψε ο αρμόδιος διαχειριστής;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Οι αρμόδιοι διαχειριστές των λιμένων αρνήθηκαν να υπογράψουν οτιδήποτε πάνω…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Άρα, πώς παραλάβατε χωρίς να υπογράψει ο αρμόδιος διαχειριστής;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Προβλέπεται ότι, ακόμα και αν δεν υπογράψει ο αρμόδιος διαχειριστής, η επιτροπή μπορεί να εκδώσει ένα πρωτόκολλο.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Άρα, παραλάβατε εσείς με πρωτόκολλο χωρίς την υπογραφή και τη σύμφωνη γνώμη του αρμόδιου διαχειριστή. Αυτό σας ρωτάω τόση ώρα.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Ο αρμόδιος διαχειριστής δεν έχει γνώμη πάνω στο εάν είναι κατάλληλο για παραλαβή.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Τότε γιατί υπογράφει;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Υπογράφει για να φυλάξει το υλικό.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Αρνήθηκε να υπογράψει;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Σε εμένα ναι, αρνήθηκαν όλοι.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ωραία.
Άρα, εδώ πέρα προκύπτει, κύριε Πρόεδρε, ότι αρνήθηκε το Λιμενικό Σώμα να υπογράψει, διότι δεν δούλευε.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Όχι….
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Πάμε σε συγκεκριμένες ερωτήσεις, λοιπόν. Αναγκάζομαι να σας ερωτώ επιχειρησιακά πλέον. Το σχέδιο, το ξέρετε;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Ναι, ακουστά το έχω.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Όχι, ακουστά το έχετε. Το σχέδιο το ξέρετε.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Δεν έχω ασχοληθεί επιχειρησιακά…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Όχι, έχετε ασχοληθεί υπηρεσιακά…
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Είμαι τεχνικός.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Το ξέρω, γι’ αυτό σας ερωτώ.
Στο σχέδιο, λοιπόν, το οποίο γίνεται στο λιμάνι του Πειραιά υπάρχει η υποδομή που προβλέπετο από τους επιχειρησιακούς σχεδιασμούς του C4I, να υπάρχει συντονισμός από το Υπουργείο και τον κεντρικό θάλαμο, ναι ή όχι;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Αυτό δεν το γνωρίζω. Εγώ γνωρίζω τι έλεγε η σύμβαση και τι έπρεπε να παραδώσουμε…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Τι έλεγε η σύμβαση, λοιπόν, για το σχέδιο;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Δεν έλεγε τίποτα πάνω σ’ αυτό.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Το σχέδιο –για να εξηγήσω στην Επιτροπή- είναι εκείνο που εφαρμόζεται σε πλοίο σε περίπτωση που υπάρχει κίνδυνος τοποθέτησης βόμβας, εκρηκτικού μηχανισμού, όπου πρέπει το προσωπικό του πλοίου να κάνει όλες εκείνες τις ενέργειες, προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχει ή όχι εκρηκτικός μηχανισμός ή απειλή.
Σας ερωτώ: Αν πάρουν για βόμβα σ’ ένα πλοίο που βρίσκεται αραγμένο στο λιμάνι του Πειραιά, εκεί, βάσει των κανονισμών και των ασκήσεων και των προδιαγραφών, εφαρμόζεται το σχέδιο αυτό. Τι προβλέπεται, λοιπόν;
Να σας θυμίσω λιγάκι. Στο C4I έλεγε ότι προβλέπεται ότι οι κάμερες, οι οποίες βρίσκονται εντός του Λιμένος, άμεσα επικεντρώνονται στο συγκεκριμένο πλοίο και δίνουν αμέσως σήμα στο θάλαμο επιχειρήσεων όπου ο υπεύθυνος αξιωματικός ασφαλείας –εν προκειμένω στην άσκηση ο κ. Ιωάννης Καρόπουλος, πλοίαρχος- θα έπρεπε να έχει πλήρως εικόνα και μέσω των ΤΕΤRΑ να δίνει συγκεκριμένες διαταγές, ναι ή όχι;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Αυτό που το έλεγε ακριβώς; Πού φαίνεται μέσα στη σύμβαση αυτό;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Αυτό φαίνεται στη σχέση του σχεδίου με το C4I και κατά πόσο το C4I θα έπρεπε να μεταδίδει εικόνα από το λιμάνι του Πειραιά, της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας και του Ηρακλείου προς το κέντρο επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος. Το θυμάστε;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Αυτό ελέγχθηκε –η μετάδοση εικόνας- και ικανοποιήθηκε.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Λοιπόν, εάν υπάρχει αυτή τη στιγμή μετάδοση εικόνας ή εάν υπήρχε από τη Θεσσαλονίκη, το Ηράκλειο ή την Πάτρα, εγώ μετά από 17 χρόνια θα παραιτηθώ από Βουλευτής της Βουλής.
Εσείς πιστοποιείτε εντός της Επιτροπής ενόρκως ότι δόθηκε ποτέ εικόνα και λειτουργούσε εικόνα από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας ή του Ηρακλείου, όπως προβλέπετο από το C4I;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Αυτά ελέγχθηκαν….
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Από ποιον ελέγχθηκαν; Από εσάς μόνο;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Και από εμένα και από τους εμπειρογνώμονες.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Τότε γιατί όταν έγινε το ζήτημα στην Πάτρα, όπου η Real News είχε πρωτοσέλιδο και έγραφε…
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Ποια περίοδο;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Πριν από εφτά μήνες έγραφε ότι πληρώνουμε ένα σύστημα…
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Στην Πάτρα, όπως ξέρετε, κύριε Βουλευτά, μετά το σεισμό το κτίριο του Οργανισμού Λιμένα στο οποίο στεγαζόταν το Λιμεναρχείο και στο οποίο μέσα ήταν το κέντρο διοίκησης, υπέστη προβλήματα…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ενεργοποιήθηκε, λοιπόν, το C4I –εσείς λέτε- δούλεψε και δεν το λειτουργεί το Λιμενικό Σώμα.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Όταν δοκιμάστηκε δεν είχε γίνει ο σεισμός και ελέγχθηκε. Όταν έγινε ο σεισμός….
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Στην άσκηση μέσα στο λιμάνι του Πειραιά, δούλεψε;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Δεν προβλεπόταν να γίνει η άσκηση για την παραλαβή. Οι διαδικασίες παραλαβής ήταν μέσα στη σύμβαση. Αυτές ελέγχθηκαν. Επί της ουσίας, αυτό που λέτε πράγματι ελέγχθηκε και σχεδόν όπως το λέτε, πράγματι ελέγχθηκε ικανοποιητικά.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Και δούλευε.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Ναι, ακριβώς.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Άρα, επί της διαδικασίας, πάμε καταπληκτικά. Επί της ουσίας, παίρνουμε μηδέν.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Πάμε παρακάτω. Θυμάστε την άσκηση παρουσία του Αμερικανού Πρέσβη στο πλοίο, το οποίο στο σενάριο προεβλέπετο πειρατεία από την Αίγινα προς το Λιμάνι του Πειραιά με εμπλοκή των Μονάδων Υποβρυχίων Αποστολών του Λιμενικού Σώματος με επικεφαλής τον πλοίαρχο Παπαδάκη, όπου προεβλέπετο επικοινωνία μέσω των ΤΕΤRΑ και μεταφορά εικόνας από τα πλοία του Λιμενικού Σώματος και εάν στην άσκηση αυτή λειτούργησε, ως έπρεπε, το C4I;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Δεν το έχω υπ’ όψιν μου αυτό το θέμα.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δεν το ξέρετε καθόλου.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Καθόλου.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ούτε ήσασταν ποτέ εσείς σε άσκηση στην οποία συμμετείχαν οι Μονάδες Υποβρυχίων Αποστολών με επικεφαλής τον πλοίαρχο Γιάννη Παπαδάκη όπου δεν είχε επαφή το ΤΕΤRΑ τότε, που δοκιμαζότανε, με τον Πειραιά.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Το ΤΕΤRΑ, όπως σας είπα, εμείς το απορρίψαμε.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Γιατί το απορρίψατε;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Είπα και προηγουμένως τους…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Είχε μεγάλες αποκλίσεις.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Είχε μεγάλες αποκλίσεις.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Είχε ουσιώδεις αποκλίσεις.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ήταν και υπερτιμολογημένο.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Αυτή είναι η εκτίμησή μου, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ναι, το σημειώσαμε.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Με αποκλεισμένο το ΤΕΤRΑ, λοιπόν, πώς κάνατε οριστική παραλαβή του στο Λιμενικό Σώμα;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Είπα και προηγουμένως ότι η δευτεροβάθμια επιτροπή επίλυσης διαφορών είναι, σύμφωνα με το νόμο, ανώτερη από εμάς στο σημείο εκείνο. Ως εκ τούτου εμείς, που βγάλαμε το τελικό πρωτόκολλο συστήματος το Νοέμβριο του 2008, δεν μπορούσαμε να πούμε ότι τα παραλαμβάνουμε όλα πλην του ΤΕΤRΑ. Για το δημόσιο το ΤΕΤRΑ είχε παραληφθεί. Από άλλη επιτροπή μεν, αλλά είχε παραληφθεί.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ακούστε κάτι. Εάν η επιτροπή παραλαβής έγραφε ότι το ΤΕΤRΑ δεν λειτουργεί –και στο Λιμενικό Σώμα τουλάχιστον δεν λειτουργεί, θα σας θυμίσω τις ασκήσεις βορείου της νήσου Φλέβες, θα σας θυμίσω την άσκηση με τους βατραχανθρώπους, θα σας θυμίσω ακόμα και εντός του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, άρα δεν λειτουργούσε- δηλαδή, εάν γράφατε μέσα στο πρωτόκολλο οριστικής παραλαβής, της οποίας λέτε ότι είστε αντιπρόεδρος –προεδρεύων τώρα- ότι υπάρχει ουσιώδης παρατήρηση ότι δεν λειτουργεί το ΤΕΤRΑ, τότε…
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Στο πρωτόκολλο συστήματος εννοείτε;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Προσέξτε. Το πρωτόκολλο οριστικής παραλαβής του C4I….
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Του συστήματος εννοείτε;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Του C4I, του συστήματος. Αν γράφατε ότι το υποσύστημα ΤΕΤRΑ δεν λειτουργεί για το Λιμενικό Σώμα τουλάχιστον –που ξέρουμε ότι δεν λειτουργεί- τότε θα υπήρχε, βάσει της τροποποίησης Πολύδωρα, η υποχρέωση να πάει στον Υπουργό τον κ. Μαρκογιαννάκη και να υπογράψει ή να μην υπογράψει. Αντ’ αυτού η επιτροπή παραλαβής έχει γράψει επάνω «οριστική παραλαβή» και εδώ και μιάμιση ώρα μας λέτε ότι ήταν επουσιώδεις οι παρατηρήσεις…
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Μα, αφού σας είπα ότι ….
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Όταν είναι επουσιώδεις οι παρατηρήσεις, βάσει της τροποποίησης Πολύδωρα, σημαίνει ότι έχει παραληφθεί το σύστημα. Και επειδή εδώ εξετάζουμε πολιτικές ευθύνες και αύριο ο κ. Μαρκογιαννάκης, σε περίπτωση που υπάρχει ευθύνη και το σύστημα έχει παραληφθεί, ενώ μας λέτε ότι δεν έχει παραληφθεί, μπορεί να αντιμετωπίσει και Ειδικό Δικαστήριο. Αντιλαμβάνεστε την ευθύνη που έχετε;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Εγώ σας είπα ότι το πρωτόκολλο επίλυσης διαφορών από την επιτροπή…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Αφήστε το ΙCC, το επίσημο πρωτόκολλο. Σας ερωτώ: Ήταν ουσιώδης το ΤΕΤRΑ ή δεν ήταν;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Ήταν ουσιώδες και η επιτροπή το είχε απορρίψει, σας είπα.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Γιατί, λοιπόν, δεν γράψατε στο πρωτόκολλο οριστικής παραλαβής…
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Αφού σας εξήγησα ότι το δημόσιο με την επιτροπή επίλυσης διαφορών που, σύμφωνα με το νόμο, υπερισχύει της επιτροπής παραλαβής… Είναι ο νόμος που το λέει. Δεν μπορεί η επιτροπή να έρθει μετά να αλλάξει κάτι που το υπεράνω αυτής όργανο το κάνει αποδεκτό. Αυτό σας λέω. Δεν γίνεται αυτό. Δηλαδή, πώς εγώ να πάω κόντρα στον Υπουργό;
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ποιος Υπουργός, λοιπόν, το υπέγραψε;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ποιος Υπουργός;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Ρωτήστε ποιος επικύρωσε το Πρωτόκολλο…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Εσάς ρωτάω: Ποια περίοδο;
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Με συγχωρείτε, αλλά μου λέτε τώρα ότι είστε Προεδρεύων της Επιτροπής Παραλαβής και ότι υπάρχει ανώτερη απόφαση…
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Στο συγκεκριμένο σημείο, σάς είπα, συστήθηκε και μόνο γι’ αυτό, η μοναδική περίπτωση που συστήθηκε ήταν αυτή η Επιτροπή, ανώτερη, όπως προβλέπει ο νόμος, από την Επιτροπή Παραλαβής.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Καταθέστε το έγγραφο τώρα και ποιος Υπουργός έχει υπογράψει.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Σε ποιο πράγμα; Στην επικύρωση του Πρωτοκόλλου;
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Σε αυτό που λέτε τώρα. Στην ανώτερη Επιτροπή η οποία σας δεσμεύει εσάς.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Αφού το λέει ο νόμος μέσα ότι, όταν υπάρχει διαφοροποίηση…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ναι, ωραία, αλλά ελήφθη απόφαση;
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Σας ερωτώ, λοιπόν: Ποιος Υπουργός πήρε την απόφαση;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Να συσταθεί η Επιτροπή αυτή; Σας τη διάβασα προηγουμένως.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Όχι, άλλο σας λέω. Μη μου διαφεύγετε εμένα. Μας λέτε εδώ ότι υπήρχε απόφαση ανώτερης της Επιτροπής, όπου Υπουργός υπέγραψε και μάλιστα, είναι ανώτερη η Επιτροπή της ιδικής σας Επιτροπής, που δεν μπορούσε να κάνει παρατήρηση για το TETRA. Σας ερωτώ, λοιπόν: Με ποιο έγγραφο έχει παρθεί η απόφαση από Επιτροπή ανώτερη της ιδικής σας και ποιος Υπουργός έχει υπογράψει;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Αυτό το οποίο γνωρίζω είναι ότι υπάρχει ένα Πρωτόκολλο Επίλυσης Διαφορών και με βάση το νόμο, το Πρωτόκολλο Επίλυσης Διαφορών γίνεται, όταν υπάρχει απόρριψη από μια πρωτοβάθμια επιτροπή. Αυτό ήταν.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ποια περίοδο έγινε αυτό;
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ποια περίοδο έγινε αυτό;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Στις 29-6-2007.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Στις 29-6-2007…
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Βγήκε το Πρωτόκολλο Επίλυσης Διαφορών.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Έχετε Πρωτόκολλο Επίλυσης Διαφορών, που μας λέτε εδώ ότι δεσμεύει την Επιτροπή Παραλαβής και δεν μπορεί να κάνει παρατήρηση η Επιτροπή Παραλαβής…
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Το δημόσιο δεσμεύει.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Μάλιστα, το δημόσιο. Και δεν μπορεί να κάνει παρατήρηση η Επιτροπή Παραλαβής για να πει ότι εδώ πέρα δεν μπορεί να γίνει οριστική παραλαβή, γιατί το TETRA δεν δουλεύει και λόγω αυτού του εγγράφου του Υπουργού αυτού, μας λέτε ότι γι’ αυτό το λόγο κάνατε οριστική παραλαβή.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Είναι ένα πρωτόκολλο το οποίο λέει αυτό. Πάντως…
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Και το οποίο δεσμεύει την Επιτροπή Παραλαβής να πει ότι δουλεύει το σύστημα;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Αφού, σύμφωνα με το νόμο, όταν μια επιτροπή…
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ποιο νόμο;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Το 284. Όταν μια επιτροπή απορρίψει κάτι, συστήνεται μια δευτεροβάθμια επιτροπή η οποία αποφασίζει.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Το 284 προβλέπει τις προμήθειες στις Ένοπλες Δυνάμεις.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Αυτό ίσχυσε.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Μέχρι πότε ίσχυσε αυτό;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Ίσχυσε από τότε που ξεκίνησε μέχρι και τώρα, καθ’ ότι, σύμφωνα με το νέο νόμο, τον Κανονισμό Προμηθειών, προβλέπεται ότι προμήθειες που έχουν ξεκινήσει με τον προηγούμενο, εξακολουθούν και ισχύουν με τον προηγούμενο.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Πολύ ενδιαφέρον αυτό που μας λέτε. Δηλαδή, εννοείτε ότι συνεχίζει να ισχύει το Προεδρικό Διάταγμα 284/1989;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Για τη συγκεκριμένη σύμβαση, ναι.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Για τη συγκεκριμένη σύμβαση. Και αυτό προβλέπει η Κοινή Υπουργική Απόφαση Πολύδωρα-Σπηλιωτόπουλου;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Το προέβλεψε ο νέος Κανονισμός Προμηθειών των Ενόπλων Δυνάμεων.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Του 2004;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Νομίζω ότι είναι πιο μετά.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Άρα, τα αντισταθμιστικά ωφελήματα μας λέτε ότι, βάσει του 284, δεν τα έχει το Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως, αλλά τα έχει…
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Μεταβιβάστηκε στο Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως η αρμοδιότητα και για τη σύμβαση των Α.Ω.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Άρα, εδώ πέρα μου λέτε ότι τα αντισταθμιστικά πέρασαν και δεν ισχύει ο 284 για τα αντισταθμιστικά. Πώς είναι δυνατόν να ισχύει για όλα τα υπόλοιπα…
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Και για αυτά ισχύει, αφού σε άλλους κανονισμούς προμηθειών δημοσίου δεν προβλέπονται Α.Ω. Τα Α.Ω. προβλέπονταν στο 284.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Μην ανοίγουμε τώρα…
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Άρα, ποιος ελέγχει τα Α.Ω.;
Έχει σημασία, κύριε Πρόεδρε, να σας πω γιατί;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Έχουμε παραβιάσει κάθε όριο.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, εγώ, αν θέλετε, σταματάω, αλλά να σας πω κάτι;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ολοκληρώνετε.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ο κύριος μάρτυς έχει παραλάβει Α.Ω. του Λιμενικού ένα βαν, αν θυμάμαι.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Το παραλάβατε, κύριε μάρτυς;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Το βαν είναι στο υποσύστημα 15. Σε ό,τι αφορά το λιμενικό, τα Α.Ω. είχαν μια γεννήτρια και ένα UPS.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Τα οποία τα πήραμε;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Τα πήραμε.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ποιος τα πήρε;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Η Επιτροπή η δική μου.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ποιος τα παρέλαβε;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Από το Λιμενικό;
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Όχι από την Επιτροπή Παραλαβής;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Εμείς όλοι, η Επιτροπή Παραλαβής.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εσείς, δηλαδή.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Σας είπα προηγουμένως…
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Η Επιτροπή που συμμετέχετε.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Ναι, ακριβώς.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Άρα, η Επιτροπή η δική σας χειριζόταν και τα Α.Ω.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Μα, αυτό δεν σας είπα, ότι στην υπουργική απόφαση που σας διάβασα έλεγε: «Συστήνεται Επιτροπή η οποία είναι για τη σύμβαση και τη σύμβαση για τα Α.Ω. μαζί».
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ωραία.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Όμως, τελικά, να σας διευκρινίσω ότι από τα Α.Ω. εμείς παραλάβαμε έξι ή επτά προγράμματα, γιατί τα υπόλοιπα θεωρείτο ότι είχαν ήδη παραδοθεί.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Είχατε κάνει αναφορά στον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος ότι τα υπόλοιπα δεν έχουν παραληφθεί;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Όχι, δεν είπα ότι δεν έχουν παραληφθεί, αλλά ότι θεωρείται ότι έχουν παραληφθεί. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή η δική μου παρέλαβε αυτά που παρέδωσε ο προμηθευτής και αυτά γνωστοποιήσαμε στο Αρχηγείο…
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ελέγξατε για τα υπόλοιπα που δεν έχουν παραδοθεί, τα Α.Ω.;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Δεν ήμασταν εμείς αρμόδιοι να ελέγξουμε το σύνολο των Α.Ω.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Μα ή εσείς ήσασταν ή η Επιτροπή.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Επιτρέψτε μου. Αυτό θα το ρωτήσετε στη Διεύθυνση Τεχνικών…
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Όχι, εσάς ρωτάω. Ή η Επιτροπή σας είναι υπεύθυνη για την παραλαβή των Α.Ω. και την παρακολούθησή τους ή, βάσει του 284, η Γενική Γραμματεία Εξοπλισμών. Ποιος ήταν από τους δυο;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Μετά το πέρασμα της δικαιοδοσίας στην Αστυνομία, ήταν το Υπουργείο τότε Δημοσίας Τάξεως. Τελείωσε αυτό. Η παραλαβή που έκανε η Επιτροπή η δική μου ήταν ό,τι έφερνε ο προμηθευτής και θεωρούσε ότι ήταν εκκρεμότητα.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εκ μέρους του δημοσίου ποιος τον έλεγχε, κύριε μάρτυς;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Σε ό,τι αφορά τα συγκεκριμένα…
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Όσον αφορά τα αντισταθμιστικά, τον έλεγχε η Επιτροπή σας ή τον έλεγχε η Γενική Γραμματεία Εξοπλισμών;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Όχι, καμία σχέση η Γενική Γραμματεία Εξοπλισμών.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Άρα, η Επιτροπή σας.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Μαζί με την αρμόδια διεύθυνση, δεδομένου…
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ποια αρμόδια διεύθυνση;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Τη Διεύθυνση Τεχνικών.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δηλαδή, μου λέτε ότι τα Α.Ω. έγιναν;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Της Αστυνομίας;
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Τα Α.Ω. έγιναν όλα στο C4I;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Εμείς σαν Επιτροπή παραλάβαμε και να σας πω τι παραλάβαμε. Τα συγκεκριμένα δεν τα παραλάβαμε όλα, δεδομένου του ότι ένας μεγάλος αριθμός από το σύνολο θεωρείτο ήδη παραληφθείς και για αυτό…
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Από ποιον θεωρείτο;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Από την αρμόδια υπηρεσία.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Από ποια υπηρεσία;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Τη Διεύθυνση Τεχνικών.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δηλαδή, εσείς είπατε ότι δεν έχουν παραληφθεί όλα και η Διεύθυνση Τεχνικών σάς είπε ότι έχουν παραληφθεί.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Εμείς είπαμε ότι παραδόθηκε. Εμείς είπαμε: «Τι παραδίδεις; Αυτό.».
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ποιος εκπροσωπούσε τη Διεύθυνση Τεχνικών; Ο κ. Σουπιώνης;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Ήταν Διευθυντής το τελευταίο διάστημα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ο κ. Σουπιώνης, που ήταν και μέλος της Επιτροπής;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Ήταν στην Επιτροπή Διαπραγμάτευσης.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Δηλαδή, «Γιάννης κερνά και Γιάννης πίνει», πάλι; Τι περίεργα πράγματα είναι αυτά;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Έγινε Διευθυντής, αφ’ ότου ήδη είχε τελειώσει τις υποχρεώσεις του στην Επιτροπή Διαπραγμάτευσης.
Όμως, όπως σας είπα και προηγουμένως, κύριε Πρόεδρε…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Άρα, παραλάμβανε προ ή μετά τη συμμετοχή της στην Επιτροπή; Ο κ. Σουπιώνης, για παράδειγμα, παραλάμβανε πριν ή μετά ή κατά τη διάρκεια;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Σας λέω ότι δεν μπορώ να σας απαντήσω για το θέμα των προγραμμάτων Α.Ω. τα οποία δεν παρέλαβε η Επιτροπή.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Των αντισταθμιστικών.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Δεν ξέρω.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Καλώς. Υπάρχει, όμως, ένα θέμα εδώ. Ο μάρτυρας καταθέτει εδώ ότι…
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, εγώ τελείωσα, αλλά στο σημείο αυτό σημειώστε παρακαλώ ότι εδώ έχουμε τρίτη άποψη. Στην αρχή, μας είπαν ότι τα αντισταθμιστικά τα χειρίζεται η Γενική Γραμματεία Εξοπλισμών για πάντα. Εν συνεχεία, είχαμε την άποψη της Αστυνομίας, όχι του κ. Σουπιώνη, έτερου μάρτυρα που μας είπε ότι τα χειριζόταν το Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως. Τώρα έχουμε τρίτη άποψη ότι ναι μεν, η Επιτροπή Παραλαβής τα χειρίζεται, αλλά ουσιαστικά κανείς…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Θεωρεί παραληφθέντα αυτά που παρέλαβε η Διεύθυνση Τεχνικών.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Άρα, η SAIC και η SIEMENS κάνουν ό,τι θέλουν και έτσι δίνουν τις μίζες μέσω των αντισταθμιστικών ωφελημάτων τουλάχιστον.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριε συνάδελφε, εγώ θέλω να επισημάνω ότι εδώ έχουμε έναν αξιωματικό του Λιμενικού ο οποίος μας παραπέμπει στη Διεύθυνση της Αστυνομίας, την Τεχνική Διεύθυνση της Αστυνομίας.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Και χωρίς αρμοδιότητα, κύριε Πρόεδρε -επιμένω- εκτός αν καταθέσει τώρα το Προεδρικό Διάταγμα που ορίζεται.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Να μας καταθέσετε ό,τι έχετε, κύριε μάρτυς.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Υπάρχει Προεδρικό Διάταγμα που περιλαμβάνει τις αρμοδιότητές του, τις υποχρεώσεις του και για ποιο λόγο βρίσκεται εκεί. Το Προεδρικό Διάταγμα αυτό θα έπρεπε να μας καταθέσει.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Πολύ ωραία. Όμως, λόγω ειδικότητας σας δώσαμε, όπως βλέπετε, χρόνο…
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Σας ευχαριστώ και παραιτούμαι όλων των άλλων.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Δεκτή η παραίτησή σας.
Η κ. Τσόνογλου έχει το λόγο.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Κύριε μάρτυρα, ό,τι ψάξετε να βρείτε στο μεταξύ, θα μας το δώσετε.
Ειπώθηκε από εσάς ότι έχει παραληφθεί από την Επιτροπή Επιλύσεως Διαφορών, 29-6-2007, το ΤΕΤRA.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Μισό λεπτό, να επιβεβαιώσω την ημερομηνία.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Το έχω επί λέξει γράψει, μια και το είπατε.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Μάλιστα, στις 29-6-2007.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Πριν από ένα μήνα, 18 Μαΐου 2007, έχω εγώ ένα Πρακτικό εδώ από τον Ζαρκάδη, Μπουζούκη, Καμπουράκη, τεχνικοί σύμβουλοι, οι οποίοι έχουν καταθέσει οικονομοτεχνικές εκθέσεις για τα υποσυστήματα TETRA και AVL και μιλούν περί ουσιωδών αποκλίσεων τερματικών, «No Service», κέντρων μεταγωγής, άρση του «No Service» από τη Nokia και αναβάθμιση για το δείγμα σε πεντακόσια σαράντα επτά τερματικά, εκκρεμεί επιβεβαίωση της άρσης του μπλοκαρίσματος των Cleartone σε δείγμα τερματικών που θα αναβαθμισθούν κ.λπ. Μέσα σε ένα μήνα αυτά αποκαταστάθηκαν;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Έγινε πάλι ερώτηση. Αυτό θα το ρωτήσετε στην Επιτροπή που τα παρέλαβε.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Εσείς τα απορρίψατε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Μα, επιτροπή ήταν αυτή, κύριε μάρτυς, ή κολυμβήθρα του Σιλωάμ, αφού τα περνούσατε όλα από εκεί;;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Όχι, κύριε Πρόεδρε…
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Εσείς τα απορρίψατε. Αρνηθήκατε την παραλαβή του.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Μάλιστα.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Μέσα σ’ ένα μήνα αποκαταστάθηκαν όλα αυτά τα προβλήματα σε πεντακόσια σαράντα επτά τερματικά και ούτως καθ’ εξής, ώστε να γίνουν κατάλληλα και να παραληφθούν;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Την εκτίμησή μου θέλετε;
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Ναι.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Εκτίμησή μου είναι ότι αυτά δεν μπορούσαν να αποκατασταθούν.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Δεν μπορούσαν να αποκατασταθούν εξ αντικειμένου.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Τώρα, με ποιο σκεπτικό η άλλη Επιτροπή το είδε…
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Μπορείτε να μας πείτε ποιοι ήταν εκείνοι οι οποίοι τελικώς το παρέλαβαν σαν Επιτροπή Επιλύσεως Διαφορών;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Τα είπα τα ονόματα, αλλά αν θέλετε, να τα πω ξανά. Είναι ο κ. Λώλος, ο οποίος έχει κληθεί να εξεταστεί μετά…
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Φλήρης, Γλυνός και Κώττης;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Μάλιστα.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Όσον αφορά τώρα το θέμα της παροχής υπηρεσιών, είπατε ότι από το σύνολο του τιμήματος…
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Ποιου εννοείτε;
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Της SAIC, με τη σύμβαση που υπεγράφη.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Είναι πολλές οι υπηρεσίες, δηλαδή οι υπηρεσίες TETRA, οι υπηρεσίες ILS, η υποστήριξη, κλπ. Για ποιες υπηρεσίες μιλάτε;
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Υπήρχε πληρωμή της SAIC για τεχνική υποστήριξη των TETRA;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Για τις πληρωμές δεν γνωρίζω.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Δεν το γνωρίζετε. Μάλιστα. Για τα άλλα υποσυστήματα υπήρχε πληρωμή επιπλέον της τεχνικής υποστήριξης;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Εννοείτε καθώς παραλαμβάνονταν;
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Ναι.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Αν και αυτό δεν είναι στις αρμοδιότητές μου, εν τούτοις από ό,τι έχω ρωτήσει, έμαθα ότι απελευθερώνονταν οι εγγυητικές μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα, με την έκδοση…
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Μάλιστα. Δηλαδή, έχετε πει επί λέξει περίπου «8.540.000 ευρώ για τεχνική υποστήριξη» αυτών των υποσυστημάτων.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Αυτό προέβλεπε η σύμβαση.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Αυτά τα χρήματα τα έχει λάβει η SAIC;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Γνωρίζω –αν και δεν είναι στην αρμοδιότητά μου, όπως σας είπα- ότι έχει αποπληρωθεί. Τώρα, αν έχει αποπληρωθεί μέχρι τώρα που μιλάμε, αυτό δεν το γνωρίζω. Νομίζω, όμως, ότι «τρέχει», δηλαδή πολλά έχουν τελειώσει ήδη –γιατί αυτά πήγαιναν με την τεχνική υποστήριξη σύμφωνα με την παραλαβή τους- σε κάποια εξακολουθεί και ισχύει. Νομίζω, όμως, ότι τα τετράμηνα πλέον «κυλάνε».
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Μάλιστα. Δηλαδή, πληρώναμε τεχνική υποστήριξη για υποσυστήματα που δεν τα λειτουργούσαμε, επειδή υπήρχε η περιρρέουσα φήμη, επειδή φοβόντουσαν, επειδή ακούστηκε το σκάνδαλο SIEMENS, κλπ!
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Σ’ αυτό δεν μπορώ να σας απαντήσω.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Έτσι βγαίνει, με τα λεγόμενά σας τουλάχιστον.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Δεν είναι αρμοδιότητά μου, όμως, να σας πω τι πληρώνανε και τι…
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Είπατε όμως…
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Είναι ό,τι έχω ακούσει, καθώς είμαι μέσα στην Υπηρεσία…
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Ναι, αυτό λέω! Δηλαδή, έρχονταν, αλλά αφού δεν λειτουργούσαν τα συστήματα και δεν είχαν βλάβες, τι να φτιάξουν οι άνθρωποι; Και ωστόσο, πληρώνονταν!
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Πάντως, αν μου επιτρέπετε, με βάση τη σύμβαση, δεν μπορούσε να γίνει διαφορετικά.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Επομένως, κύριε μάρτυρα, εφόσον πληρώναμε για την τεχνική υποστήριξη των υποσυστημάτων…
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Και πληρώνουμε ακόμα.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: …εφόσον τα υποσυστήματα κατά την άποψή σας ήταν σωστά, εκτός από μερικές επουσιώδεις αποκλίσεις, τι μας δυσκόλεψε στο να τα λειτουργήσουμε αυτά τα υποσυστήματα; Μας είναι απαραίτητα;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Για μένα, είναι πάρα πολύ απαραίτητα.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Εξακολούθησαν και παρ’ όλο ότι η προμηθεύτρια εταιρεία…
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Τα πιο πολλά χρησιμοποιούνται.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Πόσα, δηλαδή, στο σύνολό τους;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Χρησιμοποιείται, όπως σας είπα, το υποσύστημα «8» που ήταν τα κομπιούτερ και όλα αυτά, τα υποσυστήματα «9» και «12» που ήταν τα δίκτυα, το υποσύστημα «10» που ήταν τα ελικόπτερα της Αστυνομίας, οι κάμερες, που χρησιμοποιούνται, το υποσύστημα «14» στο βαθμό που μεταδίδει κάποια εικόνα…
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Από το «1» έως το «7»;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Σας είπα ότι είναι το «1», το «5», το «6» και το «7» που είναι η πλατφόρμα λήψης αποφάσεων και το δεύτερο σημαντικό από το υποσύστημα «5» που είναι η πλατφόρμα…
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Αυτό λειτουργεί;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): …τα οποία δεν τα χρησιμοποιούν οι υπηρεσίες…
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Αυτό, λοιπόν, το σύνολο των υποσυστημάτων είναι αναγκαίο ως απαραίτητο, για να λειτουργήσει το C4I στο σύνολό του;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Όταν λέμε «σύνολό του» είναι λίγο…
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Αυτό που παραγγείλαμε, κύριε μάρτυς.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Δεν είναι μία μηχανή …
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Δεν είναι μηχανή. Είναι διάφορες μηχανές. Για να μπουν μπροστά όλες αυτές οι μηχανές, δεν είναι απαραίτητο και αναγκαίο αυτό το συνολικό υποσύστημα;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Όχι, δεν είναι απαραίτητο να λειτουργούν τα πάντα, για να λειτουργήσουν και τα κομμάτια. Γι’ αυτό το πήραμε έτσι, ώστε να μπορούν ακόμα και τα κομμάτια να λειτουργήσουν.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Μόνα τους.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Ακριβώς. Δεν λειτουργούν στο 100%.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Δεν παραγγείλαμε αυτό όμως!
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Ακριβώς. Έχει όμως τη δυνατότητα ο αγοραστής, το δημόσιο, ακόμα και αν κάτι χαλάσει ή θέλει οτιδήποτε, το υπόλοιπο να το λειτουργήσει.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Κύριε μάρτυρα, ξέρετε ποια είναι η απορία μου εμένα και φαντάζομαι και της Επιτροπής; Εμείς κάναμε μία συγκεκριμένη σύμβαση για ένα συγκεκριμένο έργο. Μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες και εφόσον παρατηρήσαμε ότι ο προμηθευτής δεν μπορούσε να το υλοποιήσει, γιατί του δώσαμε τόσες ευκαιρίες με τις τροποποιητικές συμβάσεις να το υλοποιήσει;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Γι’ αυτό, νομίζω ότι είναι καλύτερα να ρωτήσετε τις Επιτροπές που έκαναν…
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Τις Επιτροπές ή την ηγεσία που το συνέχισε; Μπορείτε να μου πείτε, σας παρακαλώ, ποιος είχε την ευθύνη να προχωρήσουμε ένα τέτοιο σύστημα, όταν αντικειμενικά καταλάβαμε μετά από τους Ολυμπιακούς Αγώνες ότι ο προμηθευτής δεν μπορούσε να υλοποιήσει αυτό το έργο; Οι Επιτροπές είχαν την ευθύνη ή η ηγεσία;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Δεν είναι στην αρμοδιότητά μου αυτό, αλλά σας είπα ότι η εκτίμησή μου…
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Εσείς τώρα μας είπατε τόσα. Κατά την εκτίμησή σας…
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Είναι προσωπική μου εκτίμηση –καθαρά εκτίμησή μου, όπως το βλέπω τώρα- ότι εάν εξαιρέσουμε το τίμημα για το TETRA, στα υπόλοιπα δεν χάσαμε.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Δηλαδή, κύριε μάρτυρα…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Με συγχωρείτε, κυρία Τσόνογλου.
Κύριε μάρτυρα, με συγχωρείτε. Εμείς παραγγείλαμε ένα αυτοκίνητο. Μου λέτε ότι παραλάβαμε καταπληκτικές πόρτες, καταπληκτικές ρόδες, καταπληκτική μηχανή, επιμέρους κομμάτια τα οποία μπορεί να λειτουργούν ή να μη λειτουργούν, αυτοκίνητο όμως δεν παραλάβαμε ποτέ! Κάνω λάθος;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Παραλάβαμε, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ολοκληρωμένο σύστημα συστημάτων ασφαλείας, όπως το είχαμε προδιαγράψει να λειτουργήσει για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, παραλάβαμε;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Παραλάβαμε, κύριε Πρόεδρε, σύμφωνα με την ισχύουσα σύμβαση και με αποκλίσεις αποδεκτές.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Μάλιστα.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Κύριε μάρτυρα, σύμφωνα με τη σύμβαση ή με τις επτά τροποποιήσεις; Πείτε μου!
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Όπως ξέρετε πολύ καλά, κάθε φορά με την τροποποίηση…
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Άλλαζε η αρχική σύμβαση με κάθε τροποποίηση;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Φυσικά. Και αυτό το προέβλεπε η σύμβαση, το προβλέπει και ο νόμος.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Μάλιστα. Ποιος, λοιπόν, έχει την ευθύνη αυτής της μεγάλης αλλαγής της αρχικής συμβάσεως;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Είναι καλό να απευθύνετε αυτό το αίτημα …
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Κύριε μάρτυς, εσάς ρωτάω, να μου πείτε κατά την εκτίμησή σας.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Εγώ σας είπα την εκτίμησή μου.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Μας είπατε τόσα πράγματα που δεν εμπίπτουν στην αρμοδιότητά σας. Δεν μπορείτε να εκφέρετε μία κρίση;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Μα, αφού σας είπα την εκτίμησή μου.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Γιατί είπατε, λοιπόν, ότι η πέμπτη τροποποιητική σύμβαση ήταν η πιο σημαντική επί κ. Πολύδωρα;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Μα, σας είπα. Διότι έδινε το δικαίωμα στην εταιρεία να προσπαθήσει ξανά…
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Ακριβώς. Να προσπαθήσει ακόμα μία φορά να υλοποιήσει το έργο.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Μάλιστα, αφού…
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Αφού είδαν ότι δεν μπορούσε να το υλοποιήσει, γιατί έδιναν αυτές τις δυνατότητες να κάνει προσπάθεια;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Κυρία Βουλευτή…
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Δεν είναι ύποπτο αυτό, κύριε μάρτυρα, κατά την άποψή σας;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Όχι, όχι. Εγώ δεν θα το έλεγα ύποπτο. Εγώ πιστεύω για τους ανθρώπους και τους υπηρεσιακούς παράγοντες τους οποίους συναναστράφηκα όλα αυτά τα χρόνια και τους είδα στη δουλειά, ότι ιδιαίτερα κάποιοι συγκεκριμένοι δούλεψαν πάρα πολύ.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Κύριε μάρτυρα, δεν αμφιβάλλω ότι κάποιοι…
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Νομίζω ότι αυτό το τόσο πολύπλοκο έργο, αν δεν ήταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες και δεν είχαμε αυτήν την επαφή μεταξύ των φορέων και των Σωμάτων Ασφαλείας, δεν θα γινόταν ποτέ. Ο καθένας θα έμενε στο «μαγαζάκι» του….
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Αυτό είναι άλλο θέμα, όμως, κύριε μάρτυς!
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Κύριε μάρτυς, εμείς άλλο σας ρωτάμε.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Σας απαντώ. Κατά την εκτίμησή μου, δεν βγήκαμε ζημιωμένοι, πλην του TETRA.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Πόσο χρονικό διάστημα είχε ο προμηθευτής για να κάνει τη συντήρηση και τη λειτουργία αυτού του έργου;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Εννοείτε με τον όρο «συντήρηση» την τεχνική υποστήριξη;
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Τη λειτουργία αυτού του έργου, καλύτερα. Μέχρι πότε η παροχή υπηρεσιών…
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Του TETRA εννοείτε.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Μάλιστα.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Δέκα χρόνια.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Αν λήξει η δεκαετία, εμείς ξέρουμε να το χρησιμοποιήσουμε από μόνοι μας;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Όχι, όχι.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Επομένως, τι θα το κάνουμε, κύριε μάρτυρα; Είναι ένα άχρηστο πράγμα;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Όχι, όχι, αυτό είναι λάθος. Επιτρέψτε μου να σας πω. Εκτίμησή μου είναι ότι αν το είχαμε…
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Πέρασαν επτά χρόνια! Σε τρία χρόνια λήγει η συμβατική υποχρέωση του προμηθευτή να μας το λειτουργεί! Μετά από τρία χρόνια, λοιπόν, το TETRA είναι χρήσιμο ή άχρηστο για την ελληνική οικονομία;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Κοιτάξτε, οι αρμόδιοι φορείς μπορούν να το εξετάσουν αυτό για το πώς μπορούν…
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Εγώ άλλο σας ρωτώ και εσείς άλλο μου απαντάτε..
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Την προσωπική μου άποψη δεν θέλετε;
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Είναι χρήσιμο ή άχρηστο, κύριε μάρτυς, μετά από τρία χρόνια; Έχουμε εμείς το «know how», την τεχνογνωσία, να το λειτουργήσουμε;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Μα, δεν μας ανήκει.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Δεν μπορούμε εμείς να το διαχειριστούμε;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Μα, αφού αυτό ανήκει σε άλλον. Εμείς παίρνουμε την υπηρεσία μόνο.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Μάλιστα, την υπηρεσία. Μετά, τι θα γίνει;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Μετά, μία εναλλακτική λύση θα ήταν να το αγοράσουμε…
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Να πληρώσουμε και άλλα λοιπόν!
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Αφού τώρα δεν μας ανήκει!
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Δηλαδή –για να καταλάβουμε- έχουμε ένα έργο…
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Μπορούμε ή να προβούμε σε μία άλλη προμήθεια ή να αποφασίσουμε να κάνουμε μία άλλη σύμβαση με ανοιχτό διαγωνισμό, για να πάρουμε ένα παρόμοιο σύστημα, πάλι ως υπηρεσίες. Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις που μπορούν οι υπηρεσίες να εξετάσουν.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Άρα, για να ανακεφαλαιώσουμε, κάναμε μία σύμβαση με έναν προμηθευτή. Αυτός ο προμηθευτής δεν μπόρεσε να υλοποιήσει το έργο, όπως το συμφωνήσαμε. Του δώσαμε την ευκαιρία να κάνει κατά τροποποίηση της αρχικής συμβάσεως κάποιες τροποποιήσεις.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Και συμφωνήσαμε.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Και συμφωνήσαμε. Και συνεχίσαμε να τον έχουμε, για να φύγει σε τρία χρόνια και να μην έχουμε αποκομίσει εμείς απολύτως τίποτα, παρά μόνο υπηρεσίες…
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Όχι, αυτό είναι τώρα μόνο για το TETRA.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: …τις οποίες δεν μπορέσαμε να τις χρησιμοποιήσουμε.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Αυτό που λέτε τώρα είναι μόνο για το TETRA.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Μόνο για το TETRA. Έστω!
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Και αυτό ήταν από το 2003 έτσι.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Από το 2003, λοιπόν, που το αφήσαμε στην τύχη του.
Κύριε μάρτυρα, είπατε ότι αυτό το έργο ήταν σαράντα εκατομμύρια υλικά και ογδόντα εκατομμύρια παροχή υπηρεσιών.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Αυτό που λέτε για το TETRA συγκεκριμένα ήταν για τα υλικά…
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Τα έχω γράψει! Που μάλιστα ήταν και υπερτιμολογημένο.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Συγκεκριμένα, πήραν 32…
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Υπερτιμολογήθηκε, λοιπόν, ένα έργο…
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Αυτό το λέτε εσείς.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Εσείς το έχετε πει επί λέξει. Έχετε πει «αν εξαιρέσουμε το TETRA που είναι υπερτιμολογημένο…»
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Όχι, εγώ δεν είπα ότι είναι υπερτιμολογημένο. Αν είναι στις σημειώσεις σας, δεν ξέρω…
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Εσείς το έχετε πει: «…γύρω στα 120 εκατομμύρια...».
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Επιτρέψτε μου. Εγώ είπα ότι τα συγκεκριμένα νούμερα σύμφωνα με τη σύμβαση είναι για υλικά 32 εκατομμύρια…
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Είπατε 40 εκατομμύρια, αλλά τέλος πάντων. Περίπου.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Το ακριβές νούμερο, το οποίο βρήκα τώρα, είναι 32.600.471 ευρώ και η παροχή υπηρεσιών για δέκα έτη είναι 82.194.510 ευρώ.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Δηλαδή, κάθε χρόνο;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Τώρα, τα 82 εκατομμύρια τα πληρώνουμε για παροχή υπηρεσιών δέκα ετών. Δηλαδή, 8,2 εκατομμύρια το έτος.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Αυτά που πληρώσαμε, τα πήραμε ανταποδοτικά σαν έργο;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Για το TETRA μιλάμε; Αυτό ήταν για το TETRA.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Για όλα, κύριε, αυτά που μας έχουν παραδοθεί.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Αυτή την ερώτηση που κάνετε τώρα δεν μπορεί να την απαντήσει κάποιος.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Μισό λεπτό. Το 2003 υπεγράφη η σύμβαση. Παραλάβαμε το 2008. Σωστά;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Το 2007 και το 2008.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Άρα, έχουμε πληρώσει παροχή υπηρεσιών πριν την παραλαβή των υποσυστημάτων. Σωστά;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Και μετά.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Παροχή υπηρεσιών στη συγκεκριμένη σύμβαση…
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Είπατε για δέκα χρόνια 80 εκατομμύρια.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Συγγνώμη, για να μην το μπερδεύουμε. Είναι μόνο για το υποσύστημα «20», το TETRA.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Για το TETRA λέω εγώ.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Η παροχή υπηρεσιών είναι η εκπαίδευση που θα έκανε…
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Την παραλάβαμε;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Όχι. Και η τεχνική υποστήριξη η οποία είναι σε εξέλιξη.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Ποιος είχε την τεχνική υποστήριξη;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Κεντρικά από πλευράς δημοσίου το χειρίζεται η Διεύθυνση Τεχνικών και σε κάθε φορέα έχει οριστεί μία διεύθυνση…
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Για ένα σύστημα, όμως, που δεν λειτουργεί.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Η άποψή μου ως μέλος της επιτροπής και σύμφωνα με τα πρωτόκολλα είναι ότι το σύστημα έγινε αποδεκτό και κατάλληλο προς παραλαβή.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Αυτό δεν με εξυπηρετεί, κύριε. Τι κουβέντα είναι αυτή; Σας ρωτάμε αν λειτουργεί ή αν δεν λειτουργεί. Και εγώ έχω αυτό το ποτήρι το οποίο βλέπω ότι είναι αποδεκτό. Όμως, αν δεν μπορώ να το χρησιμοποιήσω σαν ποτήρι, δεν λειτουργεί. Αυτό σας λέω.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Και όχι αν λειτουργεί επιμέρους, αλλά αν λειτουργεί ως ολοκληρωμένο σύστημα επιμέρους υποσυστημάτων ασφαλείας.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Μα, δεν λειτουργεί καθόλου στο Λιμενικό το TETRA! Καθόλου!
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Αυτό δεν λέμε τώρα, κύριε Πρόεδρε; Και το πληρώνουμε! Και πληρώνουμε τεχνική υποστήριξη!
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κυρία Τσόνογλου, δεν ρώτησα εσάς. Η παρέμβαση είναι προς το μάρτυρα.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Για πείτε μας, κύριε μάρτυς.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Σας εξήγησα.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Είμαστε, λοιπόν, χρεωμένοι με τη σύμβαση 80 εκατομμύρια για παροχή υπηρεσιών για το TETRA…
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Δεν είναι για το TETRA τα 80 εκατομμύρια. Εννοείτε το ετήσιο;
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Εσείς το είπατε προηγουμένως. Είπατε 80 εκατομμύρια για παροχή υπηρεσιών μέσα σε μια δεκαετία.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Ναι, 82 εκατομμύρια.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Ακόμα παραπάνω! Για ένα σύστημα που το παραλάβαμε –λέτε εσείς, το θεωρήσαμε αποδεκτό- το 2007, 2008…
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Όσον αφορά στο υποσύστημα «20», η Επιτροπή και εγώ προσωπικά εισηγηθήκαμε τη μη παραλαβή του.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Σύμφωνοι. Όμως, υπήρξε μία Επιτροπή ψηλότερα ιεραρχικά από εσάς…
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Εντάξει, ρωτήστε αυτούς.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: …που την όρισε προφανώς κάποιος πολιτικός αρχηγός. Μπορείτε να μας πείτε ποιος;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Δεν γνωρίζω.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Ποιος όρισε αυτήν την Επιτροπή;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ποια περίοδο;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Εάν δείτε την ημερομηνία…
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Το 2007, Ιούνιος του 2007.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Μάιος του 2007.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Σας είπα. Η Επιτροπή ορίστηκε 31 Μαΐου 2007.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Από ποιον;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Με απόφαση Υπουργού Δημόσιας Τάξης, ΦΕΚ 848 Β΄…
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ποιος υπογράφει;
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Ο κ. Πολύδωρας;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Δεν το έχω μπροστά μου, κύριε Βουλευτά.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Ποιος ήταν στην πολιτική ηγεσία τότε του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Δεν το έχω μπροστά μου, κυρία Βουλευτά.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Τέλος πάντως, θα το δούμε.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Δείτε το ΦΕΚ. Σας το είπα.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Και παρελήφθη.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Μάλιστα, παρελήφθη.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Και εμείς τώρα ακόμα πληρώνουμε και θα πληρώνουμε άλλα τρία χρόνια για την τεχνική υποστήριξη αυτού του συγκεκριμένου υποσυστήματος …
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Δεν είναι για την τεχνική υποστήριξη, αλλά για την παροχή υπηρεσίας.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Δεν λειτουργεί.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Για την παροχή υπηρεσίας. Πληρώνουμε 82 εκατομμύρια σύνολο.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Για δέκα χρόνια.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Από την παραλαβή του ή από την υπογραφή της σύμβασης;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Είναι από την παραλαβή του. Σύμφωνα με την ισχύουσα σύμβαση, η δεκαετία ξεκίνησε από τον Οκτώβριο του 2004.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Από τον Οκτώβριο του 2004 πληρώνουμε 82 εκατομμύρια για το TETRA;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Δεν ξέρω τα διαστήματα στα οποία έγιναν οι πληρωμές.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Επίσης, είπατε ότι χάνει το δημόσιο, γιατί απαξιώνεται κλπ, επειδή μένει αδιάθετη η λειτουργία των υποσυστημάτων που είναι αποδεκτά μεν, αλλά δεν λειτουργούν…
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Νομίζω ναι. Αυτά που δεν χρησιμοποιούνται.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: …και όλα αυτά είναι η περιρρέουσα φήμη για το σκάνδαλο της SIEMENS, έτσι; Γι’ αυτό δεν λειτουργούν;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Σας λέω ότι αυτή είναι η εκτίμησή μου.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Δηλαδή, φοβούνται να τα λειτουργήσουν οι υπάλληλοι. Γιατί; Δώστε μας μια δικαιολογία.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Σας είπα. Η εκτίμησή μου είναι ότι αυτό είδα στα τελευταία τρία χρόνια που προσπαθούσαμε να τα παραλάβουμε. Η εκτίμησή μου είναι ότι εμείς σαν Επιτροπή -που είχαμε οριστεί να εκπροσωπούμε το δημόσιο και είχαμε τη δαμόκλεια σπάθη τού να παραληφθούν αυτοδίκαια- αναγκαζόμασταν να τρέχουμε, ενώ η περιρρέουσα ατμόσφαιρα σε όλες τις υπηρεσίες γενικά –και δεν μιλάω για συγκεκριμένο φορέα, αλλά γενικά- ήταν «μακριά από εμάς».
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Γιατί;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Σας είπα. Εκτιμώ ότι ήταν αυτός ήταν ο γενικός φόβος που υπήρχε.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Ποιος φόβος; Ότι θα γίνε τι;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Τα γνωρίζετε.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Τι δηλαδή, κύριε μάρτυρα;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Εξεταστικές, διερευνήσεις από τη δικαιοσύνη…
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Γιατί; Υπήρχε πρόβλημα με την υπερτιμολόγησή τους;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Δεν ξέρω. Σας λέω ότι είναι η προσωπική μου εκτίμηση για ποιο λόγο ένας υπάλληλος έδειχνε μία…
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Ενώ ήξερε να το χρησιμοποιεί …
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Όχι, όχι, δεν …
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Αυτά τα υποσυστήματα που παραλάβαμε ήταν απαραίτητα ήταν για τη λειτουργία του; Μας ήταν χρήσιμα;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Για μένα, ναι.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Εξυπηρετούνταν η υπηρεσία, εφόσον λειτουργούσαν;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Για μένα, φυσικά.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Και ο υπάλληλος δεν το λειτουργούσε επειδή…
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Όχι, σας είπα, δεν είναι θέμα…
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Οι φορείς δεν το λειτουργούσαν; Οι υπηρεσίες; Γιατί φοβόντουσαν…
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Έτσι όπως το λέτε. Ήταν το γενικότερο κλίμα το οποίο υπήρχε τελευταία…
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Ότι είναι παράνομο;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Ότι όποιος ασχοληθεί μ’ αυτό…
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Θα έχει πρόβλημα;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Όποιος ασχοληθεί μ’ αυτό, θα έχει πρόβλημα.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Θα έχει βδέλυγμα; Θα έχει πρόβλημα ως προς τι; Ως προς τη δικαιοσύνη;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Ακριβώς. Ως προς τη δικαιοσύνη, ως προς οτιδήποτε. Ως προς τη δικαιοσύνη και θα μπλέξει.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Γιατί θα μπλέξει; Γιατί θα χειρίζεται ένα τέτοιο σύστημα που έχει παραληφθεί πολύ περισσότερο από μία επιτροπή;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Όχι. Η άποψη…
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Θα μπλέξει στα θέματα ασφαλείας;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Θα μπλέξει επειδή μπορεί να έχουν γίνει όσα ακούγονται και δεν ξέρουμε πού μπορεί να καταλήξει.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Δηλαδή τι ακούγονταν, κύριε μάρτυρα;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Ό,τι βγαίνει στον Τύπο.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Ό,τι έγραφαν οι εφημερίδες; Μάλιστα. Οι εφημερίδες, λοιπόν, έγραφαν ότι αυτό το σύστημα αρνούνται οι Υπουργοί της περιόδου αυτής -από το 2007 και μετά- ότι παρελήφθη.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Επιτρέψτε μου. Για όλα τα υποσυστήματα -και για τα τριάντα εξ όσων γνωρίζω, γιατί δεν είναι στις αρμοδιότητές μου- έχει υπογραφεί από τον αρμόδιο Υπουργό και η απόφαση, προκειμένου να απελευθερωθούν οι εγγυητικές.
Ως εκ τούτου, σε κάθε περίπτωση αυτά …
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Συμπεραίνετε, δηλαδή, ότι έχει παραληφθεί.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Όχι, το ξέρει σαν πραγματικό γεγονός.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Σας είπα –και το έχω πει και στην αρχή που μιλήσαμε- ότι σύμφωνα με τη σύμβαση και το νόμο, με την έκδοση του πρωτοκόλλου θεωρούνται παραληφθέντα από το δημόσιο. Σύμφωνα δε με τη σύμβαση –η οποία ρητώς το αναφέρει- η κυριότητα περνάει στο δημόσιο με την υπογραφή του πρωτοκόλλου.
Από πλευράς τώρα του νόμου, αναφέρεται ότι όταν ένα υποσύστημα στο πρωτόκολλο έχει αποκλίσεις και η Επιτροπή εισηγείται απομείωση, τότε ο Υπουργός εκδίδει μία απόφαση με βάση την οποία καθορίζει το τελικό ποσοστό απομείωσης. Αυτή η πρόβλεψη του νόμου είχε ενσωματωθεί στη σύμβαση ως πενηνταήμερο μετά την έκδοση του πρωτοκόλλου του συστήματος στο οποίο θα γινόντουσαν οι διαπραγματεύσεις για να καθοριστεί το τελικό ποσό στο οποίο θα κατέληγαν. Αυτή η περίοδος δεν αξιοποιήθηκε. Δεν έγινε τίποτα. Εξ όσων γνωρίζω από τις υπηρεσίες…
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ – ΒΥΛΛΙΩΤΗ: «Δεν έγινε τίποτα» εννοείτε ότι δεν εκδόθηκε…
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Δεν ανακατεύτηκε το δημόσιο με την εταιρεία για να καθοριστεί…
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ: Για να καταλήξουμε στο απομειωμένο τίμημα.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ – ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Για τα ποσά των απομειώσεων εννοείτε.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Ακριβώς. Αυτό το οποίο γνωρίζω από συζητήσεις που έχω κάνει με τους αρμοδίους της Αστυνομίας είναι ότι έχουν εκδοθεί όλες οι υπουργικές αποφάσεις για όλα τα πρωτόκολλα…
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ – ΒΥΛΛΙΩΤΗ: ...παραλαβής.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Και τα τριάντα δηλαδή.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ – ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Τα έχουν επικυρώσει;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Έχει εκδοθεί υπουργική απόφαση χωρίς διαφοροποίηση στο τίμημα. Αυτά μου έχουν πει.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Δηλαδή όχι μόνο έχει παραληφθεί, αλλά δεν έχουν γίνει και οι απομειώσεις που πρότειναν οι Επιτροπές.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Αυτό που εκκρεμεί είναι ότι δεν έχει υπογραφεί από Υπουργό το πρωτόκολλο του συστήματος το οποίο ενσωμάτωνε το πρωτόκολλο του υποσυστήματος 16, δηλαδή το ADL.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ – ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Αυτό που σας διάβασα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ο αυτόματος εντοπισμός οχημάτων.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Ακριβώς. Αυτό, όπως σας είχα πει, είχε απορριφθεί, αλλά ο προμηθευτής επανήλθε και το αποκατέστησε και η παραλαβή…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Το οποίο, βέβαια, δεν λειτουργεί.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Κύριε Πρόεδρε, ίσως γίνομαι κουραστικός.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Επειδή καλούμε εδώ και αξιωματικούς της Αστυνομίας, μας καταθέτουν ότι δεν λειτουργεί.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Όταν εξετάστηκε από την Επιτροπή, τότε, το 2008, βρέθηκε ότι οι αποκλίσεις του ήταν αποδεκτές. Αυτό μόνο μπορώ να πω. Από εκεί και ύστερα υπάρχουν διάφορες εκτιμήσεις.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Έχουν αποδοθεί οι σχετικές εγγυητικές επιστολές για τα τριάντα συστήματα;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Για το 16, επειδή είναι ενσωματωμένο στο πρωτόκολλο συστήματος για το οποίο δεν έχει υπογράψει κάποιος Υπουργός, υπάρχει εκκρεμότητα.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ – ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Μόνο για το 16.
Τι ποσό, κύριε μάρτυρα, έχει παρακρατηθεί;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Με συγχωρείτε, κυρία συνάδελφε. Εγώ θέλω επιβεβαίωση.
Άρα, για τα υπόλοιπα έχουν αποδεσμευθεί οι εγγυητικές επιστολές; Εξ όσων γνωρίζετε.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Εξ όσων γνωρίζω, ναι.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ – ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Έχουν αποδοθεί οι εγγυητικές;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Απ’ ό,τι μου έχουν πει οι αρμόδιοι αξιωματικοί της Αστυνομίας, ναι.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ – ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Τι ύψους, κύριε μάρτυρα; Μήπως ξέρετε το ποσό;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Δεν το γνωρίζω.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ – ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Αυτή η εγγυητική, που λέτε ότι υπάρχει κίνδυνος να καταπέσει, πού είπατε ότι…
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Είναι εγγύηση καλής λειτουργίας.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ – ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Καλής λειτουργίας που αφορά ποιο;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Την καλή λειτουργία των συστημάτων.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ – ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Υπάρχει, λοιπόν, εγγυητική η οποία πρόκειται να καταπέσει κατά του ελληνικού δημοσίου;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Όχι, όχι. Θα περάσει το διάστημα της εγγύησης καλής λειτουργίας ανεκμετάλλευτο.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ – ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Και η εγγυητική τι θα γίνει; Θα υποχρεωθούμε να την αποδώσουμε;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Όταν λήξει το διάστημα, ναι.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ – ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Δηλαδή για ένα σύστημα που δεν θα λειτουργεί, θα υποχρεωθούμε να επιστρέψουμε και την εγγυητική επιστολή, γιατί θα έχει περάσει το διάστημα εντός του οποίου θα έπρεπε να το θέσουμε σε λειτουργία; Αυτό μας λέτε;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Όχι, βάζετε διάφορα πράγματα, τα οποία εγώ δεν τα είπα.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ – ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Σας τα λέω, για να μας τα εξηγήσετε.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Εσείς υποστηρίζετε συνέχεια ότι δεν λειτουργεί. Εγώ το εξήγησα πάρα πολλές φορές αυτό.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ – ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Όχι ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει. Ρωτώ αν το λειτουργούμε σήμερα.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Ένα μεγάλο μέρος του λειτουργεί, χρησιμοποιείται. Ένα μέρος του –μικρότερο- δεν χρησιμοποιείται.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ – ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Γιατί;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Ρωτήστε τις υπηρεσίες.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ – ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Φταίνε οι υπηρεσίες ή ο προμηθευτής; Είναι άχρηστο; Είναι επουσιώδες; Είναι ουσιώδες, αλλά με επουσιώδεις αποκλίσεις; Μπορεί να λειτουργήσει;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Δεν σας είπα ως εκπρόσωπος της Επιτροπής Παραλαβής πώς κρίθηκε το σύστημα;
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ – ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Εν πάση περιπτώσει. Επομένως, θα υποχρεωθούμε να επιστρέψουμε και εγγυητική επιστολή μετά από όλα αυτά.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Για το υποσύστημα 1 έως 7.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ – ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ο συνάδελφος κ. Καλαφάτης έχει το λόγο για επτά λεπτά.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ: Πιο λίγο χρόνο θα χρειαστώ, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Καλά, κύριε συνάδελφε. Άλλωστε πρέπει να ολοκληρώσουμε, να εξετάσουμε τουλάχιστον άλλον ένα μάρτυρα και να κατέβουμε και στην Ολομέλεια για την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ: Κύριε μάρτυς, θέλω να σας θέσω μια πολύ απλοϊκή ερώτηση: Όλα, κατά την άποψή σας, κύλησαν εν τάξει; Απ’ ό,τι παρακολουθούμε εδώ πέρα, ήσασταν ασχολούμενος με το θέμα σε πολύ μεγάλο βαθμό. Εσείς είδατε ότι υπάρχει κάποια ανωμαλία, κάτι που να είναι ύποπτο από την εμπειρία σας; Σας κινήθηκε η περιέργεια μήπως κάτι δεν πάει καλά σε αυτήν τη διαδικασία; Ήταν όλα ομαλά; Ας ξεκινήσουμε με μια γενική τοποθέτηση.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Κάποια πράγματα θεωρώ ότι δεν θα έπρεπε να γίνουν.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ: Αναφέρατέ μου κάποια ενδεικτικά, αν είναι πολλά. Αν είναι δύο-τρία, πείτε μας ποια είναι αυτά που σας προξένησαν έκπληξη. Αυτό δεν σημαίνει τίποτα, αλλά θέλουμε να εκμεταλλευτούμε την εμπειρία σας, για να προσεγγίσουμε από διάφορες πλευρές όλες τις πτυχές του ζητήματος.
Πείτε μας ενδεικτικά δυο-τρεις περιπτώσεις που σας προξένησαν κάποια έκπληξη.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Η βασική, που εγώ θεώρησα απρεπή, ήταν η παρέμβαση στο έργο της Επιτροπής, όταν απέρριψε το TETRA.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ: Μπορείτε να γίνετε πιο σαφής;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Την επόμενη μέρα κληθήκαμε να αλλάξουμε το πρακτικό. Αυτό, φυσικά, δεν έγινε. Σύσσωμη η Επιτροπή αρνήθηκε να το κάνει.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ: Κληθήκατε από ποιον;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Από τον τότε Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ: Μπορείτε να μας αναφέρετε ημερομηνία και ονόματα;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Σάββατο 26.5.2007, μία μέρα μετά την έκδοση του πρωτοκόλλου απόρριψης του TETRA.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ: Υπήρχε κάποια παρέμβαση –ας το πούμε έτσι- από τον Γενικό Γραμματέα;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Μάλιστα, τον κύριο Αιλιανό.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ: Ποιο ήταν το αντικείμενο της παρέμβασής του; Με ποιον τρόπο παρενέβη;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Υπήρχε μια έντονη αντίδραση, πολύ έντονη αντίδραση που για μένα ήταν στην ουσία η πρώτη φορά που κάποιος παρενέβαινε στο έργο της Επιτροπής. Όσο ήμουν εγώ, δεν υπήρξε παρέμβαση. Τα μέλη ήταν εντελώς ελεύθερα…
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ: Προφορικά έγινε αυτό;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Μάλιστα. Κληθήκαμε στο γραφείο του.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Για ποιον μιλάμε, κύριε μάρτυς; Βοηθήστε με λίγο.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Για τον κύριο Αιλιανό.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Τι είναι αυτός;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Ήταν τότε Γενικός Γραμματέας στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξεως.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ο κ. Αιλιανός, λοιπόν, ο οποίος παρενέβη. Σας κάλεσε στο γραφείο του…
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Όλη την Επιτροπή.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Και τι ακριβώς σας είπε;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Μας είπε να πάρουμε πίσω το πρακτικό και να κάνουμε ένα νέο πρακτικό.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Για το TETRA.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Μάλιστα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Και τελικά παρελήφθη το TETRA, παρά τις αντιρρήσεις σας.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Φυσικά η Επιτροπή είπε ότι αυτό δεν γίνεται με τίποτα, δηλαδή οριστικά το απέκλεισε την ίδια στιγμή, και αποχώρησε.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ: Κύριε μάρτυς, μετά συστήθηκε η Επιτροπή Επίλυσης Διαφορών;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Μάλιστα. Η συνάντηση έγινε στις 26.5.2007 και η Επιτροπή Επίλυσης Διαφορών συστήθηκε στις 31.5.2007, μετά από πέντε μέρες.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ: Μάλιστα. Μέχρι τότε δεν υπήρχε από πουθενά κάτι που να σας ανησυχεί, να νιώσετε ότι υπάρχει κάποια πίεση, κάποια διάθεση…
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Ουδεμία.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ: Κάνατε τη δουλειά σας κανονικότατα.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο κ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ)
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Ο καθένας σύμφωνα με τη συνείδησή του: και εγώ και οι υπόλοιποι αξιωματικοί των υπολοίπων Σωμάτων, τους οποίους ξέρω πολλά χρόνια τώρα.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ: Από την επόμενη μέρα της λήψης της απόφασης και της κλήσεως για το πρωτόκολλο μέχρι τη μέρα που συστάθηκε η Επιτροπή υπήρχε κάποια άλλη παρέμβαση;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Όχι, όχι.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ: Σας κάλεσε, μιλήσατε, σας ζήτησε αυτό που σας ζήτησε.
Δεν θέλω τίποτα άλλο. Αυτό μου αρκεί.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Παπαγεωργίου): Υπήρχε συγκεκριμένη κατεύθυνση, κύριε μάρτυς; Ειπώθηκε δηλαδή σε ποια κατεύθυνση θα τροποποιήσετε το πρακτικό.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Να γίνει αποδεκτό.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Παπαγεωργίου): Μάλιστα.
Ο τελευταίος εκ των ερωτώντων είναι ο κ. Αποστολάκος. Ορίστε, κύριε συνάδελφε.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Όταν σας εξέταζε ο κ. Καμμένος σας έκανε μια ερώτηση σε σχέση με την υπηρεσιακή σας σχέση με ένα συνάδελφό σας ονόματι Μπέλλας και τι είπατε ακριβώς; Ότι τον αντικαταστήσατε;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Ήταν στην Επιτροπή Παραλαβής από το 2005.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Δεν σας αναπλήρωσε ο κ. Μπέλλας;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Όχι, όχι.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Εμείς έχουμε μια πληροφορία πως ήταν αντικαταστάτης σας.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Στην Επιτροπή Παραλαβής;
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Δεν χρειάζεται να ψάχνετε χαρτιά. Το ξέρουμε. Ναι ή όχι.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Έχω την εντύπωση πως όχι. Πάντως δεν χρειάστηκε ποτέ να με αντικαταστήσει.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Κοιτάξτε με. Έχει κάνει κάποια αναφορά αυτός ο κύριος συνάδελφός σας…
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Η Επιτροπή Παραλαβής –αυτό ήταν ένα θέμα που το είχαμε αντιμετωπίσει- δεν είχε αντικαταστάτες.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Δεν είχατε δηλαδή αναπληρωτή;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Όχι μόνο εγώ. Κανένα μέλος.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Υπάρχει έγγραφη αναφορά αυτού του συναδέλφου σας προς τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος που τον ενημερώνει για την έλλειψη δυνατότητας παραλαβής αυτού του συστήματος; Το γνωρίζετε αυτό;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Όχι, δεν το γνωρίζω.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Ούτε σας έχει απευθύνει έγγραφο ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος κ. Ρετζεπέρης για τη μη παραλαβή;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Όχι. Μα, αυτό θα ήταν παρέμβαση στην επιτροπή. Αυτό δεν είπα προηγουμένως; Ότι η μοναδική περίπτωση που υπήρξε παρέμβαση ήταν με αυτή. Σύμφωνα με το νόμο, οι επιτροπές λειτουργούν σύμφωνα με τη συνείδησή τους, το νόμο και τη σύμβαση. Ουδείς παρενέβη ποτέ.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Άρα, δεν υπάρχει τέτοιο έγγραφο που να εντοπίζει…
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Ούτε να το φανταστείτε. Ουδείς παρενέβη να πει «παρέλαβε» ή «μην παραλάβεις».
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Σας άκουσα δυο φορές να υπερασπίζεστε την αρτιότητα του συστήματος και να λέτε, με την εξαίρεση του TETRA κατά τα άλλα το θεωρείτε χρήσιμο και ωφέλιμο για το ελληνικό δημόσιο.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Όχι. Είπα ότι τελικά εκτιμώ, τώρα δηλαδή, ότι απ’ όλη τη διαδικασία και αυτών των τροποποιήσεων, το δημόσιο τελικά δεν βγήκε ζημιωμένο.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Με αυτή την κρίση, τη μαρτυρία που κάνετε, υπερασπίζεστε τις διαδικασίες ή την αρτιότητα της αρχικής σύμβασης;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Τίποτα δεν υπερασπίζομαι. Αυτή είναι μια εκτίμηση που κάνω.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Η εκτίμησή σας πρέπει να έχει μια αναφορά. Η αναφορά σας αναφέρεται στις διαδικασίες που ακολουθήσατε ή στην αρτιότητα…
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Και στην ουσία.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: …της αρχικής σύμβασης;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Δεν υπάρχει αρχική. Υπάρχει πάντα η σύμβαση εν ισχύ.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Αυτή που υπεγράφη το 2003.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Εγώ βλέπω…
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Μη με διορθώνετε. Μην κάνετε μάθημα σε μένα. Ακούστε τι ρωτώ.
Αυτή η μαρτυρία σας αναφέρεται στις διαδικασίες; Αναφέρεται στη σύμβαση που υπεγράφη το 2003, ότι είναι χρήσιμη; Αναφέρεται σε κάτι άλλο; Σε κάτι αναφέρεται.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Αναφέρεται στο τελικό αποτέλεσμα με βάση αυτό το οποίο, κατά την άποψή μου, θα μπορούσαμε να πάρουμε ή να έχουμε απορρίψει. Δηλαδή, θεωρώ ότι εάν τότε είχαμε απορρίψει το σύστημα, δηλαδή το 2004 μετά την απόφαση του ΚΥΣΕΑ που έλεγε το σύστημα να χρησιμοποιηθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες και μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες να γίνει ο έλεγχός του, εάν τότε, δηλαδή το 2005, είχαμε προχωρήσει στην απόρριψή του –θα μπορούσε ο Υπουργός να το πει αυτό- νομίζω θα είχαμε βγει ζημιωμένοι σε σχέση με την τωρινή κατάσταση για όλα πλην αυτού που σας είπα. Αυτή είναι η τελική μου εκτίμηση μετά από τόσα χρόνια που έχω εμπλακεί με το έργο.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Είστε σαφής στη μαρτυρία σας.
Δεχθήκατε και κάποιες ερωτήσεις αναφορικά με τα περίφημα αντισταθμιστικά ωφελήματα.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Μάλιστα.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Μπορείτε να μας καταθέσετε αν τελικά εφαρμόστηκαν ή δεν εφαρμόστηκαν αυτά;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεράσιμος Βασιλάτος): Η συγκεκριμένη σύμβαση, η οποία είναι στις 11.9.2007, η δύο τροποποίηση, όπως ίσχυε δηλαδή, προέβλεπε συνολικά δεκαεπτά προγράμματα. Δηλαδή έπρεπε να τα παραδώσει ο προμηθευτής, τα οποία δεν αποπληρωνόταν, αλλά απλώς του γινόταν μία πίστωση. Η δική μου επιτροπή παρέλαβε το ένα, δώδεκα, δεκατρία, δεκατέσσερα, δεκαπέντε, δεκαέξι και δεκαεπτά. Δηλαδή συγκεκριμένα έξι προγράμματα.
Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ