ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Τρίτη 2 Μαρτίου 2010

ΚΑΙ ΟΙ PEIRATKOI ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΑ "ΑΙΟΛΙΚΑ ΝΕΑ"





«Βροχή» από «ΟΧΙ»

"EMPROSNET"



Έναν καταιγισμό από «όχι στο λουκέτο», τόσο από σωματεία εργαζομένων στα Μ.Μ.Ε., όσο και από λοιπά σωματεία και ενώσεις και σχήματα της κοινοβουλευτικής και εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, έχει προκαλέσει η απόφαση των εκδοτών των «Αιολικών Νέων» την προηγούμενη εβδομάδα να αναστείλουν τη λειτουργία της εφημερίδας.
Ύστερα από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) και την Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου - Ηπείρου - Νήσων (ΕΣΗΕΠΗΝ), με ανακοίνωση που εξέδωσε την περασμένη Παρασκευή το διοικητικό συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Προσωπικού Επιχειρήσεων Ραδιοφωνίας - Τηλεόρασης (ΠΟΣΠΕΡΤ), καταγγέλλει με τη σειρά του την απόφαση των ιδιοκτητών των «Αιολικών Νέων» να κλείσουν την εφημερίδα, εκφράζοντας και το ίδιο το ερωτηματικό που κρύβεται πίσω από αυτή την απόφαση, δεδομένης της οικονομικής βιωσιμότητας της επιχείρησης και δηλώνοντας παράλληλα συμπαράσταση στους εργαζομένους.
Καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι
Ως «εκβιασμό» χαρακτηρίζει την απόφαση των εκδοτών των «Αιολικών Νέων» το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο. Κατηγορώντας τους εκδότες ότι «επί 20 χρόνια έστησαν μια κερδοφόρα επιχείρηση με τον ιδρώτα των εργαζομένων», εκμεταλλευόμενοι τα προγράμματα του ΟΑΕΔ, τα νέα προγράμματα Stage και το ΕΣΠΑ, αναφέρουν πως σήμερα, «χρησιμοποιώντας ψέματα, πέταξαν, στην κυριολεξία, τους εργαζομένους στο δρόμο», ενώ τονίζουν πως «από τις ενέργειες του ιδρυτή της “ανεξάρτητης” εφημερίδας “Αιολικά Νέα” και όσα αφήνει να εννοηθούν για τη συνέχεια των δραστηριοτήτων των “Αιολικών Εκδόσεων”, αβίαστα συμπεραίνεται προς τα πού πάει η υπόθεση».
Στο πλαίσιο αυτό, «καλεί τους εργαζομένους όλων των κλάδων να δείξουν έμπρακτα,
τη συμπαράστασή τους στους εργαζόμενους στις “Αιολικές Εκδόσεις” και να σηκώσουν κίνημα αντεπίθεσης, ώστε να μην περάσουν τα σχέδια του επιχειρηματία κ. Κονδυλούδη και Σια».
Την «εργοδοτική τρομοκρατία» του ιδιοκτήτη των εκδόσεων «Αιολικά Νέα» καταγγέλλει, με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο σε σχετικό του ψήφισμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης στους εργαζομένους, και το μετωπικό σχήμα της «Μαχόμενης Αρχαιολογίας Συμβασιούχων του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού», που, στην ανακοίνωσή του τονίζει πως «αν η εργοδοτική τρομοκρατία του κ. Κονδυλούδη περάσει, ο εργασιακός μεσαίωνας για όλους τους υπαλλήλους, ειδικότερα του ιδιωτικού, αλλά και του δημόσιου τομέα, θα ενταθεί ακόμη περισσότερο στο νησί της Λέσβου».
Το κλείσιμο των «Αιολικών Νέων» καταδικάζει και το Σωματείο Συμβασιούχων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Νομού Λέσβου (ΣΣΕΤΑΛ), δηλώνοντας πως στηρίζει τον αγώνα των απολυμένων της εφημερίδας «Αιολικά Νέα».
Την αλληλεγγύη τους στους απολυμένους εργαζομένους των «Αιολικών Νέων» εκφράζουν με ανακοινώσεις τους και η Αγωνιστική Παρέμβαση Ανεξάρτητων Καθηγητών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου, που καλεί και τις άλλες παρατάξεις της ΕΛΜΕ να συνυπογράψουν το κοινό κείμενο έκφρασης αλληλεγγύης, καθώς και τα μέλη του Συλλόγου Εργαζομένων στα Φροντιστήρια Καθηγητών (ΣΕΦΚ).

ΣΥΡΙΖΑ και Οικολόγοι Πράσινοι
Ερώτηση προς τους υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης υπέβαλε χτες ο ΣΥΡΙΖΑ ,ζητώντας να μάθει μεταξύ άλλων σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν και με ποιους τρόπους θα εξασφαλίσουν όλα τα δικαιώματα των απολυμένων.
«Η εφημερίδα γιόρτασε πριν δύο μήνες τα 20 της χρόνια με μια μεγαλόπρεπη τελετή-δεξίωση, στην οποία ήταν καλεσμένοι πάνω από 400 άνθρωποι και η οποία προφανώς κόστισε πολλές χιλιάδες ευρώ. Πρόσφατα πήρε βραβείο από το πρώην υπουργείο Τύπου ως η καλύτερη επαρχιακή εφημερίδα. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες από έγκυρες πηγές, οι εκδότες σχεδιάζουν αναβάθμιση της εκδοτικής τους δραστηριότητας με επενδύσεις μέσω ΕΣΠΑ. Είναι, λοιπόν, μια υγιής επιχείρηση και προφανώς οι λόγοι που κλείνει δεν είναι οικονομικοί. Όλα δείχνουν πως πρόκειται για εκβιασμό και απαράδεκτο ελιγμό, ώστε να ξανανοίξει στο μέλλον απαλλαγμένη από τους “ανεπιθύμητους”», αναφέρει στην ανακοίνωσή του, όπου, λαμβάνοντας υπόψη και παρόμοια περιστατικά που πρόσφατα σημειώθηκαν στην Πάτρα και τη Χίο, ζητάει να μάθει επιπλέον τι μέτρα σκοπεύει να πάρει η κυβέρνηση για την ισχύουσα κατάσταση στον Τύπο.
Με χθεσινή της ανακοίνωση, τη συμπαράστασή της στους εργαζομένους της εφημερίδας εκφράζει και η Πολιτική Κίνηση Λέσβου των Οικολόγων Πράσινων.
«Μας εκπλήσσει τόσο η απόφαση, όσο και η πρακτική των ιδιοκτητών της εφημερίδας, όσον αφορά το κλείσιμο μιας επικερδούς (κατά τους ιδίους) εφημερίδας, μέσω ενός Δελτίου Τύπου.
Να μην ξεχνάμε ότι η “προβληματική” αυτή εφημερίδα πριν δύο χρόνια είχε βραβευθεί ως η καλύτερη επαρχιακή εφημερίδα στην Ελλάδα», αναφέρουν χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι η στήριξη της άμεσης επαναλειτουργίας της είναι σημαντική, τόσο για την ελευθεροτυπία στη Λέσβο, όσο και για την άρνηση αποδοχής πιέσεων της εργοδοσίας προς κεκτημένα δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Την αλληλεγγύη τους στους εργαζομένους της εφημερίδας εκφράζουν, τέλος, η Οργάνωση Λέσβου του Νέου Αριστερού Ρεύματος (ΝΑΡ), καθώς και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και η συνδικαλιστική παράταξη «Ταξική Πορεία».

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ EMPROSNET