ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010

"ΔΕ ΘΑ ΔΕΧΤΟΥΜΕ ΝΑ ΑΓΓΙΞΟΥΝ ΟΥΤΕ ΒΙΔΑ ΑΠΟ ΤΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ"


ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑΣ ΤΡΙΤΗ 23/3/2010

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,


Δυστυχώς δεν χρειάστηκαν παρά μόνο λίγοι μήνες για να αποδειχθεί ότι οι προεκλογικές και μετεκλογικές υποσχέσεις και οι διαβεβαιώσεις που μας έδινε η σημερινή κυβέρνηση για ενιαίο Ναυπηγείο με όλες τις δραστηριότητες με όλες τις θέσεις εργασίας και την αποκατάσταση των εργαζομένων στην μονάδα Τροχαίου Υλικού, αποδείχθηκε πόσο παραπλανητικές ήταν.


Το πλαίσιο συμφωνίας που υπογράφτηκε δεν αφήνει καμιά αμφιβολία ότι η κυβέρνηση αποδέχτηκε τις αξιώσεις των Γερμανών της
ThyssenKrupp που από παλιά ήταν γνωστές (όπως καθαρά είχαν φανεί με την δημιουργία της ΕΤΥΕ). Δηλαδή αποδέχτηκε τον διαχωρισμό του Ναυπηγείου Σκαραμαγκά σε Αμυντική και Πολιτική δραστηριότητα και εκποίηση με δημοπρασία σε εύλογο χρόνο, όπως πολύ χαρακτηριστικά λέγεται. Ουσιαστικά δέχτηκαν την διάλυση και το ξεπούλημα του Ναυπηγείου.

Είναι φανερό λοιπόν ότι με βάση αυτή την συμφωνία ότι ΚΑΜΙΑ ΘΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΗ. Όσα λέγονται «για εξασφάλιση 1300 θέσεων εργασίας περίπου» είναι τελείως αστήριχτα. Αυτό το ίδιο το πλαίσιο συμφωνίας προσδιορίζει με σαφήνεια ότι, διασφαλίζονται όλες οι θέσεις εργασίας σύμφωνα με την ισχύουσα εθνική και κοινοτική νομοθεσία. Πράγμα που σημαίνει ότι με βάση την εθνική νομοθεσία τουλάχιστον τα αφεντικά του Ναυπηγείου θα έχουν το δικαίωμα ομαδικών απολύσεων μέχρι και 30 άτομα το μήνα. Και επειδή στις μέρες αυτής της κυβέρνησης υπερισχύει η κοινοτική νομοθεσία καταλαβαίνει ο καθένας μας ότι η «εξασφάλιση των θέσεων εργασίας» εξαρτάται από την Μέρκελ και τον Σόιμπλε.


Γι’ αυτό
συναδέλφισσες συνάδελφοι, τα ερωτήματα και οι ανησυχίες που εκφράζει η ανακοίνωση στις 19/03/2010 από το προεδρείο του Σωματείου είναι δικαιολογημένες και επομένως θα έκανε πολύ μεγάλο λάθος όποιος θα πίστευε τις διαβεβαιώσεις που μοιράζονται ότι ο ίδιος είναι εξασφαλισμένος.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,


Η εξέλιξη αυτή θα σας είναι ασφαλώς γνωστό από τις ανακοινώσεις που έχουμε κυκλοφορήσει ότι δεν είναι για εμάς έκπληξη. Από την δημιουργία της ΕΤΥΕ είχαμε καταγγείλει ότι σχεδίαζε τον τεμαχισμό και την διάλυση των διαφόρων τομέων του Ναυπηγείου. Το δυστύχημα όμως είναι ότι η Διοίκηση του Σωματείου μας και οι παρατάξεις δεν ήθελαν να ακούσουν αυτά που λέγαμε, και επέτρεψαν με την στάση τους να εξελιχθούν τα πράγματα έτσι όπως εξελίσσονται.


Αντίθετα από τις ανάγκες της χώρας και τις Ελληνικής κοινωνίας το Ναυπηγείο παραδίδεται στον απόλυτο έλεγχο των Γερμανών για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της πολεμικής τους βιομηχανίας.


Κατά συνέπεια για όλους αυτούς τους λόγους η απαράδεκτη αυτή ζημιογόνα συμφωνία πρέπει να καταγγελθεί και να απορριφθεί από όλους μας με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης. Το χειρότερο λάθος που θα μπορούσαμε να κάνουμε για εμάς τους ίδιους και για την χώρα μας θα ήταν να δεχτούμε αυτή την συμφωνία.


Έχει τώρα γίνει πεντακάθαρο ότι η μοναδική λύση που μπορεί να εξασφαλίσει δουλειά και σε περισσότερους από όσους σήμερα εργάζονται στο Ναυπηγείο και να οδηγήσει στην ανασυγκρότησή του, είναι Η ΕΘΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ ΜΕ ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΑΝΑΚΛΗΤΟΥΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΥΣ. Και για να γίνει αυτό που λέμε πιο καθαρό, η πρότασή μας δεν έχει καμιά σχέση με τις προτάσεις περί «κρατικοποίησης» που γνωρίζουμε από αυτά που έγιναν στο πρόσφατο παρελθόν στο Ναυπηγείο μας και που οδηγούν. Γι’ αυτό ακριβώς και προτείνουμε εθνικοποίηση κάτω από το δικό μας τον εργατικό δημοκρατικό έλεγχο.


Επομένως η Γενική συνέλευσή μας πρέπει να αποδοκιμάσει την ως τώρα πολιτική και τακτική που ακολούθησε η Διοίκηση του Σωματείου μας και να την καταψηφίσει. Οι διαδρομικές διαβουλεύσεις στα υπουργεία, οι καθησυχασμοί, οι υποσχέσεις και τα νομικίστικα τερτίπια αποδείχτηκε ότι δεν μπορούν να προστατέψουν τα συμφέροντα των εργαζομένων και το μόνο αποτέλεσμα που μπορούσαν να καταφέρουν είναι αυτή η απαράδεκτη συμφωνία.

Άλλωστε το σύνολο της πολιτικής και της τακτικής που ακολουθήθηκε από αυτό το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου με ευθύνη όλων των παρατάξεων που εκπροσωπούνται σε αυτό, μέσα σε αυτό το χρόνο, σε κανένα σοβαρό ζήτημα δεν εξυπηρετήθηκαν τα συμφέροντα των εργαζομένων. Η αποσιώπηση και η παθητικότητα που έδειξαν στο θέμα της σύμβασης της 37α ακόμα και όταν ενημερώθηκαν πλήρως γι’ αυτό στα γραφεία του ΟΣΕ, η διαχείριση των ασφαλιστικών μέτρων και αγωγών από τον δικηγόρο του Σωματείου, αλλά και η αδιαφορία να επαναφέρουν το καταστατικό στην αρχική του μορφή και η επίμονη άρνησή τους να αγωνιστούν ουσιαστικά, μαζί μας, για να γίνει Έκτακτη Γενική Συνέλευση που ζητούσαμε, αποτελούν τέσσερα μονάχα παραδείγματα αυτής της πολιτικής που πρέπει να καταψηφιστεί.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,


Για να αντιμετωπίσουμε τις άσχημες εξελίξεις που δρομολογήθηκαν για το Ναυπηγείο και να ακυρώσουμε την εφαρμογή της απαράδεκτης συμφωνίας πλαίσιο που συνομολόγησαν πίσω από τις πλάτες μας, πρέπει η Γενική μας Συνέλευση να βάλει τέλος σε αυτή την καταστροφική πρακτική που ακολουθήθηκε από ολόκληρη την Διοίκηση του Σωματείου μας και να αποφασίσει ένα σχέδιο αγωνιστικής δράσης.


Άμεσα τώρα πρέπει να προχωρήσουμε στην οργάνωση μαχητικών επαναλαμβανόμενων κινητοποιήσεων στους δρόμους της Αθήνας με όλους τους εργαζόμενους του Ναυπηγείου για να κάνουμε γνωστή την αντίθεσή μας στην απαράδεκτη αυτή συμφωνία και την απαίτησή μας για την πληρωμή των 161 εργαζομένων του Τροχαίου Υλικού από τους ίδιους οικονομικούς πόρους που πληρώνονται οι υπόλοιποι εργαζόμενοι του Ναυπηγείου και την τακτοποίηση της ασφαλιστικής τους κάλυψης.


Παράλληλα να καλέσουμε ολόκληρο τον κλάδο του Μετάλλου και όλες τις παρατάξεις σε αγωνιστική αλληλεγγύη μαζί μας.


Να απαιτήσουμε από την Διοίκηση της ΓΣΕΕ του ΕΚΠ και ΠΟΕΜ να κάνουν πράξη τις δεσμεύσεις τους που ανέλαβαν κατά την κοινή συνέντευξη τύπου (Ιανουάριο του 2010) για ενιαίο Ναυπηγείο, διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας και αποκατάσταση των 161 του Τροχαίου Υλικού.


Να δώσουμε σε όλους να καταλάβουν ότι δεν δεχόμαστε την εκποίηση και τη διάλυση του Ναυπηγείου και θα το υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο. Το Ναυπηγείο δεν ανήκει στα αφεντικά της
ThyssenKrupp αλλά στους εργαζομένους του. Γι’ αυτό και δεν πρέπει να αφήσουμε να αγγίξουν και να «εκποιήσουν» ούτε βίδα.

Για να κάνουμε πράξη ένα τέτοιο σχέδιο δράσης η Συνέλευσή μας πρέπει να εκλέξει μια ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ που μαζί με την Διοίκηση του Σωματείου μας θα αναλάβουν την οργάνωση αυτών των μαχητικών κινητοποιήσεων.


Αυτός πιστεύουμε πως είναι ό μόνος τρόπος για να υπερασπίσουμε το ενιαίο Ναυπηγείο και την δουλειά μας.
Τέλος καλούμε όλες τις συναδέλφισσες και συναδέλφους στην αυριανή και καθοριστικής σημασίας, για το μέλλον μας, Γενική Συνέλευση να συμμετέχουν ενεργά και να μείνουν ως το τέλος της συνεδρίασης.

Με αγωνιστικούς συναδερφικούς χαιρετισμούς,


ΝΕΟ ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
ΤΟΥ ΝΑΥΠΗΓΕΙΟΥ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ