ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Τετάρτη 3 Μαρτίου 2010

Εκκληση προς τον πρωθυπουργό , Γ.Παπανδρέου !


Του Αντώνη Τσιμπλάκη
Ναυτεμπορική

Την άμεση και ουσιαστική παρέμβαση του Γιώργου Παπανδρέου με τη τριπλή του ιδιότητα ως πρωθυπουργού, υπουργού Εξωτερικών και προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, ώστε να επιστρέψουν άμεσα στην Ελλάδα, ο πλοίαρχος και ο υποπλοίαρχος του δεξαμενόπλοιου "Astro Saturn", που κρατούνται στη Βενεζουέλα, χωρίς κατηγορητήριο εδώ και 18 μήνες ζήτησαν, χθες, οι γυναίκες των δύο ναυτικών και η Πανελλήνια Ένωση Πλοιάρχων Ε.Ν.
Όπως υπογράμμισαν, οι κυρίες Δέσποινα Κούτικα, σύζυγος του πλοιάρχου Γιώργου Κουτίκα και η Δήμητρα Μανέτα Ντούσια του υποπλοιάρχου Αθανάσιου Ντούσια, οι σύζυγοί τους είναι αθώοι και απαίτησαν την άμεση επιστροφή τους στην Ελλάδα, όσο είναι σώοι και αβλαβείς.
Μάλιστα χρέωσαν σειρά λαθών σε όλους όσους ενεπλάκησαν στους χειρισμούς της υπόθεσης από τη πρώτη στιγμή, μέχρι τώρα.
Όπως υπογράμμισαν, οι δύο άντρες κρατούνται, χωρίς να υπάρχει κατηγορητήριο,
αφού οι ένοχοι για την τοποθέτηση ναρκωτικών σε εξωτερικό μέρος του πλοίου (κολομβιανοί) ευρέθησαν, παραδέχθηκαν την ενοχή τους και καταδικάστηκαν, αποσαφηνίζοντας ότι κανείς άλλος δεν έφερε ευθύνες για τις πράξεις τους.
Επίσης τόνισαν ότι οι συνθήκες της κράτησης τους είναι απάνθρωπες, και ότι στο διάστημα αυτό έχουν αποκτήσει προβλήματα υγείας.

Οι αναβολές

Σήμερα είναι προγραμματισμένο, να διεξαχθεί η δίκη, η οποία έχει αναβληθεί μέχρι σήμερα πέντε φορές, χωρίς σοβαρή δικαιολογία.
Όπως υπογράμμισαν οι έλληνες πλοίαρχοι οι αρχές της Βενεζουέλας προσπαθούν να βρουν κάποιο κατηγορητήριο, για να καταδικάσουν τους δύο έλληνες, χωρίς αυτό μέχρι τώρα να είναι εφικτό και για το λόγο αυτό αναβάλουν συνεχώς τη διεξαγωγή της δίκης.
Όπως υπογράμμισε ο Γιάννης Ριζεάκος, μέλος της διοίκησης της ΠΕΠΕΝ, δεν πρόκειται πλέον για κράτηση, αλλά για ομηρία και από τη στιγμή ,που είναι ομηρία τότε κάτι ζητούν.
Από τη πλευρά του, ο πρόεδρος της ΠΕΠΕΝ, Γιώργος Βλάχος,είπε, πως "όλο αυτό το διάστημα ακούμε από τη πολιτεία μόνο λόγια.
Θέλουμε επιτέλους να δούμε και πράξεις".
Όπως υπογράμμισε, η ΠΕΠΕΝ, έχει αποστείλει επιστολή έκκληση προς το γραφείο του Πρωθυπουργού από το Νοέμβριο του 2009, και ακόμα δεν έχει λάβει απάντηση. ¨Γνωρίζουμε ότι ο κ. πρωθυπουργός είναι πολύ απασχολημένος αυτό τον καιρό, με τα θέματα της οικονομίας.
Το συγκεκριμένο θέμα δεν αφορά όμως την οικονομία.
Είναι θέμα ανθρωπιστικό, και αφού οι δύο έλληνες ναυτικοί είναι αθώοι,
θα πρέπει να ασχοληθεί ενεργά η πολιτεία και ο κ. πρωθυπουργός και να δώσουν οριστική λύση".

Εξαιρέσεις

Οι δύο γυναίκες, οι οποίες απέδωσαν ευθύνες σε όσους ενεπλάκησαν στη υπόθεση, για τη κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι σύζυγοί τους, εξαίρεσαν δύο ανθρώπους.
Τον έλληνα πρέσβη στο Καράκας, Γιώργο Δάρα και το πρόξενο Αλέξανδρο Χατζή.
Επίσης, όπως υπογράμμισαν, η πλοικτήτρια εταιρεία βρίσκεται από την αρχή κοντά στις οικογένειες των δύο ναυτικών, ενώ και οι δικηγόροι της εταιρείας έχουν αναλάβει την υπεράσπισή τους.

Το ιστορικό

Από τον Οκτώβριο του 2008, ο πλοίαρχος Γ. Κουτίκας και ο υποπλοίαρχος Α. Ντούσιας του δεξαμενόπλοιου "Astro Saturn", κρατούνται στο λιμάνι Puerto La Cruz της Βενεζουέλας.
Οι δύο έλληνες ναυτικοί βρίσκονται όλο αυτόν τον καιρό κρατούμενοι, χωρίς να τους έχει απαγγελθεί κατηγορία.
Ο λόγος, που συνελήφθησαν είναι για ποσότητα ναρκωτικών (κοκαϊνη), που δύο αλλοδαποί κολομβιανής εθνικότητας είχαν τοποθετήσει στον από κατασκευής κενό χώρο του άξονα του πηδαλίου (void rudder trunk space).
Οι αρχές συνέλαβαν τους δύο δράστες, οι οποίοι και ομολόγησαν την ενοχή τους, βεβαιώνοντας, πως δεν είχαν ποτέ καμιάς μορφής συνεργασία, με κανένα μέλος του πληρώματος.
Στη δίκη, που έγινε, οι δύο κολομβιανοί καταδικάστηκαν σε πολυετή φυλάκιση και οι δύο έλληνες αξιωματικοί αθωώθηκαν.
Παρόλα αυτά, με παρέμβαση του εισαγγελέα, που άσκησε έφεση, η κράτησή τους συνεχίζεται, ενώ, η δίκη τους, χωρίς κατηγορητήριο, έχει αναβληθεί, μέχρι τώρα,
πέντε φορές.

του αγαπητού συναδέλφου, ΑΝΤΩΝΗ ΤΣΙΜΠΛΑΚΗ

αναδημοσίευση απο την "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ"