ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2010

ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ, ΘΑ ΠΛΗΡΩΘΟΥΝ, ΟΙ ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ, ΣΤΑ SUPER-PUMA, ΕΙΠΕ, ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Ο κ.ΣΠΥΡΟΣ ΒΟΥΓΙΑΣ ...


ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΒΟΥΓΙΑΣ (Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη): Κύριε συνάδελφε, νομίζω πως για μια τέτοια συγκεκριμένη ερώτηση, δεν χρειαζόταν όλη αυτή –αν θέλετε- η προεισαγωγή, η οποία ούτως ή άλλως παραβιάζει ανοιχτές θύρες, διότι καταρχήν, δώσατε εύσημα στους ηρωικούς άνδρες του Λιμενικού Σώματος, που έκαναν χθες επιτυχημένα την επιχείρηση διάσωσης και αυτοί είναι οι άνδρες, οι οποίοι θα αποτελέσουν το καινούριο μάχιμο Σώμα του Λιμενικού Σώματος, το οποίο θα συγκροτηθεί στο πλαίσιο της Προστασίας του Πολίτη.
Είναι αυτοί οι άνδρες, τους οποίους εμείς προσπαθούμε να τους εμψυχώσουμε, να στηρίξουμε και να οργανώσουμε πολύ καλύτερα, απ’ ότι στο παρελθόν με τις ανάμικτες, μπερδεμένες και αλληλοσυγχεόμενες αρμοδιότητες, ανάμεσα σ’ ένα εμπορικό κομμάτι ενός ενιαίου Υπουργείου κι ένα υπηρεσιακό μάχιμο κομμάτι που έχει να κάνει με άμυνα, διάσωση και έρευνα, που έχει να κάνει περισσότερο με την προστασία του πολίτη και των θαλασσίων συνόρων μας.
Επομένως επ’ αυτού, νομίζω πως παρουσιάζεται μια αντίφαση σε σχέση με την αντίδρασή σας για την διάσπαση του Υπουργείου, η οποία θα το αναβαθμίσει πάρα πολύ γρήγορα, τουλάχιστον ως προς την αποτελεσματικότητα, την οριζόντια συνεργασία, την διακλαδικότητα και την λειτουργία του Λιμενικού Σώματος.
Για την ακρίβεια, όπως σας είπα πριν, αναφερόμουν στην λέξη «επίδομα», διότι το επίδομα το ελάμβαναν και το λαμβάνουν και το κενό, το οποίο υπήρχε, ήταν το μεγάλο χρέος που κληροδότησε η προηγούμενη Κυβέρνηση στη δική μας.
Το χρέος αυτό, ως αρμόδιος και για τα Οικονομικά του Λιμενικού Σώματος, το έψαξα και φθάνει των 400.000 € για το σύνολο των χρεών, όχι της προκαταβολής που εδίδετο, αλλά του υπολοίπου, το οποίο δεν έχει δοθεί.
Εμείς, κύριε Γεωργιάδη -αλλά επιτρέψτε μου να πω και κύριοι συνάδελφοι και προς τους ενδιαφερομένους λιμενικούς- προσπαθούμε να καλύψουμε αμέσως αυτό το χρέος, διότι εμείς είμαστε μία Κυβέρνηση, η οποία το πρώτο πράγμα που θα κάνει μέσα στο τεράστιο πρόβλημα της μεγάλης οικονομικής κρίσης, είναι να πληρώσει και τα μεγάλα χρέη και τις «μαύρες» τρύπες που κληρονομήσαμε από την προηγούμενη Κυβέρνηση.
Επομένως, πέρα από την απάντηση, που θα σας δώσω, το επόμενο λεπτό, σε σχέση με τον τρόπο με τον οποίο θα μπορέσουμε να δώσουμε την προκαταβολή στα πληρώματα των Super Puma, σας λέω, λοιπόν -προς όλους και προς τους ανθρώπους αυτούς- πως τις επόμενες μέρες μαζί με τον κ. Σαχινίδη, θα βρούμε τους τρόπους να καλύψουμε το μεγάλο συσσωρευμένο χρέος των δύο-τριών τελευταίων χρόνων.
Γιατί η προηγούμενη Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μπορεί να έδινε τις προκαταβολές -όπως αναφέρατε- αλλά δεν έδινε τα υπόλοιπα δύο πέμπτα, γιατί η προκαταβολή, την οποία κι εμείς θα δίνουμε τώρα, αποτελεί τα δύο πέμπτα.
Επομένως, αυτό που έχω να σας πω είναι ότι τώρα, εξαιτίας της μεταβατικής περιόδου -στην οποία αναφέρεστε για το σχέδιο νόμου και τα προεδρικά διατάγματα και η οποία θα λήξει πολύ σύντομα, το πότε, θα σας απαντήσω συγκεκριμένα - τα χρήματα αυτά -τα οποία, εξαιτίας της απεργίας του Υπουργείου Οικονομικών δεν δόθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, όταν ο Υπουργός είπε πως θα δοθούν- θα δοθούν αυτήν την εβδομάδα, χωρίς να χρειαστεί να περιμένουμε την καινούρια παγία προκαταβολή του Υπουργείου, αλλά κινώντας Χρηματικά Εντάλματα Προπληρωμής, δηλαδή τα Χ.Ε.Π., τα οποία θα βγουν αυτήν την εβδομάδα.

Επομένως, μπορείτε με οποιοδήποτε τρόπο, αλλά κυρίως μέσω της ανοιχτής διαδικασίας του κοινοβουλευτικού ελέγχου της Βουλής να μεταφέρετε, πέρα από τα SMS, στους καλά πληροφορημένους δικούς σας συνεργάτες αλλά και προς όλους τους λιμενικούς, πως, με ΧΕΠ θα πληρωθούν τα 3/5 της προκαταβολής κανονικά στους διασώστες αυτούς, τα μέλη του Λιμενικού, αλλά ακόμη περισσότερο θα δοθούν πάρα πολύ σύντομα και τα χρέη της προηγούμενης κυβέρνησης, το σύνολο των οφειλομένων αποδοχών, τα οποία τους χρωστάμε, για να μπορούν να συνεχίσουν να κάνουν πάρα πολύ καλά τη δουλειά τους."