ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2010

ΤΟ "ΕΤΣΙ ΓΙΝΕΤΑΙ" ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΟΣΤΙΣΕΙ ΖΩΕΣ...


Επειδή μιλούσαμε όλη τη νύχτα κατά τη διάρκεια της επιχείρησης διάσωσης με την Πόπη, και διάβασα το πρωί τα σημερινά της σχόλια, θα ήθελα με τη σειρά μου να βάλω κι εγώ ένα λιθαράκι από πλευράς στρατιωτικού ρεπορτάζ.

Πράγματι, και για μένα υπάρχουν ερωτηματικά το γιατί δεν κλήθηκε το ΕΚΑΒ για τη διακομιδή, ώστε να στείλει κάποιο από τα διαθέσιμα μέσα σου για διακομιδή ασθενούς. Η δικαιολογία που άκουσα "έτσι γίνεται στα φυλάκια" ή " το ΓΕΣ έχει σύμβαση με κάποιους που διαθέτουν σκάφη ιδιωτικά για να καλύπτει τις ανάγκες μεταφοράς από και προς τα φυλάκια" κατά τη γνώμη μου δεν ευσταθεί.Πρώτον γιατί το "έτσι γίνεται" μπορεί να κοστίσει ζωές και δεύτερον οι συμβάσεις που εξυπηρετούν μεταφορές, αφορούν τη μεταφορά προσωπικού και αγαθών και προφανώς όχι τη μεταφορά ασθενών.
Πάντως αντίστοιχη κινητοποίηση έγινε και στο κέντρο επιχειρήσεων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Παρόντες ήταν μέχρι να μάθουμε ότι σώθηκαν οι άνθρωποι ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ πτέραρχος Γιάννης Γιάγκος, ο αρχηγός της Αεροπορίας Βασίλης Κλόκοζας και ο Αρχηγός του Στρατού Φραγκούλης Φράγκος. Μάλιστα ο αρχηγός του Στρατού σε τηλεφωνική συνομιλία μας όταν έληξε η διάσωση και αφού είχαν μεταφερθεί στο νοσοκομείο οι ναυαγοί, από τη χαρά του μου έλεγε ότι θέλει να αντικαταστήσει το κατεστραμμένο σκάφος του ιδιώτη με κάποιο άλλο.
Κινητοποίηση υπήρχε και από τον αρχηγό Τακτικής Αεροπορίας στη Λάρισα Γιάννη Πατσαντάρα ο οποίος βρισκόταν στο αντίστοιχο Κέντρο Επιχειρήσεων τον "λαβύρινθο" όπως συνηθίζουμε να το λέμε, όπου βρίσκεται η καρδιά της Αεροπορίας και παρακολουθούσε όλες τις συνομιλίες των πιλότων των Super Puma που έκαναν την επιχείρηση έρευνας.
Θα ήθελα επίσης να πω και για τα πληρώματα των δυο Super Puma (Χίου και Ρόδου) αλλά και του C-130 που έχω δει από κοντά την προσπάθειά τους σε τέτοιες επιχειρήσεις -είχε τύχει να βρίσκομαι μέσα σε C-130 που πήρε εντολή να κάνει επιχείρηση έρευνας όταν ένας πιλότος εγκατέλειψε.
Στη Χίο τόσο οι πιλότοι όσο και οι διασώστες του Λιμενικού μένουν ακόμα σε κοντέινερς.
Τους θεωρούμε ήρωες γιατί πράγματι είναι εξαιρετικά δύσκολο σωματικά και ψυχικά η συμμετοχή σε τέτοια επιχείρηση, αλλά η Πολιτεία τους φέρεται με τον χειρότερο τρόπο. Αυτό είναι που τους αξίζει;


Ιωάννα Ηλιάδη