ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2010

ΤΕΛΟΣ ΕΠΟΧΗΣ - ΚΛΕΙΝΕΙ ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ


Ποιος δημοσιογράφος εφημέριδας, ραδιοφώνου ή τηλεόρασης, διαπιστευμένος στο πειραϊκό ρεπορτάζ, δεν είχε επισκεφτεί, έστω και μία φορά, το ...περίφημο γραφείο του Έθνους στο κέντρο του Πειραιά; Το... ορμητήριο μερικών από τους πιο μαχητικούς ρεπόρτερ της... πειραϊκής (κι όχι μόνο) πιάτσας μας.

Το γραφείο του 'Εθνους στην Κουντουριώτου, δημιουργήθηκε το 1981 και στις 3 δεκαετίες που ακολούθησαν "υπέγραψε" μερικά από τα πιο αποκαλυπτικά ρεπορτάζ για τον Πειραιά και τη ναυτιλία. Γραμμένα από την πένα του δασκάλου της δημοσιογραφίας κυρίου Νίκου Πηγαδά, της αγαπημένης του μαθήτριας και δικής μας δασκάλας Πόπης Χριστοδουλίδου και του εξίσου μαχητικού Σταύρου Μαλαγκονιάρη.

Κι όμως...
Τι κι αν μιλάμε για... καμαρούλα μια σταλιά; 'Επεσε κι αυτή "θύμα" της κρίσης (;) και των περικοπών και ο ιδιοκτήτης του "Έθνους" αποφάσισε να της βάλει λουκέτο μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου. Έτσι απλά... Σβήνοντας, παράλληλα κι ένα κομμάτι της ιστορίας της εφημερίδας.

Ακόμα όμως και στη γλώσσα την... επιχειρηματική αν το πιάσουμε, στο "γραφείο του Πειραιά", λειτουργούσε παράλληλα και το τμήμα μικρών αγγελιών, που ήταν... άκρως "αποδοτικό" όλα αυτά, τα 29 χρόνια. Ενώ και στις πωλήσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία των πρακτορείων, το "Έθνος" είναι πρώτο μεταξύ των ημερησίων εφημερίδων πανελλαδικής κυκλοφορίας τόσο στο πρώτο λιμάνι όσο και στους γύρω δήμους για τους οποίους κυριολεκτικά "χύνεται" πολύ μελάνι, όσα χρόνια το διαβάζω. Κι απορώ...

Ήδη ο χώρος άδειασε... απομακρύνθηκε απόψε και το πλούσιο αρχείο, τα ιστορικά ντοκουμέντα του κυρ-Νίκου που βρίσκονται πλέον σε καλά χέρια, στα χέρια της Πόπης, ώστε αν χρειαστεί όλοι εμείς που αναζητάμε την αλήθεια, να ανατρέξουμε.

"Τέλος ο Πειραιάς" μου είπε το πρωί ο Σάββας και συγκινήθηκα.
Εγώ θα πω "το ρεπορτάζ συνεχίζεται και... "καίει" Πόπη, Σταύρο, συνάδερφοι, η είδηση παραμένει στον Πειραιά ακόμα κι αν θα... γράφεται πλέον 30 χιλιόμετρα μακριά, στην Αττική οδό.

Χάρης Μπόλκας