ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2010

ΑΠΟΦΑΣΗ-ΦΩΤΙΑ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΕΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΛΙ ΟΙ ΑΚΤΟΠΛΟΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ...


Απόφαση-«φωτιά» στα μεταφορικά!
EMPROSNET

Γράφει: Μανάβης Νίκος

16/01/2010

Μπροστά στον κίνδυνο να αυξηθεί το μεταφορικό κόστος των εμπορευμάτων κατά 50% περίπου βρίσκονται οι εμπορικές και οι παραγωγικές επιχειρήσεις της Λέσβου και όλων των νησιών του Αιγαίου, μετά την πρόσφατη απόφαση του αρχηγού του Λιμενικού Σώματος να εφαρμόσει το νόμο που απαγορεύει στα φορτηγά να φορτώνουν τη μία καρότσα πάνω στην άλλη όταν κινούνται κενά φορτίου.
Κερδισμένες από την εφαρμογή του νόμου είναι οι ακτοπλοϊκές εταιρείες, αφού θα αυξηθεί κατακόρυφα ο τζίρος τους από τα φορτηγά.

Στη Λέσβο η εφαρμογή του νόμου, όπως μας είπε ο κ. Νίκος Τριγώνης από τη «Μεταφορική Καλλονής», αναμένεται να ξεκινήσει τη Δευτέρα.
Την περασμένη Τρίτη ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου, Γιώργος Ορφανός, είχε συνάντηση με το γενικό γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Δημήτρη Χαλκιώτη, ο οποίος είδε με κατανόηση το πρόβλημα της μεγάλης αύξησης του μεταφορών των προϊόντων από και προς τα νησιά. Χθες το μεσημέρι δε, ο κ. Χαλκιώτης επρόκειτο να συζητήσει το θέμα αυτό με τον υφυπουργό Υποδομών Νίκο Σηφουνάκη, ο οποίος βρισκόταν στη Λέσβο.

«Να εφαρμόζουν το νόμο»

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου, Γιώργος Ορφανός, μας είπε ότι η παραπάνω απόφαση του αρχηγού του Λιμενικού Σώματος καλεί τα κατά τόπους λιμεναρχεία να εφαρμόζουν το νόμο που έχει θεσπιστεί από το 2005 και έκτοτε έχει μείνει ανενεργός. Ας σημειωθεί, πάντως, ότι στο παρελθόν έγιναν προσπάθειες να εφαρμοστεί ο νόμος αυτός, αλλά αυτό αποφεύχθηκε χάρη στις παρεμβάσεις που έγιναν και τότε στο πάλαι ποτέ υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.
Κατά την άποψη του κ. Ορφανού, η πρακτική που ακολουθούν μέχρι σήμερα οι μεταφορικές εταιρείες δεν έχει δημιουργήσει προβλήματα και συνεπώς δεν υπάρχει λόγος να αλλάξει. Επιπλέον σημειώνει ότι η αύξηση του μεταφορικού κόστους θα μετακυλήσει αμέσως από τις μεταφορικές εταιρείες στις εμπορικές και παραγωγικές επιχειρήσεις των νησιών μας. Συνέπεια αυτού θα είναι να αυξηθούν οι τιμές των προϊόντων, κάτι που θα το πληρώσουν οι νησιώτες με αύξηση του κόστους διαβίωσης. Ενώ σε περίοδο κρίσης, οι έμποροι θα δουν τον τζίρο τους να μειώνεται ακόμη περισσότερο.
Επίσης, και οι παραγωγικές επιχειρήσεις θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα, αφού θα αυξηθεί το κόστος των προϊόντων τους, με συνέπεια αυτά να γίνουν ακόμη λιγότερο ανταγωνιστικά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα ανακινήθηκε μετά από επιχειρηματική αντιπαράθεση στη Σάμο, αλλά έχει πάρει διαστάσεις, αφού πρόκειται για νόμο που έχει ψηφιστεί και δεν έχει εφαρμοστεί μέχρι σήμερα. Στη γειτονική Χίο το θέμα αυτό έγινε πρωτοσέλιδο στην εφημερίδα «Αλήθεια», η οποία μεταξύ άλλων τονίζει πως «μία εγκύκλιος της Λιμενικής Αστυνομίας του πρώην ΥΕΝ με την υπογραφή του αρχηγού του Λιμενικού Σώματος ήρθε χθες να ταράξει τα νερά στο λιμάνι, καθώς κινδυνεύει να εκτινάξει ακόμα και 40% πάνω τα μεταφορικά, κάτι που φυσικά θα το πληρώσει η χειμαζόμενη αγορά».

Τι συμβαίνει

Ο κ. Νίκος Τριγώνης, από τη «Μεταφορική Καλλονής», μας είπε ότι μέχρι τώρα όλα τα φορτηγά όταν είναι κενά φορτίου βάζουν τη μία καρότσα πάνω στην άλλη και έτσι μειώνεται το μήκος τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μειώνεται και η τιμή του εισιτηρίου που πληρώνουν (το κόστος των εισιτηρίων υπολογίζεται με το μέτρο, όσο περισσότερα μέτρα είναι το μήκος του φορτηγού τόσο περισσότερο αυξάνεται η τιμή του εισιτηρίου). Ο ίδιος, πάντως, θεωρεί ότι τελικά το μέτρο αυτό δε θα εφαρμοστεί, παρά το ότι υπάρχει σχετική πρόβλεψη στο νόμο. Χαρακτηριστικά μάς είπε: «Και πριν χρόνια έγινε προσπάθεια να εφαρμοστεί το μέτρο αυτό, αλλά εφαρμόστηκε μόνο μια εβδομάδα.»

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ EΜΠΡΟΣΝΕΤ.
--------------------------------------------------------------------
ΣΧΟΛΙΟ.
Η ΚΡΙΣΙΜΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ, ΕΙΝΑΙ ΑΝ ΜΕ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΑΥΤΟΥ, ΘΑ ΑΥΞΗΘΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ, ΑΦΟΥ ΣΕ ΑΥΤΑ ΘΑ ΜΕΤΑΚΥΛΗΣΕΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ...
ΟΤΑΝ ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΜΕ ΚΑΤΙ, ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ, ΤΟ ΠΡΩΤΟ , ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΚΕΦΘΟΜΑΣΤΕ, ΕΙΝΑΙ, ΑΝ ΤΟ...ΠΑΠΛΩΜΑ ΘΑ ΤΟ ΠΛΗΡΩΣΕΙ, ΤΕΛΙΚΑ, Ο ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ, ΑΓΑΠΗΤΟΙ, ΕΚΕΙ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ...
ΤΟ ΣΚΕΦΘΗΚΑΤΕ ΑΥΤΟ...ΡΩΤΑΩ...


ΠΟΠΗ ΧΡ.
Υ.Γ
ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΔΙΕΤΑΞΕ, ΤΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΝΟΜΟ .
ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ, ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ ΝΑ ΒΓΑΖΕΙ ΦΙΡΜΑΝΙΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ,
ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΩΦΕΛΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΑΚΤΟΠΛΟΟΙ ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΟ ΠΡΟΙΟΝ ΠΑΝΑΚΡΙΒΑ, Ο ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ...

Π. ΧΡ.